Een huis in Oostenrijk, interview Hans en Odette ter Braak

Roel op 19 maart 2023· 9 reacties

Hans en Odette ter Braak voor Haus Walser Berge in Mittelberg, Kleinwalsertal
Hans en Odette ter Braak voor Haus Walser Berge in Mittelberg, Kleinwalsertal

Een huis in Oostenrijk, het is een droom voor veel wintersporters. Vorig jaar gingen we op bezoek bij Hans ter Braak (66) en zijn vrouw Odette (62) in het Kleinwalsertal die een nieuw leven opbouwden in de Alpen. Deze week maakte het stel bekend dat ze hun Haus Walser Berge hebben verkocht. Een mooi moment om het interview dat een paar maanden geleden in Winterport Magazine verscheen vandaag online te publiceren.

Het begin

Als we voor het interview het dal inrijden, is het al bijna donker. We rijden daarom eerst naar onze overnachtingsplek, Aparthotel Kleinwalsertal in Mittelberg, om onze spullen neer te leggen. Deze accommodatie symboliseert de start van het avontuur dat Hans en Odette ter Braak zo’n twintig jaar geleden zijn aangegaan. Het echtpaar uit het Twentse Borne verruilde toen Nederland voor de Oostenrijkse bergen. Het begon in 2000 toen ze hun eerste appartement kochten in het Aparthotel Kleinwalsertal. Ongeveer tien jaar eerder hadden ze het Oostenrijkse dal tijdens de vakantie leren kennen. Op slechts 800 kilometer van Utrecht is het Kleinwalsertal voor Nederlanders zo’n beetje het dichtstbijzijnde stukje Oostenrijk met bergen tot boven de 2.000 meter. Aantrekkelijk dus om als Nederlander naartoe te gaan. “Aanvankelijk kwamen we er alleen in de zomer, later kwam de winter erbij”, vertelt Hans. “Die winter wakkerde mijn liefde voor deze plek extra aan, aangezien ik een echte sneeuwliefhebber ben.” Omdat er in het Kleinwalsertal regelmatig meer sneeuw valt dan elders in Oostenrijk had hij zijn droomplek gevonden.

Hans fotografeert dagelijks in en rond zijn dorp Mittelberg
Hans fotografeert dagelijks in en rond zijn dorp Mittelberg

Zweitwohnsitz

Hans is geen onbekende in de vastgoedwereld en dat heeft het echtpaar geholpen om hun Oostenrijkse woning te kunnen kopen. Hans werkte in Nederland bij een woningbouwvereniging en was verantwoordelijk voor de aan- en verkoop van woningen. Tijdens hun vele vakanties in het Kleinwalsertal – op een gegeven moment zaten ze er om de acht weken – begon het te kriebelen om zelf een woning te kopen. Hans had zich namelijk een doel gesteld: “Ik wilde (tot de) 25 jaar studeren, 25 jaar werken en 25 jaar genieten.” De bergen lonkten en bovendien waren de kinderen het huis uit. En dus begon Hans zich te oriënteren voor een eigen appartement in het Kleinwalsertal. Al snel kwam het Aparthotel Kleinwalsertal in beeld. In slechts vier complexen in het Kleinwalsertal kun je als buitenlander namelijk iets kopen, zonder het verplicht te moeten verhuren of er meteen een hoofdverblijfplaats van te moeten maken (Hauptwohnsitz). Het Aparthotel is een van de objecten waar geen beperkingen voor gelden (Zweitwohnsitz); je kunt er terecht wanneer het jou uitkomt. Hans vervolgt: “Bovendien was een appartement in die tijd goed betaalbaar. Een appartement van 33 vierkante meter kostte ongeveer 40.000 euro. Inmiddels tik je in hetzelfde complex 150.000 euro af voor zo’n appartement.” Uiteindelijk kocht hij vier appartementen in het Aparthotel.

Haus Walser Berge

Hun droom was echter om een vrijstaand huis te kopen. Na een eerdere overeenkomst die op het laatste moment afketste deed zich in 2006 onverwachts een grote kans aan. Er kwam een stuk grond van 1.000 vierkante meter te koop en die kans grepen ze met beide handen aan. Op de vraag of er geen andere gegadigden voor de grond waren, antwoordt Hans ontkennend: “De financiële crisis was net begonnen; andere kopers waren er op dat moment niet. Wel moesten we genoeg eigen geld meebrengen, slechts 65 procent kon via de bank gefinancierd worden. We besloten dus twee van de vier appartementen uit het Aparthotel te verkopen en zodoende ons droomhuis te laten bouwen.” En zo verrees Haus Walser Berge, het huis waarin ze nu wonen, met daarin ook vijf ruime appartementen voor de verhuur. Hij vervolgt: “Een ander geluk was dat we een bevriende aannemer hadden die de nodige connecties had. We konden hem 100 procent vertrouwen. Hij heeft zelfs de tegels van de badkamer voor ons uitgezocht; wij zaten nog in Nederland.”

Haus Walser Berge (Foto: Hans ter Braak)
Haus Walser Berge (Foto: Hans ter Braak)

Te gecontroleerd

Pas anderhalf jaar na de oplevering van Haus Walser Berge zijn Hans en Odette definitief naar Oostenrijk verhuisd. “We wilden eerst zien hoe het ging lopen. Pas toen duidelijk werd dat we ons financieel konden redden, heb ik mijn baan bij de woningbouwvereniging opgezegd”, zegt Hans. Het tekent de doordachte emigratie van het stel. “Destijds had ik ons opgegeven voor het tv-programma Ik vertrek, maar na de intake kregen we een vriendelijke afwijzing van de programmamakers. De reden: we waren te gecontroleerd,” vertelt Odette lachend, “dus waarschijnlijk te saai voor leuke televisie.”

Inmiddels staat Haus Walser Berge er vijftien jaar. “Elk appartement is voorzien van een sauna, want dat kenden ze hier niet”, zegt Hans. “In het begin waren juni en september lastige maanden, dus we wilden ons met die sauna’s onderscheiden. Ook organiseerden we allerlei activiteiten voor onze gasten, van welkomst- en huttenavonden tot arrensleetochten”, vervolgt Hans. Tegenwoordig worden het voor- en naseizoen ook goed geboekt en heeft het stel de gasten bijna voor het uitzoeken. Waar er in het begin voor iedere gast keihard moest worden geknokt met dure advertenties in de Telegraaf en bij de ANWB, doet het internet nu zijn werk. “Komt er nu een annulering, dan plaatsen we een berichtje op Facebook en het appartement is weer gevuld.” Hans is dan ook bijzonder actief op Facebook en Twitter en deelt dagelijks foto’s uit Mittelberg met een trouwe schare volgers. Daarnaast is hij geen onbekende in tv-land. Bijna dagelijks stuurt hij foto’s naar de weerredacties van onder andere RTL4 en SBS6, die ’s avonds regelmatig bij de weerberichten worden getoond.

Het weer is een andere passie van Hans. Van oudsher volgt hij de weerberichten voor zijn woonplaats op de voet. In het bijzonder bij sneeuwval, en toen hij naar het Kleinwalsertal verhuisde is die interesse alleen maar gegroeid. Voor zijn gasten en volgers maakt hij ook regelmatig een sneeuwverwachting voor het dal. Op de vraag van welk seizoen ze het meest houden, is het antwoord dan ook resoluut ‘de winter’. Hoe meer sneeuw, hoe beter. De periode vlak voor Sinterklaas vinden ze allebei het mooist. Dan is het rustig in het dal en zijn de bewoners volop bezig met het ophangen van kerstversieringen en lampjes. Meestal heeft het dan ook al gesneeuwd, waardoor er een gezellige sfeer hangt.

De foto's van Hans komen regelmatig langs bij RTL Weer
De foto's van Hans komen regelmatig langs bij RTL Weer

Contact met de Oostenrijkers

Hans en Odette zijn inmiddels goed ingeburgerd in het dal. Veel inwoners kennen het paar, onder andere van de ingezonden weerfoto’s die ook het weerbericht van de Oostenrijkse omroep ORF halen. “Regelmatig verbaas ik de bewoners met wat ik op de foto zet, sommigen hier hebben nog nooit een steenbok of gems gezien. Ik zie ze dagelijks”, lacht Hans. Dat hij een bekend gezicht is in het dal blijkt daags na het interview, wanneer vele vriendelijke handjes de lucht ingaan als Hans met de auto voorbijrijdt, terwijl hij ons naar het treinstation in Oberstdorf brengt. Toch zijn de Oostenrijkers ook veel op zichzelf, vindt het stel. Odette: “In Nederland gaan buren regelmatig bij elkaar op de koffie, maar hier ontmoeten mensen elkaar hoofdzakelijk bij de jacht of familiegelegenheden. Iedereen is tijdens het seizoen heel druk met de eigen gasten.” Het dal draait op toerisme, waardoor er weliswaar veel sociale contacten met de gasten zijn, maar weinig tijd voor elkaar.

Wat dat betreft bracht corona volgens Odette ook een hele mooie tijd. “Omdat er geen gasten waren, hadden de Mittelbergers ineens tijd. Tijdens het wandelen sprak je elkaar vaker aan, wat de meesten erg konden waarderen.” Tegelijk zijn de mensen in het Kleinwalsertal heel eenvoudig. Hans: “Velen in dit dal zijn schatrijk, maar ze lopen er niet mee te koop. Soms denk je: kijk dat arme vrouwtje bij de supermarkt daar, maar dan blijkt ze gewoon miljonair! Of dat vervallen schuurtje van de boer hiernaast… Vergis je niet, de hele Heuberg (een deel van het skigebied, red.) is van hem!”

Odette en Hans
Odette en Hans

Personeelstekorten

Toch zijn er genoeg uitdagingen voor ondernemers en hoteleigenaren in het Kleinwalsertal. Onder andere het personeel. “Alleen al bij de Bergbahnen zouden er zo vijftig man kunnen beginnen, maar die zijn er niet”, zegt Hans. Ook aan schoonmakers, koks en bedienend personeel is een groot tekort. Mensen worden momenteel van heinde en verre opgetrommeld om in de skigebieden te komen werken, want iemand moet het doen. Personeel moet tegenwoordig worden verleid, vaak tot uit Hongarije aan toe, om hier te komen werken: een veertiende maand is gebruikelijk en een poetsvrouw betaal je zomaar 65 euro per uur. Zaken waar Nederlanders die nu een huis of appartement in Oostenrijk willen kopen ook rekening mee moeten houden. Op de vraag of het stel nog meer tips heeft, kiezen Hans en Odette zorgvuldig hun woorden, zoals ze destijds hun eigen avontuur ook zijn aangegaan: “Laat je vooral heel goed informeren – de regels kunnen per gemeente anders zijn – en kijk goed naar de financiële haalbaarheid. Wees ook kritisch naar jezelf of je een type bent dat dit avontuur aan wil en kan gaan.” Hans en Odette zijn in ieder geval nog niet uitgekeken op het Kleinwalsertal en dat laten ze hun gasten en volgers – zowel on- als offline – nog iedere dag weten.

Lees hier meer over de toekomstplannen van Hans en Odette ter Braak

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik mis het moment suprême
Alles Top
Waarom dan toch verkocht.

Pensionado’s geworden, tijd aan jezelf.

Waarom hebben ze hun droomhuis verkocht?

Grappig artikel om te lezen, zeker omdat ik Hans vaak zie langskomen op sneeuwhoogte.nl met mooie foto’s van gemzen en steenbokken op de toppen van de bergen.

Leuk stuk, maar maak het even af…

Over het waarom moet je de Facebookpost onder het artikel even lezen. Ze ‘moeten’ niet meer en gaan genieten van hun vrije tijd. Toen we het interview deden was nog niet bekend dat ze zouden stoppen.

*bericht bewerkt door Roel op 19 mrt 2023 13:31

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

leuk artikel en inderdaad een bekende naam van de weerfoto’s op RTL en SBS :)

@Roel de facebook-linkjes doen het niet (meer). Waarschijnlijk omdat ze de naam van de pagina veranderd hebben.

@Roel de facebook-linkjes doen het niet (meer). Waarschijnlijk omdat ze de naam van de pagina veranderd hebben.

Miekuh op 20 mrt 2023 12:43

Klopt. De links zijn aangepast en werken weer.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie