Skitest 2023-2024: dit zijn de beste allmountain pisteski's deze winter!

Redactie op 14 november 2023· 21 reacties

null

Ook dit jaar publiceren we weer de nationale skitest piste en off-piste van de Nederlandse Ski Vereniging. Deze vond ditmaal plaats in het Italiaanse Passo Tonale, onderdeel van Skirama Dolomiti. In dit blog vind je de reviews van de allmountain pistecategorie , onderdeel van de pistetest. De allmountain pistemodellen zijn breder dan de sport LT-ski’s en smaller dan de supercruisers. Het idee is dat het iets makkelijker te bedienen pisteski’s zijn, die door hun extra breedte de skiër bovendien extra hulp bieden als de piste niet meer in topconditie verkeert.

Nieuwe categorie-indeling

De allmountain pistetest bestaat al enkele jaren. Aanvankelijk stond daar de ‘allmountain off-piste’-test tegenover. Die laatste is nu vervangen door de test van de supercruisers. Hierdoor vind je alles wat ook maar iets met poederskiën te maken heeft in de off-pistetest en in onze pistetest uitsluitend ski’s die voor gebruik op de piste zijn ontworpen. De pistetest bestaat nu uit de volgende categorieën: comfort, sport LT, supercruisers en allmountain piste. In de off-pistetest vind je freeride smal (95-105 mm breed) en freeride breed (breder dan 105 mm). De oude allmountain off-pistemodellen passen nu in de eerste categorie.

Tikje hoge prijzen

Voor deze allmountain pistetest vroegen we de merken om ski’s te sturen met een maximale breedte van 80 mm onder de binding en een radius van ongeveer 14-17 meter. Dat bleek nog lastig, want drie merken (Armada, Black Crows en Elan) stuurden modellen breder dan 80 mm in. Omdat dit niet eerlijk is tegenover de rest, laten we deze in deze categorie buiten beschouwing, maar op ons materiaalplatform kun je wel meer over die ski’s lezen.
Deze testcategorie is uitsluitend op de piste getest, maar als de testers het idee hadden dat een model het ook goed zou doen buiten de piste wordt dat wel vermeld in de testuitslag. De kwaliteit van de allmountain pistemodellen viel dit jaar eigenlijk iets tegen, terwijl de prijzen toch niet mals waren: de gemiddelde prijs komt uit rond de 1.000 euro. Uitschieters zijn Atomic (1.149 euro), Blizzard (1.199 euro) en Stöckli (1.439 euro). Aan de andere kant van het prijzenspectrum vielen Fischer (679,99 euro) en Nordica (659 euro en prijs-kwaliteitwinnaar) op. Rossignol spant de kroon met een setprijs van slechts 529,95 euro, maar die ski had helaas een probleempje.
Om een idee van de algemene kwaliteit van de testski’s te krijgen, vragen we de skiërs altijd om iedere ski een cijfer te geven ‘voor de categorie’ (dus niet wat ze er voor persoonlijk gebruik van vinden). Bij deze allmountain pistecategorie kwam de gemiddelde score uit op een 7,2. Bij de sport LT was dat bijvoorbeeld een 7,8; bij comfort een 7,4 en bij de supercruisers een 7,5. Maar de 7,2 is natuurlijk nog altijd een ruime voldoende.

Verschil met supercruisers en sport LT

De allmountain pistemodellen en de supercruisers sluiten naadloos op elkaar aan en hebben ook veel gemeen. De allmountain pistemodellen zijn smaller (maximaal 80 mm onder de binding) dan de supercruisers (80 tot maximaal 90 mm). Van de allmountain pisteski’s verwachten we dus iets meer ‘carvy’ eigenschappen en van de supercruisers meer ‘tank’-kwaliteiten. Van de allmountain pisteski’s mag je ook wat betere scores voor korte bochten verwachten. Van de supercruisers (nog) wat meer stabiliteit. Kort door de bocht zijn de sport LT-ski’s gemaakt voor het technischere werk; carven pur sang, zou je kunnen zeggen. Daartegen afgezet verwacht je dat de allmountain pisteski’s wat gebruiksvriendelijker zijn.

De allmountain piste skitestuitslag

Hieronder de testuitslag van de allmountain pisteskimodellen voor de winter 2023/2024. Het testeam bestond uit Agneta Stokhof, Dean Molenaar, Isabeau Ladage, Bhodi van Kuijk, Yannick Gal, technisch coördinator Richard Molenaar en testcoördinator Rolf Westerhof.

Atomic Redster Q9

  • € 1.149,99
  • Testlengte: 1,76 m
  • Breedte: 128-75-112 mm
  • Radius: 14,2 m

De Redster Q9 is een stevige jongen die je serieus moet nemen. Het is een superstabiele ski, maar je moet wel werken voor het beste resultaat. De Q9 houdt van tempo en is een liefhebber van lange bochten. Korte bochten kosten echter veel inspanning. De grip is heel goed, hij kan lekker carven en de demping is top. “Hij werpt je af en toe wel achterop”, vindt Isabeau, en een goede druk voorin houden is dus belangrijk. De Q9 heeft geen plafond en je kunt er dus volle bak mee knallen. Bij de sport LT zou hij zeker niet misstaan! Robuuste, sportieve, superstabiele ski voor gevorderde tot en met expert skiërs. Zeker niet geschikt voor lichtgewichten! Meer info.

Blizzard Thunderbird R15 WB

  • € 1.199,99
  • Testlengte: 1,74 m
  • Breedte: 126-76-107 mm
  • Radius: 15 m

De Thunderbird R15 WB (Wide Body) is een soort allmountain raceski. Veel testers vinden het veel meer een sport LT-model, dan een allmountain pisteski. “Er kan veel, maar je moet wel aan de bak”, vertelt Yannick. De buiglijn is stijf en hij is niet bijzonder wendbaar. Hij carvet goed, zolang hij maar een goede ruiter heeft. Slippend sturen gaat echter ook prima en iemand met een klassieke skitechniek kan er zeker plezier van hebben. Voor de meeste skiërs is slippend sturen de beste manier om korte bochten te maken: korte, gesneden bochten vragen veel techniek. Sportieve ski voor zware/sterke gevorderde en vergevorderde skiërs. Voor experts mogelijk, maar voor de meeste niet veelzijdig genoeg. Meer info.

Dynastar Speed Race

  • € 899
  • Testlengte: 1,74 m
  • Breedte: 124-75-112 mm
  • Radius: 15 m

Op de Speed Race staat heel groot ‘SL’, maar het is absoluut geen slalomski, zoals al uit de radius blijkt. “Hij heeft wel slalom in zich,” vindt Dean, “maar hij heeft er eigenlijk geen zin in.” “Vergeet de opdruk SL en dan heb je een comfortabele ski”, suggereert Isabeau. De Speed Race is heel betrouwbaar en kan goed carven. Hij heeft een snelle kantenwissel, een leuke rebound, is speels en laat zich makkelijk besturen. Weinig klachten dus, maar toch scoort hij laag omdat hij te weinig uitdagend is en meer een comfortski is dan een allmountainmodel. Speelse ski met groot bedieningsgemak voor licht- tot en met vergevorderde skiërs. Meer info.

Fischer RC One 78 GT

  • € 679,99
  • Testlengte: 1,75 m
  • Breedte: 124-78-109 mm
  • Radius: 14 m

De RC One 78 GT voelt licht en kort aan, maar skiet echt goed. “Hij is speels en laat de bochtgrootte met carven heel makkelijk beïnvloeden”, vertelt Bodhi. Hij heeft een heel sportief karakter en is goed in lange bochten, maar nog beter in korte. De demping is goed en hij kan hoge snelheden aan. De rebound is energiek, de kantenwissel snel en hij is lekker wendbaar. Carven gaat goed, slippen ook, evenals de overgangen tussen beide. De flex is soepel en daardoor heeft hij een laag instapniveau. “Ook echt een goede ski voor de jeugd”, zegt Agneta. Makkelijke, voorspelbare sportieve ski voor licht- tot en met vergevorderden. Neem hem niet te kort! Meer info.

Head Supershape E-rally

  • € 949,99
  • Testlengte: 1,70 m
  • Breedte: 132-78-114 mm
  • Radius: 14 m

De Supershape E-rally scoort goed bij de testers. “Hij geeft vertrouwen, heeft veel grip en is heel allround”, vertelt Isabeau. “Bovendien is hij heel makkelijk te skiën.” ‘Hij vraagt weinig energie en kracht, maar kan het prima aan als je dat er wel instopt”, vult Dean aan. Hij is goed in korte bochten, maar nog beter in lange. De Supershape E-rally kan hoge snelheden aan, maar dat hoeft niet. Hij kan heel goed carven en is lekker wendbaar. Een heel goed model voor skileraren die met één ski zowel willen lesgeven als vrij willen skiën”, zegt Agneta. In een kortere lengte wordt hij nog wat speelser. Een topper voor gevorderde en vergevorderde skiërs, evenals goede lichtgevorderden. Meer info

K2 Disruption 78 Ti

  • € 850
  • Testlengte: 1,77 m
  • Breedte: 123-78-109 mm
  • Radius: 17,8 m

De Disruption 78 Ti is een echte labrador: hij doet alles, is braaf, maar mist misschien wat gif. Wat dat betreft is het een echte ‘7’, alles is minstens ruim voldoende. Hij gaat lekker in korte bochten en super in lange. De stabiliteit is top en hij kan alles op veel verschillende snelheden, inclusief plankgas. De grip is goed en je kunt er net zo lekker mee carven als slippen. De overgangen zijn easy. Hij is heel allround en dus voor veel soorten skiërs geschikt, van kilometervreters tot krachtmensen en vakantieskiërs. In deze lengte minder geschikt voor lichtgewichten. Goede ski voor gevorderde en vergevorderde skiërs die veelzijdigheid en betrouwbaarheid zoeken. Meer info.

Nordica Steadfast 80

  • € 659,95
  • Testlengte: 1,74 m
  • Breedte: 126-78-105 mm
  • Radius: 12,8 m

“De Steadfast 80 is een Opel Corsa met 100 pk”, zegt Dean. Hij is vrij stabiel en de demping is heel goed. De grip is ook dik in orde en hij carvet lekker. “Slippend stuurt hij ook heel easy en hij is goed in zachte sneeuw”, vertelt Richard, die hem “zelfs wel een soort surfy-gevoel” vindt geven. Hij heeft duidelijk meer zin in lange dan in korte bochten en heeft een duidelijke bandbreedte van snelheden waarop hij lekker gaat: snel, maar geen topsnelheid en ook niet heel traag. Echt een goede ski voor gevorderde en vergevorderde skiërs, ook als je techniek (nog) niet helemaal zuiver is. Meer info.

Salomon S/Max 8 XT

  • € 630
  • Testlengte: 1,70 m
  • Breedte: 122-80-110 mm
  • Radius: 16 m

De Salomon S/Max 8 XT verdeelt het testteam. Dat komt waarschijnlijk omdat de rebound nogal mat is en de technische fijnslijpers Bodhi, Yannick en Dean niet de energie uit de ski krijgen die ze zouden willen krijgen. Richard daarentegen heeft geen probleem: “Ik stelde mijn verwachtingspatroon iets bij en vind het een prima ski. Hij is stabiel en doet het prima op snelheid, als je maar niet op zoek bent naar een ski met een energieke rebound.” De S/Max 8 XT heeft een soepele flex, voelt licht aan en de demping is echt goed. Prima ski voor gevorderde en vergevorderde cruisers die niet alleen maar op zoek zijn naar de perfecte carvebocht. Meer info.

Stöckli Montero AS

  • € 1.439
  • Testlengte: 1,72 m
  • Breedte: 127-76-107 mm
  • Radius: 14,8 m

De waardering voor de Montero AS verschilt flink, maar hij scoort toch ruim voldoende. “Door matige scherpte haalt hij zijn gewone niveau niet”, denkt Richard. De klachten hebben vooral betrekking op het stuurgedrag in de bochten: de korte bochten gaan niet fantastisch, de lange beter. “Hij werpt je achterop”, klaagt Yannick bovendien. “Ik vind hem juist heel makkelijk en de flex is weer fijn”, werpt Agneta tegen. “Hij is soepel en toch sportief”, vindt Dean. De overgangen tussen carven en slippen verlopen heel makkelijk, de demping is goed, evenals de wendbaarheid. Met deze scherpte houdt hij het niet op topsnelheid. Allrounder voor licht- tot en met vergevorderden. Met verse tuning ook voor experts. Meer info.

Völkl Deacon 72

  • € 999,95
  • Testlengte: 1,73 m
  • Breedte: 125-72-103 mm
  • Radius: 15,4 m

De Deacon 72 kan eigenlijk alles en is geschikt voor heel veel soorten skiërs. Of je nu met krachten smijt, een technische fijnslijper bent, iemand met een klassieke skitechniek of een kilometervreter; hij kan het allemaal. “Deze ski maakt je beter,” zegt Richard, “ondanks dat hij smal is, beukt hij altijd overal doorheen.” “Heel sportief”, vindt Isabeau, “Pittig, maar geen bakbeest”, vervolgt Agneta. De stabiliteit is top en datzelfde geldt voor de grip, rebound, kantenwissel en demping. Daarnaast carvet hij ook heel goed, maar met wat kracht en minder techniek doet hij het ook. Hij heeft een lichte voorkeur voor lange bochten. Een top pisteski voor gevorderden tot en met experts. Minder voor lichte wintersporters. Meer info.

Met dank aan:

Skirama Dolomiti | Helly Hansen | Giro | Komperdell | Skicentrum Heemskerk

Redactie

Plaats een reactie

De stukjes per ski zijn leuk en informatief. Maar misschien moeten jullie de verschillende soorten en categorieën eens samenvatten in een tabel. Eventueel met een link naar het betreffende artikel voor zover al online.

*bericht bewerkt door DomiG op 14 nov 2023 09:54

Leuk! Ik herken wel wat er genoemd is over de Salomon S/Max 8XT. Ik heb er vorig jaar november in Zoetermeer op gestaan en vond hem hem juist heel fijn vanwege de demping. Stond op het punt om hem aan te schaffen maar bleek 23/24 model te zijn… :-) Uiteindelijk op advies van de Salomon mensen gegaan voor de S/Force Ti.80. Die was volgens hun exact gelijk. Als ik die reviews vergelijk met de S/Max 8XT klopt dat wel aardig.
Ik ben in ieder geval nog steeds heel blij met de Ti.80!

Gadgetfreak

LOL wéér een Stockli met slechte tuning…

Beetje vreemd dat jullie maar tot 80mm gaan in deze categorie maar goed, jullie keuze. ;)

Bla, bla, bla.

Beetje vreemd dat jullie maar tot 80mm gaan in deze categorie maar goed, jullie keuze. ;)

bartvwg op 14 nov 2023 10:33

“Allmountain pisteski’s” zijn dit he, dus de bredere of meer veelzijdige pisteski’s. De allmountains die meer richting “één ski voor alles” gaan ziulle een andere categorie zijn denk ik. Bovendien zijn het de fabrikanten die kiezen welke ski ze per categorie aanleveren dacht ik…

Een amateur is gewoon een liefhebber

Misschien kijk ik er overheen, maar ik zie alleen cijfers staan bij de ski’s onder het kopje Vergelijken en verder nergens. Ook in het overzicht van alle geteste ski’s staan geen rapportcijfers. Waar kunnen we een overzicht van de rapportcijfers vinden?

Ook hier lijkt de tekst van de Atomic Q9.8 bij de Q9 terecht gekomen.
Als je op “meer info” klikt tenminste.

Wel grappig dat de Q9 hier een stevige ski genoemd wordt terwijl deze in het algemeen ook als allemansvriend gezien wordt.

Totales Vollidiot

Ik snap niet zo goed waarom er geen all mountainski’s van meer dan 80 breedte niet meegenomen worden en waarom dat niet eerlijk zou zijn ???

Ik was ook op zoek naar de rapport cijfers, maar kan ze nergens vinden, behalve bij vergelijkbare ski’s. En op youtube staan op dit moment meer filmpjes dan er reviews staan hier. Maar die zullen nog wel komen.

''Powder to the people''

Is er ook ergens een overzicht met hoe de ski niveaus (gevorderd, vergevorderd, expert, etc) gedefinieerd zijn?

to ski or not to ski, thats no question

“Omdat dit niet eerlijk is tegenover de rest, laten we deze in deze categorie buiten beschouwing, maar op ons materiaalplatform kun je wel meer over die ski’s lezen.”

Ik klik op de link die naar het ‘materiaalplatform’ gaat, maar daar vind ik niks over die ‘andere’ ski’s alleen maar linkjes naar andere artikelen!

*bericht bewerkt door Alex op 15 nov 2023 20:14

When life gets too complicated.... SKI

Ik snap niet zo goed waarom er geen all mountainski’s van meer dan 80 breedte niet meegenomen worden en waarom dat niet eerlijk zou zijn ???

Jamie010 op 14 nov 2023 11:16

Inderdaad. Waaarom zou dat niet eerlijk zijn?
Als bredere ski’s overal beter zouden scoren (in de eigenschappen van de categorie) dan is dat toch prima?
Het maakt mij niet uit wat voor cijfers (lengte, breedte, gewicht, etc) een ski heeft, maar hoe hij skiet.

Als iemand een ski bouwt van 120 breed, en die carvet perfect op ijzige pistes, met een snelle kanten wissel, dan ben ik best bereid om een piste ski van 120 mm te kopen.

*bericht bewerkt door Slim op 15 nov 2023 20:39

Maar eerlijk is eerlijk. 72mm is/was inderdaad allmountain. 25 jaar geleden 😉.

“Omdat dit niet eerlijk is tegenover de rest, laten we deze in deze categorie buiten beschouwing, maar op ons materiaalplatform kun je wel meer over die ski’s lezen.”

Ik klik op de link die naar het ‘materiaalplatform’ gaat, maar daar vind ik niks over die ‘andere’ ski’s alleen maar linkjes naar andere artikelen!

Alex op 15 nov 2023 20:13

Beter kijken. ;-) https://www.wintersport.nl/materiaal/skis

Click. Click. Peace

Zoals heel vaak op wintersport.nl blijken de schrijvers geen goochelaars met visualisaties te zijn. Doodzonde. Ik kom er o.b.v. de tekst vrij slecht uit welke ski’s ik moet overwegen bij bepaalde afwegingen. Zo zonde dat er niet een tabel is toegevoegd met scores op allerlei onderdelen en een degelijk radardiagram waar je de ski’s in kunt vergelijken.

Beter kijken. ;-) https://www.wintersport.nl/materiaal/skis

Rogier op 15 nov 2023 21:52

Gevonden. Ik ben een oude man eeh :-)

@Rogier BTW, ik had gehoopt dat jullie de Vertis konden testen i.p.v. de Serpo. Nu ga ik de Vertis sowieso aanschaffen, want de Serpo vind ik net ff een tikkie te breed voor puur piste gebruik.

*bericht bewerkt door Alex op 16 nov 2023 09:49

When life gets too complicated.... SKI

Ik zit het weer te lezen, maar ik kom er serieus niet uit wat de uitslag is… Er staat letterlijk ‘Hieronder de testuitslag van de allmountain pisteskimodellen voor de winter 2023/2024.’, maar wat is de uitslag? Staan ze in die volgorde? Of wat is de volgorde?

Heb ik er overheen gelezen?

Maar wat is er nou met de Rossignol?

Klopt het dat de tekst van de Atomic Q9.8 bij de review van de Q9 staat?

Ook hier lijkt de tekst van de Atomic Q9.8 bij de Q9 terecht gekomen.
Als je op “meer info” klikt tenminste.

Wel grappig dat de Q9 hier een stevige ski genoemd wordt terwijl deze in het algemeen ook als allemansvriend gezien wordt.

Kdtl op 14 nov 2023 13:09

Klopt inderdaad.

*bericht bewerkt door Kdtl op 29 nov 2023 12:29

Totales Vollidiot

Blijft allemaal een kwestie van smaak en persoonlijke interpretatie in combinatie met je ervaring en ski niveau. En helaas veel mensen overschatten zichzelf. Snappen helemaal niet wat een dergelijk ski kan. Maar wel leuk en zeker goed dat het inzichtelijk wordt gemaakt en goed voor de verkoop van deze merken.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie