Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Skischolen in Salzburg over hun verwachtingen deze coronawinter

JessicaKroef op 25 november 2020· geen reacties

Skischolen hebben hoop op een redelijk goed skiseizoen aankomende winter.
Hoe ervaren de skischolen deze onzekere periode rondom corona? Gaan de skigebieden volgens hen wel of niet open in december en hoelang zal het nog gaan duren voordat alles weer ‘normaal’ is? Twee skischolen uit het Salzburgerland vertellen in de Salzburger Nachrichten wat zij verwachten van aankomende winter.

Skischool Local Guides

Deze kleine skischool bevindt zich in Obertauern en wordt gerund door David Schiefer. Hij is ervan overtuigt dat hij deze winter met zijn klanten kan gaan skiën, desnoods zonder gebruik te maken van liften en met toerski’s omhoog te gaan. Hij hoopt erop dat alles half december langzaam mag gaan beginnen. Zijn plan is om dan door te gaan met privélessen en skitochten, zowel off-piste als op de piste maar dan in kleine groepen. Hij begint met minder personeel en gelooft dat het in februari beter zal gaan.

Uitdaging

Voor de skischool is het zelfs in normale winters al een uitdaging vanwege de niche positie van zijn skischool. Vandaar dat Schiefer denkt ook deze situatie aan te kunnen. Zelfs wanneer gasten daadwerkelijk het gehele seizoen niet komen, vertrouwt Schiefer op de lokale bevolking. Vele hebben onlanks al uitrusting gekocht om mee te toeren en logischerwijs huur je dan een gids als je gaat toeren.

“Grote skischolen hebben het lastiger”

Uiteindelijk ziet Schiefer dit als een kans voor het toerisme. Degene die bijzondere kwaliteit bieden hebben een goede kans dit jaar. Wel is hij hoe dan ook erg blij met zijn team van vijf vaste medewerkers. “De grote skischolen zullen het zeker veel moeilijker hebben dan wij’’, verklaart hij.

Skischool Rot Weiß Rot

Gerhard Sint is voorzitter van ongeveer 130 skischolen in Salzburg en vertegenwoordigt bijna 4000 ski- en snowboardleraren. Zo heeft hij in zijn skischool Rot Weiß Rot in St. Johann im Pongau en Wagrain 80 vaste medewerkers in dienst en in de drukke winterperiodes werken er wel 150 mensen voor de skischool.

Hulp van alle kanten

Zijn plan is om de start van het seizoen met een beperkt team te starten, een team van rond de 40 tot 50 mensen met de mogelijkheid om op korte termijn het team te vergroten. Hij heeft dan ook een grote pool van geschoolde skileraren die hij zo kan bellen. Zo zegt hij: “Er zijn mensen die tien jaar geleden voor ons als student hebben gewerkt en nog steeds twee weken verlof nemen om ons te ondersteunen.” Skileraren uit Nederland, Denemarken en andere landen komen hem dan ook graag helpen.

“Februari en maart als vanouds”

Ondanks alle onzekerheid is hij optimistisch en verwacht hij een redelijk goed seizoen. Hij denkt dat in het begin waarschijnlijk veel lokale gasten op de pistes zullen zijn. Waarna tegen kerst of Nieuwjaar de besmettingscijfers lager zullen zijn en de reiswaarschuwingen hopelijk af zullen nemen. Hij speculeert dat het in februari en maart zoals vanouds zal zijn, maar dat hangt vooral af van de aangekondigde vaccinatie. Sint verwacht geen aarzeling bij wintersporters, uiteindelijk willen mensen toch even weg om te skiën. ‘’In ieder geval staan de skischolen klaar. Een virus verandert ons niet van koers.’’, aldus Sint.

De hoop op een goede afloop

De onzekerheid blijft, maar het vertrouwen en de hoop op een opening van de skigebieden blijft voor deze eigenaren van de skischolen overduidelijk aanwezig. Het liefst zouden ze zo snel mogelijk van start willen gaan. Want wat moeten deze mensen ook anders, als ze hiervan praktisch gezien afhankelijk zijn?

JessicaKroef
is skifanaat en stagiaire op de redactie van wintersport.nl

Plaats een reactie