Lawines afschieten dankzij speciale kabelbaan

Rogier op 30 januari 2017· 1 reactie

Waar dienen deze kabels voor? Bron: http://www.montaz.fr
Waar dienen deze kabels voor? Bron: http://www.montaz.fr

De domme vragen rubriek levert mij leuke zoektochten naar antwoorden op. En soms krijg ik ook plaatjes toegestuurd met de vraag: ‘Wat is dit?’. Zo ook deze keer. Want vandaag is de vraag: (Heb jij een wintersport gerelateerde vraag stuur een PM naar mij of een mailtje naar rogier@wintersporters.nl)

Waar dienen deze kabels voor?

Boven een skigebied hangen allerlei kabels. Natuurlijk de kabels van de liften, soms wat electriciteitskabels, maar bij veel gebieden staan er ook een soort sleepliften over rotsgraten en bergflanken maar dan zonder de slepers. Vaak met een klein huisje ernaast. Deze liftsystemen zijn dan ook niet gemaakt om mensen te vervoeren, ook niet als materiaallift, maar als explosievenlift. Deze liften zijn de zogenaamde Catex of lawine-kabelbaansystemen.

Het systeem

Deze lawinekabelbanen zijn eigenlijk een ontzettend simpel systeem. Een eenvoudige kabelbaan waaraan in de meest eenvoudige gevallen een explosief aan een draad wordt bevestigd die wordt getransporteerd naar de plek waar deze met een lont tot ontploffing wordt gebracht. Maar ook bij dit systeem zijn er steeds meer geavanceerde mogelijkheden. Zo zijn er systemen waarmee het explosief aan een soort lier hangt en op die manier perfect boven de sneeuw komt te hangen. Ook zijn er speciale ontstekingmechanismen waarbij er geen lont meer aangestoken hoeft te worden en de explosieven met een afstandsbediening worden aangestuurd. Dit is natuurlijk veel veiliger voor de pisteurs.

De explosie onder de lawine-kabelbaan
De explosie onder de lawine-kabelbaan

Catex

De grootste leverancier van deze triggersystemen is Montaz Equipement met de Catex. Voor de plaatsing van deze systemen wordt er goed gekeken welke hellingen gevaarlijk zijn en welke lawines pistes en installaties in gevaar kunnen brengen, zoals te zien is in onderstaande filmpje. Afhankelijk van deze informatie wordt de Catex zo geïnstalleerd dat de explosieven zo goed mogelijk boven het sneeuwdek komen te hangen. Natuurlijk zijn er ook andere fabrikanten zoals het beroemde Doppelmayr die deze liften maken.

Waarom deze lawinekabelbanen?

Lawinekabelbanen zijn één van de systemen die bij het preventief triggeren van lawines gebruikt wordt. Denk ook aan Gazex (Lees: Wat zijn die grijze buizen op de bergflank?) of het handmatig gooien van explosieven. En vergeet vooral de gave beelden van een oude tank niet die is omgetoverd tot een lawinekanon. Vooral het met de hand manipuleren van explosieven is relatief gevaarlijk voor de pisteurs (ongelukken zijn zeldzaam, maar vaak dramatisch). Een lawinekabelbaan heeft verschillende eigenschappen die in bepaald terrein voordeliger kunnen zijn.

  • Een lawinekabelbaan is veel veelzijdiger inzetbaar dan een Gazex installatie (de grijze buizen) omdat afhankelijk van het lawinegevaar de explosieven vrij eenvoudig op verschillende plaatsen tot explosie kunnen worden gebracht. Zo kan bij een bepaalde windrichting de ene kant van een helling gevaarlijker zijn dan bij een andere windrichting. Daar kun je met een lawinekabelbaan rekening mee houden. Een Gazex installatie echter kan je niet verplaatsen;
  • Moderne lawinekabelbanen zijn volledig te automatiseren zodat je zeker weet dat de explosieven op de goede plaats hangen (in tegenstelling tot met de hand gooien);
  • Een lawinekabelbaan is veel veiliger dan het handmatig gooien van explosieven;
  • Bij een lawinekabelbaan hoef je zelf niet in de buurt te zijn om deze te triggeren dus veilig voor de pisteurs;
  • Een lawinekabelbaan is relatief goedkoop in vergelijking met bijvoorbeeld Gazex of regelmatige helicopterdrops;
  • Een lawinekabelbaan is in terrein te installeren waar je te voet of op ski’s op een veilige manier niet zomaar kunt komen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Ondanks het feit dat ik wel wist waar die kabels voor waren, heb ik toch veel van dit schrijfsel geleerd. Hulde!

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie