Skiën langs de zijderoute: Palandöken (deel 1)

Edo op 19 februari 2024· 12 reacties

null

Van de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen was de zijderoute de belangrijkste verbinding tussen oost en west. Zonder deze ontdekking en bijhorende uitwisseling van goederen en ideeën zou de wereld eeuwenlang hebben stilgestaan. Het loont om zo nu en dan het gebaande pad te verlaten. En al helemaal als er sneeuw ligt, zoals in Oost-Turkije, halverwege de zijderoute. Samen met Timo Hermeler, fervent freerider, gaan we op een handelsmissie: poeder voor plaatjes.

Stopplaats Erzurum

“Dat is even wat anders dan de oude Atatürk-airport”, mompel ik als ik de gate verlaat. Ik vergaap me aan de enorme omvang van het nieuwe vliegveld van Istanbul, een van de paradepaardjes van president Erdoğan. Voor populaire Turkse skigebieden als Uludağ of Kartalkaya moet je er hier al uit. Voor ons is Constantinopel, zoals de spil in de zijderoute vroeger werd genoemd, echter een stop-over. Wij vliegen nog een flink stuk verder oostwaarts, naar Erzurum. De eeuwenoude stad kent een rijke geschiedenis. Naast een halte op een karavaanroute van Iran naar Anatolië, zoals het Aziatische deel van Turkije ook wel heet, was het ook een belangrijke stopplaats langs de zijderoute. Vandaag de dag is deze hoogstgelegen grote stad van Turkije de toegangspoort tot het skigebied van Palandöken, op nog geen tien minuten van het vliegveld.

Ongegeneerd cultuur snuiven

Een skyline van witte pieken en minaretten straalt ons tegemoet als de cabinedeur opengaat. Timo, die voor het eerst gaat wintersporten in Turkije, is verrast. Maar voordat we gaan skiën, brengen we eerst een bezoekje aan het historische centrum van Erzurum. Dat is een van de voordelen van wintersporten in Turkije. Je krijgt er ook een culturele vakantie bij cadeau. Zo liggen de Drie Tomben (Üç Kümbetler) van Emir Saltuk, het Erzurum-kasteel uit 415 en de Çifte Minareli Medrese, een uit 1265 stammende theologische school met prachtige steenhouwwerk, op loopafstand van elkaar. Deze overblijfselen uit vervlogen dagen staan zij aan zij met moderne gebouwen, waaronder een universiteitscomplex en twee hypermoderne skischansen. Na aardbevingsschade in 2014 zijn laatstgenoemde compleet herbouwd en vormen nu een futuristisch oriëntatiepunt van de stad.

Olympisch schouderklopje

Naast de stad is ook het aangrenzende skigebied aan het moderniseren. Palandöken heeft flink geïnvesteerd in faciliteiten en er zijn grote uitbreidingsplannen richting buurgebied Konaklı. Het is natuurlijk nog geen Trois Vallées, maar hiermee wordt het wel in een klap de meest aantrekkelijke skibestemming van Turkije. De toekenning van het Europees Jeugd Olympisch Festival in 2017 was ook al een internationale klop op de schouder. Wie overigens dacht dat je in dit land niet kan wintersporten, heeft het goed mis. Zo zorgt het landklimaat hier ’s winters voor een gemiddelde temperatuur van -14 graden Celsius. Er ligt ongeveer 150 dagen per jaar sneeuw en het skiseizoen loopt daardoor van begin december tot de eerste week in mei.

Links Palandöken en rechts buurgebied Konaklı
Links Palandöken en rechts buurgebied Konaklı

Praalhotels

Ik krijg een flashback naar Istanbul Airport als ik het reusachtige Polat Palandöken-hotel binnenstap. Marmer en spiegels in overvloed – Turken zijn niet vies van een beetje praal. Deze enorme hotelcomplexen zijn tekenend voor het land. Romantische chaletdorpjes zoals in de Alpen vind je hier niet. Ook tekenend zijn de eigen liftpassen en pistes per hotel. Zo liggen er pal voor onze deur enkele privépistes die tot 2.400 meter reiken. Gescheiden met de buurman door een net. Leuk voor families en voor ons een goede opwarmer. Morgen willen we echter naar het echte werk: de 3.180 meter hoge Ejder.

Theeleuten

Thee, net als koffie, speelt een grote sociale rol in Turkije. Waar de koffie slechts op enkele momenten per dag wordt gedronken, wordt thee de hele de dag geserveerd. Deze ‘çay’ wordt eerst als een ingetrokken sterke versie in je glazen tuitvormige kopje geschonken, waarna er heet water wordt toegevoegd als verdunner. Vooral om 16:00 uur gaat het los in de hotellounge; iedereen komt een kopje doen. Inclusief zoetigheid. We worden van alle kanten betrokken bij gesprekken: Turken zijn zeer vriendelijk en gastvrij, we voelen ons direct welkom. Het blijkt dat het merendeel van de Turken in eigen land skiet. De klassieke Alpenskigebieden zijn overigens ook bekend; velen zijn er weleens geweest. Er zijn ook veel Russische gasten. Op zich niet vreemd, want Turkije is een soort bemiddelaar in het oorlogsconflict tussen Rusland en Oekraïne, waardoor ze hier nog wel welkom zijn.

Is het al tijd voor çay en baklava?
Is het al tijd voor çay en baklava?

Killer kebab

Turks eten is geweldig. Zo ook in ons hotel. Van gevulde groenten (dolma’s) en wijnbladen (sarma’s) tot diverse mezze-smeersels en yoghurtdips. Voor kebab, een van de klassiekers van de Turkse keuken, moeten we echter in Kadayıfçı Muammer Usta in downtown Erzurum zijn. Deze ‘cağ kebab’ of ‘yatık döner’, een horizontaal in plaats van verticaal gestapelde gemarineerde roterende lamskebabvariant, komt van origine uit deze streek. Let wel: het vlees wordt hier netjes geserveerd op een spies, niet tussen een pitabroodje volgeplempt met rauwkost en knoflooksaus. “Verrukkelijk”, prijst Timo de ober die een eindeloze stroom aan spiezen aanvoert. De wanden van het restaurant hangen vol foto’s van prominente politici, muzikanten en filmsterren die hier ook een kebab dan wel baklava, die andere Turkse klassieker, hebben meegepikt. Je kunt in Turkije overigens gewoon alcohol bestellen, het is geen streng islamitisch land. Rakı is uiteraard populair, maar probeer ook eens een lokaal wijntje. Wist je namelijk dat de oorsprong van de wijnbouw uit dit land stamt?

City en ski

Ik trek mijn benen angstvallig in. Middels een oude tweezitter die rakelings over de bomen scheert bereiken we horizontaal vanuit ons hotel het dalstation van het Ejder 3200 World Ski Center. Het zijn niet alleen wintersporters die in de gondeltjes plaatsnemen. Even op de piek rondwandelen blijkt een geliefd uitstapje onder toeristen. Vanaf de drieduizender heb je dan ook een fraai panorama op Erzurum. City en ski in optima forma. Wij zijn echter nog gecharmeerder van de westzijde: een backcountry om je vingers bij af te likken. Steile flanken, couloirs en mijlenver niets dan wit. Je kunt hier dagenlang rondtoeren zonder dat je iemand tegenkomt. Maar zo ver hoef je niet te gaan voor poeder. Want het off-pisteterrein binnen de grenzen van het skigebied is heel toegankelijk en overzichtelijk: je komt altijd weer op een piste uit. En die pistes zijn heel contrasterend. De oostzijde kent voornamelijk steile zwarte pistes, terwijl de westzijde over makke blauwe afdalingen beschikt.

Speelse sneeuwresten

Timo hiket wat richels omhoog. Het gaat eenvoudig, want er ligt geen kniediepe poeder. Toch zorgt de hoogte voor een speels sneeuwdek: de restanten van een week oude sneeuwbui. Er ligt sowieso minder sneeuw dan normaal. Turkije heeft net als de Alpen last van een zuinige winter. Druk is het in ieder geval niet, en al helemaal niet in de off-piste. Eenmaal weer bij het dalstation krioelt het wel van de mensen. Vooral het sleeën lijkt een populaire bezigheid, waarschijnlijk vooral voor lokale stadsbewoners als weekenduitje. Dit is uiteraard veel toegankelijker en goedkoper dan skiën. Voor hen dan. Want de net geen twaalf euro kostende skidagpas is voor Alpenbegrippen een schijntje.
Palandöken heeft ons aangenaam verrast, maar Ovit, onze volgende bestemming, is nog bizarder. Lees er binnenkort over in deel twee van ‘Skiën langs de zijderoute’.

Tijdens deze reportage kregen we toerondersteuning van Black Crows Skis en Jones Snowboards.
Benieuwd naar de wintersportmogelijkheden in Turkije? Vindt ze op skiing.goturkiye.com.

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Plaats een reactie

Leuk dit!

Mijn ervaring (Erciyes, Kayseri) is dat het vaak waait en daardoor (ook vanwege de onherbergzaamheid van het landschap) ook redelijk snel ‘kaalgeblazen is’. Uiteraard wel een hele ervaring, maar neem matig (niet geslepen of gewaxt) materiaal op de koop toe.

Overigens zet ik mijn vraagtekens bij een paar passages in het artikel. “Je kunt in Turkije overigens gewoon alcohol bestellen, het is geen streng islamitisch land. Rakı is uiteraard populair, maar probeer ook eens een lokaal wijntje. Wist je namelijk dat de oorsprong van de wijnbouw uit dit land stamt?”

Volgens mij is de wijnbouw ontstaan in Georgië, maar daarover kun je twisten. Het zal wel ergens in die regio zijn ontstaan. Maar in Turkije kun je zeker niet overal alcohol verkrijgen. In Istanbul in bepaalde wijken al problematisch, in Ankara nog minder, maar in Kayseri was er boven bij de pistes geen plek waar alcohol kon worden verkregen, en ook de miljoenenstad Kayseri had naar mijn weten slechts één gelegenheid waar alcohol werd geschonken (de JJ Pub in het Wyndham).

Mr. Slow

Geef mij maar de alpen.

Hoe zit het precies met die privé pistes vs de gewone pistes? Heeft elk hotel daar privé pistes en is daardoor een (groot) deel van het skigebied niet bereikbaar?

Wat leuk zeg, dat jullie hier aandacht aan besteden. Als fervent Turkije ganger (zowel toerist als zakelijk) kom ik nog wel eens in dit soort gebieden, heb er echter nog nooit geskied. Wel de Erciyes in Kayseri voor een deel ‘beklommen’, maar buiten het skiseizoen. Ik kijk uit naar deel 2!

Hoe zit het precies met die privé pistes vs de gewone pistes? Heeft elk hotel daar privé pistes en is daardoor een (groot) deel van het skigebied niet bereikbaar?

Tiny-M op 19 feb 2024 10:27

@ Tiny-M: alleen het Polat hotel en het vlak daaronder liggende Sway Hotel hadden eigen pistes op een priveberg. Maar het grotere Ejder 3200 World Ski Center is voor iedereen toegankelijk

Interessant en leuk verslag! :)

Bla, bla, bla.

Ah ok, niet veel afgesloten dus.

Wat een geweldig avontuur zeg! Leuk verslag op de site, dank!

Maar ik zou wel zeggen, dat je dit tripje doet als A) avontuurlijk type die dit te gek vindt (yeah!), B) je als als wintersporter een week of 3 goed hebt genoten in de Alpen - en dit dus als extraatje ziet?

Oftewel; gaat dit een daadwerkelijke aanvulling worden op het Alpen, Pyreneeën en Scandinavische gebieden voor de gemiddelde wintersporter?

Paddybo

Ook niet onbelangrijk, wat kost een trip gemiddeld?
Reis, skipas, hotel en andere verblijfskosten? In verhouding tot andere landen, hoe reëel is dan deze bestemming?
Goed je zal met het vliegtuig moeten en dan is eigen materiaal meenemen al een flinke kostenpost. Vervoer ter plaatsen? Of zijn alle hotels aan de pistes?
Zelf kijk ik al wel meer naar de Pyreneeën en Scandinavische alternatieven ipv de Alpen. Dus ja indien enz, zeker ter overweging!

Dag Skipas 12 euro… tja! Dan blijft er wel wat budget over natuurlijk

*bericht bewerkt door HV180 op 19 feb 2024 22:48

Neerslag maakt niet gelukkig, gelukkig maken ze sneeuw...

Taxi’s kosten in heartland Anatolië bijna niks. Dus vervoer is praktisch gratis. Ook horeca is fors goedkoper, net als supermarkten. En natuurlijk skilessen, skipas en skihuur. Denk dat een vliegticket de grootste kostenpost is.

*bericht bewerkt door Quick op 20 feb 2024 08:39

Mr. Slow

Leuk om de skigebieden bij Erzurum hier op wintersport.nl weer terug te zien en dat er wat modernisering heeft plaatsgevonden. Jaren terug met een vriend die kant op geweest en zaten dan ook in Polat Palandöken-hotel met haar prive skigebied. Daarnaast ook het hogere gebied aangedaan. Ik zie dat er wel wat vernieuwing heeft plaatsgevonden qua liften. Destijds helaas wel meerdere dagen gehad dat we alleen op de lagere lift bij het hotel terecht konden vanwege harde wind zodoende ook lekker met snowboard geoefend en de ski’s even laten staan. Leuk om eens mee te maken. Qua niveau (kwaliteit liften, pistes, apresski) haalt 't het niet bij gebieden in de Alpen, maar wel een mooie beleving. Afstand vanaf vliegveld naar Polat hotel is slechts een paar minuten. De paar hotels die er zijn staan naar mijn weten allemaal naast piste (althans destijds).

*bericht bewerkt door pacorob op 21 feb 2024 13:02

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie