Wintersport Academy en a.s.r. geven raad bij wintersportblessures

gesponsord op 25 januari 2022· geen reacties

null

Ondanks preventieve maatregelen en oog voor de specifieke gevaren, blijf de kans op een ski- of snowboardblessure altijd aanwezig. Wat zijn de meest voorkomende blessures en hoe ga je hiermee om? De Wintersport Academy, ontwikkeld door de Nederlandse Ski Vereniging en a.s.r., onze partner in verzekeringen, veiligheid en preventie, geeft raad.

Wintersportletsel komt veel voor

Uit cijfers blijkt dat één op de zeventien wintersporters geblesseerd raakt tijdens een skiongeluk. Hoe te handelen na een ski-ongeluk, kun je leren op onze themapagina. Daarin schreven we al over de benodigde EHBSO-acties als zich blessures voordoen. Nu duiken we wat dieper in op wintersportletsel an sich.

Knieletsel na skiën of snowboarden

Een knieblessure is bij wintersporters verreweg het meest voorkomende letsel. Bij beginners komen gescheurde kniebanden vaak voor. De reden is dat beginners meestal naar voren vallen doordat de ski’s uit elkaar schieten. De knie wordt op deze manier flink opgerekt, wat tot overstrekte of gescheurde kniebanden kan leiden. Als je voelt dat je naar voren valt, is het daarom – indien mogelijk – beter om je op je zij te laten vallen. Bij gevorderden is het een ander verhaal. Zelfs zonder te vallen kunnen zij hun kniebanden scheuren, bijvoorbeeld bij de landing van een sprong of een ander moment dat de spieren flink aangespannen worden om in een goede positie te blijven. Hierdoor kan zoveel kracht op de kniebanden terechtkomen dat deze knappen. Ook een verdraaiing van de ski, de zogeheten staalkantfout, op hoge snelheid kan problemen geven en kniebanden laten scheuren.

null

Geblesseerde spieren en gewrichten tijdens de wintersport

De s(ki)-duim komt ook regelmatig voor en kan als ski-specifiek betiteld worden. Bij een val blijft de duim in de lus van de skistok hangen en ontstaat de klassieke ruptuur van het bandapparaat. Bij wintersportletsel gaat het sowieso vaak om aandoeningen van de weke delen van het lichaam, zoals spieren en gewrichten. Ontstaat er letsel aan de spieren dan kan het gaan om een kneuzing – een zogeheten contusie, waarbij bloeding ontstaat – of een spierscheur. Zijn de gewrichten de dupe, dan kan het gaan om een verstuiking – een dystorsie met kapselirritatie (vocht in de knie) –, een kapselscheur (bloed in de knie) of bandletsel.

Tip: Draag je een rugzak tijdens het wintersporten? Stop daar dan een EHBO-set in. Deze zijn licht, nemen weinig ruimte in en zijn reuze handig.

EHBSO-regels

De eerste hulp bij ongevallen omvat de hulp die iedere leek kan bieden bij ongevallen in afwachting van deskundige hulp. De behandeling van ongevallen en acuut optredende blessures tijdens het beoefenen van een sport vraagt een specifieke benadering. Deze ‘eerste hulp bij sportongevallen’ wordt als EHBSO afgekort. De beheersing van eenvoudige EHBSO-maatregelen lijkt misschien een klein onderdeel van het geheel maar is van het allergrootste belang. Want een juiste hulpverlening in de allereerste minuten tot uren van een letsel betekent vaak een winst van dagen tot weken in de revalidatie.

null

Herkennen van wintersportletsel

De meest voorkomende letsels op de piste zijn kneuzingen en botbreuken. Het is alleen lastig om als leek een botbreuk van een kneuzing te onderscheiden. Dit wordt ook niet van je verwacht. Toch enkele tips. Een kneuzing herken je aan:

  • Vooral pijn bij belasting.
  • Mogelijke zichtbare zwelling.
  • Slachtoffer kan het ledemaat moeilijk belasten.
  • Blauwe plek.

Heb je vastgesteld dat het om een kneuzing gaat dan is het belangrijk om het lichaamsdeel maximaal twintig minuten te koelen onder lauw, zacht stromend water of een coldpack. Doe dit in het laatste geval niet rechtstreeks op de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Op de piste kun je ijs (sneeuw) gebruiken dat je in een nekwarmer wikkelt. Vervolgens kan een steunverband comfort bieden. Staat het lichaamsdeel echter in een abnormale stand? Vermindert de pijn niet? Blijft de zwelling toenemen? Twijfel je? Behandel het dan altijd als een botbreuk, en schakel de hulp in van een professional.

Wintersport Academy
‘Wat te doen bij een ongeval’ is een item uit de Wintersport Academy, ontwikkeld door de Nederlandse Ski Vereniging en a.s.r., onze partner in verzekeringen, veiligheid en preventie. Dit digitale stappenplan met bijbehorende video’s geeft wintersporters meer inzicht in hun fitheid, ervaring en technische bagage. Je kunt online de eerste stappen zetten, om vervolgens in de sneeuw, in het bos, op een rolbaan of borstelbaan aan de slag te gaan om verder te werken aan een optimale voorbereiding op je wintersport. Hoe moet je eigenlijk in een skilift stappen? Hoe maak je de perfecte bocht? Wat zijn de tien pisteregels en wat zijn de meest gemaakte technische fouten? Start met de Wintersport Academy en bereid je voor op de mooiste vakantie van het jaar. Je wintersport begint dus al in Nederland!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie