Lekkerste maaltijd op wintersport?

Rogier op 15 maart 2016· 41 reacties

null

Als we aan wintersport denken, dan is het natuurlijk de sneeuw en het lekkere buiten zijn wat als eerste in ons hoofd opkomt. Maar ook een goede maaltijd hoort er ook zeker bij. In de Alpenkeukens wordt stevig maar goed gekookt. Heerlijke maaltijden worden voorgeschoteld, vaak niet heel ingewikkeld, maar wel goed en erg vullend. Wat is de lekkerste (of vieste) maaltijd die jullie tijdens de wintersport gegeten hebben?

De lekkerste?
Als ik de vraag stel moet ik deze natuurlijk ook zelf kunnen beantwoorden. Want anders is het niet eerlijk om te vragen. Maar het antwoord is nog niet zo makkelijk. Zo kan ik me een heerlijke Rösti herinneren in de Velan-hütte na een koude klim op toerski’s naar deze alpinisten-hut toe. Maar of deze ook even lekker was al zou ik niet koud en hongerig zijn binnen gekomen? Want zo kan ik ook nog enkele gevriesdroogde maaltijden herinneren: gegeten op een rotsrichel in de bergen: heerlijk. Maar thuis zou ik er niet aan moeten denken…

null

Dat vlees in Chili…
Verder heb ik het geluk om ook in Chili te hebben geskied, en het vlees dat ik daar heb gegeten… Nog nooit zulk goed vlees gegeten. Vooral een avond in Pucon onder de VIllarica vulkaan. Geweldig vlees samen met een geweldige Chileense wijn. Een van de toppers…

Truffel-fondue
Maar eergisteren at ik in de Fondue-Factory in Val d’Isère, en daar kozen wij voor een zwarte-truffel fondue. Dit was ook een geweldige keuze. Een van de beste maaltijden ooit in een Europees skigebied wat mij betreft. Heerlijk gegeten tussen de oude ski’s van een ene meneer ‘Killy’. Een aanrader dit restaurant.

Lastige keuze dus… Komen jullie er wel uit? Wat en waar is de lekkerste maaltijd die jullie tijdens de wintersport hebben gegeten? Ik ben benieuwd.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Slechtste was een paar jaar terug in zo’n snackbar,in de buurt van la bresse.
We wouden snel een hamburger eten.
Dat heeft me iets van een 7 eur per stuk gekost, en het was niet te vreten. Super klein stukje vlees op een oude baguette… Mijn broer heeft er nog een foto van, maar die heb ik niet.
Het beste tgoh, dat moet in Tignes zijn geweest. Een simpele maaltijd, kip met frietjes maar ik vond het lekker…

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

Ik vond vroeger de gefrituurde gepaneerde champignons heerlijk maar je ziet ze bijna nergens meer.

De hamburgers van rendiervlees in Lapland waren ook erg lekker.

En de traditionele schnitzel smaakt op vakantie ook 10x beter dan hier in Nederland.

Kan me zo eigenlijk niks smerigs herinneren.

Übung macht den meister!!!

Als je maar genoeg honger hebt smaakt idd bijna alles lekker. Ik kan van heel lang geleden mij een Croute (??) herinneren in het Zwitserse deel van PdS, dat zegt toch wel wat voor zo een simpele maaltijd. Maar het beste is bij de Bioch hutte geweest in Alta Badia. Een Tortellini Gourmet met een fles Lagrein, Tira MIsu en doppio Espresso met een Limoncello to-go als afsluiter…Niet heel veel meer geskied die middag.

Hm… käsespätzle met spek uit zo’n pannetje… wel erg zout als je dat niet gewend bent, maar zooooo lekker! Zeker na een dag sportief zijn en buitenlucht insnuiven. Daar kan geen friet tegenop wat mij betreft.

Tja wat het lekkerste is dat is moeilijk, maar ik heb in de (Haute) savoie al een aantal keren voortreffelijk kaasfondue en raclette gegeten. En het smerigste was een schnitzel in SFL die volgens mij al een aantal uren onder een warmhoudlamp had gelegen. Deze was mega taai en gewoon echt niet te vreten. Maarja de Franse keuken staat natuurlijk sowieso een stuk hoger aangeschreven dan de Duitse en Oostenrijkse… Heerlijk wijnen en mooie zware bieren uit Noord Frankrijk.

Born to Ride

Laatst heb ik weisswurst met zoete mosterd en een pretzel gegeten, best lekker. Ook vind ik de tomatensoep in Oostenrijk altijd lekker.

@RFKANGOO in Westendorf hebben ze de gefrituurde champignons nog met ravigottesaus…jammie.

Waar ik echt warm voor loop na een dag skiën is de tiroler grostl, gebakken aardappeltjes met spekjes, vlees en een gebakken eitje er bovenop. …

een dag niet gelachen is een dag niet geleefd

Beneden in St. Martin de Belleville (klein stukje lopen van de piste) na een mooie tocht (gestart in Courchevel). Heerlijk buiten op een terras bijkomen en de vermoeide benen wat rust gunnen. Alleen maar glimlachende mensen en veel skileraren om ons heen.
In Val Gardena (?) ook waanzinnig lekker gegeten bij een restaurant op de berg waar verse pizza’s werden bereid en je zelf de toppings kon aanwijzen.
Wellicht ook wel eens slecht gegeten maar die keer of keren kan ik me niet meer herinneren…
Tip van mijn ouwe heer: ga daar zitten waar ook de skileraren met privé-groepjes aanschuiven want daar is het eten vaak dik in orde.

Ik ben persoonlijk erg fan van de Tiroler Grostl in de Schi-Alm in Kirchberg :-)

Een steak hachee met een heerlijke gorgonzola saus in Alpe D’Huez,en de verse wok op de Kitzsteinhorn in Kaprun zijn toch wel de toppers voor mij.

Begin april zal ik een eens de Fondue Factory in Val d’Isère proberen…thx voor de tip Rogier.

En het vieste is toch wel käsespätzle(sorry ViolaB),bij een of andere hut net naast Kaprun,waar een lange rodeltocht begint.

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS

@Skiklojo en de ski’s die daar tentoongesteld staan zijn echt geweldig. Met de ski’s die in de hoek in een draaiende vitrine staan zijn maar liefst 6 WB wedstrijden gewonnen. Indrukwekkend. (En de prijs is niet echt Val d’isere achtig en dat is iets positiefs ;-) ).

Click. Click. Peace

In de buurt van de Monte Piz, buiten in het zonnetje op het terras van een hütte een overheerlijke Heublumensuppe in een half uitgeholt brood. Volgende week weer !!!

Kaasfondue in SaasFee en dan vooral de heerlijke charcuterie erbij: trockenfleisch, heerlijke biologische gedroogde worst. Ik heb ze gevraagd waar ze die vandaan haalden en toen voor onderweg terug wat van meegenomen.

Sja en in monte rosa heb ik alleen maar lekker gegeten, pizza’s, pasta, lokale kazen, mocetta en lardo… allemaal even heerlijk!

Chilly Cheese Fries (groot bord patat, chili con carne erover en daar dan weer overvloedig smeltkaas overheen) in Lake Lousie, caloriebom tot en met en dus heerlijk om daarna de kou weer te trotseren.

Eerst skier, toen snowboarder en nu weer skier

Tja in Italië,… wat @Tiny-M zegt dus ;)

Seriously snow addicted family!

Tiroler Grostl is bijna altijd goed. Kan me die met heerlijke salade erbij in Zirbenhutte (SFL) nog herinneren. En een goed gevulde Gulaschsuppe smaakt ook altijd.

...ski-addict...

Zwitserse croûte is onovertroffen. Met gevaar voor eigen kransslagader uiteraard!

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

Bisonsteak in La Vacca in Laax-Flims, met een goede fles rode wijn erbij. Grote wigwam op de piste rond een haardvuur. Perfect gegrild en gezellig kader. Over de prijs ga ik zwijgen.

Voor de rest zal ik altijd fan blijven van een goede Tiroler Grostl.

Ik blijf altijd fan van een Bosna in het Salzburgerland.
Simpel maar oh zo lekker.

Een schnitzel gaat er bij mij altijd in. En natuurlijk ook kaisershmarren ;) . De beste die ik tot nu toe gegeten heb was in solden aan de skischool in het dorp.
En natuurlijk een glas gruner feldliner om alles door te spoelen ;)

De brettlejause bij Onkel Willy op Planai! Beste die ik ooit gehad heb. Ook een uitdaging om helemaal op te eten. Meestal nemen we hem met z’n tweeën.

‘Smerigste’ was gekookt vlees. Plaatselijke specialiteit geloof ik maar laat ik het netjes zeggen, je moet er van houden…

Ik heb in Aussois, Frankrijk, een keer een gerecht gegeten waar ik mij de naam niet van herinner. Het werd aan tafel op een aparte manier bereid. Een soort van galgje waar een ijzeren puntige bol aan hing. Aan de punten waren stukjes vlees geprikt. Daarna werd er een alcoholische drank over het vlees heen gegoten en geflambeerd. Onder het vlees hing een bakje met rijst. Erbij was wat friet en sausjes. Wie oh wie weet de naam van dit Savoye gerecht?

In februari een heerlijke cordon bleu gegeten bij Schmuggler Alm in Samnaun. Kostte me geloof ik 25,- maar was echt fantastisch! Kaiserschmarrn in Alpenhaus, Ischgl is ook altijd aan te bevelen!

Relax, if you can...

Echt smerig eten kan ik me niet herinneren. Maar bij Das Elephant bij Crap Masegn in Laax smaakt alles wel héél erg goed!
Ook de kalfswangetjes in hotel Edelweiß&Gurgl in Obergurgl zijn zeer in de smaak gevallen!

Een boterham met gedroogde boerenham in de (Sonna Alp) Kleinwalsertal. Ambachtelijk brood met een flinke zelf te snijden klomp ham erbij.

En een goede tartiflette of raclette is ook een van mijn favorieten.

Hotel Alte Post in Fieberbrunn, forel bij het avondeten. Deze was ongelofelijk goed bereid. En we hadden het geluk dat we aan tafel zaten bij twee studentes van de Hotelschool, die deze visjes perfect konden fileren. Deze dames waren duidelijk geslaagd voor “practicum Vis” (en voor wel meer dingen trouwens…).

Twee uitersten: jaren geleden ergens naast de piste in een bergerie in Crans montana: een paar plakken vers gesmolten raclette op een flinke aardappel op een plastic bordje voor een paar franc. Was m’n eerste kennismaking met raclette en man wat was het lekker. Deze vakantie voor m’n verjaardag geluncht in het restaurant-deel bovenop de Grande Motte in Tignes. Een sensatie die al begint bij dat je slofjes aankrijgt en je skischoenen verwarmd achterlaat in de garderobe. Dan word je in een meer dan geweldig aangekleed restaurant verwelkomd met een ter plekke gebakken stokbrood met een plak roomboter en een zalig worstje. Om de kosten enigszins in de hand te houden kozen we qua eten voor de huisgemaakte gnocci, maar ik proef 'm nog, zo lekker was hij!

Tartiflette, kaiserschmarren en een goed gevulde goulashsuppe doen het toch wel voor mij, niet allemaal tegelijk of achter elkaar :)

@Danny076 Dat zou dan weer een uitdaging opzich zijn ;-)

Click. Click. Peace

De allerbeste Gulashsuppe (en ik kan het weten, want dat is standaard lunch voor mij en probeer ik dus overal…) ooit gegeten bij de Gerstreitalm in Hinterglemm. En daar hebben ze wel meer ‘allerlekkersten’ op de kaart staan…

Bovenop de berg in Crans-Montana kaasfonduen of Käseschnitte eten op de Kleine Scheidegg (Grindelwald) is ook altijd fantastisch. Geen idee of het ligt aan het onovertroffen uitzicht, het gezelschap of de heerlijke Fendant erbij…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie