Welk niveau heeft jouw kind op een Franse skischool?

Rogier op 08 oktober 2023· 6 reacties

null

In Frankrijk heb je skileraren met rode pakken (ESF) en met blauwe pakken (ESI). Deze scholen hebben elk hun eigen waarderingssysteem. Bij de ene halen kinderen een “souris” (muis), en bij de andere een “ours” (beer), en bij de ene een “Cristal” en bij de andere een “Etoile”. Als je van school wisselt, weet je dus niet precies wat je moet doorgeven. Daarom heb ik dit overzicht gemaakt van de verschillende Franse skischolen met de verschillende niveaus en benamingen.

Verschil tussen Franse skischolen ESI en ESF

Van oudsher heb je in Frankrijk de “Pulls Rouges,” de rode truien. Dit zijn de skischolen van de ESF, deze zitten bijna altijd naast de skipaskassa’s in het centrum van het skigebied. In kleine gebieden zijn dit vaak de enige skischolen. In grote skigebieden heeft de ESF vaak concurrentie van de blauwe pakken, de ESI, de “Ecole de Ski Internationale”, en daar is ook nog het wat kleinere Oxygene bijgekomen en wat kleine (eenmans)schooltjes. Er gaan veel verhalen over de verschillen van deze scholen. Laat ik hier meteen duidelijkheid in stellen. Om als skileraar te werken in Frankrijk heb je, ongeacht de skischool, dezelfde (hoogwaardige) papieren nodig. Je moet een jarenlange opleiding hebben afgerond om skileraar te mogen zijn. Beide scholen adverteren met maximale groepsgroottes en het spreken van meerdere talen. Natuurlijk kun je in bepaalde gebieden verschillen hebben, maar bijna altijd hangt dit verschil af van de leraar die je voor je hebt staan. En bij alle skischolen heb je geweldige skileraren en mindere leraren. Het zijn net mensen… Het enige verschil is dat de competitie-clubs vaak gelieerd zijn aan de ESF, maar daar heb je als vakantieganger zelden mee te maken.

Kinderweides

Voor kinderen zit je al snel vast aan een van de twee grote skischolen, de ESI of de ESF. Beiden hebben vaak hun eigen kinderweides of werken samen. De kleinere scholen hebben lang niet altijd goede kinderweides. Ook in dit geval maakt het weinig uit of je voor de blauwe of de rode pakken kiest.

null

Verschil in niveau / medailles

Kinderen worden ingedeeld op basis van hun niveau in de lessen. Aan het einde van de week ontvangen de kinderen hun felbegeerde medaille. Deze medaille geeft, soms met wat extra uitleg van de skileraar, hun niveau aan. Zoals je waarschijnlijk al vermoedt, hebben de niveaus bij de verschillende skischolen niet dezelfde namen. Daarom volgt hieronder een tabel waarin je kunt zien welk niveau van de ene skischool overeenkomt met het niveau van de andere. Onder deze tabel heb ik ook de vereiste technieken beschreven, zodat je een idee hebt als je bijvoorbeeld vanuit Oostenrijk in Frankrijk gaat skiën en je kinderen in een klasje wilt plaatsen.

ESF ESI Oxygene
Piou Piou Bonhomme de neige Petit Ours
Blanchot Bonhomme de neige Petit Ours
Sifflote Bonhomme de neige Petit Ours
Garolou Souris Blanche Petit Ours
Ourson Souris Verte Ours Brun
Flocon Cristal International Ours Blanc
1 ère Étoile Cristal International de Bronze 1 er ski
2 ème Étoile Cristal International d’Argent 2 ème ski
3 ème Étoile Cristal International de Vermeil 3 ème ski
Étoile de bronze Cristal International d’Or Ski de Bronze
Étoile d’argent Cristal International d’Or Ski de Bronze
Étoile d’or Cristal International de Diamant Ski d’Or
Compétition / Freestyle

Piou Piou - Bonhomme de neige - Petit Ours

Met “Piou Piou - Bonhomme de neige” maken kinderen onder de vijf jaar kennis met de sneeuw. Ze leren hun materiaal herkennen, hun ski’s aan en uit te trekken, en ook leren ze zich voort te bewegen op vlak terrein. Daarnaast worden de eerste korte vlakke afdalingen gemaakt.

Blanchot - Bonhomme de neige - Petit Ours

Met “Blanchot - Bonhomme de neige” leren kinderen glijden. Ze zijn in staat zich op vlak terrein te verplaatsen, de helling op te gaan met behulp van een lopende band of eenvoudige lift en ze maken hun eerste ploegbochten.

null

Sifflote - Bonhomme de neige - Petit Ours

Bij “Sifflote - Bonhomme de Neige” leren kinderen hoe ze hun snelheid kunnen controleren. Binnen de kinderweide leren de kinderen gecontroleerd te skiën.

Garolou - Souris Blanche - Petit Ours

Kinderen kunnen na het bereiken van het niveau “Garolou” en “Souris Blanche” zelf bochten maken, zowel naar links als naar rechts. Ze zijn in staat om zelfstandig te skiën op de kinderweide, maar nog niet op de skipistes. Ze kunnen hun ski’s aan- en uittrekken, kunnen gebruik maken van de skiliften, en weten hoe ze hun snelheid moeten controleren en van richting kunnen veranderen door middel van een ploegbocht.

null

Ourson - Souris Verte - Ours Brun

Met “Ourson - Souris Verte” begint het echte skiën. Om lessen op dit niveau te volgen, dienen kinderen de bovengenoemde lessen te hebben doorlopen en tussen de 7 en 12 jaar oud te zijn. Kinderen beheersen hun snelheid en beginnen buiten de kinderweides te skiën. Ze zijn in staat om een eenvoudige slalom te voltooien.

Kinderen op het niveau “Ourson - Souris Verte” zijn in staat om:

  • Hun eigen ski’s aan- en uit te trekken;
  • Gebruik te maken van skiliften;
  • Hun snelheid te controleren door bochten te maken;
  • Op verschillende manieren zich voort te bewegen op hun ski’s, zelfs op bijna vlak terrein;
  • Te glijden met parallelle ski’s, gericht naar de helling en te stoppen door een ploegbocht te maken;
  • Zelfstandig te zijn en buiten de kinderweide te kunnen skiën.

null

Flocon - Cristal International - Ours Blanc

Met het behalen van “Ourson” of “Souris Verte” kunnen kinderen doorgaan naar het volgende niveau. Hier leren ze hun snelheid te allen tijde te beheersen. Ze beginnen met het leren maken van geslipte bochten en leren sneller te skiën, waarbij ze steeds vaker hun ski’s parallel gebruiken.

Vaardigheden op het niveau "Flocon - Cristal International " omvatten:

  • Het maken van 7 tot 8 ploegbochten en het afdalen van de helling met parallelle ski’s;
  • In balans blijven op ski’s terwijl ze kleine sprongetjes maken, van het ene been naar het andere skiënd, of over kleine hobbels gaan.

1 ère Étoile - Cristal International de Bronze - 1 er Ski

Op dit niveau kunnen kinderen eenvoudige slipbochten maken terwijl ze rekening houden met externe factoren zoals het terreinprofiel, andere wintersporters en de kwaliteit van de sneeuw. Kinderen hebben een goede balans en beginnen op steeds steilere pistes te skiën. Ze leren ook verschillende soorten slipbochten te maken.

Vaardigheden op het niveau 1 ère Étoile - Cristal International de Bronze omvatten:

  • Opeenvolgende eenvoudige bochten maken door te slippen en vooral rekening te houden met alles om je heen, zoals de helling, de sneeuw en andere skiërs;
  • In balans blijven om op steeds steilere pistes te kunnen skiën.

null

2 ème Étoile - Cristal International d’Argent - 2 ème ski

Bij het behalen van de “2ème Étoile - Cristal International d’Argent” zijn kinderen in staat verfijnde basisbochten te maken. Ze kunnen de pistes oversteken met parallelle ski’s en soepel geslipte bochten maken, waarbij ze rekening houden met externe factoren zoals het terreinprofiel, andere gebruikers en de kwaliteit van de sneeuw. Bovendien kunnen ze skiën over hobbels en kuilen, zowel dwars als recht naar beneden, dit alles volledig onder controle.

