Rogier sprak in een recent blog over de zwarte kant van sneeuw. Dat dat gevaar aanwezig is is bij de meeste mensen wel bekend, maar wat kun je doen om de risico’s te beperken?

null

Er wordt de laatste jaren op wintersport gerelateerde websites steeds meer geschreven over lawines. Waarom nu meer als vroeger? De afgelopen jaren neemt de drang om buiten de piste te skiën grotere vormen aan. Het doorsteken van een stukje terrein tussen twee pistes moet je ook beschouwen als ‘Off-Piste’! Met deze toename van Off-Piste skiërs wordt de kans op lawine ongevallen groter. Veel skiërs zijn niet op de hoogte van de gevaren of negeren deze volledig. Anderen zijn zich er van bewust, maar weten niet hoe ze de risico’s kunnen beperken. Wil je weten welke stappen je zelf kunt ondernemen om de risico’s te beperken?

Materiaal
Verscheidene malen de revue gepasseerd, maar toch nog even aanstippen! Welk materiaal heb je ‘minimaal’ nodig om goed voorbereid buiten de piste te gaan glijden. Je hebt nodig een lawinepieper, schep en een sonde (lawine 3-eenheid). Daarnaast is het goed om extra materiaal bij je te dragen zoals: een basis verbandtasje incl. reddingsdeken, multitool, mobiele telefoon, topo kaart en kleine thermosfles met warme drank (thee). Dit zijn extra zaken die ik bij me draag, hebben jullie nog andere tips? Als je alleen de intentie hebt om in de buurt van de pistes te blijven, maar er wel af en toe tussendoor, dan is de lawine 3-eenheid de basis.

Cursus en dan oefenen…
Je hele rugzak volgestouwd met spullen, hoe nu verder? Het materiaal is belangrijk, maar als je niet weet hoe je er mee om moet gaan heb je er weinig aan. Volgende stap in je voorbereiding is het volgen van een lawinecursus. Dit kun je doen in het gebied waar je naar toe gaat, maar ook in Nederland wordt deze mogelijk geboden. Het Snow Safety Center verzorgt verschillende trainingen op het gebied van lawinekennis. De instap-cursus, Lawine I genaamd, bestaat uit twee delen: 2 dagen theorie in Nederland en naar keuze 4 dagen praktijk in Davos of Disentis.

null

Is er nog meer?
Er is altijd meer, maar bovenstaande is een goede basis om mee te beginnen. Let op: Hoe goed je jezelf ook voorbereid er zijn altijd uitzonderingen op de ‘spreekwoordelijke’ regel. Het is belangrijk dat je in staat bent om beslissingen te nemen op basis van hetgeen je hebt geleerd en dat je ‘NEE’ durft te zeggen op het moment dat het niet goed voelt. Denk er aan: Safety First

Zijn er wel eens mensen die Off-Piste gaan zonder veiligheidsmateriaal? Zien jullie het nut er van in of vind je het onzin? En wat beschouwen jullie als ‘off-piste’? Ik ben benieuwd naar jullie reacties en ervaringen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

"Het Snow Safety Center verzorgt verschillende trainingen op het gebied van lawinekennis. De instap-cursus, Lawine I genaamd, bestaat uit twee delen: 2 dagen theorie in Nederland en naar keuze 4 dagen praktijk in Davos of Disentis."
SPAM

@anoniem waarom Spam? Wat maakt het uit om een goede school aan te bevelen?

@Anoniem Waarom denk je dat dit spam is? Ik heb totaal geen belangen in het SSC, maar ben van mening dat je een gedegen voorbereiding moet hebben voor je Off-piste gaat skiën

When life gets too complicated.... SKI

Top dat jullie hier ook aandacht aan besteden! Super belangrijk. Ik moet bekennen dat ik ook het liefst off-piste snowboard…:)

Hoe kun je nou op een weblog zeggen dat het spam is? Anoniem je bepaald toch zelf of je de website opent of leest?

Ontopic: Ik vind de uitrusting inderdaad belangrijk, maar het kost wel weer erg veel. Ik probeer zoveel mogelijk te lenen als ik langer offpiste ga met risico’s.
Daarnaast denk ik dat je ook offpiste kunt gaan zonder risico te lopen. Schat de risico’s in, test de sneeuw, plan je route, ga één voor één en nooit alleen. Dat soort basisafspraken moet je gewoon met elkaar maken.

Tot slot: voorkomen is beter dan genezen
voorkomen = alpinecursus
genezen = materialen aanschaffen

@ Alex ter info bij iedere lokale ski school zijn zulk soort activiteiten te boeken.

Je mist de vermelding van de warnstufe’s.

http://lawine.tirol.gv.at/

Het lijkt me zinvoller om eens een artikel te schrijven over de gevaren van alcohol in de sneeuw. En wat voor soort leed dit veroorzaakt.
Dat past de doelgroep op jullie deze sit beter.
Daar zit veel meer leed in dan lawines, denk aan de tientallen doden op tiroler rodel avondjes.
Dat is natuurlijk minder stoer om over te schrijven en slecht voor de omzet in de alpen hutjes, veroorzaakt veel meer leed dan lawines!!! En vooral meer nederlands leed.

@Anoniem Hoe de lawinestufe in elkaar steekt leer je op zulke cursussen en ik heb aangegeven dat je dit soort cursussen kunt volgen in het gebied waar je verblijft. Kun je aangeven wat het punt is dat je wilt maken?

@Arjan Ik wil niet oneerbiedig zijn, maar gezien jou uitspraken over veiligheid en risico’s zou ik zeker een cursus gaan volgen.

When life gets too complicated.... SKI

@ Alex mijn excuus voor het snelle verwijt :)
Fijne pakjes avond nog toevallig een lawine pieps van de sint gehad?

@Anoniem Excuses hoeft niet hoor. Iedereen mag een mening hebben :-) Een pieper had ik al, maar ik heb mezelf een Ortovox Check & Ride cadeau gedaan.

@Arjan Toen ik op ‘reactie plaatsen’ klikte besefte ik me dat mijn reactie misschien wat bot kon overkomen. Het is niet zo bedoeld als dat het misschien overkomt. Als je meer informatie zou willen hebben over lawine veiligheid, dan kun je me altijd benaderen.

When life gets too complicated.... SKI

in je artikel schrijf je: 'Het doorsteken van een stukje terrein tussen twee pistes moet je ook beschouwen als ‘Off-Piste’!

Dit doe ik bijna altijd, voornamelijk om tijd te besparen, en het is altijd overzichtelijk, aangezien ik niet zo’n die hard off-piste ganger ben. Ik heb er nooit gevaar in gezien en ik moet zeggen dat het doorsteken niet echt off piste is, althans in mijn beleving. Ik zal er voortaan eens wat beter op gaan letten.
Goed artikel overigens!

video over dit onderwerp

Viele Wege fuhren zu Gott Einer geht uber Die Berge

http://www.flickr.com/photos/versesneeuw/5230514573/…
@jermaine
Deze foto van een plaksneeuw lawine, losgetrapt door een skiër, zegt genoeg over de veiligheid vlak naast de piste,

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie