Live: bezoek aan de onbekendere gebieden in het Sauerland

Rick op 19 januari 2022· 8 reacties

null

Zoals we eerder al meldden, zijn de condities in het Sauerland momenteel goed te noemen. Er is wat verse sneeuw gevallen en het is koud geweest, waardoor de pistes er prima bijliggen. Voor mij reden om dit afgelopen vrijdag even te gaan testen. Met het oog op corona-risicobeperking hebben we het bekende en drukkere Winterberg en Willingen links laten liggen. Met een tripje naar de Alpen in het vooruitzicht kon ik een coronabesmetting nu écht niet gebruiken, vandaar dat we hebben gekozen om de kleinere en iets minder bekende skigebiedjes Skikarussell Altastenberg en Postwiese - Neuastenberg te gaan verkennen.

Neuastenberg

Een dagje op en neer naar het Sauerland betekent vroeg vertrekken, dus stapten we rond 6.00 uur ’s ochtends in de auto. Na een voorspoedige rit van zo’n 2 uur reden we bij Brilon de snelweg af en hadden we weinig hoop op goed weer en de beloofde goede sneeuwcondities: we reden al de hele rit door dikke mist en bijna bij onze bestemming was er nog vrijwel geen vlok sneeuw te bekennen. Tot zo’n 10 kilometer van Winterberg was het nog mistig en bestond het sneeuwdek uit niet meer dan een laagje ‘poedersuiker’. Toen we echter de laatste kilometers omhoog reden naar het bekende dorp veranderde dat: de mist loste op, de zon kwam tevoorschijn en ineens lag er ook een laag natuursneeuw langs de weg. De pistes van Winterberg zagen er vanuit de auto prima uit, maar wij reden door naar onze eerste bestemming van de dag: Neuastenberg.

De Osthang-stoeltjeslift is het paradepaardje van Neuastenberg
De Osthang-stoeltjeslift is het paradepaardje van Neuastenberg

Ook hier lag genoeg sneeuw om te kunnen skiën. Het was niet overdreven veel en niet alle liften waren open, maar er lag voldoende om een paar leuke afdalingen te maken. Het meest opvallende waren echter onze medewintersporters, of beter gezegd: het gebrek daaraan. Op een vrijdag met goede sneeuwcondities had ik ook in dit soort kleinere Sauerlandse gebieden toch wel wat drukte verwacht, maar we hebben het gebied de hele ochtend praktisch voor ons alleen gehad. Het skigebied van Neuastenberg heet ook wel de Postwiese en dat is precies wat het is: een heuvel met op de oostelijk gelegen hellingen een soort wei waarop de pistes en liften liggen. Het dorp ligt bovenop de heuvel, waardoor je, anders dan in Winterberg, eerst naar beneden skiet en vervolgens weer met de lift omhoog moet.

Je kunt de heuvel aan verschillende kanten afdalen, maar de Osthang levert de langste en leukste afdalingen op. Daar staat sinds 2013 ook het paradepaardje van het gebied: de vierpersoons Osthang-stoeltjeslift. Verder bestaat het gebied uit een handvol sleepliften en lopende banden. Hoewel de sleeplift op de kleinere Tenne-heuvel dicht was, zijn we ook nog even overgestoken naar dit deel van het gebied. De lopende band daar draaide wel, maar de afdalingen bleken erg kort. Het gebied kent wel veel mogelijkheden voor kinderen en beginners: Neuastenberg is een echt familiegebied en vermarkt zich ook zo. Na een uurtje of twee was het tijd om naar het tweede gebied van die dag te verkassen: Altastenberg.

De Postwiese in Neuastenberg gezien vanaf Tenne
De Postwiese in Neuastenberg gezien vanaf Tenne

Altastenberg

Aangekomen in Altastenberg was het eerst tijd voor de lunch. Na zonder succes wat in het dorpje te hebben rondgelopen op zoek naar wat te eten, kwamen we op het spoor van de Schwedenhütte. Dit is wat mij betreft echt een ‘Geheimtipp’ in het gebied van Altastenberg: een houten blokhut op zo’n 250 meter van de hoofdparkeerplaats, gelegen aan een eenzame piste met sleepliftje ernaast. Vanuit het gebied van Altastenberg normaal gesproken (met een klein stukje prikken) te bereiken via de Steilhang-sleeplift, alleen was deze nu helaas gesloten. Doordat de hut wat afgelegen ligt, was er vrijwel niemand en het eten was prima. Tot onze verrassing bleek het in zowel Neu- als Altastenberg vrijwel nergens mogelijk om met pinpas of creditcard te betalen, wat met het beperkte contante geld wat we bij ons hadden, leidde tot een uitgebreide rekensom en wat minder keuze dan gebruikelijk…

Blik op Altastenberg
Blik op Altastenberg

Na de lunch was het tijd om het gebied van Altastenberg te verkennen en ik moet zeggen: ik was positief verrast. Ook Altastenberg ligt bovenop een heuvel waardoor je eerst een soort kom in skiet, van waaruit naar drie kanten sleepliften vertrekken met leuke, speelse pistes ernaast. Je kunt ook door het dal verder glijden naar het achterste deel van het gebied, waar met de Westfalenhang I en II nog twee sleepliften op je wachten. Belangrijk, want die sleepliften ontsluiten verschillende rode en zelfs een zwarte FIS-piste op de Westfalenhang die echt de moeite waard zijn, ook voor gevorderden! Wat mij betreft zijn ze enigszins vergelijkbaar met de zwarte piste op de Kappe in Winterberg, maar hier heb je dan keuze uit meer verschillende pistes. Helaas was de FIS-piste vrijdag nog niet geprepareerd, maar ook in verspoorde (poeder)sneeuw bleek het een leuke afdaling die je echt wel voelt in je bovenbenen. Nu geldt dat sowieso wel in Altastenberg merkte ik: al die sleepliften gaan je niet in de koude kleren zitten.

Winterwonderland Altastenberg
Winterwonderland Altastenberg

Voor wat afwisseling kunnen liefhebbers kiezen voor de Astenkick: de op één na langste dubbele zipline van Europa van meer dan een kilometer lengte waar je 70 km/h haalt. Al met al is Altastenberg een leuk gebied om je, zelfs als gevorderde wintersporter, een (deel van de) dag te vermaken. Als je benen dat aankunnen tenminste…

Fusie Winterberg-Altastenberg-Neuastenberg

Het verkennen van deze wat onbekendere skigebiedjes kan sinds dit seizoen eenvoudiger door de fusie met de Skiliftkarussell Winterberg. Voor €42,- koop je nu de Skiliftkarussell+ pas die in alle drie de gebieden geldig is. Je krijgt er dan gratis gebruik van de skibus bij, die tussen de verschillende buurdorpen op en neer pendelt. Er is een oranje lijn naar Neuastenberg en een groene lijn naar Altastenberg. Beide lijnen vertrekken in Winterberg vanaf parkeerplaats P5, bij de Nordhang en de nieuwe Brembergkopf 2-stoeltjeslift.

Afgelopen tijd is men gestart met het updaten van de besneeuwingsinstallaties in met name Altastenberg, getuige de gloednieuwe Technoalpin-sneeuwkanonnen langs sommige pistes. De fusie van de drie Sauerlandse skigebieden lijkt dan ook de opmaat voor méér: er bestaan plannen om het gebied van Neuastenberg met twee stoeltjesliften en twee nieuwe pistes aan Winterberg te koppelen. Voor Altastenberg zou dat via een skiweg naar het minigebiedje Sahnehang en vervolgens met een horizontale gondel moeten gebeuren. De huidige status van deze plannen is echter, zoals de lagergelegen omgeving tijdens deze trip, in nevelen gehuld. Dat neemt echter niet weg dat beide gebieden wat mij betreft nu al een bezoekje meer dan waard zijn!

Sinds dit seizoen rijdt er een gratis skibus tussen de dorpen
Sinds dit seizoen rijdt er een gratis skibus tussen de dorpen

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.

Plaats een reactie

Mooi artikel!

Leuk om te lezen, wij gingen vrijdag juist de andere kant op en hadden dus in Winterberg stralende zon en na een kwartiertje reden we de grauwe mist in die tot aan thuis niet meer verdween :)

Leuk om te lezen.
Ik denk dat ik er zelf pas kom als het aan winterberg gekoppeld is; als ik de hele dag in sleepliften wil hangen rij ik wel naar Zoetermeer ;)

@Daffie,

Doe mij dan toch maar de sleepliften in Altastenberg . . . .

Beide gebiedjes staan al een tijdje op mijn verlanglijstje om te proberen. Lijkt me leuk als ik er eens langer dan 1 dag ben. Maar dat is al een aantal keer niet gelukt door tegenvallende sneeuwcondities vlak voor vertrek bij ver vooruit geplande tripjes. Als ik maar 1 dag op en neer rijd heb ik toch voorkeur voor het grotere gebied van Winterberg. Maar misschien dat het nu met de busverbindingen op 1 pas toch eens de moeite waard is. Leuk en informatief artikel!

Enthousiast en fanatiek, blijven oefenen op techniek...

Ik vind Altastenberg echt een geheimtipp. Jammer dat er zo weinig dagen sneeuw ligt. Ik heb nog ooit de Steilhang geskied.

Altastenberg is heerlijk en heeft echt potentie. Zeker nu ze de kunstsneeuw installaties flink aan het uitbreiden zijn als voorbereiding op de verbinding met Winterberg. 2 stoeltjesliften zouden het gebied echt afmaken. Beide beginnend onderaan de Westfalenhang, 1 daar naar boven voor de Westfalenhangen en de stijlhang, de andere helemaal naar het dorp, bovenaan de kapellenhang. De ene ontsluit dan een hele mooie lange piste voor beginners, de andere juist voor de zeer ervaren skiërs. Gezien het hoogteverschil en diversiteit aan afdalingen heeft het veel meer potentie dan Neuastenberg.

Born to Ride
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie