Onvoorspelbaar?

Ruud op 14 januari 2014· 7 reacties

null

Wij wintersporters zijn allemaal geïnteresseerd in het weer, in ieder geval in de winter. We zijn afhankelijk van fronten die het witte goud uitstorten over onze geliefde bergen, we willen hogedrukgebieden om in Kaiserwetter de pistes af te knallen en we willen oostenwinden om de temperaturen tot in het dal winters te houden.

Halve experts
Wij kijken niet meer op van wat weertermen: nordstau, südföhn, pluim, we snappen wat het is. En anders zoeken het wel op de wintersportwiki. Of we vragen in het forum voor de tigste keer wat ook weer precies de Alpenhoofdkam is. In iedere geval kijken we iedere dag naar het weerbericht van Roel, zeker als onze vakantiedatum nadert. Ik betrap me er wel eens op dat ik voor de derde keer de site bezoek om te kijken of het weerbericht er nu nog niet opstaat om vervolgens te beseffen dat het zaterdag is en er geen weerbericht gaat komen.

Spannend
Dat het hele weersgebeuren dit jaar spannender is dan ooit, hoef ik jullie niet te vertellen. Ùren heb ik al op weersites gezeten tot nu toe in dit seizoen. En maar kijken naar die webcams. Bij beide trips die ik gemaakt heb tot nu toe was de sneeuwsituatie verre van stabiel winters. De eerlijkheid gebiedt trouwens te zeggen dat ik zowel in Italië als in Le grand Massif heerlijk heb geskied. In Italië dankzij de geweldige kunstsneeuwproductie en het al even geweldige weer. In Frankrijk dankzij de vers gevallen sneeuw, al hebben we dan ook een dag regen moeten incasseren. Maar tijdens beide tripjes viel het op dat de lokale weersverwachtingen een beetje of zelfs flink anders waren dan van te voren voorspeld. En met van te voren bedoel ik niet een week voordat we gingen.

null

De trend van dit seizoen?
Het weerbericht is sowieso een zootje dit seizoen. Ik snap natuurlijk dat het weer een dynamisch geheel is en dat het lastig is te precies te voorspellen hoe hoog en in welk dal de neerslag exact valt. Maar we hebben het de laatste tijd niet over neerslag in tegenvallende hoeveelheden of een iets hogere temperatuur: op het moment wisselen de verwachtingen per dag totaal. Of soms zelfs per uur. Het zijn vooral de lokale weersverwachtingen, en in het bijzonder die van Meteo France die rustig het pictogrammetje van een volle zon in een uur tijd omzetten naar het felbegeerde wolkje met vlokken.

Ieder run weer anders
Wat ik maar zeggen wil: iedere 6 uur kan het op dit moment anders zijn. Er lijkt geen peil op te trekken. In de dagen voordat ik naar Le grand Massif vertrok keek ik veel naar het Franse weerbericht en sites en ook die leken niet te weten wat ze er mee aan moesten. Dan appte ik mijn reisgenoten om twaalf 12 uur blij dat we best veel verse sneeuw zouden krijgen om vervolgens om acht uur te constateren dat het hele front van de kaarten was verdwenen en het “zomer” zou worden.

Uitdaging aan Roel
Kijk, dat het niet wintert, dat kan natuurlijk. Maar waarom volgen de weerberichten elkaar op met zulke snelle en onverwachte wisselingen?

Wellicht kan onze eigen weerman de vraag oppakken. Wat is er in deze winter tot nu toe aan de hand?

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Ik kijk al 6 weken iedere dag, ja zelfs meerdere keren per dag op deze site.
Terwijl ik zelf over 6 weken pas ga.
Ja het zit allemaal niet zo mee. Ik gun ieders dat er ieder weekend een halve meter valt.
Maarja, het blijft toch steeds maar hopen en afwachten.
Over een paar uur kijk ik maar weer een keer.

De obsessie wat betreft het weer is echt iets van de laatste 10 jaar… Via het net kan iedereen natuurlijk zelf in detail alles gaan opzoeken. Ik merk ook dat ik nu tig sites in de gaten hou en dat ik echt chagrijnig wordt als de voorspellingen verslechteren. Hoe relaxed was het vroeger toen je op wintersport ging zonder ook maar een flauw idee te hebben wat voor weer het ging worden…

Ha: Meteofrance! Die maken er ook in de zomer een zootje van. Wij hebben een huisje in Frankrijk en volgen dus ook voor onze huurders het Meteofrance weerbericht nauwgezet. Wij zijn er inmiddels van overtuigd dat Meteofrance het ‘gemiddelde weer voor de periode’ in de voorspellingen zet, en dit op de dag zelf bijstelt :-)

Gast635: net als Zoover weer en alle andere 14 daagse voorspellingen ;-)

Het weer is in een soort onbalans voor m’n gevoel. Te koud in de US en te warm aan onze kant.

De kaarten zijn in tegenstelling tot klassieke winterse opstellingen heel erg onvoorspelbaar. Er is een constant gevecht gaande, mede te danken aan jetstream die niet mee wil werken aan een winterse opstelling. Door dit gevecht melden de modellen constant iets anders en niets lijkt wat het is (zie kort geleden) alle modellen en vele mensen in de maling genomen omtrent invallende winter.

Wat Roel weergeeft is echt het beste op dit moment niet veel verder voorruit kijken dan 3 dagen. Natuurlijk ben je geneigd om dit wel te doen zeker als de huidige opstelling niet geeft wat men graag wil (voor de noordkant). Je kan dan gaan zoeken naar trends op de lange termijn, helaas leert het ons keer op keer dat het zomaar anders kan zijn. Een paar “goede” runs van het GFS en dan wil het ECMWF niet mee of andersom. En zelfs al zitten GEM, GFS en bijvoorbeel JMA op 1 lijn zegt dat nog niets.

Nee laten we het op max 3 dagen voorruit houden ter voorkoming van blij met een dode mus. Maar deze winter laten varen doe ik niet daarvoor is het te vroeg!

Seriously snow addicted family!

Hele dag sneeuw in Montafon. Tief op de piste en eindelijk een wit St Gallenkirch! Overigens waren de pistes wel al goed voor de sneeuw val.

Gelukkig lees ik hier dat er meer mensen verslaafd zijn aan deze website! Ben ik niet alleen in ieder geval :P

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie