Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nationale skitest piste: comfort ski's

Edo op 08 oktober 2018· 52 reacties


Afgelopen winter hebben we weer busladingen vol aan nieuwe ski’s mee de Alpen ingenomen om ze aan een grondige test te onderwerpen tijdens de nationale skitest piste in Val Thorens. Dit met als doel jou zo goed mogelijk te helpen bij het zoeken naar de juiste ski. In dit blog testen we de comfort ski’s.

Uitgangspunten

De comfort ski is misschien niet het meest sexy onderdeel van onze skitesten, maar waarschijnlijk wel het belangrijkste. Ten eerste is het een prijsklasse die veel Nederlandse wintersporters aanspreekt en ten tweede zijn het gemakkelijk te bedienen ski’s die ook daarom voor veel wintersporters interessant zijn.

De test heeft twee uitgangspunten. De prijs van de skiset mag maximaal 449 euro bedragen en de ski’s moeten veel bedieningsgemak bieden. Dat wil zeker niet zeggen dat het ski’s voor beginners zijn (hoewel sommige modellen hiervoor ook geschikt zijn); het gaat veel meer om ski’s die bedoeld zijn voor licht- tot en met vergevorderde skiërs. Skiërs met ervaring maar niet noodzakelijkerwijs skitechnische wonderen. Dit is wat testcoördinator Rolf Westerhof letterlijk aan de skimerken voorlegde:

Testcoördinator Rolf Westerhof

Gemakkelijk en niet duur. Je bent een enthousiaste wintervakantieganger en gaat 1 of 2 keer per jaar op wintersport. Je bent technisch geen held en dat interesseert je ook niet zoveel. Je zoekt een wendbare en makkelijk te bedienen ski die je helpt om probleemloos af te dalen. Je wilt wel grip hebben, maar wilt ook niet teveel uitgeven aan je skiset. Welk ski raadt jouw merk aan voor deze ‘vakantieskiër’?

Omstandigheden

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Het verblijf in Club Med Val Thorens Sensations in het gelijknamige Franse skigebied was fantastisch, maar de omstandigheden tijdens deze test waren lastig. Het zicht was niet zo goed, maar er lag wel een heerlijk laagje verse sneeuw over de harde piste. In de loop van de dag vormden zich hopen met verse sneeuw op de afdalingen. Zeer realistische omstandigheden dus voor een gewone wintersportdag! We konden daardoor, naast de skitechnische aspecten, ook goed beoordelen welke ski’s de skiër in lastige omstandigheden ‘helpen’ en welke zich lastiger laten bedienen. Het was door het beperkte zicht echter niet mogelijk om de ski’s op maximum snelheid (en voor onze testers betekent dat echt heel snel!) te testen. Gelukkig is dat voor deze categorie ook niet zo relevant als voor bijvoorbeeld de pisteracers.

Indruk van de ski’s

De meeste modellen draaien makkelijk en beheersen de geslipte/gerutschte bochten perfect. Dat laatste is bijvoorbeeld handig voor iedereen die (nog) geen meester in het carven is. Wat ook dit jaar weer opvalt, is dat vrij veel modellen in deze test een heel hoog ‘plafond’ hebben. Dat wil zeggen dat ze ook voor sportieve skiërs (Elan, Fischer, Rossignol, Salomon en Völkl) en soms zelfs experts (Dynastar) geschikt zijn. Onze testers waren dan ook zeer onder de indruk van deze categorie – een enkele uitzondering daargelaten. Dus: hoewel prijs zeker gelieerd is aan kwaliteit, hoef je niet altijd de bodem van je portemonnee te zien om een goede ski te kopen waar je jarenlang plezier van kunt hebben!

Testteam

Dean Molenaar/Othmar Hofmann/Gerke Deekens/Saskia Pieck/Bernadette Marquerink/Richard Molenaar (technisch coördinator)/Rolf Westerhof (testcoördinator)

Testresultaten


Atomic Vantage X 75c
// € 399,95

Testlengte: 1,63 m //
Breedte: 120,5-75-103,5 mm //
Radius: 13,8 m

De Vantage X 75c voelt licht aan, maar ook lang en wat ‘blikkerig’. Hij is daarentegen erg stabiel voor deze categorie en draait evengoed makkelijk. Daardoor geeft hij vertrouwen. Als je met veel energie skiet dan blijkt er een felle rebound beschikbaar, maar “voor de rebound moet je wel flink trappen”, vindt Richard. Hij carvet heel gemakkelijk, slippen/rutschen gaat al even vlot en de demping is uitstekend. “Wil je hem als sportski gebruiken dan moet je wel wat in je mars hebben, maar op lagere snelheid, als pure comfortski, stelt hij totaal geen eisen”, vat Saskia samen. Geschikt voor gevorderde skiërs.


Dynastar Speedzone 7
// € 449,95

Testlengte: 1,75 m //
Breedte: 120-73-104 mm //
Radius: 15 m

De Speedzone 7 is een sportieve comfortski, “voor kneus tot kampioen”, zoals een tester zei. Opvallend is de enorme stabiliteit voor een ski in deze klasse. Verder carvet de Speedzone 7 graag, goed, en makkelijk. De buiglijn (flex) is dan ook heel prettig. Gelukkig ‘dwingt’ hij niet tot carven en kun je op ieder moment overschakelen naar slippen/rutschen. Met de Speedzone 7 kun je alle soorten en groottes bochten maken en de omvang van een carvebocht is altijd eenvoudig aan te passen. Geschikt voor lichtgevorderden tot en met experts. “Qua performance mag hij best 100 euro duurder zijn”, vindt Dean dan ook.


Elan Amphibio 10Ti
// € 449,95

Testlengte: 1,68 m //
Breedte: 127-77-105 mm //
Radius: 14.4 m

Wat een alleskunner op de piste is de Amphibio 10Ti! Voor beginners tot en met zeer vergevorderden heeft hij heel veel te bieden. De ski draait soepel en zonder inspanning, hij carvet al even makkelijk en wisselen tussen carven en rutschen/slippen is een peulenschil. “Een easy rider,” vindt Othmar, “opstappen en wegwezen”. “Je denkt aan een bocht en hij gaat al”, vult Richard aan. De Amphibio is zeer vergevingsgezind en hij ‘helpt’ je altijd. Hij is stabiel, de demping is goed en het ‘eindbereik’ is hoog. De binding staat wat meer in het midden en dat is voor sommige skiërs misschien wel even wennen.


Fischer Progressor F17
// € 449,99

Testlengte: 1,74 m //
Breedte: 120-73-103 mm //
Radius:14-17 m

De Progressor F17 past perfect in deze categorie. Op de piste valt meteen het gemak en de ‘easy handling’ op. Hij stelt weinig eisen aan de skiër en is met alles tevreden. De Progressor voelt ook heel licht aan en hij draait en ‘pivoteert’ heel eenvoudig. Daardoor geeft hij ook de technisch minder vaardige skiërs vertrouwen. “Hier kun je perfect op leren carven”, vindt Saskia. De technisch meer geschoolde skiërs profiteren van zijn stabiliteit en de mooie ronde carvebochten. De sportievelingen tevens van de versnelling die hij in huis heeft. Hij carvet makkelijk en goed en gerutschte/geslipte bochten zijn lekker rond.


Head V-Shape V6
// € 449,99

Testlengte: 1,70 m //
Breedte: 132-78-113 mm //
Radius: 13,5 m

De V-Shape V6 past prima in deze categorie van makkelijk te bedienen ski’s. Hij heeft een mooie buiglijn, de demping is goed, hij is stabiel en de grip is ook in orde. Daarnaast is de ski voorspelbaar en makkelijk te carven of slippend/rutschend te sturen. “Hij geeft me vertrouwen en doet wat ik vraag”, vertelt Bernadette. Ideale ski dus? “Kan soms wat ‘blikkerig’ aanvoelen”, meent Saskia. De V-Shape V6 lijkt ook een beetje ‘loom’, maar wordt levendig als je er wat energie in stopt en kan dan ook wat sportiever geskied worden. “Top om te leren skiën en daarna te leren carven”, vindt Othmar.


Nordica GT75
// € 399,95

Testlengte: 1,68 m //
Breedte: 125-75-105 mm //
Radius: 14,5 m

Bij de GT75 staat draaien voorop. “Hij draait als een tol”, zegt iemand dan ook. Het sterke punt en tevens de voorliefde van deze GT75 zijn de geslipte/gerutschte bochten. Dat kan hij heel goed en het kost geen enkele moeite. Wil je er meer mee doen, zoals carven, dan blijkt hij opeens eisen te stellen: het vinden van de juiste positie en hoe druk te geven is even zoeken, mede omdat de binding nogal in het midden van de ski staat. “Maar heb je hem door dan stuurt hij makkelijk in”, zegt Gerke over de stabiele en vertrouwen gevende ski.


Rossignol Pursuit 300 Xpress
// € 449,95

Testlengte: 1,70 m //
Breedte: 126-74-110 mm //
Radius:14 m

De Pursuit 300 Xpress valt in de smaak. Het is dan ook een ski met ambitie: hij wil graag carven en kan dat ook goed. Maar het is geen dwingeland; hij kan net zo goed geslipte/gerutschte bochten maken. “Hij is sportief en speels", zegt Dean. "En vergeet niet de extreme rebound”, vult Othmar aan, “en hij wil vooruit en heeft een echte versnelling aan het eind van de bocht.” Hij voelt heel licht aan, maar heeft wel body. Je kunt er als lichtgevorderde skiër mee beginnen en de Pursuit 300 ‘begeleidt’ je dan als vanzelf naar het sportieve carvewerk.


Salomon S/MAX 6
// € 429,95

Testlengte: 1,62 m //
Breedte: 120-73-104 mm //
Radius: 13 m

De S/Max 6 past perfect in deze categorie van makkelijk te hanteren ski’s. “Hij draait als een tierelier”, vindt Richard. “Hij is vriendelijk en speels”, aldus Gerke. De S/Max 6 is makkelijk te bedienen en slipt/rutscht heel eenvoudig. Carvebochten gaan lekker, met een voorkeur voor korte en middellange bochten. Hij is stabiel, de demping is goed en de grip ook. De S/Max 6 voelt niet kort aan, maar is naar smaak van de testers wel te kort. Jammer, want hij zou zeker beter tot zijn recht komen bij een grotere testlengte. Geschikt voor echte beginners tot en met vergevorderde skiërs.


Völkl RTM 76 Elite
// € 449,95

Testlengte: 1,68 m //
Breedte: 124-76-105 mm //
Radius: 15,7 m

De RTM 76 Elite zit aan de sportieve kant van het spectrum. “Er zit een goede body en veel leven in”, aldus Saskia. Hij is stabiel, heeft zeer veel grip en is betrouwbaar en voorspelbaar. Hij draait makkelijk en je kunt er alle soorten bochten mee maken, van lang tot kort en net zo goed gerutscht/geslipt als gecarved. Het wisselen van carven naar slippen/rutschen en andersom gaat eenvoudig, evenals het aanpassen van de bochtgrootte. Voor deze categorie gaat de RTM 76 Elite opvallend makkelijk door verspoorde sneeuw: “Als een tank”. Voor lichtgevorderde skiërs (wel met een goede techniek) tot sportief niveau.


Wed’ze XLD 500
// € 249,99

Testlengte: 1,74 m //
Breedte: 122-78-111 mm //
Radius: 17 m

Wed’ze is het prijsbrekende merk van Decathlon en deze XLD 500 is een stuk goedkoper dan de overige ski’s. Voor dat geld krijg je een beginnersski die betrouwbaar stuurt in pflug en in geslipte/gerutschte bochten. Carven gaat wel, maar alleen dicht bij de vallijn, ontspannen cruisend op niet te hoog tempo. De binding lijkt wat te ver naar voren te staan: verder naar achter gemonteerd gaat carven direct beter. De grip is helaas matig. “Het is een redelijke ski, totdat je een andere ski uit de test probeert”, vindt Gerke. Er is ook een compliment: “Er zit best een degelijke binding in deze set.”

De nationale skitest piste wordt mede mogelijk gemaakt door:

Europeesche Verzekeringen
Club Med
Ziener
Komperdell
Skicentrum Heemskerk
Giro

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Plaats een reactie

Roy838 oktober 2018 · 07:37

Ik denk dat goede reviews absoluut een toevoeging voor deze site zijn! Ik denk echter ook dat het nog wel iets uitgebreider kan, oo een aantal ski’s na rutschen ze even makkelijk als dat ze carven, ze zijn stabiel en zijn geschikt voor licht tot vergevorderde, dat is wel zo’n beetje de rode draad :).

Maar hoe verhouden de ski’s zich onderling? Kunnen de ski’s op een 5 puntsschaal beoordeeld worden op vlakken als rutschen, carven, beginners, gevorderden, stijfheid en misschien nog wel 1 of 2 categorieën? Dat zou nog iets meer verdieping geven.

Er staan nogal wat foto’s op de kop :). Anyway: een mooie selectie ski’s die voor veel mensen geschikt zijn!

Wannabe Dolomietenkenner...
RolfK8 oktober 2018 · 08:40

Zeer interessant deze tests. Ik zit me alleen af te vragen: wanneer ben je nu gevorderd of vergevorderd. Zijn hier criteria voor? Op de schaal van Gigi denk ik dat ik tussen niveau 6 en 7 in zit.

Hooykaas8 oktober 2018 · 09:18

Meestal is de prijs gerelateerd aan de kwaliteit.
Hoeveel kwaliteit zal er dan in een ski van 399 euro zitten. @GiGi wat is jou visie over de testresultaten.Ik verwacht dat je volgend jaar ook uitgenodigd wordt om je mening te geven.
@Edo je had het over Saskia.
Is dat Saskia Piek?

Shane8 oktober 2018 · 09:23

@GiGi wat is jou visie over de testresultaten.Ik verwacht dat je volgend jaar ook uitgenodigd wordt om je mening te geven.

Hooykaas op 8 okt 2018 09:18

Haha, dat verwacht ik niet hoor ;) @Hooykaas.

I can stick uphill ice, on my saucer...
Roy838 oktober 2018 · 09:25

@Hooykaas ja wat is kwaliteit dan precies? Duurzaamheid? Stevigheid? Hoeveelheid staalkant? Mijn indruk is dat je als ietwat fanatieke recreant echt prima op ski’s van € 400,- jaren vooruit zou moeten kunnen, toch?

Wat ik vergat: ik vind het heel positief om Wed’Ze mee te testen. Je ziet dat dit, in lijn met wat @Gigi volgens mij eerder ook al schreef, toch echt kwalitatief minder ski’s zijn, althans, volgens de testers. Ik kan me voorstellen dat als je de hele dag in dikke bmw’s rijdt, het moeilijk is om een Renault echt te beoordelen zonder de merkbeleving er in mee te nemen. Zou datzelfde ook niet enigszins voor ski’s gelden?

Wannabe Dolomietenkenner...
Hooykaas8 oktober 2018 · 09:26

PS @RolfK gevorderd/vergevorderd is als je moeiteloos de zwarte piste afkomt en buiten de piste je tweede passie is.

Roy838 oktober 2018 · 09:27

@GiGi wat is jou visie over de testresultaten.Ik verwacht dat je volgend jaar ook uitgenodigd wordt om je mening te geven.

Hooykaas op 8 okt 2018 09:18

Haha, dat verwacht ik niet hoor ;) @Hooykaas.

Shane op 8 okt 2018 09:23

Ik denk 't ook niet maar ik denk dat reviews die qua niveau tussen dit (heel begrijpelijk, behoorlijk -in mijn ogen iets te- hoogover) en die van @GiGi (ook begrijpelijk, maar je moet wel iets meer over ski’s weten en het gaat best wat dieper) wel prettig zijn.

Wannabe Dolomietenkenner...
Shane8 oktober 2018 · 09:34

Ja @Roy83, ik zou het ook graag wat anders zien. Maar los daarvan vraag ik me echt af, of je wanneer je zo goed bent als de testers, je nog wel kunt inleven in de categorie mensen waarvoor deze ski’s bedoeld zijn. Zeker gezien de korte tijd die ze volgens mij op een setje staan, kun je als expert haast niet anders dan met deze generieke tekstjes komen.

I can stick uphill ice, on my saucer...
Roy838 oktober 2018 · 09:39

Ja inderdaad, je zou eigenlijk door fanatieke lichtgevorderden moeten laten testen. Ik ben zo iemand, en je merkt zelfs dan al dat ik een aantal dingen echt anders ervaar dan sommige, veel meer ervaren, skiërs hadden verwacht obv mijn (gebrek aan) skills en specifieke ski’s.

Tegelijk kan ik natuurlijk nooit beoordelen waar het plafond zit. Op sommige buitenlandse sites zie je het profiel van de tester, dat zou ook wel inzicht geven…

Maar los van alle verbeteringen die we vinden, juich ik het absoluut toe dat er op deze website meer getest wordt, ook op redactioneel niveau.

Wannabe Dolomietenkenner...
GiGi8 oktober 2018 · 09:40

@GiGi wat is jou visie over de testresultaten.Ik verwacht dat je volgend jaar ook uitgenodigd wordt om je mening te geven.

Hooykaas op 8 okt 2018 09:18

Dat denk ik ook niet.

Over de testresultaten: veel van de ski’s in deze categorie heb ik (nog) niet geskied. Dat ga ik in november pas doen, en dan waarschijnlijk ook niet deze ski’s, maar net de modellen hierboven (die in de high-end categorie zitten). Dit seizoen loop ik in dat opzicht dus een beetje achter, omdat ik in het voorjaar geen pisteski’s heb getest. Komend voorjaar waarschijnlijk weer wel, dus kan ik volgend jaar om deze tijd al mijn eigen indruk van ski’s er tegenaan zetten.
Verder vind ik het wel een erg geconsolideerde test. Dat vind ik al jaren overigens. Het feit dat zowat elke ski voor bijna elke doelgroep geschikt is en alles wel goed kan… Van mij mag het wel wat scherper. Want er zijn wel degelijk karakterverschillen die bijvoorbeeld maken dat een grotere skiër een ski juist wel fijn vindt, of een luie skiër, etc. Daar zou voor mij wel wat differentiatie in mogen.

elisabeth1018 oktober 2018 · 09:42

Ik denk dat de definite van gevorderd en vergevorderd hier wel beter gekwantificeerd moet. De gemiddelde nederlander vindt zichzelf al snel gevorderd. Vergevorderd is wat mij betreft met 2 vingers in de neus van de Harakiri af. Rolf zelf is een vergevorderde skier maar skiet echt niet op een salomon smax 6. Men heeft er weinig aan dat een ski getypeerd wordt van ‘beginner tot vergevorderd’. Hoe maak je als gemiddelde skier hier dan een keuze uit.

GiGi8 oktober 2018 · 09:47

En een skitest als deze (een geconsolideerde test met meerdere testers) is wat anders dan de reviews die ik op mijn site zet. Dat is mijn persoonlijke indruk van een ski, vanuit het perspectief van de skiër die ik ben (met alle voorkeuren en imperfecties van dien). In dat opzicht is het ook niet echt vergelijkbaar denk ik.

elisabeth1018 oktober 2018 · 09:49

Ja @Roy83, ik zou het ook graag wat anders zien. Maar los daarvan vraag ik me echt af, of je wanneer je zo goed bent als de testers, je nog wel kunt inleven in de categorie mensen waarvoor deze ski’s bedoeld zijn. Zeker gezien de korte tijd die ze volgens mij op een setje staan, kun je als expert haast niet anders dan met deze generieke tekstjes komen.

Shane op 8 okt 2018 09:34

Dit. Het zou veel interessanter zijn als de testers ook skien op het niveau van deze ski’s. Die mensen kunnen misschien niey altijd onder woorden brengen wat ze voelen, maar ze voelen echt wel of een ski meewerkt met ze. Bvb, welke ski is het best te skien met het gewicht achterop 😉

GiGi8 oktober 2018 · 09:56

@Rogier is het een idee om deze (en nog komende) skitest-blogs een plekje te geven onder het kopje ‘materiaal’ in het sticky topic ‘de beste topics op wintersport.nl’?

Rogieradmin8 oktober 2018 · 09:58

Ja @Roy83, ik zou het ook graag wat anders zien. Maar los daarvan vraag ik me echt af, of je wanneer je zo goed bent als de testers, je nog wel kunt inleven in de categorie mensen waarvoor deze ski’s bedoeld zijn. Zeker gezien de korte tijd die ze volgens mij op een setje staan, kun je als expert haast niet anders dan met deze generieke tekstjes komen.

Shane op 8 okt 2018 09:34

Dit. Het zou veel interessanter zijn als de testers ook skien op het niveau van deze ski’s. Die mensen kunnen misschien niey altijd onder woorden brengen wat ze voelen, maar ze voelen echt wel of een ski meewerkt met ze. Bvb, welke ski is het best te skien met het gewicht achterop 😉

elisabeth101 op 8 okt 2018 09:49

Meerdere skitests, in NL en ik weet ook in FR, hebben dit geprobeerd. Het probleem bleek echter dat de uitkomsten van de verschillende testers zo ver uit elkaar lagen dat er geen logisch antwoord/testresultaat uit te halen was.
Zeer goede skiërs, en dat zijn deze testers, kunnen prima aanvoelen hoe makkelijk een ski is, en waar een ski laat liggen en tegelijkertijd kan de ski tot de max getest worden, terwijl beginners/licht gevorderden niet dit hele spectrum kunnen testen.

Click. Click. Peace
Rogieradmin8 oktober 2018 · 09:58

@GiGi Yes

Click. Click. Peace
Shane8 oktober 2018 · 10:30

Meerdere skitests, in NL en ik weet ook in FR, hebben dit geprobeerd. Het probleem bleek echter dat de uitkomsten van de verschillende testers zo ver uit elkaar lagen dat er geen logisch antwoord/testresultaat uit te halen was.
Zeer goede skiërs, en dat zijn deze testers, kunnen prima aanvoelen hoe makkelijk een ski is, en waar een ski laat liggen en tegelijkertijd kan de ski tot de max getest worden, terwijl beginners/licht gevorderden niet dit hele spectrum kunnen testen.

Rogier op 8 okt 2018 09:58

Ik heb het persoonlijk ook niet over beginners/lichtgevorderd. Ik zou zelf veel meer denken aan gevorderde skiers die echt wel schoonheidsfoutjes maken. Zoals een aantal fanatieke forumgebruikers hier ;) ;).

Kijk voor deze experts rutschen alle ski’s in deze categorie makkelijk, maar voor de gemiddelde vakantieskier ligt dat natuurlijk vele malen genuanceerder. Ik vind het verder prima, het is het format dat al jaren wordt aangehangen door de vereniging, maar het is natuurlijk allemaal bijzonder weinig verdiepend.

*bericht bewerkt door Shane op 08 okt 2018 10:30

I can stick uphill ice, on my saucer...
Edoauteur8 oktober 2018 · 10:30

@Hooykaas Dat is inderdaad Saskia Pieck (testteam staan nu vermeld, goeie tip). Verder wil ik aan de rest melden dat het fijn is om te horen dat een skitest zo leeft en dat we al een tijdje druk bezig zijn met een oplossing voor al de vragen die hierboven terecht werden gesteld. Het is echter nog even wachten op dit moois waarin meer informatie over de test zal worden gebundeld, maar we wilden jullie de belangrijkste testresultaten niet ontnemen dus vandaar deze weergave.

Roy838 oktober 2018 · 10:32

Dat klopt denk ik wel @Rogier. Ik, als lichtgevorderde (maar feitelijk gewoon gemiddelde Nederlandse) skiër kan prima voor mijn eigen categorie oordelen, en met wat specialisten om mee te sparren kan ik dat gevoel ook veel beter onder woorden brengen in feitelijkheden, maar ik kan nooit het hele spectrum testen.

Tegelijk overschatten gevorderde skiërs (uitgezonderd skileraren) bijna altijd de skills van beginners en lichtgevorderden. Hoe dan ook, dit ziet er wel voor de ‘gemiddelde’ Nederlander uit als een goed lijstje ski’s.

Helder @Edo!

*bericht bewerkt door Roy83 op 08 okt 2018 10:33

Wannabe Dolomietenkenner...
ieniemienie8 oktober 2018 · 10:36

@GiGi wat is jou visie over de testresultaten.Ik verwacht dat je volgend jaar ook uitgenodigd wordt om je mening te geven.

Hooykaas op 8 okt 2018 09:18

Haha, dat verwacht ik niet hoor ;) @Hooykaas.

Shane op 8 okt 2018 09:23

Hahahahahahahahaha, tussen dit rijtje testers?

elisabeth1018 oktober 2018 · 10:41

Meerdere skitests, in NL en ik weet ook in FR, hebben dit geprobeerd. Het probleem bleek echter dat de uitkomsten van de verschillende testers zo ver uit elkaar lagen dat er geen logisch antwoord/testresultaat uit te halen was.
Zeer goede skiërs, en dat zijn deze testers, kunnen prima aanvoelen hoe makkelijk een ski is, en waar een ski laat liggen en tegelijkertijd kan de ski tot de max getest worden, terwijl beginners/licht gevorderden niet dit hele spectrum kunnen testen.

Rogier op 8 okt 2018 09:58

Goed punt, maar kijk eens naar een website zoals ski essentials. Zij laten heel uiteenlopende skiers (die vermeld worden met lengte/gewicht/niveau/type skier/voorkeuren) op allerlei soorten ski’s skien en vertellen daar dan een kort verhaaltje over. Het gaat er dan ook niet om welke ski het best is, maar om welke ski het best bij welke skier past. De typering van de skier neemt hier een belangrijke plaats in.

elisabeth1018 oktober 2018 · 11:00

Hahahahahahahahaha, tussen dit rijtje testers?

Irene op 8 okt 2018 10:36

Een beetje respect he. Gijs heeft honderden mensen geholpen aan een mooi setje ski’s. Als mensen zijn input niet wilden, zouden ze er ook niet om vragen. Juist omdát zijn niveau dichter ligt bij de gemiddelde nederlander vind ik zijn mening minstens net zo belangrijk. Ik heb inmiddels een heel aantal ski’s getest die hij ook op zijn site heeft staan en de typeringen kloppen als een bus. Daarvoor hoef je geen technisch wonder te zijn.

RRski8 oktober 2018 · 11:04

Hoe dan ook, dit ziet er wel voor de ‘gemiddelde’ Nederlander uit als een goed lijstje ski’s.

Roy83 op 8 okt 2018 10:32

Maak van die “gemiddelde Nederlander” maar 95% van alle recreatieskiërs. Dit is gewoon dé categorie voor bijna iedereen.

Shane8 oktober 2018 · 11:14

@GiGi wat is jou visie over de testresultaten.Ik verwacht dat je volgend jaar ook uitgenodigd wordt om je mening te geven.

Hooykaas op 8 okt 2018 09:18

Haha, dat verwacht ik niet hoor ;) @Hooykaas.

Shane op 8 okt 2018 09:23

Hahahahahahahahaha, tussen dit rijtje testers?

Irene op 8 okt 2018 10:36

Dit is zeker niet wat ik bedoelde! Wat is er allemaal aan de hand hier de laatste tijd. Steekt @GiGi z’n koppie soms iets te veel boven het maaiveld?

I can stick uphill ice, on my saucer...
DrPhil8 oktober 2018 · 11:17

Hoe dan ook, dit ziet er wel voor de ‘gemiddelde’ Nederlander uit als een goed lijstje ski’s.

Roy83 op 8 okt 2018 10:32

Maak van die “gemiddelde Nederlander” maar 95% van alle recreatieskiërs. Dit is gewoon dé categorie voor bijna iedereen.

RRski op 8 okt 2018 11:04

Als ik het goed hebt, zit hierboven de categorie allround, met oa de F18. Die categorie is wat breder. Een comfortski is voor iemand van 100kg vernoedelijk te slap.

ieniemienie8 oktober 2018 · 11:35

Hahahahahahahahaha, tussen dit rijtje testers?

Irene op 8 okt 2018 10:36

Een beetje respect he. Gijs heeft honderden mensen geholpen aan een mooi setje ski’s. Als mensen zijn input niet wilden, zouden ze er ook niet om vragen. Juist omdát zijn niveau dichter ligt bij de gemiddelde nederlander vind ik zijn mening minstens net zo belangrijk. Ik heb inmiddels een heel aantal ski’s getest die hij ook op zijn site heeft staan en de typeringen kloppen als een bus. Daarvoor hoef je geen technisch wonder te zijn.

elisabeth101 op 8 okt 2018 11:00

Mensen vragen om een paar ski’s, iemand (wie dat ook mag zijn) zegt: koop die want, bla bla bla. Diegene koopt de ski’s en is er blij mee. Diegene heeft niet getest en vergeleken, dus tuurlijk is hij of zij er blij mee.
Zeker als iemand altijd gehuurd heeft, of Snowworldskis gewend is, is een eigen setje ski’s fijn en kan een wereld van verschil zijn.
Dus is het omdat iemand hem/haar die skis heeft aangeraden, of omdat iemand uberhaupt eigen skis heeft en was een ander paar ook goed (of wellicht beter) bevallen?

Ik ben echt van mening dat je pas skis goed kunt testen en vergelijk wanneer je ook de skis kunt gebruiken en de eigenschappen weet te benutten. Korte slalombochten (gesneden dus) kunnen skien om van een paar slalomskis iets te kunnen zeggen over rebound, bijvoorbeeld.

Shane8 oktober 2018 · 11:41

Hahahahahahahahaha, tussen dit rijtje testers?

Irene op 8 okt 2018 10:36

Een beetje respect he. Gijs heeft honderden mensen geholpen aan een mooi setje ski’s. Als mensen zijn input niet wilden, zouden ze er ook niet om vragen. Juist omdát zijn niveau dichter ligt bij de gemiddelde nederlander vind ik zijn mening minstens net zo belangrijk. Ik heb inmiddels een heel aantal ski’s getest die hij ook op zijn site heeft staan en de typeringen kloppen als een bus. Daarvoor hoef je geen technisch wonder te zijn.

elisabeth101 op 8 okt 2018 11:00

Mensen vragen om een paar ski’s, iemand (wie dat ook mag zijn) zegt: koop die want, bla bla bla. Diegene koopt de ski’s en is er blij mee. Diegene heeft niet getest en vergeleken, dus tuurlijk is hij of zij er blij mee.
Zeker als iemand altijd gehuurd heeft, of Snowworldskis gewend is, is een eigen setje ski’s fijn en kan een wereld van verschil zijn.
Dus is het omdat iemand hem/haar die skis heeft aangeraden, of omdat iemand uberhaupt eigen skis heeft en was een ander paar ook goed (of wellicht beter) bevallen?

Ik ben echt van mening dat je pas skis goed kunt testen en vergelijk wanneer je ook de skis kunt gebruiken en de eigenschappen weet te benutten. Korte slalombochten (gesneden dus) kunnen skien om van een paar slalomskis iets te kunnen zeggen over rebound, bijvoorbeeld.

Irene op 8 okt 2018 11:35

Wat een onzin. Veel “gewone” mensen skien rond op een “high-end” slalomlat, dus een “gewone” reviewer werkt meer dan prima. Je hoeft een nieuwe 3-serie ook niet met 200 rond een circuit te kunnen sturen om een mening te kunnen geven over de algemene rij-eigenschappen. Veel vergelijkingsmateriaal, passie en kennis. Daar kun je een mening prima op baseren.

I can stick uphill ice, on my saucer...
RRski8 oktober 2018 · 12:11

Wat een onzin. Veel “gewone” mensen skien rond op een “high-end” slalomlat, dus een “gewone” reviewer werkt meer dan prima. Je hoeft een nieuwe 3-serie ook niet met 200 rond een circuit te kunnen sturen om een mening te kunnen geven over de algemene rij-eigenschappen. Veel vergelijkingsmateriaal, passie en kennis. Daar kun je een mening prima op baseren.

Shane op 8 okt 2018 11:41

Iemand die net zijn rijbewijs heeft de nieuwe 3-serie laten testen is ook niet zinvol…

Birdheart8 oktober 2018 · 12:15

Leuke test. Mag vaker, misschien wil ik te veel maar komt er ook zo’n test voor sleetjes rodel sleetjes snowboards etc… zou wel de site completer maken.
@Shane je zou inderdaad haast gaan denken dat @GiGi iets fout doet in sommige ogen. Ben toch blij met zulke leden 😀 die iedereen proberen te helpen

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
Shane8 oktober 2018 · 12:17

Daarom staat er in mijn post ook keurig, veel vergelijkingsmateriaal…

I can stick uphill ice, on my saucer...

Plaats een reactie