Na talloze warmterecords belangrijk kouder

Roel op 11 oktober 2023· 14 reacties

Vanaf zondag wordt het vanuit het noorden gevoelig kouder
Vanaf zondag wordt het vanuit het noorden gevoelig kouder

Het ene na het andere maandrecord is de afgelopen weken gesneuveld, maar daar komt nu een einde aan. Het wordt gevoelig kouder vanaf zondag en dan kan er ook sneeuw gaan vallen. Mogelijk zelfs tot in de dalen. Sommige berekeningen voorzien ook daarna aanhoudende kou, maar warme lucht blijft in de buurt liggen wat kan resulteren in een meteorologisch gevecht boven de Alpen.

Einde aan de extreme warmte

Wie de afgelopen weken met volle teugen van het mooie weer in Nederland en België heeft genoten, heeft misschien ook even aan de Alpen gedacht. Mooi, zonnig weer bij ons betekent vaak ook warmte in het Alpengebied, doordat de wind in de herfst uit het zuidwesten tot zuidoosten moet komen wil het bij ons nog warm worden. Vaak kwam die lucht inderdaad vanuit Frankrijk of de Alpen aanwaaien, die op hun beurt aanvoer kregen vanuit het eveneens warme Middellandse Zeegebied.

De uitwerking loog er niet om; het ene na het andere warmterecord wordt sinds september verpulverd. In Frankrijk sneuvelden meerdere alltime september- en oktoberrecords achter elkaar en in het Oostenrijkse Haiming (Tirol) werd het afgelopen maandag 28,0 graden. Sinds het begin van de metingen is het in oktober nog nooit 28 graden geworden in Tirol. Een week eerder sneuvelden in Oostenrijk ook al 60 oktoberrecords, de dag waarop collega Henri mij nog appte dat ie ging zwemmen. Door deze thermische uitspattingen verloopt de herfst in het skidorp Obergurgl tot nu toe 4,5 graad warmer dan het langjarig gemiddelde, dat is echt extreem. Maar buiten dat, betekent het natuurlijk ook heerlijk bergweer om te wandelen of fietsen. Wie de afgelopen tijd op vakantie was in de Alpen had geweldige outdoorcondities. Bekijk dit fotoreport maar eens van Henri of het verslag van Wouter uit de SkiWelt.

Gemiddelde temperatuur in Obergurgl met de afwijking t.o.v. normaal (bron: Geosphere)
Gemiddelde temperatuur in Obergurgl met de afwijking t.o.v. normaal (bron: Geosphere)

Rogier trok de afgelopen tijd vaak de Franse bergen in
Rogier trok de afgelopen tijd vaak de Franse bergen in

15 graden kouder met sneeuwkansen

Genoeg daarover. Het wordt kouder en dat is goed nieuws voor de gletsjers die staan te springen om lage temperaturen en verse sneeuw. Die sneeuw gaat vanaf zondag mogelijk vallen. Zaterdag steekt er aan de voorkant van een naderend koufront nog een warme föhnwind op, met in Oostenrijk lokaal nog 25 graden in de dalen, maar daarachter stroomt veel koudere lucht binnen. Zondag wordt het in een groot deel van de Alpen nog maar met moeite 10 graden en op het grensvlak gaat bovendien neerslag vallen. De sneeuwgrens daalt naar 1500 meter en misschien sneeuwt het zondag ook nog wel lager, maar dan moet een naderend hogedrukgebied vanuit het westen wel een beetje vertragen.

Volgens de huidige berekeningen zou de neerslag op zondag snel onderdrukt kunnen worden, waardoor er niet zoveel neerslag overblijft, maar hierin zit nog ruimte voor verbetering. Feit is dat het vanaf zondag gevoelig kouder wordt met toenemende sneeuwkansen en 's nachts algemene vorst. Normaal is dit ook de periode waarin er zich een sneeuwdek begint te vormen op de gletsjers, zoals hier op de Hintertuxer Gletscher waar wat verse sneeuw zeer welkom is.

De Hintertuxer Gletscher vandaag
De Hintertuxer Gletscher vandaag

Twee luchtsoorten in gevecht

De dagen daarna bouwt het hogedrukgebied zich verder op boven Midden-Europa. Dat betekent dat het weer droog wordt, maar de vraag is hoe lang. Enkele weermodellen voorzien een uitbreiding van het hoog naar Scandinavië, waardoor storingen vanuit Spanje dichterbij kunnen komen. Een onvervalste südstau met sneeuw voor een groot deel van de Alpen behoort zelfs tot de mogelijkheden, temeer doordat er vanuit het noorden juist koudere lucht dichterbij komt.

Weerkaart voor volgende week woensdag
Weerkaart voor volgende week woensdag

De vraag is of die twee luchtsoorten boven de Alpen op elkaar kunnen botsen waardoor het écht even winter wordt. Op dit moment waaieren de berekeningen echter nog te ver uiteen om daar iets zinnigs over te zeggen. Ook de zachte lucht kan het nog gaan winnen waardoor we met südföhn te maken krijgen. Dat is toekomstmuziek, feit is dat het binnen de betrouwbare termijn sterk gaat afkoelen en dat er daarna alles mogelijk is.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Het wordt kouder en dat is goed nieuws voor de gletsjers die staan te springen om lage temperaturen en verse sneeuw.

Niet alleen de gletsers. Ikzelf ook… ;-)

Wij hebben altijd verse sneeuw tijdens onze oktoberwandelvakanties in Zuid-Tirol.
Vanaf het weekend zijn we daar, eindelijk nog eens na een drukke en veel te lange zomer. :)

Overigens is oktobersneeuw voor alles onder de 2500m (en vaak daar boven ook) te vroeg. Maar wel leuk. En mooi.

Bla, bla, bla.

edit

In Scandinavie is het al flink koud. In levi vriest en sneeuwt het.

null

Born to Ride

Wij hebben altijd verse sneeuw tijdens onze oktoberwandelvakanties in Zuid-Tirol.
Vanaf het weekend zijn we daar, eindelijk nog eens na een drukke en veel te lange zomer. :)

Overigens is oktobersneeuw voor alles onder de 2500m (en vaak daar boven ook) te vroeg. Maar wel leuk. En mooi.

bartvwg op 11 okt 2023 14:20

Dat hangt er wel een beetje vanaf hoe laat in oktober. Eind oktober een goede retour d’est in noordhellingen wil best wel eens de eerste laag zijn :-) Het zorgt in ieder geval elk jaar voor geweldig beeld! :-)

Click. Click. Peace

Of het nou blijft liggen of niet, ik kan niet wachten op de eerste echt winterse plaatjes! De kriebels om een leuk gebied uit te zoeken zijn alvast van start gegaan deze maand.

Jarred.

Ben nu nog even aan het genieten van het mooie weer in de Alpen. Zodra ik weer naar NL ga kan het dan mooi gaan sneeuwen.

ik kan niet wachten op de eerste echt winterse plaatjes!

Wij ook niet. Daarom gaan we tegenwoordig in juni naar Noorwegen om nog wat fysiek na te genieten… ;-)

null

null

null

Het lijkt een kort prikje te worden boven circa 1700 meter. De tweede kou-uitstroom vanuit het noordoosten haalt de Alpen waarschijnlijk niet waardoor de vorstgrens weer boven 2500 meter uitkomt. Op de ultra lange termijn waaiert het ensemble uit waarbij de gemiddelden naar normale waarden dalen,

Ensemble temperatuur op 850hPa (rond 1500meter) Innsbruck:

null

*bericht bewerkt door KrisWeer op 13 okt 2023 15:13

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

Het wordt zeker een kort prikje. De stroming kantelt al snel terug naar het zuiden met vooral aan de noordkant föhn en weer hoge temperaturen. De kou kan niet zuidelijk genoeg uitstromen. Vanaf volgend weekend is er wel veel regen mogelijk, hogerop misschien als sneeuw maar echt koud wordt het nog niet.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

null

❤️

Alles komt goed voor de controle in Sölden donderdag, sneeuw en lagere temperatuur voor sneeuwkanonnen

null

GFS komt nog met een mooie piek 21 oktober voor sölden Gfs 6Z

null

Heerlijk dagje in Zuid-Tirol vandaag. 🙂

null

*bericht bewerkt door bartvwg op 15 okt 2023 17:47

Bla, bla, bla.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie