Leren Freeriden

Rogier op 25 november 2010· 13 reacties

null

Elk jaar krijg ik vaak de vraag hoe en waar men kan leren Freeriden, off-piste skiën of boarden. Want het is onverstandig om zomaar naast de pistes te gaan. Ten eerste heb is een goede kennis van het sneeuwdek belangrijk, en soms zijn wat technische aanwijzingen zeer handig. Maar waar en hoe leer je Freeriden?

Berggids
Het beste is om met een gediplomeerde berggids op stap te gaan. Deze man (of vrouw) is zal je de beginselen van lawineveiligheid bijbrengen, en je de meest mooie plekken laten zien, plekken waar de poedersneeuw het langst ‘vers’ blijft. Maar er is een nadeel aan het op stap gaan met een berggids en dat is de prijs. Het blijft een kostbare grap om een dag met een gids op stap te gaan. Het is zeker het geld waard, maar niet iedereen kan een gids betalen.

Oplossingen
Er zijn meerdere oplossingen te bedenken om het hele verhaal goedkoper te maken. Je kunt met een groep een gids inhuren of hele off-piste cursus boeken, waar je met onbekenden een gids ‘deelt’. Maar als je het hele off-piste skiën gewoon een keertje wilt proberen dan blijft het een lastig verhaal. Daarom ben ik blij verrast met het initiatief van de skigebieden in de Kitzbüheler Alpen. Deze bieden namelijk ‘intro’ off-piste cursussen aan waar je in een middag kennis maakt met off-piste skiën. Voor slechts 39 Euro ga je een middag op pad met een ski en/of snowboard leraar of gids, krijg je een paar freeride skis mee plus het veiligheidsmateriaal (pieps, sonde, en schep). Heb je de smaak te pakken dan kun je ook een tweedaagse cursus boeken. Klik voor meer info hier.

null

Fantastisch initiatief
Dit is echt een goed initiatief. Skiërs en boarders op deze manier verantwoord leren off-piste skiën is in mijn ogen stukken efficiënter en productiever dan freeriden te verbieden.

Wie zou er graag met zo’n off-piste cursus mee willen doen? Wie heeft er wel eens zo’n soort off-piste cursus gedaan? Waar? En hoe vond je het?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Tip: in La Plagne, skischool in montalbert zijn er op donderdag en vrijdag (gevorderd) off piste dagen die georganiseerd worden. Open inschrijving. Minimale eis is redelijke/goede piste skiër zijn.
Erg leuk, goede begeleiding en kost maar 45,- voor een dag.
Leuk om tijdens je skiweek het een dagje te proberen.
Marieke

Lijkt mij inderdaad wel eens heel cool om te doen, zelf nu 5e jaar en wil wel eens wat verder kijken dan geprepareerd.
Laat het nou net het toeval zijn dat we in januari naar kirchberg gaan:D

Ik heb via het Wiener Ski u. Snowboard Verband onder andere de opleiding genaamd ‘Alpinkurs’ afgerond. Dit is een zeer interessante week die zich voornamelijk buiten de pistes en binnen de boeken afspeelt :-) Met ervaren Bergführers bind je overdag je ski’s op je rugzak en loop je bij Ischgl de grens met Oostenrijk en Zwitserland over. Op verschillende mooie noordhellingen ga experimenteren met (kleine) lawines het leren kennen van de verschillende sneeuwdekken en omstandigheden zoals windrichting, windtemperatuur, zon en kant van de helling. Daarnaast leer je met je lawinepieper omgaan en graaf je elkaars rugtas op zoals je dat normaal met een mens zou moeten doen. Alles wordt geëxamineerd, ook de mate waarop je jezelf kunt oriënteren in de bergen met behulp van slechts je horloge en een reliëfkaart van het gebied. 's Avonds is het tijd voor theorie en ga je nog dieper in op het voorkomen van lawines en herkennen van sneeuwsoorten. Echt een aanrader, je leert zo mogelijk nog beter offpiste skiën en met name de kennis is echt heel waardevol.

Het nieuws over de manier waarop Kitzbühel met dit vraagstuk omgaat vind ik erg interessant en bovenal slim. Verbieden is niet de oplossing, wanneer mensen geen kennis en begrip van de situatie hebben. Op een opleiding (of proefcursus) leer je de kracht van de elementen kennen en ook te respecteren. Ik zeg: doen!

Gaaf! Ik heb dit jaar o.a. bij Rogier nog nagevraagd bij de mogelijkheden voor een middag offpiste op stap onder begeleiding, maar inderdaad, de prijs is voor ons het struikelblok. Wel jammer, want bovenstaande cursus lijkt me helemaal geweldig!! Wie weet in de toekomst??

In St. Anton am Arlberg bestaat deze mogelijkheid al langer. 's-Ochtends meld je je bij een van de twee skiclubs, betaal je, krijg je de noodzakelijke gear en kun je vervolgens met een groep off-piste skiën. Iedereen vanaf beginners tot zeer ervaren freeriders welkom. Kosten: ongeveer EUR 90,-, dus veel goedkoper dan zelf een gids inhuren!

heb in val gardena (wolkenstein) italie, met instructeur
een morgen les genomen in off piste skieen. vond het erg leuk om te doen maar het is wel zwaar, je valt regelmatig vooral als je het nog niet goed kunt. en om dan weer uit de diepe sneeuw te komen is vermoeiend. maar wel lol gehad met 2 vrienden. ben gewoon naar een skischool gegaan in val gardena en gevraagd of zij off piste lessen geven en dit was mogelijk. staat vaak niet aangegeven bij skischolen je moet er gewoon naar vragen, en als je het met een paar man doet vallen de kosten reuze mee. wil het dit jaar weer doen in saalbach/hinterglemm.

Op aanraden van Alex ga ik binnenkort beginnen met de cursussen van http://www.snowsafety.nl. Ik heb al ervaring met arctische omstandigheden en bezit al wat lawine-kennis, maar een opfrisser en gerichte praktijk is nooit mis.

Het komende jaar staat daarom in het teken van scholing. Seizoen 2011/2012 hoop ik voldoende kennis in huis te hebben om zelfstandig met de club mee te komen en met regelmaat de piste te laten voor wat hij is…

In tignes heb je "Le spot". Een stuk ongeprepareerde piste. leuk toch om zo te leren off piste skiën.

je kan een privegids hebben voor ongeveer 350 euro per dag,en ik denk dat je met 3 of 4 personen mag zijn,dus dat valt heel erg mee van prijs,en het is erg de moeite waard,je leert op 5 dagen meer dan op 5 weken(ik spreek van de gidsen in cham)

Paar jaar geleden idd zo’n intromiddag met een gids mee op pad geweest. Echt helemaal super! Hij weet de mooiste afdalingen en geeft ook nog handige tips die je meteen kan toepassen…ideaal. Was idd 40 Euro kwijt voor een middag (totaal personen; 3). Zeer aan te raden. Dit was in Fieberbrunn wat ook tot Kitzalps behoort. In januari gaan we er weer naar toe en gaat deze jongen zeker weer middag offpiste boeken! Kijk er nu alweer naar uit…yeahaa!!

Nog nooit deelgenomen aan een echte off-piste cursus. Vroeger wel met skiles een aantal keer per dag kort off-piste gegaan, wat dan resulteerde in veel valpartijen in de groep!

Lijkt mij overigens wel leuk om eens aan zo’n cursus deel te nemen!

Dat weet ik sneeuwzeker!❄️

Bestaat er ook zoiets in Les Sybelles?

Dit soort off-piste experiences kun je vaak ook gewoon met een ski-leraar onderling regelen. Ik heb zelf een aantal jaren als ski-leraar gewerkt en ook nooit nee gezegd als een aantal ervaren skiërs dit vroegen. Bijna elke leraar heeft 1 of 2 vrije dagen per week en vind het meestal niet erg om in die dagen wat extra bij te verdienen Let op:vraag wel even na of de betreffende leraar ook goed off-piste kan skiën, want veel van mijn (Nederlandse) collega skileraren konden niet/slecht off-piste skiën. Als je zoiemand dan vraagt om voor een klein bedrag een groep te begeleiden off-piste zal dat wel lukken. Heb je een mooie en goedkope dag buiten de piste.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie