Bliksembezoek aan Christlum, Achensee

Roel op 27 oktober 2022· 3 reacties

Het skigebied Christlum met de Zimmererabfahrt
Het skigebied Christlum met de Zimmererabfahrt

Het was in maart dat ik een nacht doorbracht in het Tiroolse Achenkirch en ik aan het wachten was om te worden opgepikt voor een bezoek aan het Zillertal. Maar ik had een dag over, dus besloot ik in Achensee te gaan skiën. Om precies te zijn wilde ik het skigebied Christlum verkennen, het grootste deelgebied van het dal.

Drie skigebieden

Achensee is een verzamelnaam voor alle drie de skgebieden die het dal rijk is (Christlum, Karwendel/Zwölferkopf en Rofan) en is genoemd naar het meer dat in de zomer zeer populair is. Je kunt hier zowel watersporten als ook fantastisch wandelen met het Natuurpark Karwendel letterlijk om de hoek. Maar nu is het winter en ligt Achensee er als een sprookje bij. Christlum is het grootste en bekendste deelgebied (27 km piste) dat veel families en dagjesmensen trekt. Via de Achenpass is het ook goed bereikbaar vanuit Duitsland.

De Mosenabfahrt. Rechts de Achensee
De Mosenabfahrt. Rechts de Achensee

Breed en zwart bovenin

We nemen de Christlum Express, de 4-persoonsstoeltjeslift met kap die ons de berg opbrengt. De antieke Riederberg stoeltjeslift ernaast wil in het hoogseizoen nog weleens bijspringen maar dat is op deze dag in maart niet nodig. Via de Christlum stoeltjeslift steken we meteen door naar het hoogste punt. Dit bergstation staat op 1800 meter en vanuit hier kun je bijna het hele skigebied bestrijken. Het is extreem rustig, we hebben de pistes voor het uitzoeken en dat zijn op deze helling alleen maar zwarte pistes. In verschillende varianten hebben ze allemaal pistenummer 5 gekregen en omdat ze breed en strak zijn besluiten we er meteen vol van te gaan profiteren. Via de rode 1 skiën we in één ruk door naar het dal. Ik vermoed dat de pistes bovenin (omdat ze zwart zijn) weinig door families geskied worden, dus ook in het hoogseizoen kunnen deze erg interessant zijn voor gevorderde skiërs.

(Klein) walhalla voor beginners

Voor beginners is de Mosenabfahrt een aanrader. Hij is vanaf de top via een soort panoramische skiroute te bereiken maar je kunt er ook met de Christlum Express komen. Een heerlijke glooiende piste vlak naast het Snowland-kinderland. Een ander gebiedje voor beginners en kinderen ligt bij de Brandtal-sleeplift en het Dinopark waar een soort kinderfunpark ligt. Piste 6 (Brandtalabfahrt) is hier echt een aanrader.

Ik moet erbij zeggen, het zijn geen mega-mogelijkheden voor beginners maar het past in de slogan ‘Klein maar fijn’, en als je de eerste beginselen onder de knie hebt zijn een aantal rode pistes (in de meerderheid in Christlum) ook te doen. Denk aan de lange fraaie Zimmererabfahrt onder de modernere Cabrio Flitzer stoeltjeslift. Je leest het, Christlum heeft inderdaad geen gondels.

Dalafdalingen

Dan hebben we een flank nog niet gehad, dat is de Nordhang. Hier kun je vanuit het hoogste punt direct naartoe skiën en als je er niet genoeg van krijgt kun je nog een paar keer de sleeplift nemen, want ook dit is echt wel een leuke piste. Niet te moeilijk en toen wij er waren heerlijk rustig. Vanuit hier kun je ook weer afdalen tot in het dal wat maakt dat, als je de parallel gelegen zwarte Nordabfahrt meetelt, je drie dalafdalingen hebt. Netjes voor dit relatief kleine skigebied! De langste (vanaf het bergstation van de Cabrio Flitzer) is 5 kilometer met een hoogteverschil van 830 meter.

Résumé

Christlum is echt wel een leuk gebied om een aantal dagen te vertoeven. Het beperkte aantal blauwe pistes vertekent een beetje, want enkele rode gaan er ook voor door. Met een klein beetje ervaring kun je een aardig deel van het skigebied verkennen en zeker opgroeiende jeugd kan lekker zijn gang gaan. Buiten het hoogseizoen is het hier bovendien erg rustig waardoor je volop kunt genieten van de pistes, eventueel gecombineerd met de andere skigebiedjes van Achensee. Minpuntjes zijn de wat oudere liften en het feit dat het skigebied niet direct in het dorp Achenkirch ligt maar in een buitenwijk. Daar zijn trouwens ook accommodaties te vinden, dus als je dat belangrijk vindt moet je gewoon even zoeken.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Toffe report!

Gang is alles

Wat een rust daar! Mooi om zo een dagje daar te spenderen.

Prachtige plaatsjes! Net even opgezocht hoe/wat/waar en zag dat het qua afstand vs tijd nog best een stukje tuffen blijkt te zijn, meer dan 10 uur voor nu. Tussen Würzburg en Neurenberg alleen maar Baustelle en vanaf Holzkirchen vanaf de 8 nog een uurtje (60km).

Mijn/onze ervaringen in grote en middelgrote gebieden zoals Galibier-Thabor, Le Grand Domaine, Paradiski, L3V en vele anderen is, buiten de schoolvakanties om erg weinig volk. Wij hebben het echt nog nooit als ‘druk’ vol of wat dan ook ervaren. Kan mij nauwelijks voorstellen dat het hier ooit uit zijn voegen barst maar het zien van deze mooie foto’s is direct zin om te gaan.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie