Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Oostenrijkse skigebieden staan te springen om personeel

Roel op 14 oktober 2021· 5 reacties

Ook bergrestaurants kunnen personeel gebruiken
Ook bergrestaurants kunnen personeel gebruiken

Hotels en restaurants in het Oostenrijkse Obertauern zitten dringend om personeel verlegen. Er is een groot tekort aan seizoenswerkers, terwijl het skigebied over ruim een maand opengaat. En het is niet het enige skigebied dat dringend personeel zoekt. Voor wie in de sneeuw wil werken biedt dit kansen.

Extra maandsalaris te winnen

Obertauern heeft ongeveer 3.000 werknemers nodig komende winter en daar zijn ze nog ver van verwijderd, zo meldt de krant Salzburger Nachrichten. Het gaat om hotelpersoneel waaronder koks, obers, en receptionistes maar ook afwas- en poetshulpen en barkeepers.

Daarom gaat Obertauern vijf maal een netto maandsalaris (extra) verloten onder het personeel dat de komende 6 maanden als seizoenswerker in Obertauern komt werken. Zij hoeven zich alleen maar via jobs.obertauern.com te registreren om aan de loterij deel te nemen. Op 31 maart 2022 worden de gelukkigen bekendgemaakt.

Personeel niet teruggekeerd

Het tekort aan personeel heeft verschillende oorzaken, maar hangt voor een belangrijk deel samen met de coronapandemie. Ongeveer 10 procent van de horecamedewerkers is vertrokken naar de zorg, 10 procent heeft om persoonlijke redenen een andere baan gezocht, en nog eens 10 procent kwam uit een ander EU-land maar is niet meer in Oostenrijk. Dit waren goed Duits sprekende Hongaren, die dit seizoen thuis zijn gebleven vanwege de onzekerheid rondom corona. Bovendien heeft een deel van hen werk gevonden in Hongarije. Men probeert nu personeel uit het oosten van Oostenrijk, waar nog relatief veel werklozen zijn, te verleiden in Obertauern te komen werken.

null

Ook tekort aan skileraren

Het probleem speelt niet alleen in Obertauern. Heel het Salzburgerland heeft er in meer of mindere mate mee te maken, ook bergrestaurants in bijvoorbeeld Leogang. Alleen in de hotels en horeca heeft het Salzburgerland 1720 direct in te vullen vacatures, een stijging van 155% ten opzichte van vorig jaar, aldus de Salzburger Arbeitsmarktservice (AMS). Als er onvoldoende personeel kan worden gevonden, dreigen sommige hoteliers alleen kamers met ontbijt en geen halfpension te kunnen aanbieden.

Verder is er een tekort aan Britse skileraren. Omdat Britten sinds de Brexit onder het contingent van niet-EU-landen vallen is hun aantal flink geslonken. Dit tekort probeert men aan te vullen met skileraren uit andere EU-landen, waaronder Nederland en Denemarken.

Werken in de sneeuw

Hoe vervelend ook voor de toerismesector, dit biedt natuurlijk kansen voor iedere Nederlander of Belg die ervan droomt een seizoen in de sneeuw te kunnen werken. Dit jaar mogelijk tegen aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Kijk hiervoor op de website van het skigebied, maar check ook de website werkeninoostenrijk.nl en ons forumtopic over werken in de sneeuw.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Niet alleen in Oostenrijk… In alle Alpenlanden is er vraag naar personeel…

De zeer strenge Oostenrijkse regelgeving mbt tot covid zal ze ook sterk tegenwerken. Zeker in seizoenswerk is men vaak afhankelijk van jongeren en arbeiders uit oost Europa. Onder beide groepen is er een relatief lage vaccinatiegraad wat er ook voor zorgt dat een deel niet in Oostenrijk aan de slag wil gaan omdat ze dan te veel belemmerd worden of zelfs gewoon niet aan het werk mogen.

Born to Ride

Veel buitenlandse seizoenarbeiders die vorig jaar voor aanvang van het seizoen onderdak, skipas, verhuur van hun eigen woning etc al geregeld hadden, kregen in december ineens te horen dat ze niet hoefden te komen, met alle financiële gevolgen van dien.
De meeste zullen nu denken: dat overkomt me niet nog eens, ik wacht wel even af tot december.

Denk dat er ook gewoon meer betaald moet worden, vraag en aanbod.

Denk dat er ook gewoon meer betaald moet worden, vraag en aanbod.

Dinictus op 14 okt 2021 15:07

De Goasstall in Hinterglemm biedt € 2300,- netto en gratis kost en inwoning. Lijkt me niet echt slecht.

Plaats een reactie