Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nationale skitest off-piste: freeride ski's

Arjen op 13 november 2018· 13 reacties


Afgelopen winter hebben we weer busladingen vol aan nieuwe ski’s mee de Alpen ingenomen om ze aan een grondige test te onderwerpen tijdens de nationale skitest off-piste in Gastein. Dit met als doel jou zo goed mogelijk te helpen bij het zoeken naar de juiste ski. In dit blog testen we de freeride ski’s.

Preek

“In een zoektocht naar meer authenticiteit, een behoefte aan ontwikkeling en het ontdekken van de innerlijke zelf zoeken steeds meer wintersporters hun heil buiten de piste. Alleen hier kunnen ze ontsnappen aan de sleur van alledag en kunnen ze genieten van de pure natuur die de bergen nog altijd te bieden …” Mijn enigszins filosofische preek wordt ruw onderbroken door tester Roel. “Maak het nou niet moeilijker dan het is, we gaan gewoon freeride ski’s testen. Er is sneeuw gevallen dus het wordt een mooie dag.”

Ontwikkelingen

Filosofisch of niet, freeriden is populairder dan ooit en steeds meer mensen maken de stap om buiten de piste te gaan skiën. Vrijwel alle skimerken hebben dan ook freeride modellen in hun aanbod opgenomen en dat heeft gezorgd voor een wildgroei aan termen als backcountry, sidecountry, slackcountry, big mountain, backside, new school, freestyle backcountry en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De sport ontwikkelt zich echter in hoog tempo en dat zorgt ervoor dat de inhoud van de termen vrijwel ieder seizoen wijzigt. Wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet dan snappen we dat volledig.

Terug naar de basis

We gaan terug naar de basis, weg van de bij vlagen onduidelijke termen die aan de verschillende ski’s worden gehangen. De ski’s in deze freeridecategorie hebben betrekking op ongeveer 80 procent van alle Nederlandse skiërs die graag off-piste gaan. Dat betekent dat we de echte exotische modellen of zeer specifieke ski’s die voor één doel gemaakt zijn (bijvoorbeeld toeren of de ski’s voor de extreem diepe dagen) in deze categorie buiten beschouwing hebben gelaten. Op deze geteste ski’s is het ook prima mogelijk om een paar afdalingen op de piste te maken. Ze zijn hier zeker niet voor gemaakt, maar je hebt ze soms nou eenmaal nodig om van A naar B te komen.

Breedte

Skiërs die zich aangesproken voelen door de ski’s in deze categorie zijn technisch goede skiërs, die veel buiten de piste skiën. Ze zijn niet alleen op zoek naar een fijne en spectaculaire ski voor in de poeder, maar deze ski moet ook in de verspoorde sneeuw goed presteren. De tijd dat ski’s steeds breder werden is voorbij. De meeste freeride ski’s hebben een breedte van grofweg tussen de 100 en 115 millimeter onder de voet, waarbij toch wel mag worden gesteld: des te breder, des te meer freeride. Vrijwel alle ski’s in deze categorie passen binnen deze breedtes. De meeste ski’s hebben een breedte van zo’n 105/106 mm. Uitschieters aan de onderkant zijn de Atomic Backland 95 (met 95 millimeter onder de voet) en de Völkl Mantra M5 met een breedte van 96 millimeter. Aan de bovenkant valt de Rossignol Super 7 HD op met 116 millimeter onder de voet.

Testomstandigheden

Geluk dwing je blijkbaar af, want er viel lekker wat sneeuw in het Oostenrijkse Sportgastein. Hierdoor hadden we ideale testcondities. De ski’s zijn zowel getest tussen de bomen (tijdens de sneeuwval) en op de poedervelden boven de boomgrens. Ook de geweldige afdaling aan de noordkant van het skigebied was in perfecte conditie, dus we kunnen met recht zeggen dat de ski’s in optimale omstandigheden zijn getest.

Testteam

Thijs Kennis, Roel van der Laan, Timo Hermeler, Anne Debaune, Tijn Vuijk, Arjen de Graaf (testcoördinator)

Testresultaten


Atomic Backland 95
// € 649,99

Testlengte: 1,85 m //
Breedte: 128-95-116,5 mm //
Radius: 19 m

De Atomic Backland 95 is een ski die zeer makkelijk skiet en waar je weinig kracht bij nodig hebt. Zijn lichte gewicht komt de wendbaarheid ten goede. Hij komt echter het beste tot z’n recht op lagere snelheden. Op hoge snelheid wordt hij vrij snel onrustig. Duidelijk een ski voor beginnende freeriders, of voor freeriders die niet vol gas naar beneden knallen. “Gewoon een ski om rustig mee te touren”, aldus Roel. Dat geeft direct aan in welk terrein de Backland 95 zich het meeste thuis voelt: in zachte sneeuw op hellingen die niet al te steil zijn.


Black Crows Atris
// € 659,95

Testlengte: 1,84 m //
Breedte: 139-108-126 mm //
Radius: 20 m

Soms zijn er verschillende meningen binnen het testteam, maar bij deze ski was het unaniem: “Hier kan je echt alle mee doen!” De Black Crows Atris is zeer allround. Hij stuurt makkelijk in, heeft een goede float, is stabiel en geeft veel vertrouwen. Niet alleen beginnende skiërs, maar ook gevorderden die wat agressiever hun lijnen willen skiën, zullen hier heel veel plezier op hebben. Het is een ski die je zowel op de piste als in de poeder goed op z’n staart kan trappen. “Hier kon ik direct 100 procent maximaal op skiën”, aldus Thijs. Een echte favoriet.


Black Diamond Route 105
// € 599

Testlengte: 1,85 m //
Breedte: 134-105-119 mm //
Radius: 22 m

De Black Diamond Route 105 komt het beste tot z’n recht wanneer je lekker relaxed wilt skiën in zachte sneeuw. De ski voelt zich duidelijk minder op z’n gemak wanneer de snelheid omhoog gaat. Je merkt dat de demping dan minder wordt en de ski wat onvoorspelbaarder gaat reageren. Wel is hij behoorlijk wendbaar en voelt hij zich prettig bij korte bochten. Het is dan ook een ski die met name geschikt is voor lichtere skiërs die over het algemeen wat traditioneler skiën en er niet al te veel behoefte aan hebben om vol gas naar beneden te knallen.


Blizzard Cochise
// € 649,95

Testlengte: 1,85 m //
Breedte: 136-108-122 mm //
Radius: 27 m

De Blizzard Cochise is breed inzetbaar en vooral voor sportievere skiërs. Volgens Tijn geeft de ski haar “direct veel vertrouwen, maar vraagt hij ook wel wat techniek.” De Cochise is redelijk traditioneel qua shape, maar heeft meer dan genoeg float en is erg stabiel. Dat maakt hem goed in verspoorde sneeuw, maar ook in de poeder kun je hier heerlijk driftend op skiën. Hij voelt wat zwaar aan, maar is wel makkelijk te beïnvloeden. Het is geen ski waar beginnende freeriders meteen op weg zullen skiën, maar zeker voor wat meer gevorderde skiërs met kracht is dit een goede keuze.


Dynastar Legend X106 Konect
// € 669,95

Testlengte: 1,82 m //
Breedte: 139-106-123 mm //
Radius: 17 m

De Dynastar Legend X106 Konect vraagt erom actief geskied te worden. Wanneer je volgens Timo “veel energie in deze ski stopt en er flink gas op geeft” dan komt de Legend het beste tot z’n recht. Op snelheid knalt hij stabiel door de verspoorde sneeuw en is hij spoorvast. Ook in hardere sneeuw geeft hij vertrouwen. Toch is de poederlat voornamelijk geschikt voor gevorderde skiërs. Beginners hebben niet veel op deze ski te zoeken, omdat je simpelweg een behoorlijke dosis techniek mee moet nemen om het maximale eruit te halen. En wat extra gewicht kan ook geen kwaad.


Elan Ripstick 106
// € 599,95

Testlengte: 1,88 m //
Breedte: 140-106-122 mm //
Radius: 20,4 m

Als we de Ripstick 106 van Elan in één woord moeten omschrijven dan zou dat one-ski quiver zijn. Dit is een ski die alles goed kan en door tester Timo als echte ‘pisteursski’ werd aangemerkt. Een groot compliment voor deze allemansvriend met een prima float, goede spoorvastheid en geweldige demping. De kwaliteiten van de Ripstick 106 komen terug in het feit dat de ski op de piste ook goed tot z’n recht komt; zelfs korte bochten waren goed te doen. Deze breed inzetbare ski blinkt nergens maximaal in uit, maar dat maakt het wel tot een van de meest allrounde modellen in deze test.


Head Kore 105
// € 649,99

Testlengte: 1,89 m //
Breedte: 138-107-127 mm //
Radius: 19,6 m

De Head Kore 105 voelt licht aan, maar je hebt er een serieuze ski mee onder je voeten. “Hij is voorspelbaar en doet precies wat je erin stopt, maar je moet wel echt kunnen skiën om het maximale eruit te halen”, aldus Timo. Dat betekent niet dat mindere skiërs geen plezier op deze lat kunnen beleven, want de Kore 105 heeft een breed inzetbereik. De ski geeft veel vertrouwen en je kunt ‘m echt goed op z’n staart trappen. Ook de float is gewoon goed. Al die kenmerken zorgen ervoor dat de Kore 105 een van de topmodellen uit deze categorie is.


Kästle BMX 105
// € 799

Testlengte: 1,89 m //
Breedte: 134-105-123 mm //
Radius: 23 m

Met name gevorderde skiërs met een wat meer traditionele techniek zullen blij worden van de Kästle BMX 105. Arjen omschreef deze ski als een “reuzenslalomski op steroïden”. De BMX 105 wil alles het liefste vol gas doen. Dan is de ski lijnvast en krijg je ook terug wat je erin stopt. Er zijn ski’s met een betere float, maar de BMX 105 knalt als een tank door verspoorde sneeuw. Hij vraagt wel veel input en kracht en het is dus een ski waar je sterke benen voor nodig hebt. Hierdoor is hij ook geschikt voor wat zwaardere skiërs.


Nordica Enforcer 100
// € 579

Testlengte: 1,93 m //
Breedte: 133-100-121 mm //
Radius: 20,5 m

De Nordica Enforcer is een ski waarbij direct opvalt hoeveel vertrouwen hij geeft. Hij voelt licht aan, is spoorvast en heeft een geweldige demping. In verspoord terrein knalt de Enforcer overal doorheen en in de verse sneeuw is de float gewoon goed. Beginnende freeriders zullen wellicht niet alles uit deze ski halen (maar kunnen er zeker op uit de voeten). Heb je wat meer ervaring dan zul je heel blij worden van deze alleskunner. “That’s my boy”, aldus Tijn. Ski ‘m niet te lang, want de ski wordt alleen maar meer allround in een wat kortere lengte.


Rossignol Super 7 HD
// € 729,95

Testlengte: 1,88 m //
Breedte: 140-116-130 mm //
Radius: 20 m

De Rossignol Super 7 HD is een ski die het beste tot z’n recht komt in diepe sneeuw. Volgens Tijn lijkt het dan “alsof je op een trampoline staat”. De float is bijzonder goed en hij is zeer licht en daardoor ook makkelijk wendbaar. Het is wel een ski met een plafond, waardoor gevorderde rijders al snel tegen z’n beperkingen aan zullen lopen. Dat merk je vooral op de piste en op hoge snelheid, wanneer de ski onrustig wordt. Dat is echter een brug te ver voor beginnende en lichtgevorderde freeriders, dus die hebben er een prima poedermaatje aan.


Salomon QST 106
// € 599,95

Testlengte: 1,81 m //
Breedte: 140-106-126 mm //
Radius: 20 m

Eén ding stond als een paal boven de poeder bij alle testers: de Salomon QST 106 is ontzettend allround. Hij skiet heel makkelijk, de demping is goed, de kantenwissel ook en de float is geweldig. De ski heeft heel weinig input nodig om al goed geskied te kunnen worden. “Ik zou hier ook zo m’n vellen onder plakken”, aldus Roel. Is het dan louter positiviteit? De echte experts zullen hier waarschijnlijk niet al hun technische bagage in kwijt kunnen (misschien worden ze er zelfs wat lui van), maar voor iedereen daaronder is dit een breed inzetbare freeridelat.


Völkl Mantra M5
// € 729,95

Testlengte: 1,84 m //
Breedte: 134-96-117 mm //
Radius: 21,2 m

De Mantra M5 zit al jaren in de collectie van Völkl. Dit is een ski die vooral meer traditionele skiërs aan zal spreken. Hij presteert zowel op als buiten de piste goed, daarmee is het eigenlijk meer een allmountain ski dan een pure freerider. Hij heeft namelijk wat weinig float en wil graag op z’n kant geskied worden. Daarentegen is de Mantra M5 zeer stabiel en heeft hij een goede kantengrip. “Echt een one-ski quiver”, volgens tester Thijs. Maar dan wel een voor sportieve skiërs die veel kracht en techniek in de ski willen stoppen.

De nationale skitest off-piste wordt mogelijk gemaakt door:

Europeesche Verzekeringen
Gastein
J.Lindeberg
Outdoor XL
Salomon
Komperdell
Hestra

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

GiGi13 november 2018 · 12:28

Deze verhaaltjes vind ik een stuk veelzeggender en onderscheidender dan die van de pisteski’s. Ligt dat aan de testersgroep? De redactie?

Arnie77713 november 2018 · 12:39

Mooie reviews, was duidelijk wat goed en minder was met deze skis. Wel jammer dat ik als de overige 20% skier geen skis tussen had zitten die voor mij interessant zijn (behalve misschien de Black Crows).

Het enige echt vreemde vind ik de Backland 95, die zou ik nooit in de off piste categorie zetten, helemaal niet omdat er ook de Backland 107 is, die veel meer in deze categorie past. Ook de Bent chetler 100 was beter geweest. Mag ik weten waarom jullie de 95 gekozen hebben?

Freeride = Life
Slim13 november 2018 · 14:20

En waarom de Enforcer in 193(en veel anderen ook rond 190cm), maar de QST in 181cm? Dat is nogal een verschil!

*bericht bewerkt door Slim op 13 nov 2018 14:20

Skimams13 november 2018 · 15:02

Dank hiervoor! Helpt me weer verder een richting op te denken 👍🏼

mama on a mission in the snow
Bennie13 november 2018 · 15:57

@slim @arnie777 Ze moeten het doen met de modellen die de fabrikanten insturen. Die bepalen wel model ze in welke categorie plaatsen. En dan heb je idd soms mismatches helaas.

QmaartenQ13 november 2018 · 16:11

Fijn artikel, hulde!
Jullie bevinding van de Nordica Enforcer 100 kan ik helemaal onderschrijven.

Slim13 november 2018 · 17:01

Kunnen julie de gewichten er nog even bij zetten? En een foto van het rocker/camber profiel? Dat zijn toch wel twee hele belangrijke dingen om te weten als je een skitest leest, zeker in deze categorie.

Slim13 november 2018 · 17:04

“De Mantra M5 zit al jaren in de collectie van Völkl.” ??? de M5 is toch nieuw dit jaar/eind vorig seizoen?

GiGi13 november 2018 · 17:08

“De Mantra M5 zit al jaren in de collectie van Völkl.” ??? de M5 is toch nieuw dit jaar/eind vorig seizoen?

Slim op 13 nov 2018 17:04

Klopt
Ze bedoelen denk ik ‘Mantra’.

Hooykaas13 november 2018 · 18:49

GIGi dat deze test veelzeggender en onderscheidender is heeft onder andere (zonder de andere te kort te willen doen ) te maken met de inbreng van Timo denk ik 😃
Ik ken hem van 20 jaar geleden uit Arlberg. Aardige man die erg leuk kan skiën en wars is van opschepperij of marketing prietpraat.

Arnie77713 november 2018 · 19:24

@slim @arnie777 Ze moeten het doen met de modellen die de fabrikanten insturen. Die bepalen wel model ze in welke categorie plaatsen. En dan heb je idd soms mismatches helaas.

Bennie op 13 nov 2018 15:57

@Bennie Helder, thanks voor de uitleg. Ik dacht dat je met zo’n test wel een beetje invloed had met skis kiezen maar blijkbaar dus niet.

Freeride = Life
Slim13 november 2018 · 20:38

“De Mantra M5 zit al jaren in de collectie van Völkl.” ??? de M5 is toch nieuw dit jaar/eind vorig seizoen?

Slim op 13 nov 2018 17:04

Klopt
Ze bedoelen denk ik ‘Mantra’.

GiGi op 13 nov 2018 17:08

Dat denk ik ook, maar dan moeten ze er wel bij vertellen dat dit de nieuwe versie is. Als je anders de test tekst leest, is dat niet duidelijk.

fritselsingha16 november 2018 · 08:39

Ben nu ook wel héél benieuwd naar de Snowboardtest! Wanneer kunnen we die verwachten?

Plaats een reactie