Waarom zijn Italianen zo goed in kunstsneeuw?

Rogier op 15 december 2016· 26 reacties

null

De vragen voor onze rubriek domme vraag van de week blijven binnenstromen. Blijf ze vooral doorsturen, want het is erg leuk om de antwoorden te zoeken en deze met jullie te delen. Als je wintersportgerelateerde vraag hebt kom maar door naar rogier@wintersporters.nl Deze keer de vraag:

Waarom zijn Italianen zo goed in kunstsneeuw?

Kunstsneeuw en koffie

In Italië is men goed in kunstsneeuw en koffie! Veel ervaren wintersporters weten dit. In het begin van het seizoen, als we net als nu, op de sneeuw wachten zie je in Italië kilometers aan witte pistes in een bruin landschap. Maar het meest bijzondere is, is dat het gewoon geweldig skiën is. Waar in andere landen behoorlijk wat liften dichtblijven kun je in Italië al prima skiën. Maar is het echt zo dat Italianen zo goed zijn in kunstsneeuw, en beter dan in andere landen? En waarom dan wel?

Zijn Italianen beter in het maken van kunstsneeuw (I)?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden want wat is beter? Als je vraagt of ze betere sneeuw maken of bij vergelijkbare condities meer sneeuw maken, dan is het antwoord heel simpel: Nee! Want gebieden als Ischgl, Serfaus - Fiss - Ladis, Tignes en veel dichter bij huis in Winterberg kunnen ze er ook wat van! Italianen zijn dus niet beter in het maken van kunstsneeuw dan andere Alpenbewoners.

null

Zijn Italianen beter in het maken van kunstsneeuw (II)?

Andere Alpenbewoners kunnen ook hele goede koffie zetten, dat doen ze ook maar zelden. Datzelfde geldt een beetje voor de sneeuw. Want waar je half december in Italië al over geweldige pistes knalt en er al grote skirondes mogelijk zijn, daar doe je het in Frankrijk en Zwitserland en in kleinere Oostenrijkse gebieden met witte eilandjes. Dit komt doordat men gewoon veel minder kunstsneeuwcapaciteit heeft dan in Italië. Gemiddeld is er dus meer (en betere pistes) kunstsneeuw in Italië en in het bijzonder in Zuid-Tirol dan in de rest van de Alpen.

80% van pistes besneeuwbaar met kanonnen

In Zuid-Tirol kan maar liefst 80% van alle pistes kunstmatig besneeuwd worden. In Oostenrijk is dit 66%, In Zwitserland 34% en in Frankrijk maar 19%. Deze cijfers, afkomstig van TechnoAlpin, verklaren waarom Italië zo sterk is wat kunstsneeuw betreft.

Goede kwaliteit

Kunstsneeuw is ook het paradepaardje geworden van vooral Zuid-Tirol. De gebieden beconcurreren elkaar dus op kunstsneeuw en goede snowmakers zijn gewild in de gebieden. De vaak droge lucht in de zuidalpen maakt het ook nog eens makkelijker om goede sneeuw te maken. Dus daarmee hebben ze een klein beetje voordeel. Echter, dat voordeel hebben ze aan de gehele zuidkant van de Alpen en het zijn slechts die Italianen die het uitbuiten.

null

Hoe is dit zo gegeroeid?

TechnoAlpin, de sneeuwkanon-marktleider komt uit Zuid-Tirol. Dat is ook wel logisch want dit deel van de zuidalpen is gemiddeld genomen iets minder sneeuwzeker dan de noordalpen. Daarnaast hebben ze hier een aantal hele droge winters gehad wat de vraag naar sneeuwkanonnen enorm deed toenemen. Je merkt duidelijk dat gebieden die altijd verwend zijn door veel natuursneeuw veel minder in kunstsneeuw geïnvesteerd hebben. Zo lukt het bij wijze van spreken in het relatief sneeuwzekere Puy Saint Vincent amper om één piste fatsoenlijk vol te spuiten, want men is gewend dat Frau Holle langskomt. Als ze echter niet langskomt zit je duidelijk beter in Italië, dan in een zogenaamd sneeuwzeker gebied.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik wil eigenlijk pleiten voor wat nuance in de kreet ‘sneeuwzeker’ (vooral op het forum).

Je hebt:

  1. een grotere kans dat natuursneeuw valt (Schneeloch, stuwgebieden)
  2. een grotere kans dat de sneeuw gebruikt kan worden om pistes van te maken en op te skiën (gletsjers, hooggelegen gebieden)
  3. een grotere kans dat je kan skiën zonder natuursneeuw (zoals bijvoorbeeld in Zuid-Tirol). Zeg maar ‘ski-zeker’.

Bij 1. moet je gewoon geluk hebben dat de sneeuw valt of gevallen is als jij daar komt (zeker omdat ze in dat soort gebieden, zoals @Rogier aangeeft, doorgaans minder hebben geïnvesteerd in sneeuwkanonnen). 2. is ook handig: áls het dan een keer sneeuwt, kan je er ook gebruik van maken. 3. is voor als je de kans op natuursneeuw laag inschat of als je er niet afhankelijk van wil zijn.

In de kerstvakantie zou ik persoonlijk dus altijd boeken in een gebied dat voldoet aan 3. Categorie 2. kan ook, maar a. er moet nog steeds natuursneeuw vallen, en b. het kan er behoorlijk druk zijn als iedereen die lager heeft geboekt geen sneeuw heeft en dus naar de hoger gelegen gebieden en gletsjers trekt.

skizeker + koffie= Zuid-Tirol
Vanaf volgende week, weer het jaarlijks verslag uit Val Gardena.

May the ski force be with you !!

@CJAHulskamp En dan hebben we het niet eens over de heerlijke restaurantjes, de goede pasta, de goede kazen, de wijnen en de super geprepareerde pistes… ,;-) Veel plezier

Click. Click. Peace

Winterberg heeft zelfs op de poppenberg de hoogste capaciteit per vierkante meter ter wereld…

Born to Ride

@Rogier: Het valt me wel op dat zelfs in Italië men niet zo snel zwarte pistes opent met enkel kunstsneeuw. Tenminste in de gebieden rond Trento die ik goed ken zie ik hoegenaamd nooit een zwarte piste, nochtans goed voorzien van kanonnen, opengaan op louter kunstsneeuw terwijl blauwe en rode pistes op dezelfde helling wel geopend zijn als witte linten in een groen landschap. Is hier een bepaalde reden voor?

Mag ik in aanvulling op @Rogier nog even de Bombardino en Aperol Spritz toevoegen, made in Italy :-D

@Bram_DC Ik heb dit zelf nooit gezien, maar kunstsneeuw is in principe geen sneeuw maar het zijn ijskristallen. Het zijn bolletjes. En daarmee kan kunstsneeuw alleen maar naar ijs transformeren en dus niet naar andere sneeuwkristallen. Dus kunstsneeuwpistes worden eerder ijzig en keihard. Ook heb je op steiler terrein meer sneeuw nodig dan op minder steil terrein om geen stenen te schrapen.

Click. Click. Peace

Maar verder alleen maar corrupte maffia daar, en er wordt eigenlijk alleen maar ijs gemaakt, uiteindelijk (en dan bedoel ik niet ‘gelato’). Niet heengaan… Lekker in Oostenrijk blijven. Dat is ook veel dichterbij!

Maar verder alleen maar corrupte maffia daar, en er wordt eigenlijk alleen maar ijs gemaakt, uiteindelijk (en dan bedoel ik niet ‘gelato’). Niet heengaan… Lekker in Oostenrijk blijven. Dat is ook veel dichterbij!

GiGi op 15 dec 2016 15:35

Is er dan ook niet-corrupte maffia? Maar misschien komen de Italianen wel je tegemoed en ‘Make you an offer you can’t refuse’ ;)

@GiGi mee eens weg blijven!

Seriously snow addicted family!

Het is ook zo’n eind rijden… pfff

Het is ook zo’n eind rijden… pfff

Patrick076 op 15 dec 2016 17:26

Nu je het zegt. Zal ik over Munchen gaan of de Fernpas nemen. Weet iemand of het druk is op de Fernpas ?

May the ski force be with you !!

Dat het gebruik van snowmax in iItalie is toegrstaan, helpt ook…

Het is ook zo’n eind rijden… pfff

Patrick076 op 15 dec 2016 17:26

Nu je het zegt. Zal ik over Munchen gaan of de Fernpas nemen. Weet iemand of het druk is op de Fernpas ?

CJAHulskamp op 15 dec 2016 18:06

Haha. Ik zou thuis blijven…
6days and counting ???⛷

We moeten wel oppassen met al die voordelen van Italië benoemen. Voor je het weet gaat het daar druk worden. ;)

Nog een weekje wachten en dan krijg ik te horen of ik dit seizoen nog op mijn geliefde kunstsneeuw mag skiën. Wat duurt zo’n zomerseizoen toch lang…

Italië is waardeloos. Ver rijden, ze praten alleen Italiaans, je kan er alleen maar pasta eten, er is geen apresski…waarom zou je er eigenlijk heen gaan?

;)

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Kloteland. En o ja, ze moeten uit de EU en de Euro, alleen maar risico, geen enkele positieve bijdrage.

hele goede sneeuw inderdaad als het maar koud genoeg is vooral. Anders is daar niks aan te vangen met kunstsneeuw.
Van de week was ik daar en volledige Sella Ronda kon je gewoon skiën zonder stenen of wat dan ook. Zalig harde pistes met goede ´sneeuw´kwaliteit.

Het mooiste blijft nog de verse sneeuw gewoon uit de lucht, dat zeker. Maar de pistes waren echt wel van goede kwaliteit. Nog maar te zwijgen over de mooie uitzichten die je nergens anders vindt in de Alpen dan daar.

@Gigi je weet dat we het onderscheid al grotendeels maken met “sneeuwzekerheid” in alle gebieden? ;) https://www.wintersport.nl/skigebieden/valgardena/sneeuwzeke…

@Gigi je weet dat we het onderscheid al grotendeels maken met “sneeuwzekerheid” in alle gebieden? ;) https://www.wintersport.nl/skigebieden/valgardena/sneeuwzeke…

Rene op 16 dec 2016 12:36

Jazeker. Je hebt ook mijn toevoeging “vooral op het forum” gelezen?

Heel veel plezier in Val Gardena!
Ik kijk weer uit naar het jaarlijks verslag @CJAHulskamp ?

Het antwoord op de centrale vraag is dus geen kwestie van ‘goed’ maar dus van hoe meer hoe beter…

Spaghettivreters ! …wat zeg je schat ? Hebben we geboekt in Canazei ? …La .bella Italia, la dolce vita, etc etc.

@Pirmin Wordt eindelijk een keer verstandig ?

May the ski force be with you !!

Je bent nooit te oud om te leren CJA???

In Frankrijk een hele discussie over de ethische (en andere) kanten van kunstsneeuw naar aanleiding van de volledig kunstmatige langlauf parcoursen voor een world cup. Onderstaande link een begin.
http://www.ledauphine.com/skichrono/2016/12/12/le-ruban-de-n…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie