BEWintersporte is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Update: sneeuwfeestje dreigt te worden verpest door.... regen

Update: sneeuwfeestje dreigt te worden verpest door.... regen

Roel op 7 december 2017 · 41 reacties

Er is reden voor een avondupdate. Met iedere avondkaart die ik zojuist bekeek begon ik m'n wenkbrauwen namelijk meer te fronsen. Niet vanwege de hoeveelheden maar om de hogere temperatuur die ineens berekend wordt. Dit heeft mogelijk een gigantische impact op de eerder geschreven weersverwachting. Een lagedrukgebied kiest vanavond plotseling een andere koers en dreigt het feest voor de lagere skigebieden serieus te gaan verpesten. Regen, heel veel regen zelfs, ligt ineens op de loer.

5 graden warmer

Als je deze ensemble-verwachting van het GFS-model (Franse Alpen) tussen vanochtend vroeg en vanavond vergelijkt zie je wat ik bedoel. Met de pijl geef ik de verwachte temperatuur aan voor maandagochtend. Waar vanochtend maar een enkele berekening de temperatuur (op 1500m) boven nul liet komen, zit vanavond bijna ieder lijntje op +5 graden.

Mocht het scenario van vanavond werkelijkheid worden dan heeft dit een gigantische impact op de sneeuwval! In plaats van sneeuw geeft dit in de lagere Franse skigebieden regen. Veel regen zelfs want beneden in beeld zie je dat de neerslag niet is afgenomen, in tegendeel. Een horrorscenario wat mij betreft, ook al valt er boven de 2200 meter alsnog een hele dikke dump.

Zuidalpen ook heel veel neerslag

De oorzaak is een lagedrukgebied dat een stuk zuidelijker uitkomt. Hierdoor draait de wind zondag naar het zuidwesten waarmee tenminste een etmaal lang zachtere lucht wordt aangevoerd. Dit betekent tegelijk dat de neerslag in de zuidalpen een stuk zekerder is geworden maar ook hier liggen bedreigingen op de loer. Het begint maandag waarschijnlijk met veel sneeuw, maar in de loop van de dag wordt het ook hier zachter. We moeten echt duimen dat de neerslagintensiteit de sneeuwgrens laag genoeg kan houden. Lukt dat, dan valt er een megadump. Lukt dat niet, dan dreigt ook hier een waterballet. In de noordalpen wordt het hierdoor ook zachter (föhn), maar wellicht zonder die vervelende regen.

Tot zover deze korte update. Ik hoop van harte dat de weercomputers vanavond gehackt zijn (ook het Europese model deelt in de malaise), en dat morgen alles weer op het rechte pad zit. Gelukkig is er aan de lange termijn weinig veranderd dus kan het ook op die manier goedkomen. Morgen in het video weerbericht kom ik hier zeker op terug.

Ontvang elk weerbericht direct in je mail. Meld je aan voor de WeerMail!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Erien 7 december 2017 · 20:14
  Heh bah, kunnen we ff niet gebruiken
 • RRski 7 december 2017 · 20:15
  Heel erg verrassend dit!

  Heb je misschien ook een gouden tip voor komende week? We vertrekken dit weekend maar hebben nog niks geboekt, waar is de meeste kans op helder weer?
 • Reussie 7 december 2017 · 20:17
  Oke, het heerlijk avondje is geweest..... Dat word nu gevolgd door.... de anticlimax.... BAH!!!!!!!!
  Maar laten we het maar afwachten. Het was ook wel te mooi misschien allemaal.. Laten we hopen dat de kou en die sneeuwval later in de week wel blijven staan.... Dan kan de boel nog weer herstellen...
 • sven311 7 december 2017 · 20:20
  Kben eens benieuwd... een dorp op 1850m in de franse zuidalpen , verwacht je hier ook problemen? Ik bedoel zou daar ook regen vallen?
  *bericht bewerkt door sven311 op 7 dec 2017 20:24 (22% bewerkt)
  Sneeuw is gewoon mijn obsessie.
 • Edwin. 7 december 2017 · 20:22
  Nog steeds sneeuw voor 2000/2200+, hoor. Alleen lager is het hopen dat het een eenmalige verkeerde uitdraai was. Ook voor Nederland zou dat beter zijn
  Never Stop Exploring
 • Michelle13 7 december 2017 · 20:26
  Ik keek naar de grafiek van Riederalp, maar daar zie ik het niet terug in de 14 daagse voorspelling. Of wordt dat maar 1 keer per dag aangepast?
 • Rogier admin 7 december 2017 · 20:55
  @sven311 Maak je geen zorgen (niet teveel) door orografische afkoeling zou de sneeuwgrens hier lager moet blijven. Maar hier ga ik misschien op @Roel zijn plek zitten qua uitleg.

  Mijn eigen ervaring hier in de buurt, want dat dorp waar jij het over hebt ken ik prima, zeg ik: maak je geen zorgen! Daar gaat een enorme bak sneeuw vallen...
  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • interjrs 7 december 2017 · 21:01
  Niets zo veranderlijk als een vrouw. Behalve het weer, dat blijkt wel. 🤘
 • Roel admin 7 december 2017 · 21:04
  @RRSki je vraagt iets heel moeilijks. Vraag het me morgen nog eens, misschien dat er dan wat meer van te zeggen is want nu lijkt het gewoon overal bewolkt en wisselvallig te worden.

  @sven311 de microklimaatjes van de Franse Zuidalpen blijven bij zuidwestenwinden vaak iets koeler dus je kunt geluk hebben. Dat is wat Rogier ook zegt.
  Weerman, skiër, Limburger
 • joostvanrooij 7 december 2017 · 21:14
  @Roel, geldt die hogere sneeuwvalgrens ook voor Les Menuires of ligt dat aan de 'goede' kant?
 • Pieter230976 7 december 2017 · 21:21
  Wil dat ook voor belgie zeggen , veel regen en geen sneeuw , of komt het toch nog goed met het lagedrukgebied boven benelux
  *bericht bewerkt door Pieter230976 op 7 dec 2017 21:23 (100% bewerkt)
 • Quick 7 december 2017 · 22:06
  Had natuurlijk liever het scenario wat gisteren op de kaarten stond, maar nu valt er in elk geval hogerop een ontzettend mooi pak sneeuw, ook in de Dolomieten waar ik begin januari heen ga. Die dalafdalingen kunnen ze de week erna wel weer repareren met kunstsneeuw, daar blijft het koud genoeg voor. Hopen dat het allemaal meevalt!
  Mr. Slow
 • Shane 7 december 2017 · 22:46
  Toch fijn dat de beheerders van dit sneeuwminnende weblogje, direct de moeite nemen om iemand van de broodnodige, psychologische ondersteuning te voorzien he @Sven311. Was anders een bijzonder onrustig nachtje voor je geweest denk 😉.

  @Rogier en @Roel , top 👍.
  I can stick uphill ice, on my saucer...
 • Roel admin 7 december 2017 · 22:53
  @joostvanrooij Les Menuires is vaak een heikelere locatie.

  Voor de rest morgen even afwachten.
  Weerman, skiër, Limburger
 • Nelis 7 december 2017 · 22:58
  Ik wilde net posten onder je weerbericht van vanochtend: kan niet wachten op de heerlijke voorspelling in het video weerbericht. Ben nu benieuwd wat je te vertellen hebt. Kan alsnog niet wachten, maar of het heerlijk nieuws is, is dus nog maar de vraag. Hier een paar duimen voor koud weer 👍👍👍👍. En we gaan het meemaken.

  Ps. Gelukkig toch nog wat spanning wbt het winterweer in de Alpen. Het zou toch zowaar een veel te voorspoedige sneeuwrit worden richting Kerst. Wat is tegenwoordig nog wintersport kerstvakantie voorbereiding zonder sneeuwstress? 😉
  Bergen + Sneeuw = ❤
 • Veenhoorn 8 december 2017 · 00:51
  Boehoe, boe Roel boe! Don’t shoot the Messenger zeggen ze wel eens, maar het moet er toch even uit. BOE!!!

  Hopen dat het toch net weer even iets kouder uit pakt voor de gehele Alpen. Al zou paradiski hoog genoeg moeten liggen voor een dump, volgens de huidige kaarten.
  Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
 • sven311 8 december 2017 · 06:09
  Toch fijn dat de beheerders van dit sneeuwminnende weblogje, direct de moeite nemen om iemand van de broodnodige, psychologische ondersteuning te voorzien he @Sven311. Was anders een bijzonder onrustig nachtje voor je geweest denk 😉.

  @Rogier en @Roel , top 👍.Shane op 7 dec 2017 22:46
  ja shane we begrijpen het, je spot graag met mensen. Deze vakantie betekent nu eenmaal veel voor me omwille van verschillende redenen. Stel ik me aan? Dat is mogelijk. Maar ik heb geen nood aan jouw belachelijke reacties hoor. @Roel en @rogier een welgemeende bedankt om steeds professioneel te blijven!
  Sneeuw is gewoon mijn obsessie.
 • Onnem 8 december 2017 · 06:55
  Op het Franse Skipass forum staan een paar kaartjes waar je haast bang van wordt.

  Volgens kaartje 1 gaat er in de Alpen een meter vallen. Dat is veel.
  Maar kijk dan eens naar de westelijke Pyreneen. Als er in de Alpen een meter valt, wat gaat daar dan wel niet gebeuren?
  Bacquira Beret is dan de place to be https://www.wintersporters.nl/skigebieden/baqueria

  En dan valt er nog iets anders op. ALWEER de Appenijnen. Kaartje 2 geeft daarvan detail.
  Die krijgen 400+ mm neerslag voor hun kiezen. Dat is wat in NL valt in een half jaar!

  @Roel klopt dit?

  Kaartje 1


  Kaartje 2


  *bericht bewerkt door Onnem op 8 dec 2017 06:56 (5% bewerkt)
  The older I get, the better I was
 • Rogier admin 8 december 2017 · 07:31
  @sven311 Ik begrijp je volkomen. En ik denk niet dat @Shane het vervelend bedoelt!

  Nu sneeuwt het hier in ieder geval... 😉
  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • Tim. 8 december 2017 · 07:38
  Hier in de Arlberg nu nog niets, redelijk zicht nog.
  Stuff: Rossignol Radical 8GS, Rossignol Radical 9SL Ti, Atomic Panic and Volkl Gotama
 • Michelle13 8 december 2017 · 08:28
  In Riederalp is het sneeuwfeestje begonnen 😃
 • Ribse 8 december 2017 · 08:41
  @Sven311 Dat is toch gewoon grappig wat @shane er van maakt. Laten we af en toe eens lachen. U skireis zal top zijn👌🏻
  Geen ski zonder après ski...
 • CJAHulskamp 8 december 2017 · 08:48
  Toch fijn dat de beheerders van dit sneeuwminnende weblogje, direct de moeite nemen om iemand van de broodnodige, psychologische ondersteuning te voorzien he @Sven311. Was anders een bijzonder onrustig nachtje voor je geweest denk 😉.

  @Rogier en @Roel , top 👍.Shane op 7 dec 2017 22:46
  ja shane we begrijpen het, je spot graag met mensen. Deze vakantie betekent nu eenmaal veel voor me omwille van verschillende redenen. Stel ik me aan? Dat is mogelijk. Maar ik heb geen nood aan jouw belachelijke reacties hoor. @Roel en @rogier een welgemeende bedankt om steeds professioneel te blijven!sven311 op 8 dec 2017 06:09

  Waar ging je ook weer naar toe ? 😉
  Relax en ga genieten van je wintersport.
  May the ski force be with you !!
 • sven311 8 december 2017 · 08:48
  @Sven311 Dat is toch gewoon grappig wat @shane er van maakt. Laten we af en toe eens lachen. U skireis zal top zijn👌🏻Ribse op 8 dec 2017 08:41Akkoord maar ik voel me al belachelijk genoeg met mijn paniekerig gedrag... en je kan er eens mee lachen maar niet in elk topic etc snap je. Hij bedoelt het vast niet slecht maar echt fijn vind IK het niet echt 😀. Swat zoals je zegt, er mag af entoe gelachen worden he!
  Sneeuw is gewoon mijn obsessie.
 • Shane 8 december 2017 · 08:59
  @Sven311, ik bedoel het zeker niet slecht. Integendeel, ik leef best een beetje met je mee en hoop op supercondities voor je, maar ook al heb je die niet (wat nu dus niet het geval is), dan nog ga je het super hebben. Het enige dat je vakantie kan verpesten is dat je je er van tevoren veel te druk over maakt (dan is het nooit goed) en daar probeerde ik je nu juist met mijn komische, doch vriendelijke berichtjes voor te behoeden. Gezien je vorige bericht nog even een tekstje uit mijn profiel 😉 :

  You put on your boots, click into your bindings, dust the snow off your skis and head out for the chair. It doesn’t matter if you failed your test, didn’t get the girl, or if your life is in a one way trip down the shitter, your world is right for the next couple of hours.

  En het maakt echt niet uit of dat op 50 centimeter kunstsneeuw is met wat poedersuiker er omheen, of in dikke pakken echte sneeuw. 😃
  I can stick uphill ice, on my saucer...
 • Edwin. 8 december 2017 · 09:02
  @Sven311 Dat is toch gewoon grappig wat @shane er van maakt. Laten we af en toe eens lachen. U skireis zal top zijn👌🏻Ribse op 8 dec 2017 08:41Akkoord maar ik voel me al belachelijk genoeg met mijn paniekerig gedrag... en je kan er eens mee lachen maar niet in elk topic etc snap je. Hij bedoelt het vast niet slecht maar echt fijn vind IK het niet echt 😀. Swat zoals je zegt, er mag af entoe gelachen worden he!sven311 op 8 dec 2017 08:48

  Relativeer gewoon wat meer! Het is zoals het is en niet anders. Niemand heeft er invloed op 😉.

  Ik wil in Nederland ook sneeuw dat blijft liggen, maar dat gaat niet gebeuren. Of niet lang iig. Ik weet gewoon dat het hier 5/6 maanden lang herfst is met af en toe een winters prikje. Dat het nu turbulent is maakt het volgen wel leuk.
  Never Stop Exploring
 • Michelle13 8 december 2017 · 09:21
  Wintersport met kerst is nou eenmaal niet altijd een gelopen race Sven. Ikzelf heb me er ook jaren druk over gemaakt. Want ook ik vind het belangrijk en ook ik wil fijne sneeuw etc. Maar de afgelopen 2 jaar was het niet top, en toch heeft mijn vakantie er niet onder geleden. We hebben eigenlijk net zoveel plezier gehad als andere wintersport vakanties toen er wel royaal sneeuw lag. Dus alle stress vooraf is zonde. Je gaat zeker wel een leuke vakantie hebben.
 • Rogier admin 8 december 2017 · 09:34
  En om daar nog bovenop te zeggen al ziet ergens de voorspelling er rooskleurig uit is het wel in die hoek @sven311

  enne @shane Geweldige tekst!
  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • CJAHulskamp 8 december 2017 · 09:40
  En om daar nog bovenop te zeggen al ziet ergens de voorspelling er rooskleurig uit is het wel in die hoek @sven311

  enne @shane Geweldige tekst! Rogier op 8 dec 2017 09:34

  Beetje te lang voor het tegeltje op de WC
  May the ski force be with you !!

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.