Eerst lente, volgend weekend sneeuwkansen

Roel op 25 maart 2012· 8 reacties

null
Bui nadert de Planai (midden in beeld), de skiberg van Schladming waar vorige week de Worldcupwedstrijden waren.

Stapelwolken in de middag uitgroeiend tot lokale maar soms heftige (onweers)buien met pas hogerop sneeuw. Het zijn verschijnselen die we van de late lente of zelfs zomer kennen, maar gisteren en eergisteren kwamen ze ook al voor. De komende dagen verdwijnt dit en keert de zon in volle glorie terug. Vanaf vrijdag neemt de kans op sneeuw toe.

Vooral vanmiddag kunnen er nog buien ontstaan. De komende dagen gaat de hogedruk zich boven de Alpen echter versterken en dat betekent dat de zon helemaal terugkomt. Het is nog altijd warm, de temperaturen lopen in de dalen op tot rond of iets boven 20 graden.

Na vrijdag noordkant-sneeuw?
Al een paar dagen zinspelen de modellen op een tijdelijk herlevende noordweststroming in het komend weekend. Hogedruk trekt zich terug richting oceaan en daarmee komt koelere en vochtigere lucht binnen. Dit lijkt vooral het weer in Oostenrijk en het oosten van Zwitserland te gaan bepalen. In Frankrijk onderdrukt hogere luchtdruk de eventuele sneeuwval. Italië heeft in de luwte van de Alpenhoofdkam juist last van nordföhn.

null
Gisteren viel op de Aberg bij Maria Alm tijdens een bui natte sneeuw.

Ook voor Oostenrijk en Oost-Zwitserland is echter niet te zeggen of het grote hoeveelheden sneeuw worden. We zagen hoe ECMWF vorige week de mist in ging met de verwachting voor dit weekend. Maar dat het zo zonnig en droog blijft lijkt me onwaarschijnlijk. Volgend weekend zit ik Davos dus je hoort het dan uit eerste hand.

Frankrijk
Vooral vandaag nog kans op enkele buien, vanaf 2500 meter als sneeuw. De komende dagen echter steeds meer zon en nog steeds erg zacht. In het weekend mogelijk minder zacht maar waarschijnlijk droog.

null
Vanuit een voorjaarsachtig La Plagne (F) uitkijken op de Mont Blanc (Via Sneeuwhoogte+).

Zwitserland
Vandaag afwisselend zon met een enkele bui, misschien met onweer. Vanaf morgen steeds meer zon en vrijwel overal droog. Vanaf vrijdag langzaam meer wolken en in het weekend mogelijk sneeuw vanaf 1200 tot 1500 meter, voornamelijk in de oostelijke helft van het land.

Oostenrijk
Vandaag nog een paar lokale buien, vanaf morgen veel zon en vrijwel droog. Nulgradengrens stijgend naar 2500 tot 3000 meter. Vrijdag waarschijnlijk nog een aardige dag, vooral in Vorarlberg en Tirol. Daarna overal toenemende kans op sneeuw vanaf 1200 meter. In Osttirol en Karinthië waarschijnlijk wel droog.

Italië
Vandaag een paar buien maar pas vanaf 2000 meter met sneeuw. Vanaf morgen overwegend zonnig en droog. Vooral na woensdag weer een paar dagen ontzettend zacht door nordföhn.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Al voorspellingen voor de eerste week van de paasvakantie?

Dit lijkt de doodsteek voor de Dolomieten… Weeral zachte lucht… Weet niet of daar nog deftig geskied zal kunnen worden in de paasvakantie. Of lukt het nog wel?

Mathijs dat is helaas nog veel te ver weg. @Tuur, ik ken de condities daar niet maar wat ik ervan op Sneeuwhoogte+ lees is niet zo slecht. Eentje noemt het zelfs een voordeel dat er niet zoveel sneeuw ligt :)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hopelijk het paasweekend niet te warm en misschien nog wat sneeuw vooraf in silvretta nova…
Laatste keer skiën dit seizoen.

Is er al wat meer informatie over sneeuwval in quattre valles? (ch)

laatste keer skiën dit seizoen…
ik kan maar ene keer gaan…
ik had dan juist het beste weer, -26 en een bak zon haha
beter 1 vogel in de hand dan 10 in de lucht :p

Ik twijfel of ik nog ga skieen in de week van pasen. Nog heel even de ontwikkelingen volgen. Een btje sneeuw en niet teveel pap zou me zeker overhalen. is Flaine nog goed te doen?

Hopelijk valt er net voor de 2e week van de paasvakantie nog een mooi pak sneeuw! (: portes du soleil heeft het nodig! :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie