Wintersport boeken voor 2024/2025. Voor wie loont het zich en waar moet je zoeken?

BenB op 02 maart 2024· geen reacties

null

Het is een onderwerp dat ik vaak zie in forumtopics en dat altijd zeer controversiële meningen en reacties losmaakt. Moet ik nu al boeken voor het komende winterseizoen, heb ik nog tijd of moet ik juist wachten om te krijgen wat ik wil?

Volop geboekt

Feit is dat er al veel boekingen plaatsvinden voor de volgende winter 2024/2025. Sommigen zijn vaste klant bij hun verhuurder en hebben hun voorkeursweek voor het volgende seizoen direct ter plaatse geboekt of hebben dit als optie genomen, terwijl anderen al een accommodatie uitgezocht en bevestigd hebben bij een reisaanbieder. Wat veel mensen niet weten is dat voor sommige grote verhuurbedrijven van vakantiehuizen, zoals Interhome, de maanden na de voorjaarsvakantie de drukste boekingsmaanden voor het volgende winterseizoen zijn.

Maar hoe kan ik voor mijn persoonlijke situatie inschatten of ik het beste nu al kan gaan nadenken over mijn volgende skivakantie? Ik ga hier dieper op in aan de hand van een paar criteria en laat je een paar voorbeelden zien. Natuurlijk zijn dit meer algemene trends en zoals een het gezegde luidt: “Uitzonderingen bevestigen de regel”. We hebben voor leden ook een uitgebreide inspiratiesessie gehouden over het onderwerp: Tips voor het boeken van je wintersport? Die zeker de moeite waard is om terug te kijken als je meer achtergrondinformatie wil.

Beschikbaarheid

Wat is er eigenlijk beschikbaar op de markt? Veel chaletaanbieders zoals Villa for you, Chalet.nl, Chaletsplus, Interhome of Belvilla hebben de meeste accommodaties in Oostenrijk, Zwitserland en sommige Franse objecten beschikbaar staan. Heel veel andere accommodaties zijn echter niet beschikbaar op de markt, dus als je b.v. op Les Menuires zoekt in onze zoekmachine voor een vakantie vanaf 15-2-2025, is er niet veel te vinden. In Frankrijk zijn het vooral grote ketens die ruim de tijd nemen om de prijzen uit te rekenen en de beste prijzen bieden. Dit kan zelfs tot juni duren.

In Oostenrijk is al duidelijk meer beschikbaar maar veel verhuurders wachten nog met het vrijgeven van hun accommodaties. “Eerst de vaste klanten, dan de rest”, is wat je vaak hoort als je een aanvraag stuurt naar het toeristenbureau. Dat kan frustrerend zijn. Boek je altijd inclusief skipas, dann moet je wachten tot de touroperators de prijzen van de hotels en skipassen binnen hebben en deze gecalculeerd zijn.

Tip: Kijk regelmatig in onze accommodatie zoekmachine of schrijf je in voor een alarm bij Summit Travel (>100 accommodaties al boekbaar) of Sunweb (stuk of 50 accommodaties boekbaar), dan krijg je een mail zodra de pakketreizen beschikbaar zijn. TUI heeft al verschillende accommodaties inclusief skipas online. Snowtrex schat prijzen voor Frankrijk en je kan sommige accommodaties inclusief skipas boeken. Wel zeggen ze, dat als de inkoopprijs tegen onverwacht veel stijgt, ze dan mogen annuleren.

null

Voor wie interessant om nu te boeken?

Interessant om nu al te boeken voor 2025 is het vooral voor degenen die gebonden zijn aan het hoogseizoen en een beperkt budget hebben voor hun skivakantie. Deze groep moet direct boeken als de prijs goed is en niet wachten. Groepen moeten ook altijd vroeg boeken, ongeacht het seizoen, want goedkope vakantiehuizen voor groepen zijn snel uitverkocht. Je kunt dergelijke huizen vinden bij onder andere Villa for you, Chalet.nl, Interhome en Chaletsplus. Summit Travel heeft een gespecialiseerd team voor groepen, als je veel kamers nodig hebt.

Zoals Roel in zijn artikel over de drukke weken in het seizoen 2024/2025 geschreven heeft gaan we ervan uit dat meer mensen voor hoger gelegen skigebieden zullen kiezen. Weet je waar je naartoe wilt, kijk dan ook op tijd voor het tussenseizoen.

Tip: Veel Nederlanders kijken alleen naar de meest bekende skigebieden. Check hier hoe je ook in het hoogseizoen een rustigere vakantie kan beleven en misschien zelfs kan besparen.

Rechtstreeks of via een reisorganisatie boeken?

Kleine particuliere verhuurders hebben vaak de beste prijzen in het hoogseizoen. Als je voor 2025 al iets kunt krijgen voor een eerlijke prijs, waar geen vaste klanten de week blokkeren, dan raad ik je aan ervoor te gaan. Villa for you, Chaletsplus, Interhome, Belvilla en in mindere mate Sunweb en Chalet.nl hebben ook woningen die exclusief bij deze aanbieders te boeken zijn. Hoewel sommige reisaanbieders hun prijzen in het hoogseizoen flink verhogen, is het de moeite waard om eens een kijkje te nemen.

Gratis annuleren

Sommige mensen boeken een accommodatie op Booking.com of Summit Travel met de optie “Gratis annuleren”, zodat ze later kunnen wijzigen. Het is natuurlijk niet helemaal eerlijk om meerdere accommodaties te blokkeren of een reservering te maken zonder echt van plan te zijn om erna toe te gaan. Overigens, tenzij anders overeengekomen, bieden de Algemene Oostenrijkse Hotelvoorwaarden ook de mogelijkheid om tot 3 maanden voor aankomst kosteloos te annuleren.

null

Voorbeelden

Hier een kleine greep uit voordelige accommodaties die nu geboekt kunnen worden:

Accommodatie zoekmachine

In onze accommodatie zoekmachine vergelijken we meer dan 20 verschillende reisaanbieders en veel VVV’s voor het winterseizoen 2024/ 2025. Het is de moeite waard om een kijkje te nemen.

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél ondersteun je ons door op de links in dit artikel te klikken en een aankoop te doen. » Lees meer

BenB
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie