Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Camera's filmen toerskiërs om natuur te beschermen

ChristopheJ op 26 januari 2023· 3 reacties

null

Voor het derde jaar op rij worden buitensporters in het Zwiterse natuurpark Beverin gevolgd door wildcamera’s en drones.

Vaststellen van menselijk gedrag

Een wildcamera is op zich geen groot nieuws in een natuurgebied. Maar hier worden ze ingezet om exact te weten wie zich waar in het park beweegt. Er werden door het parkbeheer in samenwerking met de ‘Hogeschool van Zürich’ zes camera’s geïnstalleerd langs populaire toerskiroutes. Op die manier wordt vastgesteld en geregistreerd langs waar er naar boven gegaan wordt, en welke afdaling men vervolgens kiest.

Bovendien worden er ook drones ingezet om alle sporen van (sneeuwschoen)wandelaars en toerskiërs vast te leggen. Bij al deze info worden nog de gegevens uit de topboeken gevoegd met als uiteindelijk doel de bezoekersstroom volledig in kaart te brengen, en dit dus voor het derde jaar op rij. Ook in de zomer worden wandelaars en fietsers gevolgd, ondermeer met infraroodsensoren en ondergrondse systemen om tellingen te maken en onderscheid te maken tussen een fietser en voetganger.

Niet verbieden maar begeleiden

“Het doel is niet om met verboden te gaan werken, maar met positieve bezoekersbegeleiding”, zegt de projectmanager ‘Natuur en Landschap’ van het Natuurpark Beverin. “Dat betekent dat we mensen laten zien waar ze veilig kunnen lopen.”

En zo wordt met voorschrijdend inzicht beslist om bepaalde paden te verleggen, bruggetjes aan te leggen, parkeerplaatsen elders in te richten, … Dit alles om de lokale bewoners, de natuur en buitensporters perfect naast elkaar te laten leven en bestaan. Het is de bedoeling dat op termijn het natuurpark dit volledig zelf bewaakt, zonder de tussenkomst van de hogeschool.

Bron: www.srf.ch

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Aan de ene kant rossen we bergen leeg om er skipistes van te maken. Aan de andere kant hangen we e.e.a. voor met sensoren en camera’s “voor” de natuur. Beter sluit je dan zo’n gebied compleet af. Wij mensen blijven toch een ijdel / egocentrisch diertje. Straks hangen er overal sensoren en camera’s.

Beter sluit je dan zo’n gebied compleet af.

Dinictus op 26 jan 2023 14:38

Hekjes rond met deurtje er in? Ieder dier een sleuteltje? 😜
Trouwens is aan het leegrossen van bergen al een eind gekomen. Gelukkig maar.

Hoe je het draait of keert, toerskiën boomt en zal voorlopig blijven groeien. Dus regeltjes en verboden gaan er komen, er zijn er al op sommige plaatsen.
Net zoals bij het wandelen.
Als wandelaar heb je ook geen vrijgeleide om zomaar overal rond te stappen.
Natuurgebied is natuurgebied, ook voor tourskiers. Goed dat ze het in kaart brengen. 😉

*bericht bewerkt door bartvwg op 26 jan 2023 14:48

Bla, bla, bla.

Aan de ene kant rossen we bergen leeg om er skipistes van te maken. Aan de andere kant hangen we e.e.a. voor met sensoren en camera’s “voor” de natuur. Beter sluit je dan zo’n gebied compleet af. Wij mensen blijven toch een ijdel / egocentrisch diertje. Straks hangen er overal sensoren en camera’s.

Dinictus op 26 jan 2023 14:38

Ik denk juist door het in kaart brengen van gedrag er veel beter beschermd kan worden en dat men kan blijven genieten van de natuur. Mij lijkt dit een hele goede manier om informatie in te zamelen. Alles verbieden heeft volgens mij geen zin en zou zonde zijn. Logische gebieden beschermen daarentegen, daar kan niemand tegen zijn.

Click. Click. Peace

Plaats een reactie