BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Warmtefront - een bewolkingszone die gekoppeld is aan een lagedrukgebied

Warmtefront - een bewolkingszone die gekoppeld is aan een lagedrukgebied

Roel op 1 augustus 2016 · 0 reacties

Een warmtefront is een bewolkingszone die gekoppeld is aan een lagedrukgebied. Een warmtefront markeert de grens met zachtere lucht die probeert binnen te dringen. Tijdens de passage van een warmtefront valt de neerslag in eerste instantie vaak als sneeuw maar door oplopende temperaturen kan deze overgaan in regen. Het gaat vaak om grote hoeveelheden, langdurige neerslag.

Zwabberende sneeuwgrens

Op nadering van een oceaanstoring passeert het warmtefront vaak vóór het koufront dat de voorste begrenzing vormt van een nieuwe portie koudere lucht. Op die manier kan de sneeuwgrens in korte tijd dus flink variëren en dat heeft grote gevolgen voor de hoeveelheid sneeuw in de dalen. Op weerkaarten is het warmtefront herkenbaar aan een (rode) lijn met halve bolletjes.

Geleidelijke verzachting

Het binnendringen van de zachte lucht verloopt geleidelijk. Omdat koude lucht zwaarder is schuift de zachte lucht aanvankelijk over de koude laag heen. Door het opstijgen koelt de lucht af en ontstaat er een groot gebied met bewolking en neerslag die lang kan aanhouden. Soms dringt de verzachting niet tot in het dal door waardoor het tot in de dorpen langdurig doorsneeuwt. Je ziet dat vooral in smallere dalen dieper in de Alpen gebeuren. Meestal gaat de sneeuw in lagere dalen echter over in regen.

Copyright: Kokjeroen onder GNU-licentie

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!