Prachtige winterdag, maar vanaf morgen zeer zacht

Roel op 16 maart 2023· 10 reacties

Een fraai, winters zicht op Flachau (A) deze ochtend
Een fraai, winters zicht op Flachau (A) deze ochtend

Het is genieten als je de webcams vanochtend bekijkt. Hier boven het Salzburgse Radstadt bijvoorbeeld waar een vers pak sneeuw ligt en je uitkijkt op het skigebied van Flachau. Vanaf morgen is het gedaan met de winterse plaatjes, het wordt zeer zacht maar de zon blijft gelukkig van de partij.

Ca. 10 graden warmer

We liggen onder invloed van een zwak hogedrukgebied dat de koude lucht nog even gevangen houdt boven Oostenrijk, maar in de zon merk je de sterke straling van de maand maart goed. Daarnaast probeert zachte lucht de Franse Alpen binnen te dringen en dat gebeurt ook.

Satellietopname van vanochtend: de witte Alpen. Bron: sat24.com
Satellietopname van vanochtend: de witte Alpen. Bron: sat24.com

Ligt de temperatuur op 2000 meter vandaag tussen -3 en +2 graden, morgen is het op die hoogte +8 tot +10 graden. Een teken dat zachte de lucht verovert en de föhn doet daar nog een schepje bovenop. In de dalen van Tirol en het noorden van Zwitserland kan het morgen meer dan 20 graden worden. Daarbij schijnt de zon nog steeds volop.

Tijdelijk wat regen en sneeuw

Zaterdag schijnt de zon ook maar neemt de bewolking vanuit het westen wel langzaam toe. In de avond kan in de Franse Alpen een enkel regenbuitje vallen en dat geldt zondag voor het hele Alpengebied. Het is half tot zwaar bewolkt en het zal zeker niet aan een stuk door regenen. Het is meer buiige neerslag waardoor het op sommige plekken lang droog blijft terwijl andere plekken - vooral in de West-Alpen - wat meer buien krijgen. Vanwege de zachte lucht sneeuwt het pas vanaf 1700-2000 meter.

Vandaag is een topdag in Les Contamines (F)
Vandaag is een topdag in Les Contamines (F)

Echt lente

Aan het buiige karakter is te merken dat we al echt in de lente zitten. De zon heeft inmiddels zoveel kracht dat deze het land dusdanig kan opwarmen dat er in de onstabiele lucht spontaan buitjes ontstaan. In de winter zijn het voornamelijk fronten en stuwing die voor neerslag zorgen. Maandag verandert er nog weinig in deze situatie. De lucht blijft onstabiel dus er kunnen nog steeds losse buitjes vallen maar tussendoor is er meer ruimte voor de zon. In de West-Alpen blijft het waarschijnlijk al helemaal droog. Sneeuw valt er boven de 1700 meter.

Volgende week houdt het zachte weer aan. Er kan nog steeds soms wat neerslag vallen maar geen grote hoeveelheden en de zon is ook zeker aanwezig. Echt lenteweer.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Blijkbaar weer een goede week uitgezocht. Net als januari net na een dump een mooie droge week in het vooruitzicht. Die zondag kijken we gewoon even niet naar.

@Roel ik houd je berichten al dagen in de gaten, we willen vanaf zondag een paar dagen naar de Alpen en zijn volledig flexibel qua bestemming. Frankrijk is de beste keuze als ik het zo zie?

Uitrusten doe je maar in de lift.

@Roko ja en dan zo hoog mogelijk, Tignes - Val d’Isère is een goeie keuze. Daar is vorige week sowieso bijna alles als sneeuw gevallen. Je hebt kans op een buitje maar zoals gezegd vallen die wel mee.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

null

Les Crosets rond 't middaguur. Inmiddels begint de sneeuw wel heel zacht te worden en bij enkele pistes zie je de onderliggende grond tussen de sneeuw doorkomen. Wel heerlijke temperaturen en in de ochtend kon je prima meters maken.

*bericht bewerkt door Robert. op 16 mrt 2023 13:13

Die sneeuw voor zondag in Oostenrijk lijkt uit de lucht.
En als ik me niet vergis is de tendens voor de temperatuur ook wat dalend. En hopelijk nog meer goed koude heldere nachten. Dan komt het wel goed ;-)

0-gradenviveau op 3300m hier morgen. Gelukkig mijn zwembroek bij.

Bla, bla, bla.

Iemand interesse om mijn skipas voor trois valles over te nemen? Geldig op 17 maart. Ik zit in st martin de belleville en ga na 4 dagen skieen liever wandelen.

Dag Roel , kan je al iets zeggen voor 25 maart , ik vertrek nar Zermatt CH.

Grt

Petra

Iemand interesse om mijn skipas voor trois valles over te nemen? Geldig op 17 maart. Ik zit in st martin de belleville en ga na 4 dagen skieen liever wandelen.

Mardw op 16 mrt 2023 17:56

Gewoon zorgen dat je hoog blijft. Vandaag heerlijk van Les Menuires naar Courchevel geskied. Alleen in Meribel centre papsneeuw.

null

Dag Roel , kan je al iets zeggen voor 25 maart , ik vertrek nar Zermatt CH.

Grt

Petra

Didier_Verbrugghe op 16 mrt 2023 18:09

Het enige wat je kan zeggen is dat het hoog genoeg is daar dus sneeuwzeker …

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie