Beelden en cijfers van de dump

Roel op 31 januari 2014· 45 reacties

null
Corvara (Dolomieten, I) vanmorgen. Foto: Hans van Kuik

Sinds gistermiddag is de sneeuw echt met bakken uit de lucht aan het vallen. In dit weerbericht een tussenstand met cijfers, beelden van “directe verslaggever” Hans van Kuijk vanuit Corvara (Dolomieten) en de verwachting van wat er nog gaat komen, en of Oostenrijk zondag ook nog wat krijgt. Een bizar weekend!

Meldingen en cijfers
We beginnen in het zuidwesten. Livigno dumpte het gistermiddag 40cm in drie uur tijd! Daar neemt de sneeuwval vandaag iets af maar de Dolomieten, Osttirol en Karinthië hebben het stokje al overgenomen. Hans van Kuik, regelmatig reageerder op dit weerbericht zit nu in het Italiaanse Alta Badia (Corvara) midden in de dump. Als winnaar van mijn twitterwedstrijd afgelopen zomer ontvangt hij nu iedere dag een persoonlijk weerbericht voor Corvara, en dankzij hem krijg ik de meest fantastische updates vanuit de dump.

null
Nogmaals Corvara (I). Foto: Hans van Kuik

Hij schat de hoeveelheid op zeker 75cm verse sneeuw sinds gistermiddag (en het sneeuwt nog hard door). Dat kan goed kloppen want Dellach im Drautal in het Oostenrijkse Karinthië, tussen Lienz en de Weissensee, had om 05.00 uur ook 75cm verse sneeuw te pakken. Leuk detail: 3 augustus werd daar nog het Oostenrijks hitterecord gebroken, met 39,9 graden!

Record
Een ander saillant detail is: Vandaag op de dag af 28 jaar geleden is het Oostenrijks sneeuwrecord gevestigd. In Sillian, Osttirol, viel 170cm sneeuw in een dag tijd! Of we dit record gaan verbreken, ik weet het niet maar we komen misschien wel in de buurt. Het sneeuwt de hele dag namelijk nog door, eigenlijk het hele weekend nog zij het dat de intensiteit er iets uitgaat.

null
Kartitscher sattel, Osttirol: is hier nog doorkomen aan?

null
Nog zo’n topper: Madonna di Campiglio (I)

null
Arjen stuurde deze indrukwekkende foto uit Livigno

Föhn
In de Noordalpen is er weinig te merken van het sneeuwgeweld. Ik zit nu in Gstaad in het Berner Oberland en daar fonkelden de sterren gisteravond. In Oostenrijk doet de föhn zijn werk. In Abtenau (Dachstein-West) bijvoorbeeld was het om 07.00 uur 10 graden boven nul, tegenover -3 in Salzburg-stad!

Zondag ook wat sneeuw voor het noorden
De föhn gaat tot morgenmiddag door, met regionaal dus enkele thermische uitschieters. Morgenavond komt daar gelukkig een einde aan als er vanuit Frankrijk een sneeuwzone inkomt met afkoeling die zich in de nacht naar zondag uitbreidt over de Noordalpen. Dat is het moment dat de zuidkantdump even de Alpenhoofdkam oversteekt. Die kans is niet heel groot op die dump, maar 5-20 centimeter verse sneeuw zitten er wel in voor Vorarlberg en Tirol. Misschien dus ook nog wel meer.

Volgende week blijft vooral het zuidwestelijk Alpengebied gevoelig voor sneeuw. De vochtige zuidwestelijke stroming gaat onverminderd door dus de neerslagkansen blijven groot voor Frankrijk, Italië en het westen van Zwitserland. Oostenrijk zit in een zachtere hoek met weinig neerslag en, ik vind het vervelend om te zeggen, een vrij grote kans op föhn.

Frankrijk
Vooral in het zuiden nog wat sneeuw. Verder ook regelmatig zon en tot morgenmiddag droog. Daarna vanuit het westen sneeuw en afkoeling. Maandag zon maar de dagen daarna toenemende sneeuwkans. Vrij zacht, de sneeuwgrens ligt rond 1400-1600 meter.

Zwitserland
Wegtrekkende sneeuw en tot morgenmiddag vrij mooi en droog weer. Morgenavond vanuit Frankrijk lichte sneeuw die de hele nacht doorgaat. Regionaal valt 20-30cm. Maandag even rustiger maar vanaf dinsdag een toenemende kans op sneeuw in Wallis. In de noordelijke gebieden blijft het vrijwel droog en vrij zacht door föhn.

Oostenrijk
Grote verschillen tussen noord en zuid. Vorarlberg, Salzburg en het noorden van Tirol hebben tot morgenmiddag föhn en af en toe zon. In Osttirol en Karinthië sneeuwt het vooral vandaag hard door, de rest van het weekend sneeuwt het ook maar iets minder hard. De kans op overlast blijft groot! Zondag ook in het noorden grijs met sneeuw. Grote onzekerheden in hoeveelheid maar ik ga uit van 5 tot 20cm. Volgende week wisselend met weinig neerslag. Wel vrij zacht door föhn.

Italië
Het dumpt vandaag nog een groot deel van de dag hoewel het zwaartepunt boven de Dolomieten en tegen de grens met Oostenrijk komt te liggen. In het westen droger en al wat zon. Vanaf zaterdagavond ook elders weer sneeuwval die tot en met zondag aanhoudt. Begin volgende week even rustiger maar daarna vooral in Piemonte en Lombardije toenemende kans op sneeuw.

Sauerland
Vandaag veel zon. Morgen iets zachter en vanuit het westen sneeuw, later beneden 700m misschien overgaand in regen. Volgende week overdag lichte dooi, 's nachts nog vorst. Halverwege de week toenemende kans op regen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

kan ik het weerbericht van Frankrijk. aanhouden. voor. Andorra. daar lees. ik. weinig. over alvast bedankt

Blij dat we nu niet niet AB zitten … op 14 skidagen hebben we daar 2 “rustigere” dagen gehad door een stevige dump. Dan konden we tenminste nog lokaal skiën.
Nu is daar gewoon alles gesloten door overvloed :(.

Pff klote weer voor het Noorden

Nassfeld in Karinthië meldt 110 cm Neuschnee. Het hele gebied is vooralsnog gesloten.

Ik vraag mij af of er ooit al een winter geweest is waar er aan de noordkant in Oostenrijk zo dikwijls sudfohn is geweest .
Ik volg het weer in de bergen nu toch al vele jaren , maar bij mijn weten is dit de eerste keer dat er zoveel dagen met fohn is .
Iedere winter is er al eens fohn, maar zo dikwijls ???
Gr
Patrick

Gisteren middag om 16.00 weggereden uit Selva ! Fantastische poeder gereden en het sneeuwde nog volop bij vertrek.
Nog bedankt voor alle super info Roel ;-)

slechte vooruitzichten voor na volgende week zaterdag in Flaine :(

Wij vertrekken volgende week vrijdag/zaterdag naar Aussois (Maurienne Vallei), hopelijk klopt je voorspelling voor Frankrijk en valt er volgende week nog een paar keer een beetje sneeuw bij :-)

Morgen vertrekken naar Kirchberg. Al een paar weken hou ik het weer hier in de gaten en was super blij toen eindelijk die groene hellingen met een witte laag werden bedekt.

Maar nu weet ik het niet meer of ik wel zo blij moet zijn met komende week. :(
Ik hoop dat we niet gaan waterskièn…

Iemand nog wat positiefs te vertellen over Kirckberg?

Wat een rot vooruitzichten voor salzburg en de hele noord kant… als die föhn zo doorgaat wordt het waterskieën over 2 weken :(

Gewoon afwachten en nemen hoe het komt lijkt mij het beste. :)

Vannacht richting Flachau, hopen dat er nog een beetje te skiën valt van de week :(

Flaine here we come!:)

Corvara, we komen er aan. Volgende week zaterdag. Dat wordt skieen in topcondities :-)

De meeste jaren, zijn de west alpen,altijd goed gedeeld.Dit jaar komen we er bezaaid af.Maar er is niets zo veranderlijk al het weer, er hoeft maar een goede dumpen te komen, en als de temp een beetje normaal blijft. Gaat het goed komen.Volgens mij, was 1990 ook geen goed sneeuwjaar.Maar ik heb er nog wel vertrouwen in, dat het helemaal goed komt, vooral voor de krokus,als de meeste mensen vertrekken,straks valt er nog zoveel,dat we er niet eens kunnen komen.straks raken we misschien wel weer ingenieur.

Ingenieur,is natuurlijk ingesneeuwd.

Gast551 op 31 jan. 2014 09:06

Pff klote weer voor het Noorden

je kunt wel ontevreden zijn met het weer in het noorden maar in het zuiden is het nu ook niet erg leuk om te skieen, geef mij dan maar iets hogere temperaturen zie ook een stukje uit een Oostenrijkse krant.
In Innervillgraten wurde ein 63-jähriger Einheimischer, der gerade mit einem Räumfahrzeug unterwegs war, von einer Lawine mitgerissen und verschüttet. Er konnte nur noch tot geborgen werden. In Thurn bei Lienz stürzte ein 38-jähriger Tischler in der Nähe seines Hauses beim Versuch, eine Verklausung zu lösen, in den Zauchenbach. Für ihn kam jede Hilfe zu spät.

Mehrere Lawinenabgänge sorgten für Straßensperren, einige Täler sind von der Außenwelt abgeschnitten. So sind das Defereggental, große Teile der Pustertaler Höhenstraße, die Gailtalstraße (B111) sowie das Villgratental bis auf Weiteres gesperrt. In Inner- und Außervillgraten sowie in den Gemeinden St. Veit und Hopfgarten im Defereggental seien Schneemassen auf Straßen gedonnert.

Durch die anhaltenden Schneefälle kann es zu weiteren Sperren und Lawinenabgängen kommen. Der Lawinentrupp des Bundesheeres, Hubschrauber und sonstige Hilfsorganisationen seien in Bereitschaft, hieß es. Mehr als ein Dutzend Schulen blieben geschlossen. (tt.com, deda, APA)

Reacties van Roel komen waarschijnlijk pas eind van de dag, hij is vast lekker aan het skien want ze bericht begint met: Ik zit nu in Gstaad !

Wat Kirchberg betreft, met Kerst lag er nog veel minder en we hebben ons uiteindelijk een hele week goed kunnen vermaken dus er is nog hoop.

Denk dat we wel ontevreden mogen zijn toch… als je de meeste vooruitzichten voor het noorden ziet! Dan is het gewoon flink balen als je al zo lang uitkijkt naar je wintersport en dat het dan flink tegenvalt betreft de sneeuw en temperatuur! Maarja, dat is het weer… Hebben we helaas niet in de hand.

Morgen ook richting Kirchberg. Maak me niet zo veel zorgen eigenlijk, wat er nu ligt is wel genoeg en zondag valt er ook weer een klein laagje.
Lange termijn is toch lastig in te schatten dus niet zo druk maken allemaal :)

En beetje in zonnetje zitten komende week is ook niet verkeerd :D

Gast551 op 31 jan. 2014 14:46

Denk dat we wel ontevreden mogen zijn toch… als je de meeste vooruitzichten voor het noorden ziet! Dan is het gewoon flink balen als je al zo lang uitkijkt naar je wintersport en dat het dan flink tegenvalt betreft de sneeuw en temperatuur! Maarja, dat is het weer… Hebben we helaas niet in de hand.

Je hebt het weer inderdaad niet in de hand, als je naar een gebied gaat zoals ik boven de 1800 meter heb je geen probleem, de sneeuw die er nu ligt is niet zomaar weg. Maak je niet zo druk en geniet ervan.

Passo Rolle

null

null

The older I get, the better I was

Whooooo…dat wil je ook niet!
Wel bizar hoor

Wow wat veel. Ik dacht dat soort plaatjes alleen maar in de Donald Duck te kunnen zien.

The older I get, the better I was

Weekje in Risoul zit er bijna op…tot nu toe 5 dagen vollop zon (inc aankomstdag, niet geskied) Vandaag beste dag sinds jaren beleefd. Poeder en zon en niet stervens koud. Zo hoort elke wintersport te zijn. Gun dit iedereen wel…Morgen nog een laatste dag en dan mogen de volgende wintersporters van dit prachtige gebied genieten. Deze week waren dat er maar weinig uit Nederland…30 ofzo…volgende week meer dan 500…raar maar waar. Have fun in Risoul en Vars

Die A10 ist zwischen Spittal-Ost und Paternion-Feistritz in Richtung Villach immer noch gesperrt. Fahrzeuge mit Ketten werden werden bei Spittal Ost abgeleitet. Für Lkw über 7,5 Tonnen gilt ein Fahrverbot. Für Lkw gilt in ganz Kärnten nach wie vor auf den Autobahnen Kettenpflicht.

Die ASFINAG empfahl Autofahrern, die A10 über die A9 Pyhrn-Autobahn und die A2 Süd-Autobahn großräumig zu umfahren.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie