Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Man gered na 35 minuten onder lawine op piste

Rogier op 15 februari 2024· 9 reacties

Beeld [data-avalanche](https://www.data-avalanche.org/).
Beeld data-avalanche.

Op woensdag 14 februari veroorzaakte een lawine in het skigebied van Praz de Lys - Sommand een incident op de blauwe piste Lac. Deze aanzienlijke lawine ontstond vanaf de top van Perret. Het betrof een zogenaamde ‘avalanche de fond’ een glij-lawine, een verschijnsel dat we deze milde winter vaker zien. De lawine heeft twee wintersporters meegesleurd, waarvan één bedolven onder 3 meter sneeuw, die wonder boven wonder ongedeerd bleven.

35 minuten onder sneeuw

Pas aan het einde van de middag, na een uitgebreide zoekactie, werd duidelijk dat er slechts twee gewonden waren. De grote lawine vond plaats om 12:35 uur en gleed over de Lac piste, die het hoogste deel van het gebied verbindt met de Haut-Fleury stoeltjeslift. Een veertigjarige man werd bedolven onder 3 meter sneeuw en werd pas na 35 minuten gevonden. In shock en met lichte verwondingen werd hij per helikopter naar het ziekenhuis in Sallanches gebracht. De man was met zijn gezin op vakantie in het skigebied. Hij skiede op de blauwe piste met zijn drie kinderen, die het hele voorval zagen en hun vader meegesleurd zagen worden. Een tweede slachtoffer was een 45-jarige Engelse vrouw, die ook werd meegesleurd en na 200 meter op het oppervlak van de lawine terechtkwam. Ze raakte niet gewond.

null

Dertig reddingswerkers en vier lawinehonden

Ter plaatse werd met man en macht gezocht: ongeveer dertig reddingswerkers, twintig werknemers van het skigebied, vijf skileraren, en de twee bergreddingshelikopters, vergezeld door vier lawinehonden.

Tot vier meter diep

De 150 meter brede en 3-4 meter diepe lawine is twee keer volledig gesondeerd, waarbij gebruik is gemaakt van lawinepiepers en Recco zoekapparatuur, maar gelukkig was er niemand anders bedolven dan de twee gevonden slachtoffers.

Beeld: [data-avalanche](https://www.data-avalanche.org/)
Beeld: data-avalanche

Bijzonder lastig in te schatten gevaar

Dit betreft een zogenaamde spontane lawine, een lawine die zonder menselijke of dierlijke triggering naar beneden komt. Het gaat om een glijlawine, die extreem moeilijk te voorspellen en in te schatten is. Volgens de pistedienst van het gebied is er op deze locatie nog nooit zo’n grote lawine naar beneden gekomen. De piste zal naar verwachting de komende dagen gesloten blijven.

Bron: data-avalanche.org

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Zo zeg, die is er uit gekomen! Pfff, wat een geluk na een half uur. Knap gewerkt door iedereen onder 3 meter!

Edwin van Riel

Enorm fijn bericht.

Totales Vollidiot

Ongelofelijk knap werk van de hulpdiensten!

skie je lekker over een blauwe piste maak je dit mee…

kan je in zulk geval het skigebied verantwoordelijk stellen? Nu is het goed afgelopen maar voor hetzelfde geld was dit fataal.

skie je lekker over een blauwe piste maak je dit mee…

kan je in zulk geval het skigebied verantwoordelijk stellen? Nu is het goed afgelopen maar voor hetzelfde geld was dit fataal.

jvr op 15 feb 2024 10:05

Er zal zeker een onderzoek komen waaruit moet blijken of het skigebied alle voorzorgsmaatregelen genomen heeft.

Maar wintersport blijft een sport midden in de natuur waar risico’s nooit helemaal 100% uit te sluiten zijn.

Click. Click. Peace

@jvr als er echt fouten zijn gemaakt, kan je ze vast verantwoordelijk stellen. Maar met wat minder geluk dan in dit geval, krijg je je geliefde daarmee niet terug.

*bericht bewerkt door MiyukiJan op 15 feb 2024 10:13

Lawine op een blauwe piste… Chance dat iedereen er levend uit is gekomen, stel je voor zeg.

Zou (g)een wonder zijn als je hier een trauma aan overhoudt!

*bericht bewerkt door petra4 op 15 feb 2024 13:13

Goh… eens blij met een “geen dode” bericht! Pfff maar dat had het echt wel kunnen zijn! Geluk bij een ongeluk!

Plaats een reactie