Zuidalpen

Südstau

De zuidalpen, ook wel “zuidkant” genoemd, zijn alle gebieden die ten zuiden van de Alpenhoofdkam liggen. Deze gebieden zijn afhankelijk van sneeuw uit het zuiden, vaak veroorzaakt door een Genuadepressie vanaf de Middellandse Zee. Gebieden die onder de zuidalpen vallen zijn onder andere de Italiaanse Alpen, het zuiden van Oostenrijk (Osttirol, Karinthië en Lungau) en het Zwitserse Ticino. Bij een goede südstau valt de sneeuw met bakken uit de lucht waardoor in een dag tijd met gemak een meter sneeuw valt.

Geval apart

De zuidelijke Franse Alpen vormen een bijzonder gebied. Hier profiteert men ook van sneeuw uit het zuiden maar ontvangen ze ook sneeuw uit het westen. We spreken hier over de westelijke zuidalpen. De grens loopt iets ten noorden van het Parc National des Ecrins. Ten noorden van deze grens bereikt vanuit het zuiden nog maar weinig sneeuw de grond.

Een ander bijzonder fenomeen is de retour d’est langs de grens met Italië. Deze variant van de südstau geeft in dit deel van de Franse Alpen juist extra sneeuw. Een voorbeeld is het skigebied Via Lattea.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.