Opleiding CIOS Sittard-Venlo levert 26 nieuwe leraren op

MarkVermeulen op 10 december 2020


Afgelopen week is de opleiding tot ski-/snowboardleraar niveau 2 bij CIOS Sittard-Venlo afgerond. De Nederlandse Ski Vereniging feliciteert alle cursisten met het behalen van hun diploma!

CIOS Sittard-Venlo

CIOS Sittard-Venlo is onderdeel van VISTA college en leidt al meer dan 50 jaar professionals op voor een sportieve, gezondere en socialere samenleving. Alle studenten kiezen een specialisatie in hun tweede leerjaar en daarnaast kunnen ze ieder leerjaar ook nog een keuzedeel kiezen. De opleidingen van de Nederlandse Ski Vereniging vallen onder het keuzedeel ‘sneeuwsport’. De leerlingen worden in een schooljaar opgeleid tot ski- of snowboardleraar niveau 3. Na het eerste half jaar wordt er begin december een opleidingsweek voor niveau 2 georganiseerd. Deze opleidingsweek voor de niveau 2 hebben de cursisten nu dus achter de rug.

Verschillende ondergronden

Het grootste deel van onze opleiding vindt plaats bij SnowWorld Landgraaf. Deze indoorsneeuwhal biedt alle mogelijkheden om de opleiding vorm te geven. Daarnaast kunnen de studenten bijna allemaal stage lopen binnen de daar aanwezige skischool. Om toch zoveel mogelijk kennis op te doen wordt er twee dagen een uitstap naar de indoorrolbaan en de borstelbaan gemaakt. Niet zozeer om daar didactisch of methodisch al bezig te zijn, maar puur om kennis te maken met de wintersportmogelijkheden in Nederland.

Examinering in SnowWorld Landgraaf

Geslaagde opleiding

Opleider Jasper Vermazen kijkt met genoegen terug op de opleiding: “De groep was een enthousiaste groep studenten die bewust heeft gekozen voor dit vak. De intrinsieke motivatie is erg hoog, waardoor het voor mij niet veel moeite kost om het ruime aanbod aan lessen te vullen. CIOS-studenten hebben het voordeel dat ze al ervaring hebben met lesgeven. Leuk om te vermelden is dat veel studenten na hun stage blijven werken binnen de skischool en daardoor komen we hen de jaren daarna als collega’s tegen in de sneeuwhal, op de indoorrolbanen en in de Alpen.

Wij hebben ieder jaar een hoog slagingspercentage. Dit heeft mede te maken met de bereidheid om te leren binnen deze gemotiveerde groep, maar ook zeker met de reeds aanwezige lesgeef-ervaring. Ook deze keer hadden we een score van 93%.” aldus Jasper Vermazen die samen met opleiders Rieks Schippers, Daan Hullegie en Johan Griffioen de opleiding verzorgde.

Deze opleiding heeft zestien nieuwe skileraren niveau 2 en tien nieuwe snowboardleraren niveau 2 voortgebracht.
In het seizoen 2020-2021 hebben nu in totaal 77 skileraren en 17 snowboardleraren hun diploma niveau 2 behaald via de Nederlandse Ski Vereniging!

Niveau 2-diploma

Met een niveau 2-diploma op zak zijn zij in staat om beginnende skiërs les te geven. Dit zal meestal bij een Nederlandse sneeuw-, borstel- of rolbaan zijn voor het begeleiden van introductielessen, groepsuitjes en kinderfeestjes. Er zijn ook mogelijkheden om met Nederlandse reisorganisaties mee te gaan naar het buitenland.

Ze zijn als skibegeleider echter nog geen zelfstandig skileraar en zullen altijd begeleid worden door een hoger opgeleide instructeur. Met dit behaalde diploma kunnen de cursisten doorstromen naar de vervolgopleidingen skileraar niveau 3 om les te geven aan (licht)gevorderde wintersporters en uiteindelijk skileraar niveau 4 om een echte meerwaarde voor een skischool te zijn en om aan de slag te gaan met de gevorderde lessen en het begeleiden/trainen van skileraren.

Wintersport Academy

Skiën op een rolbaan of een outdoorbaan is anders dan skiën op (kunst)sneeuw. Kristy laat jou in video’s zien hoe het skiën op een rolbaan en een outdoorbaan verschilt van het skiën op de kunstsneeuw. Wil je meer weten over skiën op verschillende ondergronden, over pisteregels of over verschillende technieken? Kristy vertelt het je in onze Wintersport Academy.

Wintersport in de buurt

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden om te wintersporten bij jou in de buurt? Neem dan eens een kijkje op Wintersport in de buurt.

Lijkt het jou ook leuk om een opleiding te volgen?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Opleidingen & Cursussen’ voor alle mogelijkheden. Voor vragen over onze opleidingen kan je contact opnemen met Kristy van Lieshout of één van haar collega’s via opleidingen@wintersport.nl.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.