Roadtrip door de Alpes Vaudoises, deel 1: Leysin - Les Mosses & Rougemont

Arjen op 22 november 2022· 3 reacties

De skigebieden Leysin - Les Mosses in de Alpes Vaudoises
De skigebieden Leysin - Les Mosses in de Alpes Vaudoises

Als we vanuit Bern het Zwitserse kanton de Vaud (Waadt op z’n Duits) binnenrijden, zijn we ondertussen ook al de taalgrens gepasseerd. Hier kunnen we ons beste Frans weer uit de kast halen. Heel veel Nederlands zullen we de komende dagen niet gaan horen, de meeste kentekenplaten die we omhoog zien rijden zijn wit. Of komt dat door de heftige sneeuwval? Hoe dan ook, we hebben een mooie week in het vooruitzicht, want we verkennen vier skigebieden in de Alpes Vaudoises. In dit blog nemen we je mee naar Leysin - Les Mosses.

Sportiviteit en rust komen samen

Het is nog maar dertig minuten tot onze bestemming als we langs het meer van Genève rijden. Waar veel Nederlandse wintersporters nog doorrijden richting Wallis of de Portes du Soleil, slaan wij net na Montreux bij Aigle al af. De weg naar Leysin slingert zich naar boven. Het dorp ligt op een hoogte van zo’n 1.250 meter. Waar onderaan de berg de neerslag nog als regen naar beneden komt, is dat halverwege allang niet meer het geval. De winterbanden brengen ons veilig het behoorlijk uitgestrekte dorp binnen. Leysin is een klassiek Zwitsers dorp, dat vroeger bekend stond als kuuroord. Tegenwoordig is wel duidelijk waar onze genezing te vinden zal zijn: er ligt verse sneeuw, de lucht is blauw en het skigebied met zo’n 100 kilometer aan pistes roept! En dan vergeten we nog dat Leysin bij freestyleliefhebbers bekend is vanwege zijn geweldige snowpark.

Overal in Leysin geniet je prachtige uitzichten.
Overal in Leysin geniet je prachtige uitzichten.

Een dag waar iedereen van droomt

Het is een wintersportdag waar iedereen van droomt. De pistes liggen er fantastisch bij en met een temperatuur van een graad of 7 onder nul (en nauwelijks mensen op de piste) blijft dat de hele dag zo. Vanuit Leysin ben je snel op de 2.048 meter hoge Berneuse. In dit deel van het gebied liggen mooie rode en blauwe afdalingen die zich al snel door de bomen naar beneden slingeren. Moderne stoeltjesliften en wat meer klassieke modellen zetten je (relatief) snel weer boven af.

De lunch draait door

Lunchen doe je in Leysin in de Kuklos. Dit moderne gebouw staat op de top van de Berneuse, vlak naast de gondel vanuit het daldorp (en dus ook voor niet-skiërs gemakkelijk te bereiken). Wat de Kuklos bijzonder maakt, is dat het restaurant roteert. En dus kijk je het ene moment richting het Meer van Genève, terwijl iets later de Dents du Midi het panorama vult. Het uitzicht in Leysin wijkt sowieso behoorlijk af van ‘normaal’, want de kenmerkende top van de Tour d’Aï (hier ligt overigens ook een waanzinnig funpark) domineert het skigebied.

Het voelt alsof de tijd hier heeft stilgestaan

Na de lunch skiën we richting Les Mosses - La Lécherette. Dit deel van het gebied ligt op de Col des Mosses en een skibus vanuit dalstation Solepraz brengt je in negen minuten naar de eerste sleeplift. Het voelt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Absolute rust, gemakkelijke en brede pistes die worden ontsloten door louter sleepliften en feeërieke chalets. In de bus raken we aan de praat met een vrouw van begin 80, die geboren en getogen is in het gebied en zelfs een officieuze halte voor de skibus heeft bij haar huis. “Dit gebied verveelt nooit, neem alleen de uitzichten al. Waar gaan jullie morgen naartoe? Villars-sur-Ollon? Ah, dan ga je morgen daar skiën.” En ze wijst naar een bergmassief aan de andere kant van het dal. “Daar is het wel drukker en groter hoor, maar dat is prima, want dan blijft het hier heerlijk rustig.”

Absolute rust, gemakkelijke en brede pistes in Rougemont.
Absolute rust, gemakkelijke en brede pistes in Rougemont.

Rougemont: pure rust en traditie (verbonden met Gstaad)

Het kleine, maar zeer fijne Rougemont ligt in het Pays-d’Enhaut. Het zeer oude dorp ligt langs de rivier de Saane. Op de weg naar Rougemont rijden we langs Château-d’Oex, dat bij de meeste wintersporters bekend is vanwege het jaarlijkse festival met luchtballonnen. Het Pays-d’Enhaut is een plaatje. Nog altijd spelen de veeteelt en het maken van kaas een grote rol in dit rustige dal. Rougemont is zo mogelijk nog rustiger. Prachtige huizen met gevels versierd met houtsnijwerk staan rondom de karakteristieke kerk. Druk is het hier nooit. Het is ook precies de grens. Zowel met het kanton Bern, als met het Duits als voertaal.

Net buiten het dorp ligt de gondel richting La Videmanette. Met 2.151 meter is dit uiteraard niet de allerhoogste top van de Alpen, maar je hebt wel het gevoel dat je je echt in het hooggebergte bevindt. In de volksmond wordt La Videmanette ook wel de Dolomieten van Gstaad genoemd.

Indrukwekkende dalafdaling

De dalafdaling richting Rougemont is indrukwekkend. Een lange, blauwe piste waar je heerlijk gas op kunt geven, waardoor je in een mum van tijd zo’n 1.200 hoogtemeters overbrugt. Van wachttijden bij de lift hebben ze hier nog nooit gehoord, dus meteen weer instappen en terug naar boven! Wanneer je geen zin hebt om aan het einde van de dag deze dalafdaling te doen, kun je ook terug met de gondel. Om bij het bergstation van La Videmanette te komen, moet je iets lager een tweepersoons pendelbaan nemen. Een prachtig stukje nostalgie! Het skigebied van La Videmanette is ook verbonden met het deelgebied Eggli van het mondaine en nabijgelegen Gstaad. Hierdoor ligt er een zeer uitgebreid en gevarieerd skigebied op je te wachten!

Terug naar Leysin.
Terug naar Leysin.

Alpes Vaudoises: Ideaal voor een skisafari

We hebben in een kleine week vier skigebieden in de Alpes Vaudoises verkend. Vier gebieden met ieder een eigen karakter. Van het sportieve Les Diablerets tot het mondaine Villars-sur-Ollon, en van het gezellige Leysin tot de pure rust in Rougemont. Toch hebben ze wat overeenkomsten. Los van de gemakkelijke bereikbaarheid (na Montreux ga je de bergen in) vind je hier het klassieke Zwitserland, komen wachttijden bij de liften nauwelijks voor en geniet je van spectaculaire uitzichten. De skigebieden lenen zich allemaal uitstekend om je er meer dan een paar dagen heel goed in te vermaken. Omdat ze ook niet zo heel ver uit elkaar liggen, is een skisafari waarbij je van dorp naar dorp hopt, heel goed mogelijk. Je hoeft daarbij niet bang te zijn om veel landgenoten tegen te komen, want het publiek is behoorlijk internationaal.

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Hebben ze een gemeenschappelijke skipas daar? Of hadden jullie de Magic Pass?

Mr. Slow

Hebben ze een gemeenschappelijke skipas daar? Of hadden jullie de Magic Pass?

Quick op 22 nov 2022 15:53

Vanaf de aanschaf van een driedaagse skipas is hij automatisch geldig is in alle gebieden van Les Alpes Vaudoises (Leysin, Villars-Les Diablerets, Les Mosses en Glacier 3000).

*bericht bewerkt door Mathijs! op 22 nov 2022 16:05

Dank @Mathijs!

Mr. Slow
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie