Column: Aanspraak

Ruud op 15 december 2023· 30 reacties

null

Mijn gondeltje schuift het middelstation binnen. Er staan twee mensen te wachten in de verder compleet lege hal. In mijn hoofd vul ik in dat het een Duits echtpaar is.

Er even tussen uit

Ze stappen in, wat me verbaast want er zijn genoeg lege gondels. Ze groeten vriendelijk en we raken aan de praat. Ze komen uit Wenen en zijn voor een paar dagen naar Tirol gereden om te skiën; de condities beloofden goed te zijn en het begon te kriebelen. Even een paar dagen genieten. Ik vertel dat dat voor mij precies zó was. Alleen moest ik er iets verder voor rijden. Ze vragen of ik het niet eenzaam vind om alleen te skiën. Ik antwoord naar waarheid dat het prima is. Je kunt precies doen waar je zin in hebt, stoppen wanneer je wilt (of, zoals in mijn geval, niet stoppen als je er geen zin in hebt). En aanspraak heb je vaak toch. Zoals nu, in de lift. En dan zijn we op het eindstation, waar we uitstappen en elkaar een goeie skidag wensen. Aardige mensen.

null

Een dame in nood

Twee afdalingen verder stap ik in een stoeltjeslift. Tegelijk met mij stapt er een mevrouw in. Ik doe iets te enthousiast de beugel naar beneden, waar ze een beetje van schrikt omdat ze voorovergebogen naar haar haar ski’s keek, waardoor de beugel bijna op haar helm beland. “Entschuldigung, mevrouw”. Aan haar antwoord hoor ik dat ze Nederlandse is. We raken aan de praat. Ze vertelt dat één van haar schoenen niet lekker zit en dat ze er, eenmaal boven, haar man naar gaat laten kijken. Ze vertelt dat hij ’s morgens altijd drie, vier pistes alleen doet voordat ze elkaar ontmoeten bij het terras boven. Even een koffie doen en dan verder skiën met zijn tweeën. Als we in de buurt komen van onze uitstap, manoeuvreert ze wat onhandig met haar stokken, waardoor er eentje naar beneden valt. Hij belandt vlak naast de piste. Na het uitstappen bied ik aan de stok op te halen, naar beneden te skiën en het liftje weer naar boven te nemen. Maar dat blijkt niet nodig; manlief staat al op haar te wachten. We wensen elkaar een prettige skidag. Aardige mevrouw.

Aan tafel

Na veel heerlijke afdalingen wordt het tijd voor de lunch. De zon, die zich vanmorgen nog schuilhield, is volop gaan schijnen. Ik kies voor een terras. De hut waar ik beland is niet zo groot en het terras zit al best vol. Ik heb het laatste tafeltje. Als een Fräulein mijn drankje heeft gebracht, vragen twee mannen of ze aan mijn tafeltje mogen aanschuiven. Tuurlijk. Als ze hun helmen afzetten, schat ik in dat het dertigers zijn. Ik hoor dat ze Zweeds praten. Ik probeer mijn beste Zweeds, wat hun Scandinavische gereserveerdheid direct doorbreekt. We raken aan de praat. Twee broers uit Göteborg, die de vrouwen thuis hebben gelaten en er een paar dagen ertussenuit zijn gepiept om te genieten van de geweldige condities. Waar heb ik dat eerder gehoord? Na een gezellige gezamenlijke maaltijd, vraag ik de rekening en stap op. Hej då!

null

Streekgenoten

Een andere lift naar weer een andere afdaling. Naast me in het stoeltje zit een stel. Als ze hun mond open doen, hoor ik het meteen; streekgenoten. Sterker nog, als ik vraag waar ze vandaan komen blijkt dat ze twee dorpen verder wonen. En na wat uitwisselen blijken we zelfs gemeenschappelijke mensen te kennen. Wat kan de wereld toch klein zijn. Ze zijn voor de verandering niet in de auto gesprongen voor een last minute, maar hebben een week geplande vakantie. We schuiven al pratend de lift uit en voordat we het doorhebben doen we een paar pistes samen. Waarna we afscheid nemen met een vertrouwd: “Nou doeg, hè”

Pizza

Na een topskidag loop ik terug naar mijn hotel. Even een drankje in de bar en daarna lekker even chillen. Opfrissen in de douche, paar foto’s plaatsen, beetje scrollen en een uurtje lezen. En dan ergens iets eten. Eerlijk gezegd is dat nou niet de leukste kant van alleen op vakantie zijn. Eten met jezelf als gezelschap. Draait dan toch vaak uit op de iPad kijken tussen de gerechten. Ik loop het hotel uit, de vrieskou in, op weg naar een pizzeria. Daar is het flink druk. Ik krijg een plek aan de bar, wat ik goed begrijp, want je wilt als het druk is je tafels niet bezetten met één persoon. Voordeel van aan de bar eten is dan weer dat je sneller aanspraak hebt. Al snel zit ik te praten met mijn buurman, een journalist uit Frankfurt. Het klikt goed en na het betalen van de rekening doen we nog een biertje in een bar in het dorp.

Thuisfront

Eenmaal terug op mijn kamer bel ik naar huis. In de gezinsapp had ik een paar foto’s gezet, dus ze hebben al gezien dat het hier niet al te vervelend is. Mijn vrouw vraagt of het niet saai is, zo alleen. “Ach”, zeg ik. “Maak je maar geen zorgen, ik heb genoeg aanspraak.” “Aanspraak?”, is haar reactie. “Van wie dan?”

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Herken dat wel, dat wanneer je alleen op pad gaat veel sneller aanspraak hebt.
In Frankrijk wel meegemaakt dat ik dan 3 woorden Frans terug spreek, er meteen een heel verhaal uit komt. En dan is m’n Frans toch echt niet goed genoeg. De beste man bleek ook Engels te spreken met een native Brits accent. Z’n vrouw was Brits.
Afgelopen jaar in 3 vallée ook een dagje alleen op pad. Met de lunch alles in m’n beste Frans besteld. Op het moment dat ik bijna klaar was, komen er Nederlanders binnen en spreekt de ober ook Nederlands. Ik dacht wellicht een Belg, maar nee na wat praten bleek hij echt Frans te zijn en Nederlands geleerd te hebben. Tot nu toe de enige die ik zo in het wild ben tegengekomen.

Vele jaren alleen op wintersport geweest en overal waar je komt heb je aanspraak, maar dat ligt vooral ook aan je eigen instelling. En overal is de kans ook altijd aanwezig dat je weer bekenden tegenkomt, meer in Oostenrijk dan bijvoorbeeld Andorra. Grootste voordeel is wel dat je veel meer meters op de piste maakt, anders ben je toch ook wel veel aan het wachten.

Mooie column. Ik heb vroeger ook alleen gereisd en het mooiste daarvan vond ik inderdaad de gesprekken die je hebt met mensen die je anders gewoon niet hebt. En het alleen eten… heel herkenbaar inderdaad.

Nu op pad met vrouw en dochter. Hebben overigens zeker nog aanspraak op de piste. Mijn vrouw krijgt nog een steen aan het praten dus dat zit wel goed

Alleen op wintersport? Wat is jullie ervaring met alleen op wintersport?
Altijd met anderen geweest maar binnenkort wellicht alleen

Herkenbare blog. Ik ben weinig situaties tegengekomen waar je meer aanspraak hebt dan solo op vakantie. En wintersport buiten het hoogseizoen is daar dan weer de top van. Veel situaties met een heel laag risico: waar je tien minuten “met elkaar opgescheept zit” en je daarna de keuze hebt die mensen (als ze vervelend zijn) nooit meer te zien of (als het klikt) nog wat afdalingen en liften samen te doen.

Alleen op wintersport? Wat is jullie ervaring met alleen op wintersport?
Altijd met anderen geweest maar binnenkort wellicht alleen

JamesJ op 15 dec 2023 10:16

Heerlijk! Wat hierboven ook al wordt aangehaald, minder wachten en volledig je eigen plan trekken. Zie je onderweg een mooie piste of een leuk tentje: binnen 5 seconden sta je erop of ski je het terras op.

Niks zo heerlijk als alleen gaan wintersporten. Binnenkort weer, vrouwlief volgt enkele weken later.
Enige is dat je wel met jezelf moet kunnen opschieten.

Aanspraak heb je wel, ooit teveel zelfs vind ik. Zeker Duitsers vinden alleen reizen heel vreemd en vinden het vaak zielig. Tsja.

Wat ik persoonlijk wel belangrijk vind is een goed hotel met halfpension, liefst met een goede (rustige!) bar er bij.
Na het skiën/wandelen een drankje(s) nuttigen en een halve avond doorbrengen met een lekker menuutje en 's morgens als eerste op de piste staan, meer moet het voor mij niet zijn. :-)

Bla, bla, bla.

Wat een leuke column!! Ook ik ski alleen en je maakt inderdaad snel contact.

Karin Es

Moet wel zeggen dat ik nooit alleen op wintersport ga, maar ben regelmatig een dagje alleen onderweg.

Ik kwam in Heiligenblut zelfs een oud-skileraar en zijn vrouw op de piste tegen. Hij heeft me toen zelfs de hele afdaling aanwijzingen gegeven.

Alleen op wintersport? Wat is jullie ervaring met alleen op wintersport?
Altijd met anderen geweest maar binnenkort wellicht alleen

JamesJ op 15 dec 2023 10:16

Heerlijk! Er zijn hierover ook wel wat topics terug te vinden.

Ga volgende week weer een paar dagen alleen.
Vind zelf aanspraak niet zo belangrijk, zit het hele jaar al tussen de mensen. Halfpension is echt wel ideaal.

Kwam tegen=kwam in gesprek met. Ik kende hem nog niet.

Ik ben vanaf volgende week zaterdag voor het eerst alleen op wintersport in Sankt Anton voor 6 dagen, ben benieuwd!

Ik ski regelmatig alleen, meestal zijn dat gewoon weekend dagen en 's avonds naar huis. Maar ik herken 't gevoel wel, omdat ik voor Covid gemiddeld een 150 dagen per jaar van huis was voor werk. Af en toe wordt je dan ge"wined and dined", maar meestal was 't gewoon alleen en ik vond dat prima!

Ook italianen vinden het maar een gruwelijk idee, alleen aan de dis, maar ik vind het wel gezellig met mijzelf zo en als ik aanspraak wou dan was dat er direct aan de hotel bar. ;-)

Leuke post!

Leuke herkenbare column en luek om al die reacties van tevreden soloskiërs te zien. Ik kan het allemaal beamen. Puur voor de sport is er niets beters dan alleen skiën. Met de familie is vooral voor de gezelligheid en genieten van de vorderingen van de kinderen. Liefst jaarlijks 1 week met familie / vrienden met kinderen en minstens 1 week solo voor mij.

Wel jammer dat solo-accomodaties in verhouding enorm duur zijn. Je betaald vaak quasi hetzelfde als met twee personen. Ik hou me aanbevolen voor goede accomodatietips, zoals de tip voor het hostel in Toblach die ik gisteren op dit forum tegenkwam. Vorig jaar december zat ik voor 549 euro een week in Fliana (Mathon) incl. skipas Ischgl. Helaas dit jaar een stuk duurder geworden.

*bericht bewerkt door KrisWeer op 15 dec 2023 13:29

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

Wel jammer dat solo-accomodaties in verhouding enorm duur zijn. Je betaald vaak quasi hetzelfde als met twee personen.

KrisWeer op 15 dec 2023 13:22

Eens, maar vergeet de benzine niet. Als ik met de auto ga is alleen de benzine € 500+. Vliegen is voor mij aanzienlijk goedkoper.

LoveToBoard op 15 dec 2023 10:14

Mooie beeldspraak :-)

*bericht bewerkt door Ruud op 15 dec 2023 14:50

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Ook italianen vinden het maar een gruwelijk idee, alleen aan de dis, maar ik vind het wel gezellig met mijzelf zo en als ik aanspraak wou dan was dat er direct aan de hotel bar. ;-)

Leuke post!

Ja, dat heb ik ook wel eens gemerkt, toen ik op een andere trip alleen zat te eten naast een lange tafel met Italianan; voordat ik het wist zat ik daar aan tafel en daarna in een nachtclub :-)

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Verder dan alleen een dagje naar Winterberg kom ik niet. Maar zou er geen moeite mee hebben. Het is dat ik deze winter al voldoende skitrips heb staan (met gezin, vrienden), maar met droomcondities denk ik wel eens, ik stap in de auto en ga lekker 2 dagen skiën.

Verder dan alleen een dagje naar Winterberg kom ik niet. Maar zou er geen moeite mee hebben. Het is dat ik deze winter al voldoende skitrips heb staan (met gezin, vrienden), maar met droomcondities denk ik wel eens, ik stap in de auto en ga lekker 2 dagen skiën.

Gerben.t.Z op 15 dec 2023 16:11
  1. Het weer in de gaten houden in april
  2. een last minuteje pakken voor weinig.
  3. Profit.

Wel even afstemmen met de baas

Alleen op wintersport? Wat is jullie ervaring met alleen op wintersport?
Altijd met anderen geweest maar binnenkort wellicht alleen

JamesJ op 15 dec 2023 10:16

Voor het skiën zelf perfect om alleen te zijn, of je moet medestanders hebben die gelijke wensen hebben. Dat is voor mij wat lastig.

In de avond is het natuurlijk gezelliger om niet alleen te zijn. En de nacht ook… ;) (afhankelijk van het gezelschap uiteraard)

Daarom ski ik grotendeels alleen.

@Ruud prachtig geschreven. En dan ook nog eens met zo’n mooie afsluiter. Prettige ervaringen en sommige ook heel herkenbaar.

Peter Pos

Tijdens mijn seizoen ook heel erg veel alleen de berg op gegaan en dat was heerlijk. Nergens op wachten, gewoon lekker gaan. Nu ga ik eigenlijk nooit meer alleen, maar op vakanties met mijn vriendin ga ik nog steeds af en toe even een paar uurtjes “uitrazen”, eigenlijk vergelijkbaar met het stel uit deze column.

Ook als ik met vrienden ga, wat ik overigens echt geweldig vind want die hebben een heel behoorlijk niveau, is het nog steeds af en toe best wel eens lekker om de groep even kwijt te raken. Ik doe het nog net niet expres, maar als het gebeurt hoef ik niet per se de meest efficiënte manier te pakken om weer bij ze te komen.

Ik vind het overigens wel vreselijk jammer dat het zo’n ongelofelijk slecht idee is om alleen te gaan freeriden. Dat heerlijke vrije gevoel van poeder rijden zou volgens mij ook fantastisch zijn om soms (niet altijd) helemaal alleen te ervaren.

*bericht bewerkt door JelleK op 15 dec 2023 21:35

Heel leuk artikel! Ik ski regelmatig een dag alleen omdat we vaak lang op wintersport gaan en mijn vrouw de sneeuw dagen en ijzige piste dagen meestal overslaat/ eerder stopt.

Grappig hoe mensen je vaak zielig vinden als je alleen bent terwijl je in werkelijkheid de lekkerste ski dag van het seizoen kunt hebben🙈✌️

*bericht bewerkt door Amelm op 15 dec 2023 22:54

Alleen op wintersport? Wat is jullie ervaring met alleen op wintersport?
Altijd met anderen geweest maar binnenkort wellicht alleen

JamesJ op 15 dec 2023 10:16

Voor het skiën zelf perfect om alleen te zijn, of je moet medestanders hebben die gelijke wensen hebben. Dat is voor mij wat lastig.

In de avond is het natuurlijk gezelliger om niet alleen te zijn. En de nacht ook… ;) (afhankelijk van het gezelschap uiteraard)

Daarom ski ik grotendeels alleen.

DSvier op 15 dec 2023 16:28

Ik ben dus afgelopen jaar juist met een groepsreis meegegaan. Fantastisch. Omdat het een grote groep was, overal wel mensen die net zo willen knallen als jij. De ene dag knallen met wat goede skiers (ik snowboard), de andere dag gek doen en spelen in de tiefschnee met een clubje boarders… En 's avonds nog een paar uur hossen in apres ski.

Heerlijk geschreven @Ruud!

Persoonlijk zie ik het niet zo zitten om in mijn eentje te gaan. Ik vind de aanspraak ook gezellig in de lift of terras, maar dat doe ik ook zat la ik met anderen op vakantie ben.

Maar ik beleef het pas echt goed als ik het in delen, dus samen skiën met iemand.

En ik wil toch wel graag familie of vrienden na het skiën.

Heel leuk artikel! Ik ski regelmatig een dag alleen omdat we vaak lang op wintersport gaan en mijn vrouw de sneeuw dagen en ijzige piste dagen meestal overslaat/ eerder stopt.

Grappig hoe mensen je vaak zielig vinden als je alleen bent terwijl je in werkelijkheid de lekkerste ski dag van het seizoen kunt hebben🙈✌️

Amelm op 15 dec 2023 22:54

Dat zegt dan meer over hoe die mensen het zouden ervaren dan over jou.
Wellicht zouden ze zichzelf zielig, eenzaam oid voelen. Of kunnen zichzelf gewoon niet vermaken.

Geen moeite mee hier, gezelschap is tof, maar alleen vermaak ik me ook prima.
Bij het avondeten had ik vroeger vaak een boek.

*bericht bewerkt door Henrike op 19 dec 2023 15:25

It is an amazing world

Ik zie in de hotels altijd stellen aan een tafel zitten die elkaar kennelijk niks meer te zeggen hebben 🥴 en dan heel blij zijn dat ik het tafeltje ernaast zit. Gegarandeerd aanspraak.

Maar ja, daar ben je dan ook @DrPhil voor…

*bericht bewerkt door Tjeerd69 op 19 dec 2023 16:03

Leuk verhaal @Ruud en zo herkenbaar, vlgs mijn dochters klets ik ook altijd met iedereen die ik tegen kom op of naast de pistes op het terras of in de lift. Oh ja en dan kom ik @peterpos ook altijd nog tegen :)

Dienten Die Alte schule
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie