Accommodatie vergelijk onderzoek

martijn op 25 november 2010· 5 reacties

null

In samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel en iChoosr zijn wij een testproject gestart: de wintersport vakantiezoeker. Dit is een intelligente zoekmachine die duizenden accommodaties kan vergelijken op de meest uiteenlopende criteria. De vakantiezoeker is een tijdelijk project, geheel gemaakt om de “intelligentie” van de zoekmachine te testen.

De zoektocht naar een geschikte wintersport accommodatie is niet voor iedereen even gemakkelijk. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Helaas bieden kijk-en-vergelijk websites niet de ultieme oplossing, wintersport is een zeer afwijkende en complexe reisvorm. Probeer maar eens een 6-persoons huisje te vinden met een kinderbedje en een zwembad, waar huisdieren ook welkom zijn…

Een paar bollebozen van de Vrije Universiteit Brussel hebben een methodiek ontwikkeld om - in de meest uiteenlopende gevallen - geschikte accommodaties te kunnen vinden. Het project is een samenwerking met iChoosr, bekend van collectieve energie inkoop.

Op het forum hebben een aantal mensen de vakantiezoeker al getest. De resultaten waren niet altijd even goed en soms zelfs slecht. Dankzij deze testers is de zoekmachine al een stuk verbeterd.

Ben je nog op zoek naar een onderkomen voor de wintersportvakantie? Dan willen we je vragen dit ook eens te proberen. Het resultaat zal nog niet perfect zijn, maar de onderzoekers kunnen de testgegevens goed gebruiken. Ook als je niet onmiddelijk op zoek bent naar een vakantie kan je ons helpen door te testen of dit voor jou werkt.

martijn
begon in 2002 deze website. Later was hij verantwoordelijk voor inhoud, techniek en de indeling.

Vanaf het moment dat je dit gemeld hebt op het forum (https://www.wintersport.nl/forum/topic/7065) test ik er wat mee, maar onder de indruk ben ik niet.

De intelligentie is niet meer dan het importeren van wat XML’etjes en daarin zoeken naar een geschikt item adhv de ingevoerde voorwaarden. Toch zijn de uitkomsten niet noemenswaardig.

De programmatuur is veel te star, dit moet vele malen flexibeler wil je de term ‘intelligentie’ schaamteloos kunnen gebruiken. De nadruk van de vergelijker ligt ook veel te veel bij de commercie, het ‘door je strot duwen’ gevoel bekruipt ons en dat kan niet goed zijn.

Het komt erg vaak voor dat -na de inschrijfbevestigingen- de beloofde e-mails niet aankomen (bij 100% uptime mailservers en geen (spam)filters) en de geboden items slecht of niet aansluiten op de ingevoerde voorwaarden.

Hoi anoniem, misschien wordt niet helemaal duidelijk uit het artikel wat het doel is van dit project. Wij proberen reisaanbod te vergelijken om 2 redenen; er is vraag naar bij onze bezoekers - en ja - we hebben er een commercieel belang bij. Wij stoppen erg veel tijd en liefde in wintersporters.nl en proberen daar ook van te leven.

In het verleden hebben wij geprobeerd om reisaanbod te vergelijken. Helaas is het maken van een echt goede vergelijker heel erg ingewikkeld. We hebben daarom de handen ineen geslagen met de de universiteit van Brussel (voor de intelligentie en ontologie) en iChoosr (voor de techniek). Dit is de eerste testfase, het uiteindelijke doel is een echt goede vergelijker te lanceren.

Uit je reactie kan ik afleiden dat je verstand hebt van techniek, maar je gaat een beetje kort door de bocht. Er is heel erg veel te verbeteren (o.a. veel meer reisaanbeiders en lokale accomodaties betrekken bij dit project), ik kan je verzekeren dat het systeem meer is dan “het importeren van wat XML’etjes en daarin zoeken naar een geschikt item adhv de ingevoerde voorwaarden”.

Tenslotte vind ik het jammer dat je (of "we" zoals je het zegt) het "door je strot duwen" gevoel krijgt. Om onze vakantiezoeker beter te maken hebben wij meer informatie nodig over wat mensen willen zoeken. We vragen slechts hulp in 1 forumbericht en weblog bericht. Het is geheel vrijwillig, niets moet.

Goed initiatief hoor! Het behoeft idd nog veel schaaf en sleutelwerk en daar heb je testers voor nodig :). Maar als alle aangedragen verbeteringen worden toegevoegd weet ik zeker dat het een goede vergelijker gaat worden, iig vele malen beter als het bestaande aanbod!
Succes!

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Heb het geprobeerd. Het roept echter toch nog het beeld op van een alleen door techneuten geschreven programma. Daar liep je een, twee decennia geleden vaker tegen op, maar ik heb dat al lang niet meer gezien. Anders gezegd; te weinig aandacht voor het interactieve met de gebruiker. Gevolg is dat je als gebruiker niet voldoende weet wat en waarom je iets gevraagd wordt en waar het je naar toe brengt. Het duurde dan ook even voordat ik doorhad hoe er mee om te gaan. Vervolgens ben ik zeer terughoudend met het afgeven van een e-mail adres. Heb dan ook even getwijfeld. Toch ingevuld. Ben benieuwd naar het resultaat. Groeten, Harrie

Hoe staat het met de wintersport-vergelijker?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie