Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Sneeuwgaranties nog verder versoberd

Roel op 26 september 2018· 18 reacties

De nachtmerrie van veel wintersporters

Enkele jaren geleden schreven we over de sneeuwgarantie die sommige reisorganisaties afgeven als er te weinig sneeuw ligt. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet kun je met zo’n sneeuw- of skigarantie gratis omboeken of annuleren. Dit klinkt mooi maar zoals in 2015 bleek zit het hem in de kleine lettertjes of je werkelijk iets hebt aan deze garantie. Sunweb hanteerde destijds de gunstigste voorwaarden. Hoe staat het er drie jaar later voor? Er zijn namelijk behoorlijk wat voorwaarden veranderd, en niet altijd in positieve zin.

Belangrijke kleine lettertjes

In 2015 vonden we zes reisaanbieders die een sneeuwgarantie afgaven en drie jaar later zijn het nog steeds dezelfde spelers die deze service aanbieden. We hebben het dan over Sunweb, Pharosreizen, Vrij Uit, Neckermann, Wintertrex en voor de Belgische markt Thomas Cook. De Jong Intra vakanties hebben we hieraan toegevoegd. Op het eerste oog is er niet zoveel veranderd. Nog steeds geldt bij de meeste aanbieders dat minder dan 1/3 van de liften geopend moet zijn wil je in aanmerking komen voor de sneeuwgarantie.

Daarnaast zijn er een paar belangrijke kleine lettertjes die betrekking hebben op de hoogte van het skigebied en wat onder ‘het skigebied’ verstaan wordt. Lagergelegen skigebieden in de Alpen en alle middelgebergtes (bv. Sauerland, Vogezen, Tsjechië) zijn per definitie uitgesloten van sneeuwgarantie, behalve bij Wintertrex. Daarnaast wordt het aantal geopende liften berekend over het gehele skigebied en niet alleen voor het dorp waar je verblijft. Als voorbeeld noemen enkele reisorganisaties het dorp Finkenberg. Als hier minder dan 1/3 van de liften geopend is, maar in het skigebied Zillertal 3000 is de helft geopend (Finkenberg valt onder Zillertal 3000), dan maak je geen aanspraak op de sneeuwgarantie. Doordat veel skigebieden tegenwoordig groot zijn voldoe je dus niet zomaar aan de gestelde eisen. Zeker als er een gletsjer bij het skigebied hoort, zoals bij Zillertal 3000 het geval is.

Op een gletsjer valt in de winter bijna altijd te skiën

Er zijn verder een aantal voorwaarden veranderd met soms grote gevolgen, zowel de positieve als de negatieve kant op. Over het algemeen zijn de voorwaarden echter behoorlijk aangescherpt.

Vóór 30 september boeken

De meest opvallende wijziging is de extra eis die de winnaar van 2015, Sunweb, nu stelt. Zij zeggen dat de sneeuwgarantie alleen geldt als je vóór 30 september je vakantie boekt. Boek je later, dan vervalt het recht op annuleren of omboeken. Deze nieuwe vroegboek-eis heeft behoorlijk wat impact omdat de deadline dus al bijna verstrijkt. Trouwe boekers die argeloos uitgaan van voorwaarden die jarenlang hebben gegolden zullen daardoor misschien verrast gaan worden. We hebben Sunweb om een reactie gevraagd over het waarom van deze deadline. Het antwoord luidt:

Wij hebben ervoor gekozen om klanten te belonen als ze vroeg boeken. De gratis skigarantie is een van de voordelen die we daarom bieden tijdens de vroegboek periode. Graag bieden we sneeuwzekerheid, maar willen we onze gasten ook stimuleren eerder te boeken. Op die manier hebben zij een bredere keuze in aanbod, beschikbaarheid en een mooie vroegboek korting. Voor ons betekent het een stukje zekerheid als gasten vroeg boeken uiteraard.

Overigens blijven de andere voorwaarden wel grotendeels hetzelfde, waaronder het recht dat je zowel kunt omboeken als annuleren. Geen enkele andere aanbieder biedt die mogelijkheid gratis. Tip: als je onder de vroegboek-eis uit wil komen dan kun je nog via de Duitse site van Sunweb boeken. Daar hoef je namelijk niet voor 30 september te boeken!


Uitvergroting (PDF)

Veel skigebieden voortaan uitgesloten

Andere reisorganisaties hebben ook beperkingen doorgevoerd. In 2015 gold bij vrijwel alle aanbieders dat het hoogste punt van het skigebied op tenminste 2000 meter moest liggen. Bij 3 van de 6 reisorganisaties is dit opgehoogd naar 2300 meter (Vrij Uit, Neckermann en Thomas Cook (BE)). Je zou kunnen zeggen dat de klimaatverandering tot in de reisbranche is doorgedrongen. Een gevolg van de ophoging is dat veel Oostenrijkse bestemmingen bijvoorbeeld niet meer in aanmerking komen voor de sneeuwgarantie! Ook grote skigebieden als Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, Kitzbühel - Kirchberg en Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau. Zelfs het Franse megagebied Portes du Soleil voldoet officieus niet meer aan de eisen van de reisaanbieders (afhankelijk van welke hoogte je voor waarheid aanneemt).

Geldigheid

Een deels positieve verandering is de reisperiode waarin je aanspraak kunt maken op de sneeuwgarantie. Die is bij meerdere aanbieders verlengd. De geldigheid bij Vrij Uit en Neckermann duurt nu zelfs tot 6 april. Pharosreizen heeft hem als enige flink ingekort tot 8 maart. Dat was in 2015 nog 27 maart. De sneeuwgarantie van Wintertrex was en is nog steeds heel beperkt. De Jong Intra vakanties idem dito. Een groot deel van de kerstvakantie - de periode bij uitstek waar je graag een sneeuwgarantie voor wil hebben - is hij zelfs helemaal niet geldig (zie hier en hier). Andere afwijkingen in de voorgeschreven reisperiode hebben vooral te maken met wanneer de zaterdagen vallen.

Wanneer beslissen

Positief is ook dat je over het algemeen later mag beslissen. In 2015 kon je bij Vrij Uit, Neckermann en Thomas Cook (BE) tot uiterlijk 15 dagen voor vertrek omboeken. Dat is nu verkort tot uiterlijk 8 dagen voor vertrek. Desalniettemin is dit nog altijd minder flexibel dan bij Sunweb en Pharosreizen waar je op dinsdag mag beslissen of je zaterdag vertrekt. De Jong Intra houdt het op 22 tot 15 dagen voor vertrek. Omboeken is dan een levensgrote gok aangezien er in 15 dagen nog makkelijk heel veel sneeuw kan vallen.

Wat nog meer van belang is

In bovenstaande tabel zie je een overzicht van de belangrijkste eisen per reisorganisatie. Hieronder volgen nog enkele bijzonderheden die het vermelden waard zijn:

Sunweb:

 • Sneeuwgarantie geldt niet voor vliegvakanties
 • Garantie is niet van toepassing op liftsluitingen door technische redenen, stakingen, lawinegevaar of teveel sneeuw of wind

Pharosreizen ski-garantie:

 • Sneeuwgarantie is beperkt tot Oostenrijk en Frankrijk
 • Sneeuwgarantie geldt niet voor bijgeboekt vervoer
 • Garantie is niet van toepassing op liftsluitingen door technische redenen, stakingen, lawinegevaar of teveel sneeuw

Vrij Uit:

 • Sneeuwgarantie geldt niet voor bijgeboekt vervoer
 • Is er voor omboeken geen gelijkwaardig alternatief, dan is annuleren mogelijk maar tegen betaling van € 50,- extra

Neckermann:

 • Geldt niet voor bijgeboekt vervoer
 • Is er voor omboeken geen gelijkwaardig alternatief, dan is annuleren mogelijk maar tegen betaling van € 50,- extra

Wintertrex:

 • Alleen sneeuwgarantie wanneer alle bij de geboekte skipas inbegrepen skigebieden gesloten zijn. Dit komt in de praktijk dus zelden voor
 • Geen minimumhoogte voor skigebieden

Thomas Cook (BE):

 • Vereenvoudigde voorwaarden: geen specifieke eisen meer per land
 • Alleen accommodaties met het logo ‘skigarantie’

De Jong Intra vakanties:

 • Sneeuwgarantie heeft de kortste geldigheid van alle reisaanbieders (30 december - 1 maart)
 • Is er voor omboeken geen gelijkwaardig alternatief, dan is annuleren mogelijk maar tegen betaling van € 100,- extra.

Conclusie

Hoewel er een paar wijzigingen zijn gekomen in het voordeel van de consument zijn de sneeuwgaranties over het algemeen verder versoberd. Vooral de vroegboek-deadline van Sunweb, en de aangescherpte eis voor skigebieden met een hoogste punt tussen 2000 en 2300 meter zorgen ervoor dat veel vakanties niet meer onder de sneeuwgarantie vallen. De langere geldigheid en het latere beslismoment van sommige aanbieders is een doekje voor het bloeden.

Tel daarbij op dat Vrij Uit en Neckermann tijdens de wedstrijd de doelen kunnen verplaatsen. Zij geven expliciet aan het recht te hebben de Ski Garantie aan te passen of stop te zetten, en “zonder vooraankondiging
de Ski Garantie eerder dan aangegeven te beëindigen, de duur te verlengen, ofwel om de
voorwaarden te wijzigen.” Ook Sunweb noemt het recht dat ze voorwaarden kunnen aanpassen. Al bij al wordt het dus een lastig verhaal. Daarom roepen we dit keer geen winnaar uit, maar geven we een tip: Lees te allen tijde goed de voorwaarden op de boekingssite door (geldt eigenlijk altijd). De links staan hierboven genoemd.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Mosquito26 september 2018 · 07:37

Bedankt voor het uitzoeken! Een niet al te fraai beeld van deze garantie. Mij bevestigd het weer in het beeld dat je hier eigenlijk niets aan hebt. Ik kies dus maar weer gewoon voor een hoog gebied of boek relatief laat.

Edwin.26 september 2018 · 08:06

Je kunt “het weer” er eigenlijk ook niet bijboeken en niemand heeft daar invloed op, dus eigenlijk dekken ze zichzelf gewoon in. Vroeg boeken levert ze alleen maar vroeg geld op en kunnen ze meer inkopen. Levert ze garanties op.

Not all who wander are lost
bartvwg26 september 2018 · 08:18

Geen reisorganisatie voor mij, ik zie er het nut niet van in. Ik vind ze nooit goedkoper op de data en plaatsen waar ik wil gaan.
Ik zoek en boek altijd rechtstreeks met als regel voor sneeuwgarantie: hotel op min. +/- 1500m, gebied tot + 2500m en voldoende besneeuwing. Vóór eind december en na half april: gletsjergebied.
Altijd sneeuw en in Italië maken ze er uitstekende.

RRski26 september 2018 · 08:58

Korte samenvatting: sneeuwgarantie is waardeloos.

Bij de reizen waar het op van toepassing is zou je er in 99,9% van de gevallen er toch geen recht op hebben omdat er wel ergens een paar liftjes open zijn.

Roelauteur26 september 2018 · 09:13

Geen reisorganisatie voor mij, ik zie er het nut niet van in. Ik vind ze nooit goedkoper op de data en plaatsen waar ik wil gaan.

bartvwg op 26 sep 2018 08:18

@bartvwg dat ben ik niet helemaal met je eens. Ik heb me vorig jaar redelijk verdiept in deze materie. Pakketreizen kunnen zeker een stuk goedkoper zijn, ook in combinatie met vliegen. Zie
https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/372747/voor-200-eu… en het decembernummer van het wintersport magazine. Ik zal eens kijken of we die nog online kunnen zetten.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
GiGi26 september 2018 · 09:17

Pakketreizen zijn in mijn ervaring vooral buiten de schoolvakanties al snel voordeliger dan los boeken. In Frankrijk is het voordeel vaak groter dan in andere Alpenlanden. Zo heb ik aan het begin van het seizoen een week geskied voor de prijs van een losse skipas voor die week. Als je los gaat boeken is dat vrijwel onmogelijk (tenzij je een gratis appartement kan vinden uiteraard).

Roelauteur26 september 2018 · 09:19

@RRski ik weet dat sommige reisaanbieders de afgelopen jaren (vooral toen het voorseizoen zo slecht was) toch veel claims gehad hebben en deze hebben moeten honoreren. Waarschijnlijk speelt dat een rol dat de voorwaarden zijn aangescherpt. Het feit dat ze juridisch onder de garantie uit kunnen komen wil niet zeggen dat ze dit ook doen. Het zal ook met een stukje imago te maken hebben.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
bartvwg26 september 2018 · 09:23

Zie https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/372747/voor-200-eu… en het decembernummer van het wintersport magazine. Ik zal eens kijken of we die nog online kunnen zetten.

Roel op 26 sep 2018 09:13

Interessant artikel maar eerlijk gezegd denk ik niet dat ik ooit zoiets gunstig ga vinden gezien mijn ‘eisen’. ;)

Frankrijk, grote gebieden, grote hotels,… vallen bij mij al uit de boot.

Enige voordelige zou een last-minute kunnen zijn maar ik plan graag alles op voorhand en mijn budget is meestal op om nog een last-minute in te lassen.

En verder ben ik gewoon een moeilijke mens. :p

Joris197326 september 2018 · 11:33

Voor de eerste keer rechtstreeks bij het Franse Odalys een appartement geboekt in valmeinier. inclusief een sneeuwgarantie die nog geldende is in de periode van 6 april. Sunweb gelde de sneeuwgarantie niet meer in april.

Rogieradmin26 september 2018 · 13:23

@Joris1973 wat trouwens best raar is, begin april is de kans dat er genoeg sneeuw ligt op ‘sneeuwgarantie-basis’ veel groter dan zeg half januari…

Click. Click. Peace
Pieter23097626 september 2018 · 16:29

Ocharme de paasvakantie , zo laat en zonder sneeuwgarantie

pacorob27 september 2018 · 12:35

Dank voor het schrijven van dit artikel wat voor velen zeer interessant is om te lezen lijkt me.

Wij hebben voor de aankomende winter zelf ons appartement geboekt (wel bij een tussenpersoon) buiten de reguliere pakket organisaties om, maar de insteek van onze wintersport is vooral genieten van wat sneeuw (dorp 1258m) berg (2600m) met onze drie jonge kids en vooral focus is op genieten en niet zozeer kms te maken. We gaan rond de kerst en qua hoogte hopen we goed te zitten als het niet in het dorp is dan gaan we wel de berg op. Ik heb zo’n 25+ jaar achtereen in Leutasch (in Tirol bij Seefeld) 1136m gezeten met familie en daar was het soms met eerste kerstdag groen (eens in de 8-10 jaar) en begon dan pas te sneeuwen en moesten we het hogerop zoeken om te kunnen skiën.

Ik weet wel dat ik niet snel meer naar bijv. een gebied als Saalbach-Hinterglemm in maart zal gaan i.v.m. de hoogte en de eventuele slechte condities en daarom zoeken we ook al snel een gebied uit dat je tot goede hoogte kunt skiën en dat het dorp ook op een hoogte ligt dat er hoogstwaarschijnlijk sneeuw ligt.

Overigens had ik graag dit bericht vanuit de site op Twitter gedeeld. Kunnen jullie social buttons toevoegen bij de berichten of kijk ik er overheen?

Slim27 september 2018 · 17:06

Baat het niet dan schaad het niet, maar het is inderdaad niet zo mooi als je misschien op het eerste gezicht zou denken.

Ik ben ooit eens in december in Les Deux Alps geweest, daar was zo weinig sneeuw, dat alleen een paar pistes boven op de berg open waren, en daar werd het dus vreselijk druk. Zo druk, dat ze uiteindelijk iedereen in 2en splitste, je kwam of in de middag of in de ochtend groep. Dus maar halve dagen skien. Maar ja, waarschijnlijk was wel 1/3 van het gebied open, dus had een sneeeuwgarantie ook niet geholpen…

Roelauteur27 september 2018 · 17:28

@Pacorob uiteindelijk is hoogte doorslaggevend. Voor de sneeuwgaranties geldt dat, maar ook voor sneeuw in het dorp en het vermijden van papsneeuw. Skiën zelf lukt tegenwoordig in de meeste gevallen wel dankzij de kunstsneeuw, tenzij je vooraan in het seizoen zit en het continu te warm is geweest.

Buttons hebben we idd niet. Je kunt natuurlijk wel de url kopiëren en plakken.
@Slim dat is apart, die oplossing heb ik niet eerder gehoord. Zaagden ze de skipasprijs ook doormidden dan?

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Slim27 september 2018 · 17:40

@Roel, het is al heel lang geleden, de details herinner ik me niet meer. Wij hadden een pakketreis, en voor zover ik me herinner, geen geld terug.

*bericht bewerkt door Slim op 27 sep 2018 18:01

Chonn28 september 2018 · 08:48

Ik vertrouw nooit op de sneeuwgarantieregeling van de reisaanbieders, ofwel ik kies bewust voor gebieden met ‘sneeuwzekerheid’, dat zijn meestal gebieden die hoog gelegen zijn (met eventueel een gletser) en/of veel sneeuwkannonnen hebben voor wintersportvakanties eind december (bijv. Sölden, SFL, L3V etc.). Voor wintersportvakanties midden in het seizoen (februari begin maart) maak ik me daar weer minder druk om.

Atomic Redster XTI / Fischer RC4 Worldcup SC / Völkl Racetiger Speedwall GS UVO
pacorob28 september 2018 · 14:09

@Roel

Buttons hebben we idd niet. Je kunt natuurlijk wel de url kopiëren en plakken.

Misschien een idee om die buttons op termijn toe te voegen.

*bericht bewerkt door pacorob op 28 sep 2018 14:10

Rogieradmin28 september 2018 · 14:49

@pacorob We hebben het op de lijst met al jullie tips en wensen gezet. We gaan kijken wat mogelijk is.

Click. Click. Peace

Plaats een reactie