Vaardigheden op het niveau “2ème Étoile - Cristal International d’Argent” omvatten:

  • Skiën over kuilen en bulten, zowel naar beneden als dwars over de helling, altijd in balans;
  • De schaatspas uitvoeren;
  • Een tiental bochten maken op een gemiddelde helling met parallelle ski’s, met aandacht voor wat er om hen heen gebeurt (andere skiërs, het reliëf van de piste, enzovoort);
  • Gecontroleerde geslipte bochten maken.

null

3 ème Étoile - Cristal International de Vermeil - 3 ème ski

Op dit niveau leren kinderen hun eerste echte parallelle bochten te maken, zowel met korte als lange radius. Ze behouden hun balans terwijl ze op snelheid skiën, ook in steeds uitdagender terrein. Hun evenwicht en balans tijdens het skiën verbeteren voortdurend.

Vaardigheden op het niveau “3ème Étoile - Cristal International de Vermeil” omvatten:

  • Het maken van meerdere bochten, variërend van strak tot minder strak, tussen de slalompoorten door met parallelle ski’s, terwijl de kinderen letten op hun omgeving (andere skiërs, het reliëf van de piste, enzovoorts);
  • Het beheersen van balans tijdens een “schuss” (rechtdoor skiën, recht de helling af) op verschillende soorten terrein, zoals bulten;
  • Snelheid opbouwen en vervolgens vertragen door een slipbeweging;
  • Het maken van zigzagbewegingen.

null

Étoile de bronze - Cristal International d’Or - Ski de Bronze

Kinderen leren op dit niveau steeds minder te slippen. Ze worden getraind in het skiën over hobbels, skiën op snelheid en skiën in verschillende sneeuwcondities. Daarnaast maken ze kennis met het skiën op skicross-afdalingen.

Vaardigheden op het niveau “Étoile de bronze - Cristal International d’Or” omvatten:

  • Het snel maken van bochten met variabele scherpte en ritme op een parcours met 15 tot 20 poorten;
  • Het behouden van balans tijdens een “schuss” op een piste of een aangepaste skicrossbaan, en over lichte bulten springen;
  • Het maken van snelle slalombochten met behulp van skistokken, terwijl er aandacht is voor de omgeving, zoals andere skiërs en het reliëf van de piste.

Étoile d’argent - Cristal International d’Or - Ski de Bronze

Op het niveau “Étoile d’argent - Cristal International d’Or” leren kinderen gesneden skiën, waarbij ze zeer precies en gecontroleerd skiën. Ze maken hun eerste getimede afdalingen en worden bedreven skiërs in alle soorten sneeuw.

Vaardigheden op het niveau “Étoile d’argent - Cristal International d’Or” omvatten:

  • Het steeds minder maken van geslipte bochten;
  • Deelnemen aan getimede afdalingen;
  • Het verfijnen van stuur- en skistijl om slalomvaardigheden te verbeteren;
  • Het uitvoeren van eerste eenvoudige freestyle sprongen.

null

Étoile d’or - Cristal International de Diamant - Ski d’Or

Op het niveau “Étoile d’or - Cristal International de Diamant” is een kind bekwaam in het alpineskiën in al zijn facetten. Ze kunnen ononderbroken skiën op behoorlijk steile hellingen en in allerlei sneeuwcondities, met aandacht voor externe factoren en met respect voor de skiregels. Daarnaast zijn ze in staat om te skiën in aangelegde terreinen, zoals een skiercrossbaan of een halfpipe.

Vaardigheden op het niveau “Étoile d’or - Cristal International de Diamant” omvatten:

  • Skiën zonder te stoppen op behoorlijk steile hellingen en in allerlei sneeuwcondities, terwijl ze nauwlettend letten op hun omgeving, waaronder andere skiërs en het reliëf van de piste;
  • Het vinden van de beste route op geprepareerde terreinen, zoals skiercross of halfpipe;
  • Het maken van bochten en slaloms op gevarieerd terrein, met verschillende soorten sneeuw en pistes van verschillende kleuren;
  • Het uitvoeren van een getimede mini-reuzenslalom.

Compétition - Freestyle

Na het behalen van het bovenstaande niveau kunnen kinderen hun leerproces voortzetten en deelnemen aan competitieve lessen, waar ze worden voorbereid om reuzenslaloms en slaloms te skiën. Anderzijds kunnen kinderen zich ook inschrijven voor ‘Riders’-klassen, waar ze leren freestylen of freeriden. Op deze manier hebben ze de mogelijkheid om hun vaardigheden in alpineskiën verder te ontwikkelen en hun skistijl aan te passen aan hun voorkeuren.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Leuk stuk. Waar wij wel tegenaan zijn gelopen is dat leeftijd ook zeker meespeelt. Ondanks bepaalde gevraagde kwaliteiten werd ze wel in een groepje lager geplaatst vanwege haar leeftijd. Ze vond de lessen daarop wat saai…. Ze wilde graag leren achteruit leren skiën en sprongetjes maken…. Lag ergens natuurlijk aan de oma voor de groep die zich hier duidelijk ook niet voor leende en een papa die ‘s middags wel dat soort dingen probeerde en vaak faalde haha…

Onze dochter (nu 8) gaat deze winter voor Etoile Bronze. Van de club etoiles bij de ESF. Haar 3me etoile hangt hier tentoon op de deur haha.

*bericht bewerkt door LoveToSki op 08 okt 2023 10:27

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️

Tot nu toe 1x de ESF in La Plagne gehad en die was redelijk bevallen, nadeel was dat mijn dochter die net 4 was geworden en ook net op school was begonnen enorm veel moeite in een keer had om te wennen aan haar nieuwe omgeving.
De skiles op vakantie kwam daar niet gunstig bovenop ze huilde veel en voornamelijk bij het wegbrengen en later bij het ophalen.
Zodoende dat ze bijna niet meer mocht komen…gelukkig werd het met de dag ietsje minder en nu is ze allang gewend aan nieuwe gezichten en leraren op school dat ze niet meer huilt, ga er vanuit dat ze komende vakantie dan ook niet meer zal huilen en gaat genieten in Les Menuires ESF.
Het viel me tijdens het boeken wel op dat de ESF wel de goedkoopste was maar dat de ESI wel Nederlandse sprekende leraren had!? dat verraste me wel…
Ik vind de naam Piou Piou wel heel erg schattig klinken van de ESF :-) !
Ik had al wel geboekt voor haar maar wellicht volgend jaar toch eens kijken naar de ESI als die Nederlandstalige skileraren hebben.
We hebben haar voor de zekerheid op een skicursus hier in NL op een rolband gezet die 28 oktober begint, vertrouwd dichtbij huis en een Nederlandse Juf die gespecialiseerd is met 3 en 4 jarige…de eerste kennismaking les vond ze in ieder geval al geweldig!

*bericht bewerkt door Freerider op 09 okt 2023 08:44

Interessant en goed overzicht! Wel typisch dat alle skileraren op de foto’s in dit artikel zonder helm skiën. Dat zou in Oostenrijk ondenkbaar zijn.

Interessant en goed overzicht! Wel typisch dat alle skileraren op de foto’s in dit artikel zonder helm skiën. Dat zou in Oostenrijk ondenkbaar zijn.

Wouter_B op 09 okt 2023 12:37

Dat is in Frankrijk op veel meer plaatsen. Ook in Tignes en Val d’Isere, waar ik jaarlijks kom. Zou niet moeten mogen; skileraren en leraressen zouden een voorbeeld moeten zijn en ALTIJD een helm dragen. Maar ja, dan zit je haar niet goed, he? ;-)

Eddy

Interessant en goed overzicht! Wel typisch dat alle skileraren op de foto’s in dit artikel zonder helm skiën. Dat zou in Oostenrijk ondenkbaar zijn.

Wouter_B op 09 okt 2023 12:37

Dat is in Frankrijk op veel meer plaatsen. Ook in Tignes en Val d’Isere, waar ik jaarlijks kom. Zou niet moeten mogen; skileraren en leraressen zouden een voorbeeld moeten zijn en ALTIJD een helm dragen. Maar ja, dan zit je haar niet goed, he? ;-)

Eddy_Jansen op 09 okt 2023 20:05

En iedereen draagt een helm bij het fietsen? En altijd geschikte kledij op je E-bike, etc?
Ik hoor meer en anticipeer ook meer zonder helm.
En wie op zijn hoofd valt, heeft een zeer veilige jeugd gehad.
Skiën is een risocosport, veiligheid is een illusie.

*bericht bewerkt door monoskito op 09 okt 2023 20:51

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie