Maarten Meiners naar Olympische Spelen

MarkVermeulen op 14 januari 2022· 3 reacties

Maarten Meiners in actie tijdens training.
Maarten Meiners in actie tijdens training.
Vrijdagmiddag is bekend geworden dat het NOC*NSF heeft besloten de voordracht van de Nederlandse Ski Vereniging voor deelname van alpineskiër Maarten Meiners (29) aan de aankomende Olympische Spelen van Beijing goed te keuren. Daarmee gaat de droom van Meiners in vervulling: op zondag 13 februari zal hij aan de start staan van de reuzenslalom op de Olympische Spelen van Beijing. Meiners voegt zich daarmee bij Adriana Jelinkova, waarmee Nederland voor het eerst sinds 1952 (Prajoux-Bouma, Pappenheim en Pappenheim) weer op het onderdeel alpineskiën vertegenwoordigd zal zijn bij de Olympische Spelen.

Meiners: droom die werkelijkheid wordt

Recent had Meiners bij de World Cup in Adelboden zijn laatste kans om aan de Nationale Prestatie-Eisen te voldoen. Na zijn 28e plek in Adelboden, wat overigens een bijzonder knappe prestatie is, hield hij dan in eerste instantie ook geen rekening meer met de Olympische Spelen. Maar toen Meiners de afgelopen dagen ten oren kwam dat de NSkiV en NOC*NSF oog hadden voor de bijzondere omstandigheden, ging het vuurtje bij de Nederlander vanzelfsprekend weer branden.

Uiteindelijk volgde de verlossing middels een telefoontje van Maurits Hendriks. "Ik ben ongelofelijk dankbaar dat het NOC*NSF oog heeft voor de bijzondere omstandigheden van de afgelopen twee seizoenen en in het verlengde daarvan de status van alpineskiën als mondiale topsport erkent. Dit is een droom waar ik 15 jaar lang aan gewerkt heb. Constant ben ik bezig geweest het beste uit mezelf te halen. Het was voor mij dan ook een mijlpaal om twee maal in die top 30 te finishen. Dan zit je zogezegd in de finale en daar ben ik als kaaskop heel erg trots op. Ook ben ik iedereen die me gesteund heeft enorm dankbaar voor de afgelopen jaren.”, aldus Meiners.

Uitzondering wegens bijzondere omstandigheden

Meiners behaalde zowel in het seizoen 2020/2021 als in het seizoen 2021/2022 een 25e plaats op de geschoonde uitslagenlijst van World Cups op het onderdeel reuzenslalom. Hoewel Meiners hiermee niet voldeed aan de gestelde Nationale Prestatie-Eisen (eenmaal top 8 of tweemaal top 16 geschoond) heeft het NOC*NSF besloten de voordracht alsnog goed te keuren o.b.v. meerdere bijzondere omstandigheden. Zo zal de alpineskiër een betere startplek in het Olympische format hebben en zorgde COVID-19 ervoor dat hij benadeeld werd in zijn voorbereiding t.o.v. de toplanden.

Iedereen heeft z’n steentje bijgedragen

Meiners stelde zich in 2008, samen met bondscoach Harald de Man, ten doel om die top 30 van de wereld te bereiken, want dat dan telt een alpineskiër internationaal echt mee. “De afgelopen jaren heb ik echt m’n eigen weg binnen het alpineskiën moeten zoeken en dat was niet mogelijk geweest zonder de steun van iedereen die z’n steentje heeft bijgedragen, zoals mijn sponsoren.” aldus Meiners. De Nederlander wordt gesponsord door ERU Prestige, Active Professionals, Audi, Ziener, Rossignol, POC, Komperdell, Stox en Rawbite.

ERU Prestige, sponsor van Maarten Meiners, heeft een documentaire gemaakt genaamd ‘Maartens droom: de Olympische Winterspelen 2022’. In deze documentaire volg je de weg die Maarten heeft afgelegd om de wereldtop te bereiken. Bekijk de laatste aflevering van de documentairereeks.

Alle afleveringen staan op de website van ERU Prestige.

Daarnaast heeft Meiners ook oog voor waar hij vandaan komt: “Ik ben in Nederland begonnen bij Wolfskamer Wintersport. De internationale concurrentie vindt het nog altijd raar dat je op dat ‘plastic’ kan skiën, maar ik ben toch echt bij Wolfskamer in aanraking gekomen met het wedstrijdskiën.” De droom van Meiners, die ooit begon bij Wolfskamer Wintersport, wordt op 13 februari 2022 dus werkelijkheid.

Technisch directeur De Vegt vol lof over Meiners

Wopke de Vegt (technisch directeur NSkiV): “Dit is in de eerste plaats een bijzondere knappe prestatie van Maarten zelf. Hij heeft zich twee maal bij de beste 25 in een mondiale topsport -vergelijkbaar met golf en tennis- geschaard. Dat is uniek. In het Olympische format mogen er maximaal vier atleten per land starten. Dat betekent dat Maarten een lager startnummer zal hebben in Beijing, iets dat van grote invloed op je prestaties kan zijn. Daarnaast werd Maarten, meer dan zijn internationale concurrenten, stevig benadeeld door COVID-19. Skigebieden bleven bijvoorbeeld alleen open voor de eigen, nationale teams. Een gelijke kans op optimale voorbereiding op dit seizoen werd hem dus ontnomen. Het NOCNSF heeft die bijzondere omstandigheden meegenomen in haar afweging en daar zijn we erg blij mee.”*

Vijf NSkiV-atleten naar de Olympische Spelen

De Olympische reuzeslalom bij de heren staat gepland op zondag 13 februari a.s. Naast Meiners en Jelinkova zullen namens de NSkiV ook Niek van der Velden (snowboard slopestyle en big air), Glenn de Blois (snowboard boardercross) en Melissa Peperkamp (snowboard slopestyle en big air) naar Beijing afreizen.

Wat is de reuzenslalom?

De reuzenslalom is slechts één van de disciplines binnen het alpineskiën die onderdeel uitmaken van het World Cup-circuit. Meer informatie over de reuzenslalom en hoe deze discipline verschillet van andere disciplines staat uitgelegd op onze pagina over de reuzenslalom. Op deze pagina vind je ook meer informatie over het materiaal en welke skiërs in het verleden uitblonken op dit onderdeel.

Wil jij ook skiër worden?

Ben jij of ken jij iemand die later net als Maarten Meiners actief wil worden als skiër? Dat kan! In Nederland zijn meerdere wedstrijdteams waarbij jij jezelf kan ontwikkelen als skiër. Misschien kom jij dan net als Maarten ooit uit op World Cups of zelfs de Olympische Spelen. Klik hier om te ontdekken hoe jij kan beginnen met de wedstrijdsport.

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Herbert Cool (woordvoerder topsport NSkiV): 06-47007470, h.cool@wintersport.nl

MarkVermeulen

Fantastisch, wat een goed bericht! Veel succes Maarten!

Supergaaf dat hij mee mag! Wel merkwaardige manier om toch “gekwaliceerd” te raken. Zijn er nog meer reuzenslalommers die een uitzondering hebben gekregen (Sam Maes??) of gaat gewoon het hele peloton naar China?

Ik had al enkele malen op FB mijn ongenoegen over de selectiecriteria geuit, maar ben blij dat men naar mij geluisterd heeft 👍
Gerechtigheid !

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie