Skischans Innsbruck blaast 20 kaarsjes uit

WouterVdB op 13 januari 2023· 3 reacties

Bergisel skischans te Innsbruck  © Tom Bause
Bergisel skischans te Innsbruck © Tom Bause

Ten zuiden van Innsbruck, op slechts enkele minuten van het stadscentrum, torent de Bergisel skischans boven het landschap uit. Deze Olympische skischans vierde in 2022 zijn 20ste verjaardag. Inmiddels is dit majestueuze bouwwerk uitgegroeid tot een populaire toeristische attractie.

Een sprong naar het verleden

De geschiedenis van het schansspringen op de Bergisel gaat veel verder dan 20 jaar terug in de tijd. De kalender noteert het jaartal 1927 wanneer de eerste Tiroolse skispringwedstrijd hier plaatsvond, toen nog puur op een natuurlijke helling. Voor de 10e editie van het wereldkampioenschap skiën heeft men in 1933 een volwaardige schans gebouwd. De getimmerde schans had een aanloop van zo’n 100 meter, quasi dezelfde lengte als het huidige exemplaar. De toenmalige recordsprong van 47.5 meter steekt echter in het niets af ten opzichte van het huidige schansrecord: 138 meter.

De allereerste Bergisel schans, puur houtbouw. © Bergisel Schanze
De allereerste Bergisel schans, puur houtbouw. © Bergisel Schanze

De houten schans zou nog blijven staan tot 1941, wanneer een tijdens een jeugdvoetbaltoernooi ongelukkig voorval plaatsvindt. Tijdens een bezoek van de deelnemende ploegen aan het complex stortte de starttoren in, met vier doden tot gevolg. Het bouwwerk, of dat wat er van restte, werd daarop compleet gesloopt.

De oude Bergisel skischans in 1962 © Vorarlberger Landesbibliothek (CC)
De oude Bergisel skischans in 1962 © Vorarlberger Landesbibliothek (CC)

Na de tweede wereldoorlog werd de schans volgens exact hetzelfde ontwerp heropgebouwd. In 1953 sprong men hier voor de eerste keer het prestigieuze Vierschansentoernooi, nog zonder speciale skischanspakken of uitklikbare skibindingen. Deze versie van de schans was echter geen lang leven beschoren. Met de keuze van Innsbruck als gaststad voor de Olympische winterspelen van 1964 werd er aardig wat infrastructuur uitgebouwd, met het skigebiedje van Axamer-Lizum en de geüpgrade Bergiselschans - versie drie ondertussen - als paradepaardjes.

Afscheid met springstof

Reeds in 1990 waren er plannen voor een grondige renovatie gezien de middelbare leeftijd van de schans, echter zonder conrete plannen. Het was pas nadat de Internationale Skifederatie eind jaren '90 had aangekodigd de schans af te keuren, dat alles in een stroomversnelling kwam. Samen met de Oostenrijkse Skivereniging schreef de stad Innsbruck in 1999 een architectuurwedstrijd uit voor een compleet nieuwe schans, inclusief panoramisch restaurant. Het was de inmiddels overleden Iraaks-Britse architecte Zaha Hadid die met haar futuristische ontwerp heeft gewonnen. De uitdaging bestond er volgens haar uit om een vaststaand concept (de skischans) te combineren met een van oorsprong vreemd element (een restaurant met panoramisch uitkijkplatform).

Op 25 maart 2001 was het dan zover: met een flinke lading springstof werd de oude skischans opgeblazen, wat door de omliggende Brennersnelweg en spoorlijnen geen sinecure was. Er werd met periodes de klok rondgewerkt om de bouwdeadline van januari 2002 te halen. Dan vond immers de 50e jubileumeditie van het Vierschansentoernooi plaats. Aan dit prestigeproject hing een prijskaarte van zo’n 15.4 miljoen euro, gefinancieerd door de Oostenrijkse overheid, de deelstaat Tirol, de Oostenrijkse Skivereniging en de stad Innsbruck. Op 31 december maakte de Oostenrijker Reinhard Schwarzenberger de eerste sprong op wat nu, 20 jaar later, nog steeds de modernste skischans ter wereld is. Dankzij de ondergrond van kunststof met nettenconstructie kan hier zowel 's winters als 's zomers gesprongen worden.

Springlevende toeristische highlight

De renovatieplannen hadden een tweeledig doel voor ogen: de nieuwe schans moest zowel als modern sportcomplex en als toeristische attractie in de markt gezet kunnen worden. Zo host dit complex naast schansspringen ook de Red Bull 400 - een loopwedstrijd met de steilste 400 meter uit je leven. Eveneens heeft de landingszone dienst gedaan als tennisterrein voor de Fed Cup of supportersdorp van het WK voetbal in 2008.

Ook zonder evenementen is de Bergisel schans een bezoek waard. Om het uitkijkplatform bovenop de 50 meter hoge toren te bereiken kunnen de sportievelingen onder ons zich uitleven op 455 treden naar boven. Gemakshalve heeft men hier voor een breder publiek uiteraard een treintje als alternatief voorzien. Dit uitkijkplatform bevindt zich 250 meter hoogte boven de stad en biedt je een prachtig 360°-panorama over de omgeving. Op deze hoogte vind je tevens het restaurant ‘Bergisel Sky’, de ideale locatie voor wie een buitengewoon trouwfeest of bedrijfsfeestje wil geven.

De schans is zowel in de zomer als winter geopend voor bezoekers (dinsdag rustdag). Als voorsmaakje kan je alvast de virtuele rondgang op hun website bekijken.

WouterVdB
schrijft voor wintersport.be. Droomt het ganse jaar over poeder, carven en après-ski.

Gelukkige verjaardag Skischans! :)

Bla, bla, bla.

Cool! Zeker eens de moeite waard.

Het is o zo hard genieten.

Een jaar of acht geleden moest ik voor een congres in Innsbruck zijn en ik verbleef toen in Mutters. Daardoor ben ik er paar keer langs gepasseerd. Het is een indrukwekkend bouwwerk. Ik heb jammer genoeg de gelegenheid niet gehad om de schans te bezoeken. Innsbruck beviel me trouwens wel. Een aangename stad!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie