Alpenweerpraat: blokkade krijgt gestalte

Roel op 14 november 2010· 6 reacties

null

Terwijl mijn woonplaats in Noord-Limburg bijna wegregent, sinds vrijdag regent het vrijwel onophoudelijk en dus veel wateroverlast, werd het gisteren in Zuid-Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk lokaal 19 graden. Vandaag komt daar nog iets bij, op sommige plaatsen zal de 20 graden worden overschreden. Het wordt ook zacht in de omgeving van Kitzbühel/Kirchberg waar deze webcam vandaan komt.

Bron: Meteosat, zaterdagmiddag 12 november
Bron: Meteosat, zaterdagmiddag 12 november

Treuzelend koufront
Oorzaak van de grote tegenstelling is een zwoele zuidwestelijke stroming boven de Alpen onder invloed van een lagedrukzone van Scandinavië tot aan de Azoren. Het warmtefront passeerde vrijdag de Alpen, alleen het koufront kwam maar niet. Dat bleef slepen over België en de zuidelijke helft van Nederland. Op bovenstaand satellietbeeld is een duizenden kilometers lange wolkenband zichtbaar van west naar oost, dat is het koufront. Omdat ook de stroming west-oost georiënteerd was regende het zeer langdurig in hetzelfde gebied.

Helaas is dat het scenario dat ik op 7 november vreesde, in de Alpen zit men nu op een terrasje terwijl het weekend hier compleet in het water is gevallen (het noorden van Nederland is een positieve uitzondering). Niks geen winterweer, maar er komt gelukkig verandering aan waarbij zeker de lange termijn nog steeds erg interessant is.

Komende dagen
Vanmiddag en vanavond neemt de bewolking in de Franse Alpen toe op nadering van het langverwachte koufront. Dat maakt nog steeds geen haast waardoor het pas morgenoverdag geleidelijk begint te regenen. De sneeuwgrens daalt snel van 1800m naar circa 1000m. Vooral morgenmiddag en -avond kan het in de Franse Alpen flink sneeuwen. Vanaf middernacht verplaatst het zwaartepunt zich naar de zuidkant van de Alpen waar op dinsdag een dik pak sneeuw gaat vallen. De sneeuwverwachtingskaart spreekt boekdelen:

null

Ik merk op dat de dinsdagmiddag nog niet in deze kaart is verwerkt, de Dolomieten, Ost-Tirol en Karinthië zullen eveneens aardig wat sneeuw te verwerken krijgen. De sneeuwgrens ligt op een acceptabel niveau, tussen 1500m in de Dolomieten tot 1000m in Zwitserland en Frankrijk.

Winter loopt warm, sneeuw aan zuidkant
De lange termijnkaarten bieden perspectief op een naderende winteraanval. Het Scandinavisch/Russisch hogedrukgebied gaat er komen waardoor de westelijk straalstroom wordt geblokkeerd en afgebogen naar de Middellandse Zee. In het weekend wordt vervolgens een hogedrukgebied in de steigers gezet boven de Atlantische oceaan helemaal tot aan Groenland. Dit systeem probeert in de weekend verbinding te maken met het Russisch hoog, en als dat gebeurt krijgt de winter in Europa echt een kans.

null

Hierboven de kaart voor zaterdag. Aangejaagd door lagedruk bij New Foundland ontstaat zaterdag een krachtig hogedrukgebied tussen IJsland en Groenland. Als de verbinding met het Russisch hoog tot stand komt kan de kou Europa echt bereiken.

Zover is het nog niet, maar deze ontwikkeling an sich is al positief voor de Alpen. Door het hogedrukgevecht in het hoge noorden is het waarschijnlijk dat zich boven Noord-Spanje lagedruk gaat vormen. Dat betekent südstau en voor de zuidkant opnieuw sneeuw van betekenis. Zoals het er nu naar uitziet bij een relatief lage sneeuwgrens van rond 1000m.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Het werd wel eens tijd dat de kou kwam ;-)

Spannend, Roel! Wij gaan 26 dec weer naar de sneeuw - dus laat die witte vlokken maar komen!

Mooi om te lezen dat je sneeuwberichten alleen maar nóg beter zijn geworden in de loop der jaren. Goed werk!

Ha Claire, dat is een tijdje geleden. Met de sneeuw komt het vast goed! Thnx, wie weet komen we elkaar nog ergens tegen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik lees je alpenweerpraat al sinds het prikken. Ik wist niet dat je ook uit Noord-Limburg kwam. Het heeft hier inderdaad schandalig veel geregent!

Ik had begrepen dat südstau minder vaak voor komt dan nordstau maar de laatste jaren is het steeds andersom.
is dat toeval of is er echts aan het veranderen?

@ Jorik: Roel kan je hier het fijne van vertellen, maar ik (al wonend in het zuiden) heb hetzelfde idee. Ik heb wel eens gehoord dat de warmere middellandse zee hier mee te maken heeft. Feit is dat wij afgelopen jaren qua sneeuwval boven gemiddeld zaten…

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie