We staan er niet altijd bij stil, maar we reizen in een heel korte tijd van het lage vlakke Nederland naar een hogere bestemming in de Alpen. Dat hoogteverschil wat we in een korte tijd maken kan best veel invloed hebben op hoe jij je de volgende dag voelt. In deze video de beste tips tegen hoogteziekte.

Wat je kan verwachten in deze video:

  • 0:00 Wat doet hoogte met je?
  • 0:18 Aanpassen aan de hoogte
  • 0:40 Tips om je lichaam te laten wennen aan hoogte
  • 1:04 Hoe voorkom je hoogteziekte?
  • 1:28 Niet vergeten je in te smeren!

Kristy
verdeelt haar tijd tussen het opnemen van videos in de sneeuw en het geven van skitrainingen.

Plaats een reactie

Is het bekend wat de reden is dat sommige mensen er meer last van hebben dan anderen? Ik vraag dat omdat ik een aantal keer in Zermatt en een keer in Saas Fee ben geweest. Opmerkelijk genoeg heb ik er 0 last van, ook de eerste dag niet. In Saas Fee moet je op 3500m een paar flinke trappen lopen, niet bepaald mijn favoriete bezigheid, maar zelfs daar merk ik weinig van. Mijn conditie is redelijk maar ook niet meer dan dat. In mijn Camelbak zit een liter sportdrank en bij de lunch drink ik een halve liter bier. Dus ik drink ook niet bijzonder veel en het bier zal ook vast niet helpen. Wel eet ik p heel goed, ontbijt en lunch. Zou dat uitmaken?

@DrPhil
Klopt, ik ben iemand die er meer last van heeft.
Ik ben een bergen liefhebber, heb veel in de bergen gelopen, geskied en ski-touren gemaakt. Zelfs met een hele goede conditie heb ik altijd 1 tot 3 dagen moeten acclimatiseren. Wat helpt is veel drinken… water, en geen alcohol… en asperine.
Acclimatiseren betekend niet rusten en niets kunnen… betekend wel dat je er last van hebt: Verhoogde hartslag, beetje hoofdpijn, sneller buiten adem, soms een beetje duizelig.
Ik heb me nooit ergens door laten tegenhouden, maar bv bij skitouren ging ik altijd 2 dagen eerder om op hoogte te acclimatiseren. (Actief zijn op hoogte, en laag slapen).
Misschien is het genetisch, want mn zus heeft er ook last van.
Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden. Hoofdpijn kan leiden tot hersen oedeem en hoesten kan leiden tot longoedeem. Ik heb daar nooit last van gehad, zelfs niet in Zuid Amerika op 6000m, maar mn zus wel op 3500 meter…
Belangrijk is om het serieus te nemen, en rustig aan te doen en actief te acclimatiseren.

Ik heb het geloof ik 1x gehad op de Stubai gletsjer. Beetje duizelen, elke stap voelde zwaar.

Gek genoeg daarna nooit meer last van gehad, niet in Saas-Fee, niet in Zermatt. Geen idee waarom die ene keer wel eigenlijk.

Hoogteziekte is heel ongrijpbaar. Sommige mensen lijken er meer last van te hebben dan anderen, maar dat is ook weer anders per keer. Zo had ik een keer op de top van de Mont Blanc echt last van hoogteziekte terwijl ik dat jaar heel veel (wekelijks) boven de 4000 meter was, en een andere keer terwijl het de eerste keer van het jaar was dat ik zo hoog kwam had ik letterlijk geen centje pijn.

Het kan zijn dat je er zelf 0 last van hebt en een andere keer vol geraakt wordt.

De enige mensen die goed gewapend lijken tegen hoogteziekte zijn Sherpa’s en bepaalde groepen inwoners op de hoogvlaktes van Bolivië. Voor de rets van de wereldbevolking is het altijd opletten.

Click. Click. Peace

Het zal hetzelfde werken als zeeziekte, de ene persoon heeft er altijd last van, de andere persoon nooit. Een goed gevulde maag kan helpen, maar geeft geen garantie. Je kan ook 30 jaar geen last hebben van zeeziekte en er dan toch opeens van de ene op de andere dag door getroffen worden als je gaat varen. Sommige vissers hebben na 30 jaar vissen altijd nog de 1e dag van de week last van zeeziekte en moeten iederee week weer acclimatiseren.

Born to Ride

Ik heb een tijdje terug een documentaire van Ben Fogle gezien, die de Mount Everest op ging klimmen, asmen met zijn maatje Victoria Pendleton (ex-Olympische wielrenster).

Ben heeft de top gehaald, Victoria heeft met pijn in het hart en ondanks een uitstekende conditie en jarenlang te leven voor de sport (incl. ultra gezonde / prestatiegerichte levensstijl dus), toch last gekregen van hoogteziekte en de poging vroegtijdig moeten staken.
Zoals @Rogier zegt dus zeer onvoorspelbaar!

PS: leuke docu om te kijken, wat mij betreft een aanrader. Mooie beelden en eerlijk.

Het is o zo hard genieten.

Geen pijl op te trekken idd.
Dat de één vatbaarder is dan een ander is duidelijk, maar het komt idd ook voor dat iemand opeens wel of opeens niet meer last krijgt.
Ik heb ooit eens tijdens een klimtocht meegewerkt aan een onderzoek naar de preventieve werking van het geneesmiddel diamox tegen hoogteziekte en de verschijnselen vlogen binnen de testgroep alle kanten op.
Wel bleek dus idd dat diamox vaak kan helpen om hoogteziekte te voorkomen, maar 100% is het niet te garanderen.
En in de Alpen heb je er weinig aan omdat de meesten niet non-stop een week op grote hoogte verblijven.
Diamox is eigenlijk een medicijn om de oogdruk te verminderen.
Het hoorde in mijn klimdagen tot de standaard uitrusting. Net als imodium trouwens. Je ziet mij niet met mijn broek naar beneden in een touwgroep op een hangende gletsjer ;-)

In Europa nooit last gehad van hoogteziekte. In Colorado had ik last van hoofdpijn de eerste 4 dagen. Je skiet daar continue tussen de 2900 M en 3900 M. Zoals eerder vermeld kun je het niet van te voren voorkomen. Volgens de Locals in Colorado kun je dan het beste een nachtje in Denver blijven slapen en zo al een beetje wennen en vooral Gatorade drinken. https://vagabond3.com/7-tips-to-avoid-altitude-sickness-a-gi…

May the ski force be with you !!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie