Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Waarom gadgets niets toevoegen aan wintersport

Arjen op 20 november 2018· 73 reacties

Zittend in de lift kijk ik naar de verse sneeuw die vannacht gevallen is. De zon begint door te breken en het is zo’n ochtend waar je als wintersporter van droomt. Maar op de een of andere manier ben ik de enige die het ziet. De rest kijkt naar het scherm van z’n telefoon…

‘Het weer schijnt fantastisch te zijn’

Technologie is tegenwoordig overal. Ook op de piste. Waar het gebruik van de telefoon tot voor kort nog wel meeviel vanwege dure roaming kosten, is data in het buitenland goedkoper dan ooit. Daarnaast hebben veel skigebieden geïnvesteerd in WiFi netwerken waardoor je in de lift direct verbonden bent met het World Wide Web en het thuisfront op de hoogte kunt stellen door even een update op Facebook te plaatsen, ‘Ik zit in de stoeltjeslift in Oostenrijk. Het weer en de sneeuw schijnen fantastisch te zijn, maar ik maak het niet écht mee want ik zit vast aan m’n telefoon…’

Actiecamera’s en apps

Lang leve de technologische vooruitgang dus. Een vakantie in de bergen die toch voor een deel ook weer bedoeld is om te ontstressen neemt weer een ander soort stress met zich mee. ‘Zou je even kunnen kijken of m’n GoPro aanstaat?’ of ‘Check eens hoe hard ik ging op de laatste afdaling!’ Er glijden tegenwoordig meer wintersporters voorbij met een actiecamera en een app als Ski Tracks op de telefoon dan zonder. Na iedere afdaling gaat de broekzak open om te kijken of de topsnelheid verbeterd is. Nog even los van het feit dat veel skiërs die topsnelheid überhaupt niet aankunnen als je kijkt naar hun skicapaciteiten en daarmee onbedoeld een gevaar op de piste zijn geworden, leidt technologie verschrikkelijk af van waar het echt om gaat.

Photo: Les Arcs / MerciCreative

Oproep

Nog erger wordt het wanneer technologie echt deel gaat uitmaken van je materiaal. Neem de Oakley Airwave skibril, waar je allerlei ‘handige’ informatie zoals snelheid, hoogte en navigatie in de lens van de bril geprojecteerd krijgt. Je kunt er zelfs de locatie van je vrienden op de berg mee bepalen. Superhandig. Als we niet opletten gaat wintersport straks bizar veel gelijkenissen vertonen met het ‘normale’ dagelijkse leven, waarin we allemaal naar diverse schermen aan het staren zijn en we niet meer écht zien wat er gebeurt.

Dus skigebieden in de Alpen: pak het anders aan. Kappen met die WiFi verbindingen op de berg en in de restaurants. Adverteer met een WiFi vrije omgeving, waardoor je weer echt kunt genieten van hetgeen waarom je die duizend kilometer gereden bent: die fantastische witte bergen.

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

Roy8320 november 2018 · 07:30

Wifi gebruiken en online zijn is toch gewoon iets dat je zelf doet? Daar hoeft de wifi toch niet voor uit ;)?

Eerlijk gezegd valt het me in de sneeuw niet eens zo op. Ja, er worden veel foto’s gemaakt (en gelukkig ook gedeeld) en ja, veel mensen hebben een trackapp aan, maar volgens mij gaat dat maar bij weinig mensen echt om de topsnelheid. Ik vind het leuk om te zien waar ik geweest ben, hoe ver ik geskiet heb etc. De topsnelheid interesseer me niets (en ik denk dat een telefoon ook bar slecht meet).

Zolang mensen op hun telefoon zitten maar niet autorijden (of skien) met hun telefoon in hun hand is het voor mij ook wel een beetje leven en laten leven…

Wannabe Dolomietenkenner...
Drikus20 november 2018 · 07:35

Helemaal met je eens Arjen. Ik betrap mezelf er ook wel eens op dat ik in mijn telefoon zit om berichtjes of het laatste nieuws te checken.
Terwijl ik toch écht meer zou genieten als ik met mijn omgeving bezig zou zijn.

Matthias12320 november 2018 · 07:42

Ach die telefoon zit in mijn binnenzak voor geval van nood, verder gebruik ik hem eigenlijk niet.

Born to Ride
Tiny-M20 november 2018 · 07:44

Zo lang mensen er niet tijdens de afdaling mee bezig zijn (en dat zie ik echt zelden, hooguit wat filmpjes maken) moet iedereen gewoon lekker zelf weten wat ie doet. Wat heb ik er nou last van dat een ander het nieuws zit te checken in de lift of dat iemand een camera aan heeft?
Zelf geniet ik liever van de omgeving, die keuze is er gewoon. Als ik dan de telefoon pak is dat aan het begin of eind van de afdaling om bijvoorbeeld de pistekaart erbij te pakken via de app of een foto te maken. Ook daar heeft een ander echt geen last van.

*bericht bewerkt door Tiny-M op 20 nov 2018 08:02

Shane20 november 2018 · 07:51

Het gaat erom dat mensen steeds minder kunnen genieten van wat ze meemaken. Het dwangneorotische facebook checken in elke lift, daar begrijp ik ook niets van. Prachtig voorbeeld afgelopen jaar was de iconische foto bij de bruiloft van Harry en Meghan, letterlijk iedereen staat de langskomende stoet te filmen en op zijn scherm te kijken. 1 oudere vrouw in het midden kijkt gewoon met haar ogen en geniet.

*bericht bewerkt door Shane op 20 nov 2018 08:32

I can stick uphill ice, on my saucer...
bartvwg20 november 2018 · 07:54

Wie gebruikt nu nog wifi?

Jochemgerrits20 november 2018 · 08:00

Een skimaatje zei eens; kap eens met foto’s maken en geniet gewoon!
Deels mee eens, want weer thuis ben ik altijd blij met de gemaakte foto’s en daarbij horende herinneringen. Maar nieuws checken, nee bedankt!

DubbelJ20 november 2018 · 08:09

Het ligt natuurlijk ook een beetje aan de generatie. De ‘oudere’ garde gebruikt de telefoon sporadisch, vooral om af een toe een plaatje te schieten of een belletje te plegen waar de rest is. Wat betreft de jongere generatie gebruikt inderdaad vele apps, hulpmiddelen etc. Maar zolang ze de mede skiërs/boarders niet lastig vallen zeg ik; laat ze lekker. Ze missen pas iets als het er niet meer is :)

gang is alles
Alex20 november 2018 · 08:11

+heeulveeel

When life gets too complicated.... SKI
Nelis20 november 2018 · 08:14

Die WiFi is soms super handig, zeker als je met elkaar in contact wil komen. Omdat mobiel (data)bereik in de bergen zeker geen zekerheid is.

Wees vooral zelf bewust van je eigen gedrag. Bovenaan de eerste lift maak ik een paar kiekjes. En soms stop ik even langs de berg als een uitzicht te mooi is om niet vast te leggen. Maar bewust stop ik hem weer weg in mijn binnenzak om volop te genieten van de berg. Alle notificaties zet ik vantevoren uit en sommige app groepen archiveer ik.

De route vinden doe ik op een analoge kaart i.p.v. een app. En In een stoeltjeslift durf ik de telefoon er trouwens toch niet uit te halen, uit angst dat ie naar beneden valt 😉

*bericht bewerkt door Nelis op 20 nov 2018 08:15

Bergen + Sneeuw = ❤
niekniek20 november 2018 · 08:15

Bij zit de telefoon in de jaszak
Soms een foto maken, of een filmpje (laten maken)
Hoef niet te bellen waar iedereen, ben toch op stap met een privé leraar
En dat was het
S’avonds kijken we op de tablet wel naar http://www.wintersport.nl
Ik ben vooral aan het genieten 😀

*bericht bewerkt door niekniek op 20 nov 2018 08:16

Birdheart20 november 2018 · 08:26

Inspector gadget ben ik nog niet tegengekomen op de berg. Dus zo erg is het nog niet.

Ben zelf van de ouderwetse kaarten, telefoon enkel voor dat sporadische kiekje van de omgeving. En filmpjes doe ik wel met de camera op de helm. Maar dat is niet meer dan handschoen uit knopje indrukken je hoort dan piep. En hij doet het. En beneden zelfde routine alleen dan hoor je piep piep. Helm blijft al die tijd gewoon op.
Hoe minder technologie op vakantie hoe beter. Geldt ook voor de zomervakantie

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
xrosadanielle20 november 2018 · 09:35

Het ligt natuurlijk ook een beetje aan de generatie. De ‘oudere’ garde gebruikt de telefoon sporadisch, vooral om af een toe een plaatje te schieten of een belletje te plegen waar de rest is. Wat betreft de jongere generatie gebruikt inderdaad vele apps, hulpmiddelen etc. Maar zolang ze de mede skiërs/boarders niet lastig vallen zeg ik; laat ze lekker. Ze missen pas iets als het er niet meer is :)

DubbelJ op 20 nov 2018 08:09

Lekker generaliserend weer zeg…

Behorend tot de ‘jongere generatie’ gebruik ik mijn telefoon af en toe om een foto te maken, en iemand te bellen als we diegene kwijt zijn.

*bericht bewerkt door xrosadanielle op 20 nov 2018 09:37

Tiny-M20 november 2018 · 09:42

Het gaat erom dat mensen steeds minder kunnen genieten van wat ze meemaken. Het dwangneorotische facebook checken in elke lift, daar begrijp ik ook niets van. Prachtig voorbeeld afgelopen jaar was de iconische foto bij de bruiloft van Harry en Meghan, letterlijk iedereen staat de langskomende stoet te filmen en op zijn scherm te kijken. 1 oudere vrouw in het midden kijkt gewoon met haar ogen en geniet.

Shane op 20 nov 2018 07:51

Wie ben jij om te zeggen dat iemand die door z’n telefoon kijkt niet ook geniet?

Echt laat iedereen gewoon lekker doen waar ze zin in hebben, je hoeft er echt niet aan mee te doen en ze zijn je ook niet tot last.

Robert720 november 2018 · 10:01

De actioncamera heb ik geprobeerd, en die kon me vanwege dit geklooi maar matig bevallen. Het levert vooral veel mislukte beelden op. Een stukje filmen met de smartphone is wel heel leuk omdat je die filmpjes later wel gemakkelijk terug kunt kijken, en omdat het beeld vaak veel beter is. Je bent dan bewust aan het filmen. Zeker met kids is dat erg leuk.
Zie het filmpje hieronder:
https://youtu.be/jLjTdoFL7aw

Arno520 november 2018 · 10:21

Helemaal eens; ik betrap me er uiteraard zelf ook op, maar toch. Ik merk het sterk als ik nu met groepen in de bergen en berghutten ben; daar is meestal geen Wifi, maar nu wel (bijna gratis) 4G bereik. Mijn veel gebruikte #unplugandreconnect wordt hiermee nog meer een issue…

Op bepaalde tripjes (die ook een mentaal aspect hebben) wijs ik onze gasten erop dat het fijn is als men de telefoon zo veel mogelijk in de zak houdt of zelfs helemaal niet gebruikt. Zeker de 40+ generatie is het hier gelukkig wel mee eens :)

Skigebieden vinden het natuurlijk prima als er zoveel mogelijk mensen foto’s met #hungebied plaatsen, dus dat zal alleen nog maar meer worden ben in bang

Quick20 november 2018 · 10:24

Haha, zelden zoiets schattigs gezien als die twee op de rolband @Robert7!

Mr. Slow
Benjaminn20 november 2018 · 10:26

Ik heb hem wel altijd bij mij voor geval van nood of een mooie foto te maken. Maar eigenlijk vergeet ik altijd dat ik hem bij heb omdat ik zo aan het genieten ben

Robert720 november 2018 · 10:27

Haha, zelden zoiets schattigs gezien als die twee op de rolband @Robert7!

Quick op 20 nov 2018 10:24

Dank je. Lindsey, de oudere is een erg behulpzaam meisje. Ze vindt het erg leuk om d’r kleinere zusje, Valerie verder te helpen. Inmiddels zitten ze samen op dezelfde middelbare school, en nog steeds kunnen ze het samen erg goed vinden.

Bonje20 november 2018 · 10:41

Mij valt dit persoonlijk niet zo veel op. Vooral niet op de pistes. Zelf gebruik ik mijn telefoon alleen voor foto’s en mijn GoPro af te stellen. Zolang iedereen er maar op een veilige manier gebruik van maakt.

Skiwi20 november 2018 · 11:03

Met betrekking tot GPS tracker en Gopro (of andere camera/fototoestel) ben ik het niet echt eens: als je maar een weekje op een jaar op de latten kan staan ben je blij dat je achteraf thuis nog wat kan nagenieten van foto’s en filmpjes

Arnie77720 november 2018 · 11:15

Volledig mee eens! Maar liften met WiFi? Waar zijn die nou weer? Nog nooit van gehoord of gezien. Ik ben dan ook een liefhebber van de oude 3zits lift die super langzaam omhoog gaat zodat ik kan genieten van de kou in m’n gezicht en m’n volgende lijn kan spotten :D

Freeride = Life
Shane20 november 2018 · 11:17

Leven en laten leven betekent ook dat ik het niet mag begrijpen toch @Tiny-m? Er staat ook nergens dat ik er last van heb…

I can stick uphill ice, on my saucer...
Waah20 november 2018 · 11:30

Ik ben juist héél blij met al die apps! daarmee kan ik namelijk juist het beste uit die ene week wintersport halen…

Het weer checken? Ideaal! Je weet precies of het boven op de berg helder is, of dat je beter naar een ander dal kan. Al vaak gehad dat het rustig was op de piste, want slecht. En dan breek je door de wolk heen en is het schitterend weer…

Filmpjes? Super! Er is geen beter middel (naast een ski-instructeur) dan om je eigen ski-techniek te bekijken! Ik gebruik het regelmatig om even mensen te filmen (3 minuutjes max) en dan even terug te kijken. paar tips geven en weer gaan. En door die verbetering in techniek wordt je zekerder en… kan je meer genieten!

Whatsapp? top! Lekker video-bellen met het thuisfront, want de kleine (1,5) is niet mee. Die heeft niets aan die kou. Maar op deze manier kunnen we heel goed contact houden!

Wat ik hiermee wil aangeven: Er zijn niet enkel negatieve gevolgen van de digitale revolutie. Het is afhankelijk van hoe jíj ermee omgaat.

Daarnaast: als mensen liever facebooken dan om zich heen kijken in de lift, prima. Niet iedereen geniet van 20x op een dag hetzelfde uitzicht. Probeer “jouw” manier van genieten aan een ander op te leggen…

Dat gezegd hebbende: Ik heb geen social media (meer) en vind het heerlijk. Ik gebruik de smartphone op wintersport als camera voor de video die ik achteraf maak (hobby + herinnering, kijken we regelmatig terug) en als communicatiemiddel. En om bij een bepaalde plek af te spreken voor de lunch/après ski. En dat is het.

Hessel20 november 2018 · 11:38

Ik zou het heerlijk vinden om even midden op de piste te gaan zitten om eens lekker 5 gig data weg te blaffen op social media. Maar dan moet ik eerst leren snowboarden…

[Ontspoormodus off/]
😁

*bericht bewerkt door Hessel op 20 nov 2018 11:39

ReneG20 november 2018 · 13:30

Wat een heerlijke discussie :-)
Ik zou het persoonlijk super interessant vinden als er technieken zijn die mij helpen om beter te leren skieen. Waarom niet een sensor in mijn ski die mij wat tips kan geven. Want met alle respect voor ski leraren/leraressen; die zien ook niet altijd alles. Voorwaarde voor mij is wel dat het toepasbaar is. Een mooi voorbeeld vind ik de skitrack app; heel veel informatie…maar uiteindelijk kijk ik vaak alleen naar aantal km’s en snelheid.
En een discussie over beschikbaarheid van wifi is echt zo 2008 ;-) Hoort dat niet gewoon bij deze tijd?

Dit alles gezegd te hebben: ik ga op wintersport om te skieen, voor de gezelligheid en de beleving. Techniek of wifi is daar gewoon een onderdeel van. Het hindert mij niet en als ik het nodig heb, gebruik ik het.

Jammer dat sneeuw kan smelten;;
tessaneedssnow20 november 2018 · 14:32

Ik ga naar de bergen om te skiën, thuis zit ik met school toch al 5 uur per dag naar een laptop te staren. Ik kijk het weer voor ik ga skiën in het appartement en heel soms tijdens de lunch (als het slecht weer is ofzo). Ik ski met andere dus als ik met een telefoon in de lift ga zitten lijkt het al gauw als in NL tv kijken (paar op tablet/telefoon en een die naar de TV kijk)

Ski you later!
Jurgen_t20 november 2018 · 14:45

Wat een heerlijke discussie :-)
Ik zou het persoonlijk super interessant vinden als er technieken zijn die mij helpen om beter te leren skieen. Waarom niet een sensor in mijn ski die mij wat tips kan geven.

ReneG op 20 nov 2018 13:30

Dat kan je hier vinden: http://www.getcarv.com :-)
Heb het zelf nog niet getest dus weet niet hoe goed het is.

Jeffvdv20 november 2018 · 14:46

Ik kijk gewoon op mijn applewatch, geen telefoon nodig 😜

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿
GiGi20 november 2018 · 14:50

Is een app ook een ‘gadget’? In dat geval gebruik ik ze zeker (weersvoorspellingen, lawineberichten soms, info over geopende en gesloten pistes). Ski tracker gebruik ik niet (meer), boeit me eigenlijk niet. Foto’s maak ik soms, als ik het niet vergeet.
Ik heb wel een actiecamera gehad, maar de footage eigenlijk nooit terug gekeken, laat staan verwerkt of gebruikt voor een filmpje of iets dergelijks.

Overigens vind ik de gagdets niet het probleem, maar de mensen die ze gebruiken (als er al van een ‘probleem’ sprake is). Hoe mensen zelf hun tijd in de lift besteden of de hele dag bezig zijn met hun GoPro… het zal mij een zorg zijn. Tegen de tijd dat het ook van mij acties of tijd gaat vragen, dan zeg ik netjes dat ik er niet aan mee doe. Het is immers hún gadget, niet de mijne.

Plaats een reactie