Wat is de waarde van sneeuwhoogtes?

Roel op 21 november 2018· 34 reacties

null

Iedereen wil sneeuw op vakantie. Zonder sneeuw immers geen wintersport, maar wat is genoeg sneeuw? Daar zijn de meningen over verdeeld. De een is al tevreden als de pistes met kunstsneeuw bedekt zijn en de ander wil het complete plaatje met sneeuw tot in het dorp. Het antwoord op de vraag of er genoeg sneeuw ligt is daardoor lastiger te geven dan je denkt. We duiken in de wereld van de sneeuwhoogtes.

Historie van sneeuwhoogtes voor het publiek

Eerst een stukje historie, want ook vroeger al maakte men zich druk of er genoeg sneeuw lag. Het begon met het publiceren van sneeuwhoogtes uit de skigebieden in de krant en daarna via Teletekst. Niet zoals tegenwoordig al in de herfst maar pas vlak voor kerst. Je moest op Teletekst soms tien pagina’s wachten voordat jouw skigebied verscheen waarna je familie weer tv kon kijken. Daarnaast was er de Sneeuwtelefoon voor wie geen Teletekst had. Een betaald nummer dat je kon bellen waarna een opgenomen stem alle dorpen in alfabetische volgorde voorlas met de bijbehorende sneeuwhoogtes:
“Leogang, 20 centimeter in het dal, 80 centimeter op de berg; Lermoos, 25 centimeter…”

Later veranderde er iets. Men kwam erachter dat de beloofde 20 centimeter in het dal er lang niet altijd lag. Vanaf toen - ik schat dat het begin jaren '90 was - toonde Teletekst alleen nog maar de condities. De onbetrouwbare centimeters bleven achterwege en de tekst luidde:
“Lermoos, matig in het dal, uitstekend op de hogere pistes”

null

Wie meet de sneeuwhoogte?

Men had een vooruitziende blik. Sneeuwhoogtes klinken namelijk eenvoudiger dan dat ze zijn. De eerste vraag die je moet stellen is: door wie wordt er gemeten? Wil je betrouwbare gegevens dan ben je aangewezen op officiële lawine- en weerdiensten die sneeuwhoogtes gebruiken voor meteorologisch onderzoek, de waterhuishouding en lawineveiligheid. Deze metingen worden echter niet per se in skigebieden verricht en zijn voor een groot deel niet openbaar.

Waar komen de sneeuwhoogtes die we lezen dan vandaan? Centimeters die je op toeristische websites tegenkomt komen van de skigebieden zelf; skigebieden die belang hebben bij genoeg sneeuw. Er bestaan geen criteria waaraan deze ‘eigen’ metingen moeten voldoen en er wordt niet door een onafhankelijke instantie gecontroleerd of de doorgegeven sneeuwhoogte wel klopt. Dit werkt natuurlijk gesjoemel in de hand wat op deze site al regelmatig is aangekaart.

Vorig jaar plaatsten we een oproep om sneeuwhoogte meetpunten door te sturen die jullie in skigebieden zijn tegengekomen. Zelf ontdekten we maar een paar meetpunten en ook van jullie kregen we maar een handvol locaties door. Men loopt er kennelijk niet mee te koop en daarmee blijft het hele sneeuwhoogte gebeuren een schimmige wereld.

Meetpunt op de Gigijoch, Sölden (november 2017)
Meetpunt op de Gigijoch, Sölden (november 2017)

Waar wordt de sneeuwhoogte gemeten?

Dat brengt ons bij de volgende vraag: waar wordt er gemeten? De meetpunten die we tegenkwamen lagen zo dicht bij de piste dat we niet kunnen uitsluiten dat er opgespoten kunstsneeuw naar het meetpunt waait. Vlakbij een gebouw of een boom kun je ook geen betrouwbare metingen uitvoeren. Achter een obstakel hoopt sneeuw zich op door de wind waardoor je een onnauwkeurige meting krijgt. Bovendien moet de meting op een zo vlak mogelijk terrein worden gedaan. Anders krijg je dit soort metingen, ingestuurd door Ruudsan vanuit Hochfügen.

Sneeuwhoogte Hochfügen: 110-140cm, meetpunt dalstation 8er Jet
Sneeuwhoogte Hochfügen: 110-140cm, meetpunt dalstation 8er Jet

Wil je kunnen vergelijken dan moet je de invloed van kunstsneeuw of bijeengeschoven sneeuw kunnen uitsluiten… Of toch niet? Want daar verschillen de meningen ook over. “We skiën toch vaak óp de piste en niet ernaast?”, hoor ik vaak. En “Wat maakt het uit als er naast de piste geen sneeuw ligt?” Kortom ook de wintersporter verschilt nog weleens van mening.

Sneeuwzeker of skizeker?

Daarmee komen we op de vraag waar sneeuwhoogtes nu eigenlijk antwoord op moet geven. Moet dit getal aangeven hoeveel sneeuw er op de piste ligt? Daarmee weet je namelijk of je goed kunt skiën. Of dit op kunstsneeuw of natuursneeuw is maakt niet uit.

Óf wil je een representatief beeld van de sneeuwsituatie op jouw bestemming? Staat er 20 centimeter bij het dal, dan wil je er vanuit kunnen gaan dat je kinderen in het dorp lekker in de sneeuw kunnen spelen. Het een of het ander is een groot verschil, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Saalbach, maart 2017
Saalbach, maart 2017

Expositie

En dan is er nog een extra complicerende factor, namelijk de expositie. Zelfs al zou er werkelijk 20 centimeter in het dorp liggen, dan nog kunnen zuidhellingen door de zon gewoon groen zijn. Omgekeerd is ook mogelijk. Als het dorp op een zuidhelling ligt maar de pistes liggen op het noorden, dan heb je een groen uitzicht terwijl het hele skigebied wit is.

Maria Alm, carnaval 2014
Maria Alm, carnaval 2014

Sneeuwhoogtes zijn indicatief

Zo simpel is het dus niet, die sneeuwhoogte. Hoe eenvoudig en objectief centimeters ook klinken, je kunt er nooit van op aan. Het hangt ervan af waar jij wil dat er gemeten wordt (óp of buiten de piste) maar dan blijft het de vraag hoe dit gebeurt. Verder is het meten van sneeuw een vak apart, weer- en lawinediensten - niet geïnteresseerd in skibare pistes - stellen niet voor niets strenge eisen aan de opstelling van het meetpunt en de manier van meten.

Zijn sneeuwhoogtes uit skigebieden dan helemaal nutteloos? Dat niet. Ze geven in ieder geval een indicatie van de skimogelijkheden. Mochten de pistes helemaal dicht zijn, dan wordt dat erbij vermeld. Ook wij hebben bij een skigebied naast de sneeuwhoogte het aantal geopende liften en pistekilometers staan. Verder kun je voorzichtige vergelijkingen trekken met sneeuwhoogtes in andere skigebieden maar dan houdt het snel op. Om je een goed beeld te vormen adviseer ik daarom de webcams in de gaten te houden. Bepaal voor jezelf of je pistebeelden wil zien of het landschap er omheen. En hou het jaarlijkse weerfoto topic op deze website in de gaten. Binnenkort starten we hier weer mee. Die foto’s liegen namelijk niet, gaan we vanuit ;-).

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Leuk artikel bij de ochtendkoffie.

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook webcams waarop je kan zien wat de sneeuwcondities zijn. ;)

Bla, bla, bla.

Tuurlijk ski ik ook het liefst een mooi wit landschap, maar dat is vooral een bonus.

Ik wil gewoon kunnen skien, en ik heb de (wellicht naïeve) overtuiging dat je dat vanaf begin januari tot eind maart eigenlijk bijna overal prima kan.

De keren dat ik niet of beperkt kon skien had dat nooit met sneeuwgebrek te maken (integendeel). Het enige waar ik nu nog let is dat ik vanuit de plek waar ik zit wat verschillende opties heb (wat lager tussen de bomen bij sneeuwval, wat hoger bij hoge temperaturen), maar dat gaat meer over omstandigheden (zicht, slush) dan over de sneeuw of skizekerheid.

Ik denk dat alleen de kerstvakantie spannend is, omdat dat net te vroeg in het seizoen lijkt te zijn voor veel populaire Oostenrijkse gebieden…

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Ik heb liever 30 cm in het dal bij -5 graden dan 1 meter bij +10 graden… Kortom, ook de staat waarin de pistes zich verkeren is belangrijk. Daar wordt door de skigebieden ook nog wel eens ‘makkelijk’ mee om gegaan op de eigen sites.

*bericht bewerkt door Roko op 21 nov 2018 08:20

Uitrusten doe je maar in de lift.

Dubbele post

*bericht bewerkt door ThomJ op 21 nov 2018 08:33

Toen de wintersporters app er nog was keek ik nog veel naar sneeuwhoogtes, maar merkte ik ook al dat er sommige gebieden zijn die in hetzelfe dal liggen als andere die wel altijd, ondanks de mindere ligging, de betere condities zouden hebben. De laatste jaren ga ik vroeg of laat in het seizoen alleen hoog, dus maak ik me geen zorgen meer.

Het echte beeld is wat mij betreft ook relevanter. Ik kijk het hele jaar door altijd naar de webcams en ga ook wel eens de beelden uit het webcam archief in om de huidige condities in perspectief te plaatsen.

Een topic die de nodige nostalgie met zich meebrengt… Ik herinner me dat ik vroeger zapte tussen de teletekstpagina’s van NOS, ZDF en BBC (ergens pagina 101 of 201 of 601) om meer te weten over sneeuwhoogtes. En zoals @roel al zegt, geduldig wachten tot alle deelpagina’s op teletekst waren geladen. Of je was helemaal overgeleverd aan lokale mensen zoals de pensioneigenaar waar we elk jaar met Pasen verbleven. Spannend was het telkens om kort voor afreizen te bellen en te horen hoeveel sneeuw er lag (of niet). Ook bestonden er geen websites met weervoorspellingen. Ook dan moest je naar teletekst gaan kijken en als Belg ging ik dan naar BBC/NOS kijken: in Vlaanderen/België had je hoogstens waarnemingen en geen voorspellingen. En dan stond er meestal onder de kop Oostenrijk -Frankrijk-Zwitserland of Alpengebied een zeer algemeen bericht en geen detail per land.

Wat ik wel een vertekend beeld vind, is dat soms alleen de sneeuwhoogte van de hoogste pistes wordt getoond, wanneer skigebied een gletsjer heeft of op zeer grote hoogte ligt. Ik zou dan liever 3 hoogtes kunnen aflezen: de lagere pistes/dal, midden en op hoogte.
En een kosmetich laagje in het dal ziet er altijd beter uit dan het groene landschap. 😊

De grootste waarde van sneeuwhoogte metingen van een skigebied, is voor mij dezelfde waarde van km piste van een gebied.

  • Het geeft een indicatie.
  • Je weet dat het niet klopt, alleen de vraag is hoeveel is er gesjoemeld.
  • het is een heerlijk onderwerp om op bar niveau over de discussiëren. De uitkomst is nooit het doel, het wintersport gevoel in het gesprek is het doel.
als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Sneeuwhoogtes zeggen mij überhaupt niets. Net als vele anderen. Bijna 3 jaar geleden was ik in januari in KWT en profiteerde van een echt superdikke Nordstau. Na thuiskomst en weer aan het werk vertel je dan aan iemand dat er echt een immens pak gevallen was in 2 dagen. Die opent dan zijn sneeuwhoogte app, kijkt me een beetje wazig aan en zegt: “er ligt maar anderhalve meter, dat is toch helemaal niks. Ik ga altijd naar Solden, kijk, daar ligt 6 meter…”.

De mooiste jaren waren overigens de jaren dat ik helemaal niet naar het weer of de sneeuwhoogtes keek van tevoren. Je kwam aan, er lag sneeuw. Het ene jaar wat meer dan het andere.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Die webcams zijn trouwens geen garantie: de webcams die geen mooi wit plaatje laten zien willen nog wel eens op “storing” staan en ook altijd even letten op de datum die meestal in heel kleine lettertjes bij het beeld staat… je kijkt soms naar oude beelden. Kan ik uit eigen ervaring een blog over schrijven 🙄

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Absoluut belangrijk! Ik ga niet op witte lijntjes rijden tussen groene velden. Maar wel als indicatie, niet als definitief cijfer.

*bericht bewerkt door Arnie777 op 21 nov 2018 12:31

Freeride = Life

Die webcams zijn trouwens geen garantie: de webcams die geen mooi wit plaatje laten zien willen nog wel eens op “storing” staan en ook altijd even letten op de datum die meestal in heel kleine lettertjes bij het beeld staat… je kijkt soms naar oude beelden. Kan ik uit eigen ervaring een blog over schrijven 🙄

Ruud op 21 nov 2018 12:19

Klopt, maar op de meeste cams staat er automatisch de datum bij, dus daar even op letten.

Bla, bla, bla.

Die webcams zijn trouwens geen garantie: de webcams die geen mooi wit plaatje laten zien willen nog wel eens op “storing” staan en ook altijd even letten op de datum die meestal in heel kleine lettertjes bij het beeld staat… je kijkt soms naar oude beelden. Kan ik uit eigen ervaring een blog over schrijven 🙄

Ruud op 21 nov 2018 12:19

sowieso staan erg veel webcams wel vrij strategisch opgesteld.

Ik denk dat het ook veel uitmaakt of je op de piste blijft of niet. Op de piste kan je bijna altijd wel skien, daarbuiten is de sneeuwhoogte denk ik belangrijker? Maar of je dan de info van de skigebieden zelf moet gebruiken is natuurlijk vraag 2.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Ik heb liever 30 cm in het dal bij -5 graden dan 1 meter bij +10 graden… Kortom, ook de staat waarin de pistes zich verkeren is belangrijk. Daar wordt door de skigebieden ook nog wel eens ‘makkelijk’ mee om gegaan op de eigen sites.

Roko op 21 nov 2018 08:19

+1 die mening deel ik volkomen. Als de piste met 30cm er rete strak bij ligt en de hele dag kun je racen heb ik dat liever. En tuurlijk heeft een sneeuwdek van een meter in het dal zoals winter 2011 / 2012 wel wat. Zoveel nog nooit gezien in Oostenrijk :)

Je kunt prima wat met sneeuwhoogte in centimeters.
Als je het maar in historisch perspectief kunt plaatsen. Als er nu 100 cm ligt, en normaal 80, dan is het beter dan wat je gewend bent ;)

Deze site is daar erg mooi voor, en laat van een groot aantal plaatsen het verloop van de sneeuwhoogte over het seizoen zien.
EN - laat dat zien met een grafiek van 3 seizoenen naast elkaar zodat je kunt zien of dit jaar een uitschieter is

https://www.crystalski.co.uk/snow-history/?resort=THU…

The older I get, the better I was

Is @Phil, onze sneeuwhoogte specialist ingesneeuwd?

Hen48

Wat maakt het eigenlijk uit of er nu 70cm, 130cm of 300+cm sneeuw ligt?? Op de pistes ga je er helemaal niks van merken. Het is voor het beeld wel leuk als alles naast de pistes ook wit is maar dan heb je aan zo’n 25cm ook wel genoeg.
Volgens mij had @Rogier al eens een blog over sneeuwdiktes en dat je met kunstsneeuw tegenwoordig al vanaf zo’n 30cm kunstsneeuw prima uit de voeten kunt. (Dit is wel weer ondergrond afhankelijk, bij stenen heb je natuurlijk meer sneeuw nodig dan bij gras)
Valt me ook op dat sinds er steeds meer kunstsneeuw gespoten word ik bijna geen kale plekken op de pistes meer tegen kom wat vroeger met enkel natuursneeuw veel vaker voorkwam in het seizoen. En dan niet alleen op dalafdalingen op het zuiden. Zelfs in lager gelegen gebieden zoals Winterberg. Die keren dat ik er was waren de pistes die open waren ook altijd volledig van sneeuw voorzien. Daar waar je vroeger nog wel eens om de bruine plekken heen moest sturen.

Übung macht den meister!!!

Is @Phil, onze sneeuwhoogte specialist ingesneeuwd?

Hulst op 21 nov 2018 21:30

Het is @DrPhil, Hulst ;)

Mr. Slow

@Quick. Je bent scherp vandaag en ik duidelijk minder. Ik heb een speciale verhouding tot (niet met) @Phil, sorry @DrPhil. Overigens…ik heb in dit kleine stukje mijn i-pad al 4 keer tot de orde moeten roepen.

Hen48

Ik ben idd opgegroeid met teletekst en de sneeuwhoogtelijn. En idd, teletekst vermeldde op een gegeven moment geen cijfers meer maar alleen een kwalificatie. En voordat er uberhaupt kunstsneeuw bestond. Destijds hield ik aan: 40cm, absoluut minimum, net aan te skiën, wel met stenen.
Tegenwoordig met de kunstsneeuw zegt dat niks meer.
Sneeuwhoogte an sich zegt me sowieso weinig. Één of twee dagen ontdooien en flinke vorst en de pistes zijn alweer hard. Regen ook al zo fijn voor de piste. Dus alleen sneeuwhoogte icm het weer van de periode na de sneeuwval, vind ik persoonlijk van belang.
Tegenwoordig spuiten ze overal kunstsneeuw op, zelfs als er genóeg sneeuw ligt, dus nu zegt het me nog minder. Daar ben ik over het algemeen niet zo blij mee, want kunstsneeuw en korte bochten gaat vaak niet goed samen. Een mooi voorbeeld was Lech. Toen wij we waren, lag er sneeuw genoeg. Maar onderin was er allemaal kunstsneeuw bijgespoten. Ik ken die pistes ook met alleen natuursneeuw. Ik vond die kunstsneeuw echt zó slecht, dat ik die geweldige mooie pistes opeens afgrijselijk vond. Daarentegen heb ik in Zermatt ook op hele goede kunstsneeuw geskied (hele afdaling van Blauherd was kunstsneeuw).

*bericht bewerkt door DrPhil op 21 nov 2018 23:09

Het zegt natuurlijk wél iets over hoe groen cq wit het dal of het dorp is.

@DrPhil. Terecht dat ik je heb “geactiveerd”. Toegevoegde elementen zijn essentieel.

Hen48

Daar ben ik over het algemeen niet zo blij mee, want kunstsneeuw en korte bochten gaat vaak niet goed samen. .

DrPhil op 21 nov 2018 23:07

Zou je die eens uit willen leggen aub? Ben wel benieuwd naar het soort bocht bij welke soort sneeuw zou horen.

Übung macht den meister!!!

Ik ben ook van de “teletekstgeneratie” en keek vroeger meerdere keren per dag of de pagina’s al ververst waren. Hechtte daar destijds wel waarde aan, al bleken de omstandigheden op locatie altijd anders (meestal minder) te zijn. Nu, in het “kunstsneeuwtijdperk” heb ik, vooral in de Dolomieten, op zo’n fijne kunstsneeuwpistes geskied, dat ik alleen nog voor de “Folklore” naar sneeuwhoogtes kijk. Je kunt vrijwel altijd skieën en soms nog beter op kunstsneeuw dan op natuursneeuw.

Ja DrPhil is een bijzondere man en dat is ie. Wat mij betreft zijn mijn ski’s gewend aan de perfecte kunstsneeuw van de indoorhal in
Terneuzen, met vooral veel kleine bochtjes.

Hen48

Daar ben ik over het algemeen niet zo blij mee, want kunstsneeuw en korte bochten gaat vaak niet goed samen. .

DrPhil op 21 nov 2018 23:07

Zou je die eens uit willen leggen aub? Ben wel benieuwd naar het soort bocht bij welke soort sneeuw zou horen.

RFKANGOO op 22 nov 2018 06:54

Slechte kunstsneeuw vind ik zwaar. Vaak krijg je dan een laag van losse, zware sneeuw. Zeker aan de rand van de piste. Ik kan daar moeilijk slalombochten op draaien. Je moet dan steeds de losse, zware kunstsneeuw opzij duwen. Dat is mijn ervaring, althans.
Indoor kunstsneeuw vind ik niet te vergelijken, daar heb ik er eigenlijk totaal geen last van. Sneeuwhopen vind ik ook niet erg.
@hulst, ik draai zo klein mogelijke bochten, op een zo smal mogelijk stuk.

*bericht bewerkt door DrPhil op 22 nov 2018 09:28

Wedel/ Kurzschwung techniek dan zeker @DrPhil? Kunstsneeuw is inderdaad zwaar, dus kan daar best inkomen. Zelfde geldt dan neem ik aan ook voor pap?

I can stick uphill ice, on my saucer...

Echt carven op 2m breed is idd lastig @shane 😜. Het is ook geen slippen en wedeln kan ik sowieso niet. Het zit er een beetje tussenin. Pap idd idem. Daarvoor zijn mijn ski’s eenvoudig te kort.

Als je ski’s te kort of te smal zijn moet je het derde wapen in de strijd gooien om te “drijven”… good old speed 😜.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Mijn techniek is waarschijnlijk dramatisch 😁

Als je ski’s te kort of te smal zijn moet je het derde wapen in de strijd gooien om te “drijven”… good old speed 😜.

Shane op 22 nov 2018 09:46

Dat is zeker waar!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie