Freestyle oefenen in je tuin

WouterVdB op 17 januari 2022· 6 reacties

Trampolineboard
Trampolineboard

Elke snowboarder die in het snowpark aandacht wil trekken met de mooiste ‘ollies’ of beste ‘180s’ weet dat de leercurve met veel vallen en opstaan verloopt. In de meeste skihallen in Nederland of België kan je ook aardig wat oefenen, maar nog handiger zou het zijn om dit in je eigen tuin te doen, toch? Met de freestyle training gear van Wax’n Board kom je aardig in de buurt. Wij gingen langs bij eigenaar Olivier Willems.

Van eigen boards naar oefenen in de tuin

“Het was eind 2019 dat ik met Wax’n Board begonnen ben”, vertelt Olivier. Graag wilde hij zelf snowboards verkopen, maar vond zijn goesting niet in het aanbod en klassieke winkelconcept. “Het merendeel van de markt wordt ingenomen door een aantal merken, die min of meer dezelfde afname- en verkoopvoorwaarden stellen aan retailers”, zo verduidelijk hij. Hieruit groeide het idee om eigen boards te ontwikkelen en materiaalonderhoud op maat aan te bieden.

100% Wintersport Boekgarantie! Sneeuwdromen - Met 244 pagina’s en 15 inspirerende reportages het ideale kerstcadeau voor de wintersporter! Bestel nu voor slechts € 34,95!

Met zijn atypische aanpak voor onderhoud - een haal- & brengservice aan huis - weet hij naamsbekendheid op te bouwen. De zaken lopen goed; zijn business case voor boards van eigen makelij rijpte verder, tot de wintersportsector in maart 2020 abrupt werd getroffen door corona. “Op dat moment had ik met mijn startend bedrijf twee keuzes: oftewel de boeken sluiten en vroegtijdig in zomerreces gaan, of aanpassen en doorgaan”, zo stelt hij.

Nieuwe inspiratie vond Olivier in zijn favoriete hobby: freestyle snowboarden. “Freestyle snowboarden doe je op de berg of op indoorpistes zoals Aspen, verder stopt het natuurlijk. Maar waarom zou ik dit niet gewoon in mijn tuin kunnen oefenen?”, vroeg hij zich af. Na menig onderzoek besloot Olivier zich toe te spitsen op jib- en trampolineboards.

Onwikkeling van trampoline- en jibboards

Beeld je bij een trampolineboard een klein snowboard in, genre kindermaat, met een schuimrubber laag op de onderkant. Het schuimrubber zorgt voor demping en grip op de trampoline. Het jibboard is eveneens een maatje kleiner, maar heeft daarentegen de onderkant van een normaal snowboard (voor de kenners: een P-tex laag). Waar normaliter de staalkanten zouden zitten, zit nu een afgefreesde base. De bindingen zijn afgeleiden van een normale snowboardbinding, maar aangepast om gebruikt te kunnen worden met sneakers of sportschoenen.

Hoewel bovenstaande paragraaf het allemaal erg eenvoudig laat blijken, zijn er behoorlijk wat uren research & development en prototypes aan voorafgegaan. “Alle materiaalkeuzes zijn zelf gemaakt, van het type schuimrubber tot de topsheet. Bij het eerste prototype bleek de schuimlaag nogal dik en de afgefreesde zijkant nog te scherp. Zo heb ik een tweede versie uitgebracht die lichter was en het toeliet om langer te trainen”, aldus een trotse Olivier.

De boards zijn ontworpen volgens een geperste sandwichconstructie van fiber - hout - fiber. Op topsheet is het herkenbare logo, een kat, netjes afgebeeld. “Die topsheet heeft me eveneens hoofdbrekens bezorgd. Het logo moest er scherp en levendig opstaan, maar in combinatie met de hoge flex van de boards zorgde dit in een eerste versie voor versplintering in de sheet.”, zo verduidelijkt Olivier.

Intensieve try-out

Uiteraard hebben we de kans gekregen om met beide boards aan de slag te gaan. Het is verrassend hoe leuk, maar ook intensief, het is om met zulk board op een trampoline of rail te springen. Ondanks mijn beperkte snowboardervaring, ondergetekende is een skiër, heb ik het er zonder kleer- of spierscheuren vanaf gebracht. De trampoline is het meest geschikt om je airtricks mee te oefenen. Dankzij de tips van Olivier is het me net gelukt om een 180 te placeren. Het board voelt heerlijk flexibel aan en is verrassend wendbaar. De modificaties aan de bindingen, speciale foam voor schoenzolen en extra bescherming aan hiel en zijkanten, zorgen voor een strakke maar tegelijk comfortabele fixatie. Bovenstaande demovideo brengt het goed in beeld.

Het jibboard is in de markt gezet om je tricks op snowparkobstakels te oefenen, zoals een rail of een box. Doorwinterde freestylers kennen de term jibbing ongetwijfeld, maar voor mij klonk hij nieuw in de oren. Jibbing is geen verzonnen woord, maar een standaardterm om alles rond glijden en springen op objecten (zoals boxen en rails) te benoemen. Je gebruikt het jibboard in combinatie met de bijhorende kunststof tube of rail, maar een houten balk volstaat ook. “Omdat je met dit concept niet moet vallen, doorglijden en weer opstaan zoals op een piste, kan je met een hogere frequentie je tricks oefenen. Deze hogere frequentie zorgt voor een betere memorisering van je spiergeheugen”, zo stelt Olivier. Wie nood heeft aan een intense cardio-workout, vindt hier eveneens een goede uitdaging in.

Materiaalonderhoud

“Ik zweer bij manueel onderhoud dat met liefde en vakmanschap wordt uitgevoerd”, zo licht Olivier toe, “Ik wil niet de zoveelste in de rij zijn met een machine, daarom vraag ik bij klanten altijd naar voorkeur in hoek of waxtype”. Voor het afschrapen van wax gebruikt hij zijn eigen scrapers: “Ze zijn dikker dan de standaard commerciële scrapers en gemaakt van gerecycled plastic.” We hebben zelf kunnen ervaren hoe scherp de gelasercutte randen zijn. Een andere innovatie is een mal voor herstellingen van je ski- of snowboardbase. “Met behulp van de mal, die je vastklemt op een board of ski, kan je netjes het beschadigde belag verwijderen. Vervolgens snijd je uit een P-tex sheet exact dezelfde vorm die perfect past in het uitgesneden belag”, zo verduidelijkt Olivier.

De mal voor basereparaties
De mal voor basereparaties

Het was een boeiende namiddag. Om Olivier zijn huidige en toekomstige innovaties te bekijken, kan je terecht op de website van Wax’ n Board.

WouterVdB
schrijft voor wintersport.be. Droomt het ganse jaar over poeder, carven en après-ski.

Plaats een reactie

Leuke spullen zijn het allemaal zeker en ik juich het toe dat je op deze manier je bedrijf running kunt houden in lastige tijden maar het is zeker niet nieuw en het is absoluut niet uniek zoals op de website van wax’nboard vermeld word.

https://snowboardaddiction.com/ biedt dit soort trainings materialen al veel langer aan. Zowel de jib board en balance bar als de tramp boards. Zij zitten dan wel in Whistler Canada maar leveren ook over de hele wereld.

Maar goed. Beter goed gejat dan slecht bedacht zullen we maar zeggen…

*bericht bewerkt door Martin9 op 17 jan 2022 21:30

🏂

Beste Martin,

Fijn dat je het artikel gelezen hebt en leuk dat je even de tijd genomen hebt om onze website te bezoeken.

Wat onze producten zo uniek maakt is dat we deze eigenhandig ontwerpen, testen, verbeteren en produceren. Lokaal in België. Daarvoor starten we van een blanco blad, op basis van ervaringen en uiteraard de feedback van onze klanten.

Wij willen ons eigen steentje bijdragen aan de ontwikkeling van sneeuw sport, om wintersporters meer uit hun materiaal te laten halen. Om onze jeugd een niche te laten ontdekken, of om beter te worden in een sport die ze graag doen. Wie weet traint de volgende topsporter Freestyle wel met ons materiaal!

Als jong bedrijf hechten wij veel belang aan de mening van onze (potentiële) klanten.
Mocht je graag wil vergelijken nodig ik je uit om het materiaal aan te kopen, en hopelijk ben je overtuigd ;-)

Sportieve groet,
Olivier - Wax’n Board

Ik kan aardig snowboarden maar ben vooral een pisterijder die af en toe een kleine kicker pakt in het park. Ook weleens wat box en rails hoor maar ik ben zeker geen parkrat. Inmiddels ben ik 40 en heb ik niet de ambitie om nog een diehard Freestyler te worden.

Als ik die ambitie wel zou hebben of als mijn zoon wat ouder is en het snowboarden straks ook leuk vind zal ik jullie zeker overwegen mocht hij interesse hebben in zulk materiaal. Ik bezoek liever een winkel dan dat ik het online zou moeten kopen.

Ik kreeg alleen een beetje het idee dat jullie dit als nieuw en uniek verkopen en daar reageerde ik eigenlijk op omdat het niet helemaal uniek is. Ik bedoelde dit verder niet echt negatief met die laatste zin in mijn eerste bericht overigens!

Veel succes met de business!

🏂

Bedankt Martin!

Wat ons betreft ben je nooit te oud om (bij) te leren, al lijkt het er op dat je jou al aardig kan behelpen in het park! Wie weet neemt hij snel de sneeuw-microbe van jou over:)

Leuk! En de spullen zijn een stuk goedkoper dan bij Snowboard Addiction (dat hield me tegen om een set te kopen).

Hi Rogar,
Onze Tramp & Jib Boards zijn inderdaad heel scherp geprijsd, én toch van hoge kwaliteit. Beste van al; er komt geen import belasting bij zoals bij bv de concurrent 😉

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie