Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

22.000 euro per m2, huizenprijzen blijven stijgen in Franse skigebieden

Rogier op 09 februari 2023· 2 reacties

De prijzen verschillen enorm tussen de verschillende skigebieden
De prijzen verschillen enorm tussen de verschillende skigebieden

Gisteren meldden we al dat de prijzen van huizen in Oostenrijkse skigebieden gestegen is. In Frankrijk hebben we ongeveer hetzelfde verhaal. Ondanks dat in Frankrijk de huisprijzen in de grote steden al iets dalen, en gemiddeld genomen ‘slechts’ 4,6 % stijgen, stijgen de huizenprijzen in de Alpen met bijna 10%. De hogere rente heeft de vraag naar voornamelijk tweede huizen (nog) niet afgeremd. In drie jaar tijd is de prijs per vierkante meter in de noordelijke Franse Alpen met 30% gestegen.

Val d’Isère duurste dorp in Franse Alpen

Val d’Isère is net voor Courchevelhet duurste dorp om een huis te kopen. De prijs ligt gemiddeld op 13.569 euro voor een vierkante meter, voor chalets schiet deze prijs zelfs boven de 20.000 euro! Voor een compleet chalet aan de piste gaat het om tientallen miljoenen voordat deze van eigenaar wisselt. De lokale burgemeester is hier niet blij mee, want door deze absurde prijzen trekken alle locals weg naar het lagergelegen (en goedkopere) Bourg Saint Maurice. Het wegtrekken van de lokale bevolking maakt dat het steeds moeilijker is om goed personeel te vinden. De skischool klaagt dan ook dat ze geen leraren meer kunnen vinden, deze vertrekken liever naar skigebieden waar ze een eigen huis kunnen kopen (of huren). Alhoewel Courchevel op de tweede plek staat, moet je in Courchevel 1850 minimaal 22.000 euro per vierkante meter betalen.

In de Franse Zuid-Alpen stijgen de prijzen het hardst
In de Franse Zuid-Alpen stijgen de prijzen het hardst

In de Franse Zuid-Alpen stijgen de prijzen het hardst

Elders zijn de prijzen (veel) lager, maar stijgen ze ook. Alleen in het Centraal Massief is de prijs afgelopen jaar iets gedaald. In de Franse Noord-Alpen is de prijs dit jaar met 8,2% gestegen en in de Zuid-Alpen met 9,3%. Deze wat hogere prijsstijging komt volgens Meilleurs Agents, een Frans bedrijf gespecialiseerd in taxaties, doordat skigebieden in de Zuid-Alpen een beter aanbod van activiteiten in de zomer hebben want ‘je koopt een huis niet alleen voor de winter’. Dat gezegd hebbende is de gemiddelde prijs voor een accommodatie in de Zuid-Alpen de helft goedkoper dan in de Noord-Alpen.

Huizenprijzen per vierkante meter per massief

  • Franse Noord-Alpen: €6.295/m², stijging van +8,2 %
  • Franse Zuid-Alpen: €3.304 - €3.663/m² voor chalets, stijging van +9,3%
  • Jura : €3.291/m², stijging van +5 %,
  • Pyreneeën: €2.651/m², stijging van +5 %
  • Vogezen : €2.573/m², stijging van +5 %
  • Centraal Massief: €2.470/m², daling van -0,6 %

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Ben wel benieuwd of Bourg weer een beetje tot leven gaat komen. Vaak geweest, maar ik vind het steeds minder worden, veel horeca verdwenen/gesloten vergeleken met 15 jaar terug, dat soort dingen.

Edwin van Riel

Die laatste zin lijkt me dan ook een veel plausibelere verklaring voor de relatief grote stijging in de Zuid-Alpen, niet dat typische makelaars-verzinsel…;-)

Plaats een reactie