Dossier: Zonnebrillen in de sneeuw

martijn op 06 februari 2006· 4 reacties

Niets is zo verraderlijk als het weer. Met de felle zon, stuivende sneeuwvlokjes en snijdende wind is het voor je ogen moeilijk om zich alsmaar aan te passen. Op wintersport is een goede bescherming van de ogen heel belangrijk. Zonder goede bril kunnen je ogen schade oplopen. Een goede bescherming is dan uiterst belangrijk. Een zonnebril is niet alleen een mode-item. Hoog in de bergen kun je gewoon niet zonder.

Sneeuwblindheid is een veel voorkomend probleem. Dit is een zonverbranding van het binden hoornvlies van het oog, veroorzaakt door een te hoge concentratie UV-stralen. Het komt heel plotseling op. Al na een paar uur kun je er last van krijgen. De ogen gaan tranen, de spieren in je oogleden trekken samen en het licht wordt veel te fel. Ook al zijn de klachten meestal na een paar dagen verdwenen, voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat je altijd je zonnebril op hebt want zelfs als het zwaar bewolkt is, dringen de UV-stralen nog door de wolken heen.

Brillen behoren tot de basis uitrusting van sporters op de piste. Een verkeerde bril kan een negatieve invloed hebben op de sportprestaties. Het is niet alleen een bescherming voor rondspattend sneeuw, vooral de zon richt veel schade aan. De UV-straling in de bergen is zo’n tien keer zo hoog als in Nederland. De lichtomstandigheden kunnen van het ene op het andere moment veranderen. Zonlicht, sneeuw en wind veranderen de samenstelling van het traanvocht in je ogen, hierdoor neemt het filterend vermogen van je ogen af.

Het belangrijkste onderdeel van je skibril is de lens. Dit gedeelte helpt sneeuwblindheid te voorkomen. Lenzen zijn meestal gemaakt van polycarbonaat of een variant hierop. Polycarbonaat is onbreekbaar en heeft gewoon glas verdrongen van de skipiste. Polycarbonaat is nu eenmaal veiliger. Je kunt een skibril ook op sterkte laten maken, maar dat is vrij prijzig. Er is ook een mogelijkheid om een lens op sterkte aan de binnenkant van de bril te klikken en er zijn skibrillen op de markt die je over je eigen bril kan plaatsen. De glazen moeten meer dan 90 procent van de UV-stralen kunnen wegfilteren. Er zijn verschillende soorten lenzen die de zonlicht filteren. De meeste van deze lenzen hebben een bolle vorm, zodat het licht niet via de zij- en onderkant in je ogen kan schijnen. Dat is nodig omdat sneeuw het zonlicht ook weerkaatst.

Donkere glazen zijn geschikt voor extreem veel licht. Het absorptievermogen is dan ongeveer 92 tot 97 procent. Maar de glazen in een skibril zijn lang niet altijd donker meer. Bij veel sportbrillen kun je zelfs de glazen verwisselen van donker naar amber. Natuurlijk zet je in de après-ski hut sneller een bril op met licht glazen, maar het heeft ook een nuttige functie. Het helpt bijvoorbeeld om het contrast te vergroten bij sneeuw, mist of bewolkt weer. Glazen in een speciale tint oranje geven het beste effect bij mist, laaghangende bewolking of sneeuwbuien.

Er bestaat een zekerheidsstandaard, de CE-norm die vier categorieën lenzen onderscheidt, namelijk: 1. Geel: gering absorptie vermogen, geschikt voor zeer zwak licht. 2. Oranje/rood: heeft 20-56% absorptie vermogen en is geschikt voor zwak licht. 3. Roze, amber: heeft 57 tot 81% absorptie vermogen en is geschikt voor gemiddeld zonlicht. 4. Bruin, spiegeleffect en zeer donker: is geschikt voor fel tot extreem licht en heeft een absorptievermogen van 92-97 %.

Het is belangrijk om altijd een zonnebril met een hoge beschermingscategorie (3 of 4) en met de CE-norm te dragen. De weerkaatsing door de sneeuw maakt de zonnestralen veel intenser. Bij een goede sportzaak kun je altijd informeren wat de beste bril voor je is, dan kun je met een veilig gevoel de berg af skiën!

martijn
begon in 2002 deze website. Later was hij verantwoordelijk voor inhoud, techniek en de indeling.

Beste Martijn,
Goed dat je dit bericht hebt geschreven en gepubliceerd. Vroeger dacht ik dat het overdreven was, maar nu ken ik iemand die ook daadwerkelijk sneeuwblind is en dat is geen grapje,
Spread the word,
Babette

Ik heb onlangs een nieuwe sportbril van BBB gekocht.
Een met meekleurende glazen. Dus hoe meer UV licht hoe donkerder de glazen.
Zie: http://www.bbbparts.com/products/bike_wear/sportsglasses/win…

Verder heb ik ook nog losse lensen in het geel/oranje, grijs/zwart en spiegel glazen voor als de mee kleurende niet bevallen.

wat kan je doen tegen sneeuwogen?
is er iets om het te laten genezen?
ik heb nu 3 dagen geskied met volle zon zonder bril. het doet aardig pijn en wil er vanaf, hoe kom ik er vanaf?
groeten cathelijn

Wanneer ik ga skien gebruik ik altijd een zonnebril. Ik koop hem altijd op http://www.fuva.nl/zonnebrillen

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie