Streekgerechten uit de Frans bergen

Rogier op 01 februari 2009· 8 reacties

Frankrijk staat internationaal bekend om zijn uitmuntende keuken. In de bergen heeft de Franse keuken ook zijn specialiteiten. Vaak heerlijk en calorierijk eten wat na een dag wintersport zeer welkom is.

Kaas-Fondue
Misschien niet typisch Frans, kaasfondue is eerder een Alpen specialiteit, maar wel een vaak aangeboden maal in wintersportgebieden. In goede restaurants gebruiken de koks onder ander de beroemde Franse ‘Beaufort’ kaas die de fondue een heerlijke pittige smaak geeft Veel restaurants bieden ook fondue met Cêpes, paddenstoelen, aan. Voor hen die van een pittige smaak houden, bestaat er de blauwe kaas fondue. Natuurlijk drink je in Frankrijk een goed glas witte wijn bij de fondue.

Vlees-Fondue
In de Alpen is er veel zeer hoogwaardig rundervlees voor handen. Een vlees fondue met lokaal vlees (in Frankrijk zijn restaurants verplicht om de herkomst van het vlees te vermelden) is dan ook vaak van zeer hoge kwaliteit. Mooi rood en zeer smaakvol vlees kan door iedereen in de hete olie verhit worden. Een lekkere salade, aardappels en enkele flessen rode wijn maken dit type fondue tot een waar Frans eetfestijn.

Tartiflette
Een typische Franse bergspecialiteit. De Tartiflette komt oorspronkelijk uit de Aravis streek in de Savoie. De Tartiflette is rond 1980 bedacht door lokale boeren om de verkoop van hun ‘Reblochon’ kaas te bevorderen. De Tartiflette lijkt echter veel op het traditionele bergmaal Péla. Elk dorp heeft zijn eigen ‘geheime’ recept, soms zelf meerderen ;-). Maar een Tartiflette bestaat altijd uit aardappels, crème, reblochon en vlees, meestal spek. De smaak kan door verdere toevoegingen van kruiden, uien en witte wijn behoorlijk verschillen van streek tot streek.
Een Tartiflette variant die het uitproberen waard is, is Chreviflette, een Tartiflette met geitenkaas in plaats van Reblochon. Een frisse salade is een aanrader naast dit voedzame maal.

Raclette
Raclette is net als fonduen een zeer gezellige manier van eten. Op een speciaal raclette apparaat wordt kaas gesmolten waarna deze samen met aardappelen en vlees gegeten wordt. Vele types kaas zijn geschikt om mee te racletten, dus met de smaak kan flink gevarieerd worden. Eveneens een voedzame maaltijd.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

hoi

MMMMMMM…

Lekker hoor

Deze nemen wij

Hebben het gemaakt, was TOCH niet zo erg lekker…

later

moi

moi

moi

moi

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie