Gratis ski's testen waar, wanneer en hoe gaat dat + tips + ervaringen

Had gereageerd op het volgende artikel
https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/3906/Zelf-ski%27s-…
Weet alleen niet of die nog ergens onder de aandacht komt gezien het artikel v 2013 is… daarom dit draadje geopend

Hoeveel paar ski’s en hoe lang per paar kan je op zo’n testdag testen?
Testdagen in het buitenland alleen op de site van het merk zelf of op de site van de plaats zelf te zien?
Of zijn er ook nog sites waarop overzicht van alle testdagen te vinden is?
Wanneer is duidelijk welke ski’s op zo’n dag te testen zijn?

Zijn er nog andere mogelijkheden om ski’s gratis te testen dan testdagen en bij SnowWorld?

Hoe gaat het testen buiten zo’n testdag om in zijn werk?
Hoeveel minuten lang mag je een paar ski’s testen?
Wat is normaal betreft het aantal te testen ski’s? 2? 3 echt max lijkt mij die nog nooit getest heeft smile

Er staat kosteloos, maar wat dan als je toch geen ski’s bij bijv. Duijvenstein afneemt? Lijkt me zo verkeerd voelen als je daarna via internet ski’s aanschaft. Zijn testski’s uberhaubt goed over te nemen en zo ja wanneer?

Wat zijn de beste dagen/momenten om te testen? (vroeg in de ochtend ivm piste preparatie?)

Voorkeur voor Snowworld locaties?
Zelf was ik afgelopen week even langs Zoetermeer gegaan, maar volgens mij is piste 3 daar net iets beter geschikt qua stijlheid om langer/makkelijker snelheid te houden dan Landgraaf waar naar mijn idee de piste iets sneller vlakker/minder stijl wordt dan in Zoetermeer… of heb ik dat verkeerd gezien?

Gratis testen bij bijv. Duijvenstein lees ik wel e.e.a. op hun site en op het forum, maar toch nog eea nog niet helemaal duidelijk.

o.a. @GiGi

Testen bij Duijvesteiin/Snowworld
Gedurende openingstijden van de vestigingen van Duijvestein in zowel Zoetermeer als Landgraaf kan je gratis ski’s testen die ze op die locaties in hun testassortiment zitten. Dat zijn (anders dan ze geloof ik op de website hebben staan) niet alle modellen die ze ook verkopen, maar er staat wel van alles. Van sportieve slalomski’s tot allmountain ski’s, van beginners- en damesski’s tot twintips. Je kan er op de bonnefooi heen gaan om te kijken hoe ‘een slalomski’ het doet ten opzichte tot ‘een allmountain-ski’ natuurlijk, maar als je op zoek bent naar een heel specifiek model zou ik even bellen en vragen of ze die in het testassortiment hebben.
En bedenk: op een indoor baan kan je niet alle aspecten van een ski testen. Kantengrip, hoe een ski indraait, etc. kan je prima testen. Maar echt hoge snelheden, echt lange bochten, float echte buckels niet. Hoewel de pistes op het eind van de dag best kapot geskied kunnen zijn en je best kan merken hoe ski’s het in sneeuw met veel oneffenheden doen, trouwens. Persoonlijk heb ik op de ‘rode’ piste van Landgraaf even goed ski’s kunnen testen als op piste 3 in Zoetermeer.
Testen bij Duijvestein kost niks, wel moet je een ID-bewijs inleveren bij wijze van borg en natuurlijk is er de beperking van de openingstijden van het filiaal.

Testen in de Alpen: permanent
Ik ken een paar locaties in met name Oostenrijk waar permanent ski’s getest kunnen worden.

  1. Testcenter van Silvretta Sports in Ischgl (Idalp): http://www.silvrettasports.com/testcenter.php
  2. Patscheider in Serfaus biedt regelmatig skitest aan van de merken Zai, Kästle en andere exclusieve merken bij hun ‘Take-off Centre’ bovenaan de Panoramabahn: http://www.patscheider.com/de/winter/skiverleih/skitest/…
  3. In Sölden zit op de Rettenbach-gletsjer het international test centre. Als je aan komt rijden zie je al de winkeltjes van de verschillende merken. Je kan niet altijd zo maar wat meenemen, maar ik heb al meermalen een praatje gemaakt en een tientje in de fooienpot gestopt en vervolgens de hele dag ski’s getest…
  4. Sport Nenner op de Hiintertux biedt het testen van ski’s aan voor € 40 euro per dag. Indertijd heb ik een mailtje gestuurd met welke ski’s ik wilde testen (hebben ze netjes online staan, inclusief beschikbare lengtes) en ze stonden netjes gereserveerd klaar voor me. https://sportnenner.at/skiverleih

Testen in de Alpen: events
Er zijn, vooral in het najaar, test-events waaraan je als gewone consument kan meedoen. Doorgaans zijn dit pakketreizen met hotel HP, skipas en gebruik van het testmateriaal inbegrepen. Je hebt een paar lange weekends (meestal op een gletsjer) van rond de 450 euro voor dat pakket, of je gaat voor ‘ietsje’ meer mee met de testreis van de Nederlandse Skivereniging (praktisch zelfde pakket, maar dan 1300 euro - zit je wel in Club Med in Val Thorens). Hier wat links:

  1. FGHS-testweekend (FGHS is Nederlandse vereniging voor sport-retailers) in november in Sölden: https://www.facebook.com/FGHSWinterEvent
  2. Testweekend van Tirol Events: http://www.tirolevents.nl/skitest-trips?prod_id=12748… (was voor afgelopen november binnenkort de datum voor 2016)
  3. Skitestwoche in Sulden am Ortler: http://www.skitestwoche.it/
  4. New Runs: weekend voor freeride- en poederski’s en clinics in Kaprun in november: https://www.facebook.com/NewRuns/?ref=br_rs
  5. Testreis NSkiV: https://www.wintersport.nl/skitestreis

Rondreizende test-standjes
Er is ook een klein testcircus dat Franse skigebieden rondgaat aan het begin van het ski seizoen:
“Ski Force Winter Tour” http://www.valthorens.com/nl/evenementen-en-activiteiten/act…
o.a. elk jaar het openingsweekend Val Thorens, maar ook in Serre Chevalier, Tignes, Grand Bornand (elk jaar andere plaatsen).

Zijn er ook dingen die je niet weet @GiGi?

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Over hoe zo’n testdag in zijn werk gaat (in Snowworld, maar ook bij de genoemde test-events inde Alpen): vaak is er een maximum van 2 uur voor het testen van een ski. Je gaat naar het standje van het merk dat je wil testen, vraagt eventueel advies en anders zeg je gewoon: “mag ik ski X in lengte Y, alsjeblieft?” Men vraagt naar je BSL (lengte van de buitenschaal van je skischoen - staat op de hiel, ligt meestal tussen 275 - 345 mm voor volwassenen), naar je niveau en je gewicht. daarmee stellen ze de binding af. Ze scannen de barcode op de ski en jouw testkaart (of die lever je in) en je gaat skiën.
Bij terugkomst scannen ze je ski’s weer uit, lever je ze in en ga je verder shoppen. Je kan natuurlijk ook tegen zo iemand zeggen: ik vond hem een beetje zus of zo, wat kan je me dan aanraden?" En je hoeft niet beleefd te zijn of je zorgen te maken als je niks van ze wil kopen:: je bent daar immers om verschillende ski’s van verschillende merken te testen.

Ook tijdens de Dutchweek in Valthorens kun je via Snowtime vele merken skies/snowboards ter plekke testen.

  1. FGHS-testweekend (FGHS is Nederlandse vereniging voor sport-retailers) in november in Sölden: https://www.facebook.com/FGHSWinterEvent
GiGi op 11 feb 2016 13:23

FGHS is niet de vereniging voor sport retailers. FGHS is de Brancheorganisatie voor Groothandels en distributeurs in de sport.

Edit: Ik bedoel dit uiteraard enkel goed, niet om je de les te lezen oid…

Zijn er ook dingen die je niet weet @GiGi?

FrankW op 11 feb 2016 13:26

blijkbaar wel ;)

  1. FGHS-testweekend (FGHS is Nederlandse vereniging voor sport-retailers) in november in Sölden: https://www.facebook.com/FGHSWinterEvent
GiGi op 11 feb 2016 13:23

FGHS is niet de vereniging voor sport retailers. FGHS is de Brancheorganisatie voor Groothandels en distributeurs in de sport.

Pvdh op 11 feb 2016 14:59

My bad ;)

Soll (skiwelt) bij het midden station gratis uur Salomons uit proberen

Soll (skiwelt) bij het midden station gratis uur Salomons uit proberen

ruudsan op 11 feb 2016 18:43

Altijd? of op zijn minst regelmatig (elke week ofzo)?

Ik ben ook heel veel tentjes tegen gekomen op pistes de laatste jaren, maar daarvan kunnen anderen niet op aan om ski’s te gaan testen. Dat waren meer toevalstreffers.

Overigens kan je altijd een ski huren voor een dag natuurlijk. zo heb ik in Frankrijk laatst iets van Black Crows kunnen huren op een sneeuwdag. Interessant, zeker omdat dat merk (uit Chamonix geloof ik) niet vaak uit te proberen is.

@gigi gewoon elke dag bij de plaatselijk sportzaak

Mooi mooi

In Flachau onder aan “Der Roter 8” ook reclame gezien voor de lokale sportzaak: als je je ski’s daar binnenbrengt voor een beurt (1 uur) krijg je voor die duur een setje ski’s mee om te testen.
Niet helemaal gratis en uiteraard maar 1 set, maar als je TOCH verse wax wil en TOCH dat ene setje wil proberen…

In Flachau onder aan “Der Roter 8” ook reclame gezien voor de lokale sportzaak: als je je ski’s daar binnenbrengt voor een beurt (1 uur) krijg je voor die duur een setje ski’s mee om te testen.
Niet helemaal gratis en uiteraard maar 1 set, maar als je TOCH verse wax wil en TOCH dat ene setje wil proberen…

interjrs op 12 feb 2016 07:13

Commercieel heel sterk moet ik zeggen!

Edwin van Riel

In Ellmau heb ik ook diverse toko’s gezien die dat doen, gratis huurlatten voor halve dag als je (volgens mij wel een grote) beurt laat doen. Maar ik heb net gekocht, dus dit jaar hopelijk nog niet nodig :-)

In Soll kan het inderdaad gewoon altijd, toen ik er was hadden ze ook een paar modellen van Atomic en Head, maar het is in principe een Salomon test centre. Je kon een uurtje gratis testen of een dag voor €25, dan kan je ook tussendoor wisselen.

Plaats een reactie