Ideeën gezocht voor project Respect the Mountains

Arno5 op 14 januari 2014· 20 reacties

null

Op vrijdag 21 februari organiseren we in Samoëns het Evenement Epic, in samenwerking met de van oorsprong Nederlandse organisatie Respect the Mountains. EPIC staat voor “Exploring mountains, inspiring conservation”. Het doel van dit project is jonge wintersporters bewust te maken van het belang de bergen te respecteren. Respect voor de natuur en de impact hierop als wintertoerist, maar ook respect voor de gevaren die de bergen kunnen herbergen, zoals het gevaar van lawines.

De doelgroep
De doelgroep van het event zijn jongeren tussen de 12 en 16, die zich 's ochtends inzetten voor de natuur en de kwetsbare bergomgeving en daarmee in de middag een smakelijke lunch en een winteractiviteit te verdienen. Ze kunnen dan kiezen uit een freeride sessie, een snowsafetyclinic of een sneeuwschoenwandeling.

null
Zwerfvuil na de winter

Wat te doen?
Maar wat laat je deze kids doen op deze ochtend ? 's Zomers is dat gemakkelijk ; iedereen trekt erop uit met een grote vuilniszak en een paar handschoenen om afval op te pikken. Maar 's winters gebeurt dit pas als de liften sluiten en de sneeuw gesmolten is. Natuurlijk valt er ook tijdens het seizoen best wel iets op te rapen, maar om daarmee 50 kids bezig te houden wordt wat lastig…

null

Wintersporters denktank
Daarom willen we graag een beroep doen op de Wintersporters denktank: Wat kunnen we deze 50 jongeren gedurende de ochtend laten doen (liefst in het skigebied) waarbij ze hun handen uit de mouwen moeten steken om de kwetsbare bergomgeving te beschermen ?

Wie heeft er een, of zelfs hét gouden idee voor deze EPIC dag ?

Arno5
beleeft in het Franse Grand Massif vanuit het basecamp in Samoëns mooie avonturen en houdt ons daarvan op de hoogte.

Plaats een reactie

muzikaal: een compilatie op het lied “We are the world” oefenen en tijdens de lunch in diverse restaurants ten gehore brengen aan het grote publiek

conversatie: laat de wat mondige jongeren instappen bij mensen in de (gondeltjes)lift om het gesprek aan te gaan, wat uitleg te geven en evt een discussie te starten.

doen: op rookplekken gaan wachten tot iemand een peuk op de grond gooit, en vervolgens sneeuwballen gooien naar deze mensen (en daarna uitleggen waarom)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@Ferdinand +1 voor doen :D

Bij eetgelegenheden langs de pistes patrouilleren en al het afval wat weggegooid word oprapen en de mensen hier op aanspreken,

Laat ze off-piste gedeelte zien waar lawinegevaar is, en ze daar laten zien hoe daar wat aan gedaan kan worden, maar ook daarbij uitleggen wat een lawine voor schade kan aanrichten aan de natuur, en natuurlijk ook met ze oefenen voor als ze er zelf in terecht komen

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Schade van Lawine aan de natuur gaat me wat ver, een lawine is en blijft een natuur fenomeen al dan niet door skiers getriggerd.

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt

Die asbakjes die op de foto staan, uitdelen aan mensen die staan te roken, de meeste rokers willen prima hun peuken meenemen en ze in een prullenbak gooien. Maar ze willen ze niet los in hun zak houden, kortom, die bakjes superidee!

Boven aan de liften gaan vaak mensen even van het uitzicht genieten en hun zelf meegebrachte broodje franse stinkkaas opeten. Wellicht zijn er vakantiegangers bij die aangesproken dienen te worden op het achterlaten van afval.

Het lawine-idee idee van @Birdheart lijkt me ook niet verkeerd.

succes, 12 tot 16 is een mooie doelgroep. (Als ze slapen)

Het (stelselmatig) weggooien van afval is echt pure onverschilligheid zonder respect te hebben voor de natuur. Als ik eigen etenswaren etc. meeneem naar boven stop ik het afval altijd weer in de tas of een afvalbak indien aanwezig.
Het actief aanspreken daarop van mensen op een tactische manier (dus niet dat belerende of agressieve) zou mijns inziens een hele goeie optie kunnen zijn.

En horken zul je altijd houden die het gewoon geen zak uitmaakt dat ze de boel vervuilen…

@Bartus volgens mij wordt er nergens iets gezegd door schade aan de natuur door lawines. Dat zou inderdaad ook van de gekke zijn…

Click. Click. Peace

Merci voor jullie input!
Voor dit project is het een must dat de deelnemers echt de handen uit de mouwen steken, dus daadwerkelijk zelf iets actief doen. Educatie geven aan mede-wintersporters is een heel goed idee, maar in dit geval minder bruikbaar…

Spui vooral nogal even door :)
@Rogier; @Bartus’ reactie was nav de opmerking van @Birdheart

ah, my bad…

Dat had ik niet gezien. Inderdaad lawines hebben juist een goede functie voor de natuur. Ze zorgen voor natuurlijk erosie. Waardoor het ecosysteem niet ‘verstopt’ het zorgt voor openingen in bossen waardoor dieren en planten meer licht krijgen. Kortom vernieuwing in de natuur.

Verder doen de meest dodelijke skiërs lawines heel weinig met de natuur. Het zijn de grote spontane lawines die hele bossen aan gort trekken. Daar kunnen wij als mens niets aan/tegen doen.

Door skiërs zijn er juist minder grote lawines. Oude lawine geulen naast skigebieden slippen juist dicht omdat deze helling vaak geskied worden hierdoor wordt de ondergrond stabieler en komen er zelden echt grote lawines naar beneden waardoor bossen helemaal (te?) dichtslibben.

Click. Click. Peace

Jups, sorry misschien was mijn commend duidelijker geweest als ik er een linkje bij gezet had

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt

@Arno

“Het doel van dit project is jonge wintersporters bewust te maken van het belang de bergen te respecteren”

Dan zou ik zeggen laat ze de mooiste dingen zien van de bergen en de beestjes die er wonen, dan gaan ze het vanzelf respecteren. De marvel staat vol met informatie over de dieren die er leven. een snowshoe tocht erover en gaan.

of de lapiaz ingaan? kan me een filmpje herinneren waarin ze een lapiaz in flaine ingaan. maar dat zal vast lastig zijn met 50 man.

Volgens mij zit er trouwens in de hele kunstsneeuw productie in de alpen ook een milieu factor. (water schaarste enz) Een rondleiding of uitleg over het besneeuwings proces en wat daar op milieu gebied bij komt kijken kan ook leerzaam zijn.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

@arno5 natuurlijk

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

lovenswaardig initiatief … ik zou op strategische punten (e.g. boven aan de Grand Vans lift ,diegene die van Flaine komt, en waar best veel gepicknickt wordt) en of het stukje tussen Gron en Les Carroz boven … toch maar vuil collecteren en duidelijk laten zien hoeveel er weggegooid wordt, en of wijzen op de aanwezigheid van vuilbakken. afhankelijk van de sneeuw zou je richting het Lac De Gers kunnen skien/sneeuwschoenen, brengt je in het Reserve Naturel, en eens weg van het ski-gebied, wat het contrast mss eens zo duildelijk maakt.12 tot 16 is wel jong voor een bewustmakingsactie, maar goed … jong geleerd is oud gedaan zeker? iets met alle 50 tegelijk doen is sowieso moeilijk, om het bredere publiek bewust te maken zou je ze alle 50 met een soort vuilzak-rugzak met een boodschap (frans, engels en mss nederlands) laten rondskien (best ook weer op de strategische punten). ben misschien ook in de regio die dag. ben benieuwd

Idd @jeroen6; kunstsneeuw is zeker een factor die niet erg ecolo is; kun jij hier een concrete ‘handen uit de mouwen’ actie omheen verzinnen? :) Ik heb me er het hoofd ook al over gebroken…

En ja beesten kijken is zeker een optie. We hopen met een natuurbeheerder/boswachter wildspot-spots gaan inrichten met de hulp van een aantal deelnemers

En @gast387 en anderen; een concrete opruimactie met bagpacks op de rug was idee nummer 1, maar nu vond de marketingmanager van het skigebied opeens dat dit slecht voor het imago van het skigebied zou zijn; mensen zouden kunnen gaan denken dat het nodig is, was zijn mening…

@Arno5 ik denk dat @Jeroen6 eerder bedoeld dat je kunt laten zijn welke maatregelen er genomen worden om het besneeuwen van de pistes juist zo ecologisch/ mileu vriendelijk mogelijk te laten zijn. Dus, alternatieve energie, opsparen van water en het opvangen en opslaan van ‘overgebleven’ sneeuw voor later gebruik. Even aangenomen dat Grand Massif idd dit soort maatregelen gebruikt.

Wat mij verder opvalt is dat de jongeren kunnen kiezen tussen en snowsafety clinic en een freeride session, ik zou zeggen niet het ene zonder het andere. Geen Freeriden zonder safety en geen droge safety clinic zonder een Freeride sessi als kers op de taart.

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt

@bartus idd daar doelde ik meer op. Ik begreep dat er in de alpen toch echt wel regels aan de besneeuwing verbonden zitten… met name op milieu gebied zoals Bartus aangeeft waar de gemiddelde wintersporter geen weet van heeft.

Je zou ook die kids eens over het probleem kunnen laten buigen. wie weet komen die jonkies wel met goede out of the box ideeen. Dan is dat de opdracht… hoe maak je de besneeuwing nog milieu bewuster (natuurlijk na uitleg van het huidige systeem)

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Ik snap @Jeroen6 z’n idee en helemaal mee eens dat dat een van dé knelpunten is in een skigebied, maar hoe kunnen ze dan actief bezig zijn, dus handen uit de mouwen steken, omtrent dit onderwerp kunstsneeuw? Ze moeten aan de slag…!

Ja een social media actie onder de potentiele deelnemers is ook een goeie; kijken waar zij mee aan komen zetten qua input en ideeën…

Volgens mij zwerft er altijd wel afval rond in het skigebied, denk aan skikaartjes, labello’s, snicker papiertjes, etc. Het is toch juist een mooi voorbeeld om dàt op te ruimen + de hierboven genoemde picknick plekken? Ondertussen aan rokers asbakjes uitdelen en je hebt een nuttige en leerzame ochtend :)
Het skigebied geeft juist een positief signaal af door deze actie toe te juichen!

Agree met @gast351: geen beter signaal dat je de bergen respecteert, dan te laten zien dat jongeren actief hun handen uit de mouwen steken en het zwerfafval op staan te ruimen van anderen! Dan denk je wel 3 x na voordat je je snoeppapiertje of peuk de sneeuw in gooit. Afval is niet ‘weg’!

Handen uit de mouwen en vuil rapen!
Al die papiertjes tellen op tot een berg afval die de bergen vervuilt.
Naast al het vuil op de berg is het wellicht een idee om de afvalproductie van een bergrestaurant van één dag te scheiden en van de berg zien te krijgen.

Moeilijk uit te voeren, maar zou het niet leuk zijn om met hometrainers een sneeuwkanon een dag van energie te voorzien en daardoor te laten draaien.

Super idee @Gast765 die laatste; die onthouden we voor volgend jaar! dank je wel :)
Is hier een natuurkundige in da house die ff kan berekenen hoeveel spinningfietsen we nodig hebben voor het draaien van een gemiddelde stoeltjeslift?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie