De opkomst van het Early Bird skiën

Rick op 03 maart 2024· 15 reacties

Foto: Zillertal tourismus/Bernhard Huber
Foto: Zillertal tourismus/Bernhard Huber

Naast blue bird – strakblauw, zonnig weer – gebruikt men tegenwoordig ook de uitdrukking early bird tijdens de wintersport. Het is de hippe naam voor het fenomeen ‘zonsopkomstskiën’. De term early bird stamt al uit 1605 – waarover later meer – maar de activiteit is nog niet zo oud. Het skiuurtje in de vroege ochtend wordt steeds populairder doordat liften voor een selecte groep eerder geopend worden.

Ochtend het beste

Wintersport is voor velen eigenlijk al een ochtendsport. Om te kunnen genieten van perfect geprepareerde pistes moet je er vroeg bij zijn, zeker als het in de vakantieperiodes wat drukker is en de pistecondities aan het einde van de dag slechter worden. Vaak staan er bij de opening van de liften al wintersporters in de rij om als eerste de berg op te kunnen gaan. Als je het maximale uit je wintersportdag wilt halen moet dat ook wel, aangezien de liften in de meeste gebieden aan het eind van de middag sluiten. Dat er behoefte is aan verlenging van de wintersportdag is al decennia duidelijk, getuige het avond- of nachtskiën. Dit fenomeen ontstond in 1936 toen het Amerikaanse Bousquet Mountain zijn pistes kon verlichten dankzij een lokaal partnership met General Electric en Pittsfield Electric. Voor deze acgtiviteit moet je in veel gevallen wel extra betalen: het avondskiën is vaak niet in de skipas inbegrepen. Recentelijk zijn er echter ook skigebieden die het wintersporten in de avonduren onderdeel hebben gemaakt van de skipas, zodat deze meer lading krijgt.

Met avondskiën worden de openingstijden opgerekt
Met avondskiën worden de openingstijden opgerekt

Als eerste de berg op

Een reden om het avondskiën onderdeel te maken van de skipas, is dat skigebieden inmiddels alweer een aantal jaren geleden een nieuwe extra wintersportervaring hebben ontdekt: het zonsopkomstskiën. In veel gebieden is het mogelijk om op bepaalde dagen eerder toegang te krijgen tot de pistes om zo je skidag te verlengen. Tegen een extra betaling van enkele tientjes mag je met een groep voor dag en dauw de berg op, om als allereerste soms onder leiding van een gids afdalingen te maken op perfect geprepareerde pistes.

De herkomst van dit fenomeen is niet precies duidelijk: volgens sommigen is het over komen waaien uit Noord-Amerika, maar het is ook goed denkbaar dat de zonsopkomstliftritjes in de zomer (die al langer bestaan) skigebieden geïnspireerd hebben. Het kan inmiddels al op vele plekken in de Alpen, in verschillende varianten met namen als Early Bird Skiing, First Track, First Line of Sonnenaufgangsfahrt. Soms gaat het om één enkele lange afdaling, soms krijg je de mogelijkheid om het hele gebied te verkennen vóór openingstijd. Een uitgebreid ontbijt op de berg kan onderdeel zijn van het pakket, in andere gevallen gaat het puur om het wintersporten zelf. Door de populariteit van dit fenomeen zijn er inmiddels al verschillende niveaus en smaken ontstaan: van sportief door het gebied racen, tot gemoedelijk cruisen over voornamelijk blauwe pistes. Zo kan iedere wintersporter aan deze bijzondere ervaring deelnemen en genieten van een zonsopkomst op de berg bij perfect geprepareerde, lege pistes.

HochjochTotale in Silvretta Montafon
HochjochTotale in Silvretta Montafon

Praktijkvoorbeeld

Een voorbeeld van een dergelijke zonsopkomst-ski-ervaring is de HochjochTotale in het Oostenrijkse Silvretta Montafon, die al sinds 2009 met het fenomeen zonsopkomstskiën schermt. Voor 49 euro per persoon (bij een geldige skipas) zetten ze om 7.30 uur speciaal voor een beperkte groep de liften aan, die je helemaal tot het hoogste punt van het gebied brengen. Op die Hochalpila op 2.430 meter word je getrakteerd op de allereerste zonnestralen van de dag. Daarna is het, vergezeld door gidsen, tijd voor de afdaling: 12 kilometer en bijna 1.700 hoogtemeters aan lege pistes helemaal tot in Schruns op 700 meter. De gidsen zijn er vooral om te zorgen dat niemand van de groep van de route afwijkt, aangezien je anders uitkomt bij liften die pas een uur later openen. Na de afdaling volgt een nieuwe rit omhoog, om in het bergrestaurant Kapell op 1.855 meter aan te schuiven voor een uitgebreid ontbijtbuffet.

In andere skigebieden gaat het niet om één afdaling, maar kun je ’s ochtends vroeg het hele gebied doorkruisen. In Hochkönig kent men bijvoorbeeld het Early Morning Skiing en in Großarl heeft dit fenomeen de bijzondere naam Skikeriki. Het principe is echter hetzelfde: met een beperkte groep ’s ochtends vroeg de berg op, de zon zien opkomen en de eerste sporen trekken, gevolgd door een ontbijt op de berg. En daarna moet je normale skidag dus nog beginnen! Het is een aanrader voor sportievelingen en bovenal een bijzondere ervaring om zo vroeg in de ochtend als eerste op de berg te zijn en de zon te zien opkomen.

null

Nadelen

Het wintersporten buiten de reguliere openingstijden is dus spannend en bijzonder voor wintersporters en goed voor de skigebieden, die hier wat extra inkomsten uit kunnen halen. Zijn er dan geen nadelen? Jawel, minder goed nieuws is er voor de dieren die normaal gesproken 's ochtends vroeg de bergen voor zichzelf hebben. Dit zijn vaak schuwe nachtdieren die de nachtelijke uren nodig hebben om ongestoord naar voedsel te kunnen zoeken. Als de openingstijden van skigebieden worden opgerekt, en de mens ook in de vroege ochtend op de berg is, wordt hun leefgebied ingeperkt. Het Alpeninitiatief ‘Respektiere deine Grenze’ gaat dan ook niet alleen om ruimte, maar ook om tijd.

En nu we het over dieren hebben, het gebruik van ‘vroege vogels’ komt van de Engelse uitdrukking ‘The early bird catches the worm’ uit een boek met spreekwoorden uit 1605 van William Camden. Het idee achter de uitdrukking is dat de vogels die het vroegst wakker worden de meeste kans hebben om een goede maaltijd te vangen, aangezien er dan nog niet veel andere vogels zijn om wormen te zoeken. Precies hetzelfde geldt voor wintersporters in de strijd om perfecte pistes: wie het eerst op de berg is, kan langer genieten van het vurig gewenste corduroy. Dat hier vervolgens een verdienmodel, dus een soort klassenmaatschappij binnen het skiën, aan is verbonden, zal je niet tegenkomen in het dierenrijk.

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.

Plaats een reactie

Om nou 49 Euro extra te betalen op de toch al dure skipas.
Leuk verdien model voor de bergbanen.

Mijn ervaring is dat het om 9 uur in de ochtend misschien in de lift redelijk druk kan zijn maar verdeeld zich in de bergen zodat je toch alleen bent s’morgens vroeg.

In Söll is de eerste lift al om 8:00 open voor iedereen met de normale liftpas, net als in Ellmau/Going

Meest belangrijke nadeel ontbreekt nog: nog eerder opstaan

Heel tof, maar niet om extra geld voor te betalen. Ook al is het inclusief ontbijt. Het wordt wel interessant als de liften standaard 1 dag per week vroeger open zijn, zonder meerprijs zoals bij de Ahorn in Mayrhofen of elke dag om 07:30 zoals in Kaltenbach.

Gang is alles

Op de zaterdag ( vanaf eind januari) is de Zamangbahn ( Hochjoch, silvretta Montafon) sowieso om 7.30 open. De Hochjochtotale kan je op dit moment niet helemaal doen. Het gedeelte vanaf Kropfen is gesloten.

Trysil biedt dit al jaren aan op zaterdagen en woensdag vanaf februari tot begin april. En het kost niets extra’s. Het is wel vroeg opstaan, want het gebied dat open is is Høgegga en om daar te komen laten ze vanaf 7.00 uur 2 sleepliften een half uurtje draaien.
Ik heb het zelf één keertje gedaan en ondanks het vroeg opstaan was, was het heerlijk. Vers geprepareerde zwarte pistes helemaal voor jezelf (Høgegga is het deel waar de zwarte pistes liggen in Trysil).

Duizenden mensen boven in de bergen en Apres ski op volume 10 stoort gelukkig de dieren niet. En een ontstane klassenmaatschappij in onze ski wereld die niet te vinden is in de dierenwereld… Watte?

In januari een huttentocht gedaan in Oostenrijk. Super! Mooie zonopkomsten en ondergangen. Wakker worden met 30 cm extra sneew. Mooi verzichten. Lekker rustig op de piste, nergens wachten.
Is mooi om eens mee te maken, niet elke keer, maar als echte ski liefhebbers is dat toch ook iets voor je bingo kaart toch?

Duizenden mensen boven in de bergen en Apres ski op volume 10 stoort gelukkig de dieren niet. En een ontstane klassenmaatschappij in onze ski wereld die niet te vinden is in de dierenwereld… Watte?

Frank66 op 03 mrt 2024 14:10

Niets zo hypocriet als de mens 😑
Als de dieren weer sterker en groter dan ons zijn dan mogen zij de regels opstellen…

Heerlijk om.vroeg op de berg te staan, als een gebied het aanbied dan ben ik er wel voor te vinden. Dat ontbijt erbij hoeft niet zo nodig, maar ach, na een uurtje of 2 skiën lust ik altijd wel weer wat.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

In 't zillertal arena is 't gratis en gaan 2x per week diverse gondels vanaf 6.55u omhoog.

De overige dagen starten ze om 8 30u wat een half uur eerder is dan een paar jaar geleden.

Een aantal jaren geleden gedaan in Les Arcs 1800.
Gewoonweg magisch om de zonsopgang van boven op een berg mee te maken.
En dan kan je je onder begeleiding van de pisteurs volledig laten gaan op enkele pistes waarbij het dan eens redelijk veilig is om dit te doen: geen enkele andere pistegebruiker die stilstaat + de piste perfect strakgetrokken met ribbels.

Met de essential skipas (die we altijd al nemen omdat er dan een halve dag extra skiën op de aankomstdag bij inzit) kost dit daar slechts 20 EUR, inclusief een heel uitgebreid ontbijt in een bergrestaurant. Zeker een aanrader.

Glide on!

Al een paar keer een zonsondergang meegemaakt boven op de berg (voordeel van skiën met kerst). Minstens net zo mooi, zonder dat je er zo vroeg voor op hoeft te staan of voor moet bijbetalen ;)

In Flachau doet de Achterjet het vanaf 8:00 zonder extra kosten.
Je moet dan wel met de auto er naartoe want de skibus gaat nog niet dan.

Om nou 49 Euro extra te betalen op de toch al dure skipas.
Leuk verdien model voor de bergbanen.

Mijn ervaring is dat het om 9 uur in de ochtend misschien in de lift redelijk druk kan zijn maar verdeeld zich in de bergen zodat je toch alleen bent s’morgens vroeg.

Hooykaas op 03 mrt 2024 10:07

Afhankelijk van welke afspraken er gelden voor de lift- en restaurantmedewerkers zal het verdienmodel wel eens mee (/tegen) kunnen vallen.

Rekenvoorbeeld:
Als er 30 a 40 mensen (want beperkte groepen) deel kunnen nemen heb je het over extra inkomsten van 2.000 euro per keer.
Minimaal 2 medewerkers per lift en meerdere liften een uur eerder open betekent 6-10 (over)uren voor liftpersoneel. Begeleiding/gidsen 4 (over)uren
Restaurantpersoneel 4 (over)uren.
Totaal 14-18 uren extra inzet personeel - circa 600 euro
Kosten liften - geschat 150 euro
Inkoopkosten ontbijt - geschat 250 euro
Dan zou er per keer ‘Early Bird’ 1.000 euro overblijven voor het skigebied/liftmaatschappij

Ik denk meer dat het voor de skigebieden een manier is om iets anders aan te bieden, dan dat het financieel het seizoen zal redden.

Gewoon om 7 uur met je toerskies omhoog. Heerlijk rustig! Earn your Sunrise.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie