Hogedruk rules: weinig sneeuw

Roel op 22 maart 2012· 15 reacties

null
In het hooggebergte, zoals op de Greitspitz bij Ischgl (O), zijn en blijven de condities voorlopig goed.

Het zachte lenteweer houdt aan. Tot medio volgende week hoeven we weinig sneeuw te verwachten, behalve uit lokale middagbuien waarbij het pas op grotere hoogte tot sneeuw komt. Hogedrukgebieden blijven dus voorlopig de baas.

Weg dump
Heel even kwam ECMWF met een scenario op de proppen waarbij alle gebieden vann de Noordalpen in één klap voorzien werden van een dik pak sneeuw. Het bleek te mooi om waar te zijn, van de nordstau vanaf zondag is nauwelijks iets over. In plaats daarvan tolt hogedrukgebied Harry (de Duitsers zullen de naam volgende week vermoedelijk wel veranderen) tot ver in de volgende week vrolijk rond boven het Europese vasteland.

Teren op wat er ligt
Dat betekent veel zon, een nulgradengrens boven 2500 meter en in de middag een enkele bui, vooral dit weekend. Mogelijk zit er onweer bij en dat duidt er al op dat we met warme lucht te maken hebben. Skigebieden moeten dus teren op de sneeuw die er ligt en hopen dat de nachten koud genoeg blijven. Vooral voor de pistebully’s, het opspuiten van kunstsneeuw wordt langzaam op steeds meer plaatsen verboden.

Eind volgende week zou het weer wat kouder kunnen worden maar dat is eigenlijk nog veel te ver weg om iets zinnigs over te roepen. Dat doe ik dus niet :).

Frankrijk
De Franse Alpen liggen vandaag en morgen aan de rand van een storing boven Zuid-Frankrijk. Er kan een enkele bui vallen maar de zon laat zich ook zien. Tot en met dinsdag schijnt de zon regelmatig en is er in de middag en avond kans op een bui (sneeuw boven 2000-2500 meter). Daarna blijft het overal droog.

null
Pistes en lucht ‘schoon’ in het Zwitserse Disentis.

Zwitserland
Veel zon maar vooral in het weekend 's middags en 's avonds door de opwarming een paar buien. Vanaf dinsdag waarschijnlijk weer overal droog. Het blijft zacht, vriezen doet het boven 2500 meter.

Oostenrijk
Zonnig en zacht lenteweer. In het weekend tijdelijk meer wolken en vooral in de middag kans op enkele buien, mogelijk met onweer. Boven 2000 meter kan er wat sneeuw bijzitten. Begin volgende week droger en zonniger.

Italië
Zacht en vrij zonnig. In het weekend tijdelijk kans op een paar (onweers)buien maar vooral in de ochtend schijnt de zon nog regelmatig. Volgende week droog en zonnig.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Roel ik veronderstel dat dit niet TE lang moet gaan duren toch? Zelfs niet voor Val Thorens. Kijk maar naar vorig jaar, toen ook een droog en warm april. In de dutchweek waren de sneeuwcondities dan ook rampzalig. Naar verluid de meest slechte dutchweek condities ooit (van locals en vaste bezoekers begrepen). Verdere bestudering van de historie en klimaatinfo specifiek voor Val Thorens leert dat er ‘normaal’ 20 dagen met een vorm van neerslag zijn in de maand april. Ik merk daar de laatste jaren weinig van. Let’s pray want ik heb nog wel zin om voor de laatste keer fatsoenlijk te kunnen skiën dit jaar.

Een verschil met vorig jaar is dat er toen in het hoogseizoen al relatief weinig sneeuw lag. Daar kwam een extreem warme april overheen. Als deze april identiek wordt gaat het inderdaad lastig worden maar de natuur heeft geen geheugen. Er kan in april vanalles gebeuren.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Waarom wordt de productie van kunstsneeuw in steeds meer plaatsen verboden verder in het seizoen. Ik zie soms in skigebieden voor de carnaval de kanonnen al weggehaald worden. Is dit vanuit milieu-oogpunt?

Zaterdag naar Valtho… Ik denk dat ik mn jetski maar meeneem… :-(
Ik geloof niet, maar ik ben toch heel hard aan het bidden!! Hoe groot is de kans dat je er naast zit Roel? :-P

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Hans: naast milieu spelen ook kosten mee. Het kost enorm veel om tegen deze temperaturen op te spuiten dat het vaak niet meer de moeite is om dat te doen vanaf maart.

Als ValTho niet meer zou spuiten met die kanonnen hadden we vorig jaar geen dutchweek gehad.

Morgen nacht richting Ischgl!
Weekje zon dan maar ;-)

heb eind maart al eens bakken sneeuw gehad in Wagrain… maw je weet nooit … awel en met de paasvakantie vertrek ik terug daarheen om waarschijnlijk te waterskiën hahha maar ja er kan nog veel veranderen op een paar dagen tijd dat zijn nu de gevolgen van zeer laat op het jaar te gaan. toch tel ik af

Afgelopen maandag lag er in Ischgl een halve meter verse poeder op de pistes. Men is er zelfs niet in geslaagd alles te prepareren tegen dat de liften open gingen.

De afgelopen vijf jaar is er ook nog herhaaldelijk een dump geweest eind maart, begin april.

Dit neemt niet weg dat het momenteel in de namiddag ook op vrij grote hoogte reeds papperig wordt.

Gisteren in Fiss op de zuidkant om 11h al pap, s middags drama. Vandaag maar richting massnergebied aan serfauskant, was donderdag tot 13h behoorlijk goed.

Hans,

De voornaamste reden dat er vanaf een bepaald moment geen kunstsneeuw wordt bijgespoten is een afspraak met de landeigenaren. Pistes gaan over het land van de boeren, die willen vanaf mei de koeien weer naar boven hebben. Als je een koude maart en/of april heb en je blijft kunst sneeuw spuiten, dan is dat in mei nog niet weg. Om te voorkomen dat boeren de dupe zijn van zo een scenario zijn er afspraken dat er vanaf een bepaalde tijd sneeuwkanonnen aan mogen.

Zo lievvv van die duitsers om een hogedruk naar mij te vernoemen. Bij Möppi in Winterberg kunnen nog steeds de lange latten onder op 2 pistes! Toch wel lekker als je een weekendje daar geboekt hebt.

Beste roel, staat er al wat sneeuw ingetekend voor aankomende week? Ik ga van 2 april t/m 8 april richting het zillertal.
Sta op een camping in zell am ziller dus vrij centraal.
Maar word het een noodzaak om richting de gletscher te rijden?
Of zullen de pistes er nog lekker bij liggen? Zeker na een dumpje, Want ik hoorde via via dat er een dumpje aan zat te komen van in die week :).

Ben momenteel nog in Arabba en daar is het boven flink aan het sneeuwen beneden echter regen die ook stilletjes begint over te gaan in sneeuw.

RoCo

Ja, inmiddels is alles weer lkeker opgevroren en is het gladder dan ooit! Maar eind van de week zeggen ze toch echt dat het gaat dooien, echt waar Maar eerst nog een lkeker laagje verse sneeuw.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie