De tips voor als de condities minder goed zijn

Rogier op 16 december 2013· 9 reacties

null
Op harde sneeuw valt prima te skiën

De Kerstvakantie komt eraan. Ondanks dat er een mooi pak sneeuw is voorspeld voor de Westalpen, die er toe nu toe slecht bij lagen, zijn de condities niet zo rooskleurig als vorig jaar. Er is minder sneeuw gevallen, en vanwege een flinke inversie hebben de sneeuwkanonnen ook minder kunnen draaien dan normaal. Wees niet bang, op veel plaatsen is te wintersporten, maar de condities ‘houden niet over’. Veel skipistes zijn dan ook behoorlijk hard. Dit soort ‘matige’ seizoensstarts staan vaak garant voor veel ongelukken. Een aantal tips om lekker en zonder kleerscheuren te kunnen wintersporten in deze condities.

Slechte sneeuw veel ongelukjes
Winters met weinig sneeuw zijn over het algemeen winters met veel ongelukken. Ten eerste val je op een harde pistes harder. Maar vooral, harde pistes zijn lastiger te skiën en te boarden. Vers geprepareerde natuursneeuw is eenvoudig skiën. Maar harde kanon-sneeuw is een ander verhaal. Ook glij je op harde sneeuw bij een val veel langer door. Ook zijn er bij slechte sneeuw minder pistes geopend waardoor er meer skiërs en boarders op hetzelfde aantal pistes zijn. Dit levert meer botsingen en valpartijen op. Verder zorgen takjes en stenen op de piste voor af en toe een valpartij meer. Kortom meer kans op vervelende situaties. Maar ja, we willen toch allemaal de piste op. En dat kan ook best. Als je maar oplet.

Zo hard als kan
Wat ten eerste heel belangrijk is, is dat je je snelheid aan de condities aanpast. Dit is ook een piste regel trouwens. Als de pistes betonhard zijn, hou daar dan rekening mee. Ski of board langzamer. Op harde sneeuw is remmen lastiger en kost meer tijd. Denk ook na bij het inhalen dat je (nog) meer ruimte nodig hebt dat in zachtere sneeuw, even wegglijden gebeurd namelijk ook sneller. Hou ook hier rekening mee.

Goed materiaal
Zorg dat je materiaal goed geprepareerd is. Zeker de staalkanten zijn van groot belang. Want deze zul je nodig hebben op harde sneeuw. Hoe beter je materiaal op orde is hoe beter je zult skiën. Hier komt ook nog bij dat echte piste ski’s in deze conditie heel veel prettiger zijn dan off-piste of all-mountain materiaal. Dus als je de keuze hebt, of materiaal huurt, pak dan de echte pistelatten en niet de brede freeride ski’s of boards.

null

Vermoeidheid
Skiën op ‘mindere’ pistes is vermoeiender dan in goede sneeuw. Meer mensen op de piste ook. Hou hier rekening mee. Alles is net wat lastiger, dus als je moe bent stop dan met skiën of boarden. Nog eerder dan normaal. Als je vermoeid bent blesseer je jezelf eerder en maak je eerder fouten. Ga gewoon wat sneller het lekkere zwembad of de après-ski in ;-)

Steentje: rechtdoor
Dan ook nog een tip voor het behoud je ski’s of board. Veel mensen schrikken als ze een steentje zien op de piste en gaan dan vol op de rem. Vaak vol over de steentjes of grind. Omdat deze dan haaks op het belag krassen beschadigen deze krassen de ski’s meer omdat deze niet in de glij richting liggen. Tot overmaat van ramp heb je een veel grotere kans dat je een staalkant uit de ski’s of board trekt. Wat dan wel te doen? Als je stenen van ver aan ziet komen stuur er omheen, of rem van te voren af. Lukt niet niet. Maak je dan zo ligt mogelijk (zet minder kracht op de ski’s) en laat je over de steentjes heen glijden, rechtdoor.

Probeer eens wat anders
En als de condities echt niet super zijn kun je ook andere sporten proberen. Als de skipistes te hard zijn kan langlaufen en goed idee zijn, harde langlaufloipes zijn namelijk wel heel erg lekker. Maar je kunt ook denken aan watervalijsklimmen (erg leuk en spannend) met een gids, parapenten, wandelingen met een natuurgids of een middag in een lekker wellness-zwembad.

Hebben jullie tips voor als de condities minder zijn?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Goed stuk Rogier!
Hoewel veel mensen niet zitten te wachten op mindere omstandigheden (de gedachte alleen al), ontkom je er soms niet aan. En inderdaad, als je je een beetje aanpast aan de omstandigheden, is het nog steeds heerlijk om weer een dag in de bergen te zijn. Ik probeer op zulke zware dagen juist extra aan mn techniek te werken, lekker tussen die buckels door!

inderdaad goed stuk Rogier. leuke aanvullingen op deze stukken zijn misschien techniek tips voor als de pistes eens niet strak geprepareerd zijn zodat je je techniek kunt oefenen of aanpassen aan de omstandigheden. Altijd interessant om te lezen en later toe te passen wellicht.

Handige tips :)

Gang is alles

Leuk Rogier. Langlaufen wil ik nog altijd een keer doen, lijkt me leuk :), maar nooit van gekomen.

Ik vind overigens harde pistes best lekker. Vooral inderdaad met m’n pisteski’s, maar ik denk dat vooral vaak verhuurmateriaal het probleem is. Ik heb weleens ski’s gewisseld met mensen die gehuurd hebben en dan is het zoveel moeilijker om op zo’n harde piste naar beneden te gaan.

Overigens is daar vaak makkelijk wat aan te doen, gewoon even terug gaan en je kanten laten slijpen. Maar ik denk dat weinig mensen dat snel doen.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

Een piste met ijsplaten vind ik niet fijn maar een keiharde piste die nog net een beetje “griffig” is, vind ik juist lekker skiën.Lekker keihard knallen en veel minder zwaar voor mijn arme knietjes dan een piste waar eigenlijk goede sneeuw op ligt en die om 11 uur 's ochtends al helemaal kapot gereden is. Moet ik wel zeggen dat ik het nog nooit zo slecht heb mee gemaakt dat er stenen en takjes op de piste lagen. Maar piste ski’s zijn dan inderdaad wel handig en je hebt zeker scherp geslepen kanten nodig. Daarbij komt dat je ook nog wel over wat techniek moet beschikken en goed op je kanten moet skiën. Anders is het wel lastig want ik zie op dat soort momenten toch wel een hoop mensen die veel moeite hebben om niet te veel weg te rutschen.

Leuk stukje!

Op zo’n momenten merk je toch vooral dat je met goede techniek en een deftig geslepen ski je ook sloten plezier kan hebben bij slechtere omstandigheden (lees: dat die skilessen toch lonen!). Zelfs het meest stomme beginsel (ontspannen, voorwaartse druk) gaat er zo snel uit bij veel hobbyskiërs dat het maar een kwestie van tijd is vooraleer je ergens skies mag gaan rapen :).

En daarnaast, er is zoveel te doen in de Alpen dat je gerust eens kan uitwijken: wandelen, langlaufen, welness (spa), culturele/gastronomische bezoekjes, … Maar dan ben je natuurlijk best even voorbereid!

Zeer handige tips. Maar alles valt en staat met de juiste uitvoering van de techniek. Zeker als de ondergrond, de sneeuw hard of ijzig is. Daarom vooraf aan je techniek en vaardigheden werken. De indoorrollerskibanen zijn daar uitermate geschikt voor.

  • spam -

lange pistelatten of kortere ? met kortere kun je wel minder stenen raken.

Bedankt Rogier!! Ben nu 5 dagen op betonpistes aan t skiën, en vond t al zo suf van mijzelf dat t ondanks maanden voorbereiding op de rollerbaan soms toch wat glibberig gaat. Bemoedigend om te weten dat wel meer mensen dit hebben. En dat mijn anders zo fijne allmountainplankjes misschien ook een beetje debet zijn aan dit probleem. Morgen in ieder geval maar een extra slijpbeurtje. En bedankt voor de stenentips! Die kunnen we hier in La Plagne heel goed gebruiken!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie