Wind bedreiging voor skiliften

Roel op 01 februari 2012· 16 reacties

null
Een vers pak sneeuw in La Plagne (F), via Sneeuwhoogte+.

Nog voordat de ergste kou is binnengestroomd heeft Frankrijk nog een flinke hoeveelheid sneeuw gekregen, kijk maar naar deze auto. Vanaf nu stroomt de Siberische lucht met grof geweld binnen. In Obertauern zijn vanwege de wind gisteren al liften gesloten, de komende dagen gebeurt dat op steeds meer plekken. Het wordt heftig.

Droge oosterstorm
Het ‘goede’ nieuws is dat het met de sneeuwval meevalt, het zicht blijft vrij goed met redelijk wat zon. Door lagedruk boven Italië kan het in de Zuidalpen af en toe licht sneeuwen. Het is vooral de wind in combinatie met extreem lage temperaturen die de winterpret kan drukken. De temperatuur gaat vanaf nu alleen maar in dalende lijn om zaterdag op 2000 meter uit te komen op -25 graden, en dat in het hele Alpengebied. In de dalen blijft het ook streng vriezen.

Het hoogtepunt van de kou en de wind vallen samen, namelijk op de vrijdag en zaterdag. Er is een grote kans dat de hogere liften dicht moeten terwijl de zon best aardig schijnt. Een vervelend einde van een wintersportvakantie én je moet zorgen dat je auto goed is voorbereid voor de terugtocht.

Toenemende kans op sneeuw
In ieder geval tot en met zondag blijven de Alpen in de extreme kou zitten. Daarna wordt het iets minder koud en in het begin van de volgende week zou het zelfs weer kunnen sneeuwen. Volgens een toenemend aantal modellen verzwakt de hogedrukblokkade boven Noord-Europa en komt de weg vrij voor een oceaanstoring met sneeuw in de Noordalpen. Het Europees model ECMWF waar ik persoonlijk de hoogste pet van op heb blijft echter volharden in koude scenario’s met zon en oostenwinden. Kortom, vanaf maandag is alles open!

Frankrijk
Af en toe bewolking maar ook vrij veel zon. Tegen de Italiaanse grens nog steeds kans op sneeuwbuien. Een steeds hardere oostenwind en steeds kouder. Prima omstandigheden als de liften tenminste open zijn. Begin volgende week misschien sneeuw maar dat is erg onzeker.

Zwitserland
Afwisselend zon en bewolking maar een ijskoude oostenwind en ook overdag strenge vorst. Morgen wat meer bewolking en misschien wat lichte sneeuw. Na het weekend afnemende wind en iets minder koud, met mogelijk toenemende kans op sneeuw. Dit is niet zeker.

null
Prachtig winterweer in Bichlbach (foto: François Heylen)

Oostenrijk
Af en toe zon maar vanuit het zuiden schuift soms bewolking over waaruit wat vlokken sneeuw kunnen vallen. Geen grote hoeveelheden. Verder een ijskoude oostenwind waardoor liften mogelijk steeds vaker moeten sluiten. Na het weekend iets zachter maar nog zeker geen dooi. Vanuit het noorden later misschien wat sneeuw.

Italië
Half tot zwaar bewolkt en vooral morgen kans op wat sneeuw. Ook af en toe wat zon maar het blijft voor het gevoel ijskoud met ook hier een doorstaande oostenwind. Na het weekend waarschijnlijk meer zon.

Sauerland
Veel zon maar een koude oostenwind en strenge vorst. In het weekend afnemende wind maar aanhoudend koud en zonnig. Begin volgende week wat zachter en misschien enige sneeuw.

Waddenijs
Intussen duurt de winterkou in eigen land voort. Tot en met het weekend blijft het met uitzondering van de kuststrook overdag flink vriezen. Dat het hard gaat blijkt wel uit deze ijzige foto van de Waddenzee, gisteren gemaakt vanaf Ameland.

null
Hoe lang zou het duren voordat je de Waddenzee kunt oversteken…? Bedankt Theo Kiewiet uit Ameland.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Vertrek vanavond voor een paar dagen naar Champoussin (Zwitserland). Ik hoop heel erg dat het mee gaat vallen met de wind, want om van de drie dagen skiën er twee binnen te blijven, zou toch een beetje jammer zijn. Hopelijk zijn de lokale verschillen groot. In ieder geval genoeg warme kleren mee. En een heupfles wodka.

wow, vriest het zo hard dat er al ijs is op de waddenzee, ik ga van 4 tot 11 februari skien, hopelijk kan ik schaatsen als ik weer thuis ben. hoewel het in het noorden van nederland veel harder vriest dan West-Vlaanderen. nuja, als er twee weken zo’n strenge vorst is kan het wel niet anders dan we zullen kunnen schaatsen.

Gister terug uit diedamskopf werd al fris daar!

Ik vertrek vrijdagavond naar Avoriaz… Tzal heftig worden! Kzal mn muts alvast klaarleggen!

ik vertrek morgen naar oetztal voor een weekend skien.zolang de liften open blijven ben ik blij

Hallo wie Kan me helpen ik ga vrijdag ochtend weg naar de engelberg in Zwitserland maar nu zegt de 1 dat ik wel kan gaan vanwege het weer en andere mensen zeggen dat niet ik niet moet gaan

Weet iemand wat precies de verwachtingen zijn misschien kan Roel me helpen

La Toussuire top maar die weersvoorspelling van de app klopt voor geen meter. Al vier dagen niet. Hier top zon, niet superkoud.

lift en wind hebben zeer weinnig met dit stukje te maken,
beetje rare kop.

Ik verwacht uitleg, voorbeelden etc… video misschien, heb zelf vaak zat mee gemaakt dat de liften inderdaad dicht moesten. L2A 10 Bf bovenop de berg, gondel kwam amper z’n gleuf nog in.

@Melvin, de sneeuwval valt dit weekend erg mee, de kou en wind niet. Het is alleen lastig te zeggen of en hoeveel liften in Engelberg moeten sluiten. Dat zal per gebied verschillen. En het hangt er ook vanaf of je alleen dit weekend gaat of een hele week. Dan is de kans groter op een paar goeie dagen. Probeer dus zelf je afweging te maken of het zin heeft. Details voor volgende week kan ik helaas nog niet geven.

@Mark, dan tref je het want het is niet overal zonnig :) http://wolken.buienradar.nl/image.ashx?country=alps&type…

@Jelmer, help me even op weg want ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt. De wind en waarschuwing dat liften wellicht moeten sluiten loopt als rode draad door het blog maar het gaat niet alleen over wind. Zoals je al zegt kun je je voorstellen wat er met een gondel gebeurt als het hard waait.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Vanaf volgende week donderdag in Saalbach-Hinterglemm… Hoop op wat beter weer dan!
Maar waarschijnlijk zijn voorspellingen lastig… Maar kan niet heel veel slechter dan dit weekend neem ik aan.

Ach,het is allmaal wel goed te doen hoor,jezelf goed aankleden,zit nu in wildshonau,smorgens min 9,en er staat geen wind op de pistes het zicht is jammer genoeg wat minder,maar het gaat goed

We zitten in Ischgl, zeer koud hier nu en weer lichte sneeuw. Weer is ook dermate slecht dat we maar halve dagen kunnen skieen. Vanaf de middag zie je niks meer door de mist en wolken. Erg jammer, zeker omdat roel vorige week de hele week zon heeft voorspeld in Ischgl. Klopt dus niks van helaas. Morgen de laatste dag, hopend op een hele dag zon. Tjuss

We zitten in Ischgl, zeer koud hier nu en weer lichte sneeuw. Weer is ook dermate slecht dat we maar halve dagen kunnen skieen. Vanaf de middag zie je niks meer door de mist en wolken. Erg jammer, zeker omdat roel vorige week de hele week zon heeft voorspeld in Ischgl. Klopt dus niks van helaas. Morgen de laatste dag, hopend op een hele dag zon. Tjuss

Nou, ik weet het zo net nog niet -9 of -20 of meer is een enorm verschil, en de wind erbij! Nu zijn er in Nederland al gevoelstemperaturen van -22 geweest!!Fiets dagelijks naar mijn werk, ik kan je zeggen brrrr. Ik maak me vooral zorgen om mijn voeten (heb al voetwarmers gekocht)! We gaan donderdag nacht richten L3V en hopelijk krijgen we geen pech met de auto ondanks dat hij vrij nieuw is.
Als het skiën te koud wordt gaan we gewoon van de omgeving genieten. Maar ik denk dat het wel goed komt. Het is zoals het is :-).

Vandaag prachtige dag gehad in Portes Du Soleil,allen op sommige plekken mist. Gisteren heeft het de hele dag gesneeuwd en ook in de avond nog.
Temperatuur is -4 a-5 dus warmer als er afgegeven was.
Weerberichten moet je niet altijd op vertrouwen.

Vandaag weer terug uit Kirchberg. Gister, Dinsdag waaide het al flink boven bij de Pengelstein. Daar wilde je echt niet zijn! Weer terug bij de Fleckbahn stukje naar beneden geskiet en bij de restaurantje buiten warm in de zon gezeten. De verschillen waren bijzonder groot in 1skigebied! Met nog meer wind zou je mij niet meer zien bij de hoogste liften. Vooral als het niet nodig is.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie