BEWintersporte is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Beoordeel borstel- en indoor rolbanen (en win)

Beoordeel borstel- en indoor rolbanen (en win)

Roel op 13 maart 2018 · 62 reacties

Ervaringen gezocht

Skiën in eigen land is hot! In de grote skihallen wordt volop geskied, maar dat geldt ook voor de vele indoor-rolbanen en de borstelbanen. Het zal de oplettende lezer niet zijn ontgaan dat we op de homepage nu een overzicht hebben staan van al deze wintersportmogelijkheden in de buurt. We zijn nu op zoek naar ervaringen!

Heb je ooit een borstelbaan of indoor-rolbaan bezocht, laat dan een review achter en maak kans op een:

 1. Deuter Freerider Pro 30 Rugzak inclusief drinksysteem en thermozak;
 2. Adidas Progressor C goggle in kleur Blue Matt;
 3. Setje X-socks skisokken met de Nederlandse kleuren in 4 maten.

Ideale voorbereiding in eigen land

Of het nu een skihal, borstelbaan of een indoor-rolbaan is. Ze zijn ideaal om je techniek bij te schaven voor het echte werk in de Alpen, of om bijvoorbeeld je kinderen alvast de basis te leren voordat ze in de echte sneeuw staan. Het mooie is dat al deze banen in Nederland het hele jaar te gebruiken zijn. We richten ons nu op de indoor-rolbanen en de borstelbanen:

 • Indoor-rolbanen zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Dit zijn een soort lopende banden die onder een hoek staan opgesteld, waarop je voor een grote spiegel skiet en snowboardt. Onder deskundige begeleiding kun je hier werken aan je ski- en boardtechniek. In heel Nederland tellen we er op dit moment al 50.

  De ene rolbaan is sfeervoller ingericht dan de andere
  De ene rolbaan is sfeervoller ingericht dan de andere

 • De borstelbanen kennen we natuurlijk al wat langer. Deze outdoor-banen zijn veelal aangelegd op (kunstmatige) heuvels of stellages bedekt met kunststof matten waarop je naar beneden skiet. We hebben er tegenwoordig 15 in Nederland.
  Outdoor Ski en Fun Centrum Bergschenhoek
  Outdoor Ski en Fun Centrum Bergschenhoek

Deel je ervaringen

Nog niet alle banen op onze website zijn gevuld met informatie - daar zijn we druk mee bezig - maar naast de droge cijfers van baanbreedtes en het aantal rolbanen per locatie zijn we natuurlijk ook benieuwd naar jullie ervaringen. Welke borstel- of rolbaan voldoet helemaal aan jullie verwachtingen, hoe is het met de faciliteiten eromheen (bv. aankleding, horeca, etc.) en waar is nog veel op aan te merken (en waarom)? Deel je ervaringen met ons! Deze informatie kan door andere ski- en snowboardliefhebbers weer gebruikt worden om de goede keuze te maken.

Win!

We zetten daar natuurlijk graag iets tegenover. Als je een goede review plaatst van een borstel- of indoor rolbaan maak je kans op de bovenstaande prijzen. Wees daarin zo volledig mogelijk. Benoem positieve en negatieve punten, beschrijf wat je is opgevallen en geef eventueel tips. Reviews van skihallen en skigebieden zijn natuurlijk ook welkom, maar zijn ditmaal uitgesloten van deelname. We zien jullie reviews graag tegemoet (zorg dat je ingelogd bent!). Tot eind maart maak je kans op de prijzen.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Kees4 13 maart 2018 · 16:17
  Ik heb leren snowboarden op een rolbaan in Heemskerk. Supergoede service en echt een goede leraar.
  Ik vond het in het begin echt lastig, maar eenmaal na een paar lessen de combi met snowplanet in de echte sneeuw gingen mijn ogen pas goed open.
  Technisch moet je op een rolbaan heel netjes zijn. Dit betekende voor mij dat ik na 10 uur les op de rolbaan, fluitend het hele skigebied rond ging tijdens mijn wintersport. Ik kan mij wel voorstellen dat het gebrek aan snelheidsbeleving voor mensen nogal schakelen is als zij de eerste keer de echte sneeuw in gaan. TIP! : Ga voordat je naar je wintersportoord gaat een uurtje in een indoorskihal om alvast de transfer te maken.


  *bericht bewerkt door Kees4 op 13 mrt 2018 16:44 (5% bewerkt)
 • Simonko 13 maart 2018 · 16:38
  @Roel In Hoorn, Noord-Holland, zit ook een rollenbaan. http://skicentrum-hoorn.nl

  Die kon ik zou gauw niet vinden in jullie overzicht
 • eveliennijs 13 maart 2018 · 16:44
  Skiën op een indoor rolbaan is anders dan op echte sneeuw.

  Ik heb ooit skifeestjes gegeven in de Mixx in Herselt, een indoor rolbaan en dat was echt suuuupeerr. Je leert skiën met enorm veel sfeer en gezelligheid. Als beginnende skiër leer je zeer snel bij doordat er hard gewerkt wordt op techniek. De begeleiders kunnen je techniek van heel dichtbij zien en volgen waardoor je snel verbetert. Als je al beter kan skiën is het leuk om een aantal trucjes te doen. Op een rolband is er 'valcontrole' waardoor je wat meer durft. Als je valt wordt de band meteen stopgezet. Dit zorgt bij alle mensen voor meer durf. Men gaat vele sneller op ski's of op een snowboard durven staan en trucjes durven doen omdat je je veilig voelt.

  Veiligheid, gezelligeid, sfeer, al spelenderwijs leren skiën/snowboarden en dat in combinatie met de beste tips en tricks en uitstekend materiaal! Ik zou zo zeggen, echt een ENORME AANRADER!!! Vaak zijn de skigelegenheden zodanig ingericht dat je je echt op vakantie voelt, echt zeer leuk!!
  *bericht bewerkt door eveliennijs op 13 mrt 2018 16:49
 • #Stijn 13 maart 2018 · 16:47
  In Oud Turnhout (België) hebben ze ook een rolband, waarop je kan leren skiën.

  Na enkele jaren geskied te hebben, ben ik hierop mijn techniek gaan bijschaven. Het was een rolband met de steilheid van een blauwe piste. Vooraan kon je je vast nemen aan een ‘bar’ en jezelf continu volgen in de spiegel voor jou.

  Als ik eerlijk ben denk ik dat dit niet iets is om het wintersporten te leren, maar eerder om techniek bij te schaven.

  Wintersport leren doen gaat om het totale plaatje, je moet in een lift durven zitten, durven glijden over echte sneeuw met soms behoorlijk wat mensen om je heen, obstakels ontwijken, de kou trotseren. Dat maakt een rolband ook een totaal andere ervaring.

  Ik ben zelf trouwens eenmaal onderuit gegaan op die rolband, toen ik wat snelheid wilde pakken en er dan vol de rem op gooide, zoals je ook wel eens vlak voor een lift of een van je medeskiers de rem er vol in gooit. Ik lag wel beneden tegen de spiegel toen ik dat probeerde 😉!

  Al met al een leuke ervaring, die wel wat extra techniek heeft opgeleverd!
  Die laatste lift halen...
 • Tiny-M 13 maart 2018 · 16:53
  Heb m'n reviews toegevoegd hoor!
 • martijn admin 13 maart 2018 · 16:58
  @Simonko bedankt voor de tip, deze hebben we direct toegevoegd: https://www.wintersporters.nl/rolbanen/skicentrum-hoorn...
 • coendostres 13 maart 2018 · 17:07
  Ik ben afgelopen zondag met de kids (5 en 7 jaar) voor een proefles geweest bij SnowSportCenter Utrecht geweest.
  Hier hebben ze een stuk of 6 rolbanen naast elkaar.

  De leraar was erg leuk met de kinderen, mijn zoon zei: "Zullen we hier elke zondag heen en dan bij die meneer?"

  In je normale kleding (lange broek en lange mouwen) aan de gang, ideaal!
  Skischoenen en ski's pakken en van start!

  Startend aan de stang vooraan op de rolbaan gaat een ieder goed af, daarna los en de pizzapunt oefenen kijkend in de spiegel waarachter de pappa's en mamma's hun kroost bekijken.
  Ze deden het goed, daarna ging de rolbaan wat harder en de vervolgstap was heen en weer over de volle breedte van de baan, dat werd wat moeilijker maar met vallen en opstaan zullen ze er komen, het uur was snel om, we komen zeker nog een keer terug.

  De rolbaan is op een industrieterrein, goed bereikbaar met auto en/of OV.
  Parkeren kan op het ruime parkeerterrein voor de deur.
  Binnenkomst van het gebouw is sfeervol met een cijfer 8, er mag iets meer aankleding zijn.
  Om de hoek is een zitje bij de haard.
  Binnenkomst van de skihal is fris en door de minimale sfeer-aankleding krijgt het een cijfer 6,5.
  Liever wintersport dan zomervakantie.
 • Josanne 13 maart 2018 · 17:15
  Ik zie bij Snowlimits in Groningen staan dat ze geen verstelbare hoek hebben, die hebben ze wel!
 • ron_R 13 maart 2018 · 17:20
  vorig jaar begonnen met skiën en na een paar keer indoor geskied te hebben dit jaar bij skifit in Eindhoven les genomen je leert daar echt de techniek en fouten worden meteen afgestraft en je merkt dat als je op echte sneeuw skiet je profijt hebt van de lessen
  dit jaar weer lessen nemen
 • Mosquito 13 maart 2018 · 19:42
  Leuk initiatief. Ik heb meteen een review geplaatst van mijn favoriete skicentrum in Hoofddorp. Overigens staat die alleen als borstelbaan aangemerkt op het overzichtje, terwijl die ook een rollerbaan heeft. Dat laatste staat dan weer wel in de omschrijving.
 • Roy83 13 maart 2018 · 20:12
  Ik heb ook mijn ervaring gedeeld met de rolbanen waar ik ben geweest. Overigens klopt volgens mij niet alle informatie, wil je dat in dit topic @Roel of liever op een andere manier?
  #helmetsarecool
 • Jeffvdv 13 maart 2018 · 20:18
  Er is iets fout gegaan met mijn review over indoor ski Schagen, maar voor een goede techniek kan je daar zeker terecht. Als ik later nog zin heb zal ik de review eens opnieuw tikken...

  De baan heeft overigens wel een verstelbare hellingshoek! Tevens sta je daar met maximaal 2 man op de baan.
  *bericht bewerkt door Jeffvdv op 13 mrt 2018 20:20 (9% bewerkt)
 • Roel admin 13 maart 2018 · 20:38
  @Josanne @Mosquito bedankt, we checken het.
  @Roy83 stuur me maar een PM. @Jeffvdv stuur ook maar een PM met de tekst die je had willen typen. Dan passen we je bijdrage aan.

  Een kleine toevoeging, vergeet niet in te loggen voordat je de review schrijft anders kunnen we je niet bereiken als je gewonnen hebt.
  Weerman, skiër, Limburger
 • NicoR 13 maart 2018 · 21:09
  Jammer dat de Belgische banen (waaronder Yeti Ski & Snowboard te Anderlecht [http://www.yetiski.be/]) niet vermeld worden.

  Vreemd genoeg wel bijzonder weinig rolbanen in België: mocht ik zelf ook les kunnen geven (maar helaas ...) zou ik er zo zelf eentje beginnen. 😉
  *bericht bewerkt door NicoR op 13 mrt 2018 21:10 (8% bewerkt)
 • prinsen 13 maart 2018 · 21:14
  snowboarden landgraaf
  daar heb ik vele uren geweest en veel geleerd
  het is zeker anders dan op echte sneeuw
  maar ik kan het iederéén aanraden om je
  voor te bereiden voor je echt gaat skien of snowboarden
 • IkBakErNiksVan 13 maart 2018 · 21:15
  @NicoR
  Ik ben echt enorm benieuwd naar of zoiets lucratief is.
 • BKO 14 maart 2018 · 00:48
  De indoor ski rolbaan is al bijna 40 jaar in Nederland, eind jaren 70 begonnen als langlauf loopband en daarna ge-evolueerd naar een vaste helling met instelbare hellingshoek van zo'n 10m x 5m met een euwige afdaling.

  Als je je techniek wilt bijhouden of verbeteren is er geen betere manier om dit bij te schaven.
  Er is een wezenlijk vershil tussen een rollende borstelbaan en een tapijtbaan qua gevoel en techniek. Omdat je jezelf vaak kan zien in een raam/spiegel kan je precies zien wat je goed / fout doet

  Ik heb bijna 30 jaar lang op een indoor rollende borstelbaan geskied waardoor skien op ijs en harde pistes niet lastig voelt.
  Een borstelbaan voelt als een ijzige piste waar je goed moet kunnen kanten. Een tapijtbaan voelt meer aan als gladde papsneeuw aan en je voelt het direct als je teveel kant gebruikt.

  Beide hebben voor en nadelen maar er gaat niets boven de bergen!
  De hobbels en moguls leer je zeker niet op een rolbaan maar je ziet de renners van de tour de france ook op een hometrainer warmdraaien voor een etappe! Daar kun je het beter mee vergelijken

 • niekniek 14 maart 2018 · 07:05
  Ik heb jarenlang een seizoenkaart gehad op de rollerbaan (25 lessen)
  Ik vond het geweldig om te doen
  Na een paar jaar bij ik ook bij de skiclub in Rucphen gegaan
  Dus van september tot eind maart 2x per weer skiën
  Zag het gewoon als sporten
  In de zomerstop gingen we ook meestal wel 2x in de maand de sneeuwhal in
  Nu ik aan het zitskiën ben is het meestal 1x in de. 2 of 3 weken w2 uur les, meestal Landgraaf
  Helaas kan dat niet bij de rollerbaan waar ik woon
 • Puckster 14 maart 2018 · 08:00
  Wij hebben met tweeen tien lessen op de rollerbaan in Den Bosch gehad. Ontzettend fijn om zo je techniek aan te scherpen. Groot voordeel, je ziet jezelf in de spiegel en kunt je houding dus goed corrigeren iets wat op de berg moeilijker gaat. Het maken van meters, en het inprenten van de goede houding (en dus techniek) is heel fijn op zo’n baan. Niemand die voor je skiet en het is eindeloos dus je kunt lekker door met oefenen. Tevens was het een hele goede training voor je beenspieren voorafgaand aan de vakantie. Ik heb minder last van spierpijn gehad en je hebt niet het idee na een jaar weer de eerste dag jn te moeten komen omdat je al een aantal maanden op de ski’s hebt gestaan.

  In Den Bosch is er een gezellig skihutje bij om nog iets te drinken. Er zijn maar twee banen dus op tijd reserveren is wel her advies! Alles staat en valt natuurlijk ook met de kwaliteit van de leraar die je krijgt!

  Ik ga dit jaar weer voor lessen op de rollerband!
  *bericht bewerkt door Puckster op 14 mrt 2018 08:02 (13% bewerkt)
 • Roy83 14 maart 2018 · 08:09
  Dat van die leraar klopt. Ik heb ervaring met zowel Deplhindoorski als Snowise en hoewel zowel Cas als Marleen hele goede leraren zijn die zeer goed weten hoe je leert skien, past de stijl van Cas ons net iets beter (maar dat is ook persoonlijke voorkeur).

  Ik denk dat veel banen in de drukke uurtje voor beginners ook wel ‘bijbaan’-leraren inzetten. Niet per se slecht (heb wel eens een uurtje les in Snowworld gehad van iemand die dat als bijbaan deed, maar dat dat was heel goed), maar dan is de kans op wat wisselende kwaliteit wel wat groter.

  Je leert niet specifiek op ijs, slechte sneeuw of bulten skien, maar volgens mij begint alles met een goede basistechniek en houding en dat leer je zeker op de baan.
  #helmetsarecool
 • Co-smeenge 14 maart 2018 · 08:21
  Op de indoorrolbaan leer je heel goed je techniek de leraar staat dichtbij en geeft direct aanwijzingen zodat je er direct weer aan kan werken ideaal
 • Roel admin 14 maart 2018 · 10:21
  @Kees4 @coendostres @Puckster zet jullie reviews even bij de betreffende baan, dan kunnen we hem altijd terugvinden (en doe je mee met de actie 😃).

  Jammer dat de Belgische banen (waaronder Yeti Ski & Snowboard te Anderlecht [http://www.yetiski.be/]) niet vermeld worden.

  Vreemd genoeg wel bijzonder weinig rolbanen in België: mocht ik zelf ook les kunnen geven (maar helaas ...) zou ik er zo zelf eentje beginnen. 😉NicoR op 13 mrt 2018 21:09
  We willen die nog gaan toevoegen. We hebben dit lijstje uit België, kennen jullie er meer?

  Indoor-rolbanen:
  - Ars Valendi - Herselt
  - ISC-Ski - Oud-Turnhout
  - Yeti Ski - Anderlecht
  - Ski-Inn - Brugge
  - Albrecht & co - Beringen
  - Lissenvijver - Geel
  - Montblanc - Roeselare
  - De Dam - Lokeren
  - Topfit - Middelkerke

  Borstelbanen:
  - Yeti Ski - Anderlecht
  - Skibaan Katteven - Genk
  - Zondal - Deurne
  Weerman, skiër, Limburger
 • Hooykaas 14 maart 2018 · 10:24
  De "Wolfskamer " in Huizen NH
  Prima baan.3000 leden.
  Club zitski.
  Aardige mensen en leraren.
 • NicoR 14 maart 2018 · 11:07
  @Roel

  Er is enkel een (outdoor) borstelbaan bij Yeti Ski & Snowboard in Anderlecht, géén rolbaan.

  Voor het overige lijkt alles me correct. In Wallonië is er nog steeds géén aanbod: daar rekent men op de Ardennen.
  *bericht bewerkt door NicoR op 14 mrt 2018 11:07 (9% bewerkt)
 • dan58 14 maart 2018 · 12:42
  @Roel
  SkiBaan Kattevennen Genk bestaat al jaren niet meer.
  Wel plannen goedgekeurd voor nieuwe outdoor- borstel- Snowboard-place i.s.m. BLOSO ( inclusief springkussens en dergelijke)
 • dan58 14 maart 2018 · 14:16
  #@ Roel
  www.tvl.be/nieuws/genk-krijgt-uniek-snowboardlocatie-49267...
  19 sep. 2017 - In Genk komt er een unieke skipiste voor top-sneeuwsporters. De voormalige skipiste van Kattevennen wordt een dry slope. Een dry slope is een sneeuwloze imitatie van een schans, waarop spectaculaire sprongen gedaan kunnen worden. Er zijn er maar vijf in de hele wereld waaronder één in Canada ...
 • Puckster 14 maart 2018 · 16:47
  @Kees4 @coendostres @Puckster zet jullie reviews even bij de betreffende baan, dan kunnen we hem altijd terugvinden (en doe je mee met de actie 😃).

  @Roel Bedankt voor de tip Roel! Ik het niet helemaal in de gaten. Met een paar kleine aanpassingen daar nu geplaatst!

  *bericht bewerkt door Puckster op 14 mrt 2018 16:47
 • Dianahoog 14 maart 2018 · 18:20
  Wij zijn in de gelukkige situatie dat er al jaren een indoorbaan in onze nabijheid is ( joure). Mij beide kinderen heb ik er van kleins af aan op les gehad en dat kan ik iedereen aanraden. Uiteraard gingen ze ook op les in de sneeuw, maar konden direct met de kinderen mee die al wat konden skieen. Geen huilende kinderen maar lachende kinderen die gelijk de blauwe piste af konden. Ikzelf heb mijn snowboarden bijgespijkerd op de baan. Kon ik eerst niet meekomen met de groep. Het jaar daarop kon ik opeens ( niets verteld van mijn lessen) minstens zo goed boarden als de rest. De laatste 3 jaar ben ik overgestapt op ski's en leer ik op de baan ontzettend veel bij. Wij zien het skien op de baan ondertussen als hobby en sport dus zie je ons daar het hele seizoen.Het is een hele goede voorbereiding voor in de sneeuw en we gaan ieder jaar beter skien. Leerzaam, Leuk en gezellig. Iedereen die je daar ontmoet heeft minmaal 1 hobby hetzelfde. Mocht je op de baan leren skiën en nog geen berg ervaring hebben dan is een lesje in de sneeuw wel aan te raden. Even voelen dat je als je niet remt alles maar harder gaat er verschillende types sneeuw zijn, meerdere personen op de pistes etc. Ik kan echter iedereen aanraden om in Nederland alvast les te nemen. Scheelt ook heel veel spierpijn tijdens je vakantie.
 • Bronkies 14 maart 2018 · 19:03
  Skipiste Nieuwegein een super borstelbaan. Hier leer je perfect technisch skieën en snowboarden van gediplomeerde skileraren. Met veel aandacht voor jong en oud.
  Leuke gezellige arrangementen, kinderfeestjes, tuben, genoeg te doen.
  Heerlijke eigen gebakken appeltaart je zit heel gezellig in de serre en bij mooi weer natuurlijk buiten. Een skishop met kleding en materiaal voor kinderen en
  volwassenen. Wintersport in eigen land.


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.