Meer sneeuw voor Oostenrijk plus een 'Arctische uitbraak'

Roel op 30 december 2018· 39 reacties

Fulpmes, Stubaital (O)

Dat is lekker wakker worden. Vanuit Fulpmes in het Stubaital kreeg ik vanochtend deze foto doorgestuurd en vandaag en morgen gaat er in Oostenrijk nog veel meer sneeuw vallen. Viel de sneeuwgrens vorige week al in het voordeel van Oostenrijk uit, nu is dat het geval met de sneeuwval überhaupt. Terwijl er tot nieuwjaar op veel plaatsen meer dan een halve meter sneeuw valt, blijft het karig in Frankrijk, Zwitserland en Italië. Bovendien krijgen we een zogenaamde ‘Arctische uitbraak’ met vanaf woensdag tijdelijk extreme kou.

Lokaal een meter sneeuw

Het Amerikaanse weermodel (GFS) is de afgelopen dagen flink door het stof gegaan. Niet alleen zag dit model de kou-inval niet aankomen. Op basis van andere modellen benoemde ik in het video weerbericht van vrijdag de mogelijkheid dat de sneeuwval ook duidelijk grootser kon gaan uitpakken. Dat wordt bewaarheid als we vandaag de meest recente weerkaarten analyseren. Niet alleen komt de sneeuwval iets westelijker uit waardoor ook het oosten van Zwitserland 5 tot 20cm krijgt; er gaat ook meer sneeuw vallen in Oostenrijk. Door het tijdelijk opdringen van iets zachtere lucht morgen (hij is maar een fractie warmer) wordt de nordstau verlengd tot Oudejaarsavond en valt er lokaal wel een meter sneeuw in delen van het Salzburgerland en rondom het Dachsteinmassief! Inmiddels ligt GFS weer op één lijn, maar je zou maar een weerapp geïnstalleerd hebben dat blind vaart op dit ene model. Helaas is dat vaak de praktijk.

Dit is in ieder geval de prognose voor de komende twee dagen. Houd er rekening mee dat door de wind veel sneeuw gaat verstuiven waardoor het lawinegevaar flink stijgt.

Nordstau

Westen en zuiden vrij zonnig droog

Omdat het een echte nordstau betreft (zie uitleg in de video) profiteren in Italië alleen de meest noordelijke skigebieden van deze sneeuwval. In de Dolomieten en verder naar het zuiden en westen nemen de hoeveelheden snel af. In het zuiden en westen van Zwitserland en in de hele Franse Alpen valt helemaal geen sneeuw. Vooral in de meer zuidelijke Franse Alpen blijft de zon schijnen en daar verandert de rest van de week weinig aan. De komende dagen blijft het in grote delen van de Franse en Italiaanse Alpen overwegend droog. Wel wordt het vanaf woensdag gevoelig kouder en dat hangt samen met een nieuw sneeuwfront dat op Oostenrijk afkoerst.

Een waterig zonnetje maar droog weer in Avoriaz (F)

Het wordt koud

De wind draait woensdag via het noordwesten naar het noorden en daarmee stroomt koude poollucht de Alpen binnen. Op deze temperatuuranimatie zie je dat de oostelijke Alpen vanaf woensdag in serieuze vrieskou terecht komen met overdag tot in het dal temperaturen ver onder nul. Een deel van die kou sijpelt naar het westen. Het wordt dus ook in Frankrijk, Zwitserland en Italië kouder. Goed nieuws voor de productie van kunstsneeuw, meer natuursneeuw zit er hoofdzakelijk alleen voor Oostenrijk in. Het zijn dezelfde regio’s als vandaag waar sneeuw van betekenis gaat vallen en die sneeuw valt tot in de diepste dalen. Het wordt echt winter!

Pyreneeën kurkdroog

Is er in de Alpen al sprake van een oneerlijke tweedeling tussen west en oost, in de Pyreneeën is het nog veel erger. Dit zijn beelden uit Saint Lary Soulan in de Franse Pyreneeën. Groener dan dit kun je je een kerstvakantie bijna niet voorstellen. Ook deze week valt hier geen vlok sneeuw. Het is voor deze gebieden echt te hopen dat het roer de komende tijd omgaat.

Saint Lary Soulan,Pyreneeën

Saint Lary Soulan

Sauerland ook kouder

De kou-inval gaat niet voorbij aan het Sauerland. Vanaf woensdag wordt het qua temperatuur ook hier tijdelijk hoogwinters met overdag minusgraden en 's nachts matige tot strenge vorst. Helaas kunnen we nog niet op veel sneeuw rekenen, hoogstens enkele losse sneeuwbuien maar de noordwestelijke stroming houdt waarschijnlijk nog even aan. Mogelijk dat de kansen hiervoor op lange termijn wel gaan groeien.

Waar het er in ieder geval goed voor uitziet dat zijn de noordalpen. Daar lijkt in de loop van deze week nog veel meer sneeuw te gaan vallen. Daarover morgen meer.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Tomver30 december 2018 · 09:59

Het is al erg lang droog in de Franse Alpen, hoop dat er nog wat gaat vallen in Les Menuires komende week maar het lijkt er niet op.

Joja30 december 2018 · 10:07

Grens Zwitserland / Oostenrijk / Italië vallen er ook wat vlokjes … geen grote hoeveelheden maar t is weer wat !

phma30 december 2018 · 10:17

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/4c689fa3a4088ca210d2857c...

Ondertussen in Flachau.
Ik hou er wel van, maar het mooiste vind ik het als het ‘s nachts sneeuwt en overdag het zonnetje schijnt.
Maar goed, we slaan ons er doorheen.

⛷❄️

nck018030 december 2018 · 10:34

@Roel 19 jan vertrekken naar Paradiski, is al langere tijd droog en er zijn tal plaatsen welke een goeie verse laag nodig hebben… zie je nog verandering op gebied van sneeuwval aankomen voor die tijd ?

Boardingfan30 december 2018 · 10:41

Goedemorgen @roel,

We gaan volgende week naar Jochberg, heeft dat gebied het geluk van de Nordstau? Voor mij een beetje onduidelijk of dat gebied in de Noord-Alpen ligt… dank voor je bericht

niekniek30 december 2018 · 10:48

Zucht, nog maar 12 nachtjes wachten
Dan vertrekken we naar Flachau

Zit nu maar naar België 2 te kijken naar de webcams

Bruno30 december 2018 · 10:55

@Boardingfan, ik zit vlakbij Jochberg en ja dat is de Noordkant van de Alpen (niet zo moeilijk te zien op een kaart waar het Noorden is!) waar het op deze moment sneeuwt en de komende week komt er dagelijks 10 tot 20 cm bij, dus hopelijk geraak je hier tussen al die bergen sneeuw dan :-)

Boardingfan30 december 2018 · 10:58

@Boardingfan, ik zit vlakbij Jochberg en ja dat is de Noordkant van de Alpen (niet zo moeilijk te zien op een kaart waar het Noorden is!) waar het op deze moment sneeuwt en de komende week komt er dagelijks 10 tot 20 cm bij, dus hopelijk geraak je hier tussen al die bergen sneeuw dan :-)

Bruno op 30 dec 2018 10:55
Boardingfan30 december 2018 · 10:59

Bedankt voor je bericht! Mijn kennis van de kaart is nihil, dus een bevestiging is fijn

PimBressers30 december 2018 · 11:08

Goede voorspellingen, bedankt voor het bericht!

Het is wat je zegt: staren naar n weerapp heeft niet veel zin maar van de sneeuwvoorspelling van Bergfex wordt ik wel enthousiast! (Staat er al een tijdje op)! Bijna 2m sneeuw tm volgend weekend! We gaan het zien

Bruno30 december 2018 · 11:15

@boardingfan als je naar een kaart kijkt is het Noorden altijd vanboven, niet zo heel moeilijk denk ik dan toch. Of je moet de kaart ondersteboven leggen :-)

GeJe30 december 2018 · 11:27

Mooi man zo’n voorspelling voor Oostenrijk, nog 9 weken wachten,

Matthias12330 december 2018 · 11:30

@PimBressers Bergfex is net zoiets als de Alpenweerman. Daar gaat iedere dag bijna het dak eraf van de geweldig positieve voorspellingen. Helaas is de realiteit er vaak ver te zoeken…

*bericht bewerkt door Matthias123 op 30 dec 2018 11:31

Born to Ride
WimD30 december 2018 · 11:31

Beste Roel en ski fanaten.

Zoals al eerder gemeld veel sneeuw voor het Zillertal.
Nu nog meer gaat naar de twee meter in de komende week.
En bar en bar koud.

*bericht bewerkt door WimD op 30 dec 2018 11:32

Bernard8830 december 2018 · 11:31

Volgens mij heb ik mijn wintersport vakantie heel goed gepland. ;)
A.s. zaterdag vertrekken naar Alpbach. Zin in!

Ben heel benieuwd hoe het weer dan wordt!

Tim.30 december 2018 · 11:44

Waarom heb ik ooit bedacht om vrijdag 4 januari naar Saalbach te gaan :P Het wordt alleen maar vervelender om daar te zijn.

Frau Holle frohe Weihnachten :D

*bericht bewerkt door Tim. op 30 dec 2018 11:45

Marieke30 december 2018 · 11:48

@PimBressers Bergfex is net zoiets als de Alpenweerman. Daar gaat iedere dag bijna het dak eraf van de geweldig positieve voorspellingen. Helaas is de realiteit er vaak ver te zoeken…

Matthias123 op 30 dec 2018 11:30

Bedoel je niet de wintersportweerman? Die is pas erg.

Sidinic30 december 2018 · 11:53

Het lijkt er meer en meer op dat we richting Oostenrijk zullen gaan eind januari

Roelauteur30 december 2018 · 12:08

@Roel 19 jan vertrekken naar Paradiski, is al langere tijd droog en er zijn tal plaatsen welke een goeie verse laag nodig hebben… zie je nog verandering op gebied van sneeuwval aankomen voor die tijd ?

nicky0180 op 30 dec 2018 10:34

De komende 7 dagen nog niet. Daarna is het koffiedik kijken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sarah30 december 2018 · 12:11

Nog 2 weekjes wachten en dan richting Saalbach… Laat die nordstau nog maar lekker losgaan!

PimBressers30 december 2018 · 12:28

@PimBressers Bergfex is net zoiets als de Alpenweerman. Daar gaat iedere dag bijna het dak eraf van de geweldig positieve voorspellingen. Helaas is de realiteit er vaak ver te zoeken…

Matthias123 op 30 dec 2018 11:30

Bedoel je niet de wintersportweerman? Die is pas erg.

Marieke op 30 dec 2018 11:48

het maakt me niet uit wie er erg is of niet. Ik had over Bergfex; mijn inziens is die wel anders omdat dat gewoon een standaard ‘model-output’ geeft net als de lokale voorspelling van weeronline dus. Op korte termijn nuttig lange termijn waardeloos.

Heb geprobeerd te vinden waar Bergfex hun data vandaan haalt maar niet gelukt. Heb jij een idee @Roel?

*bericht bewerkt door PimBressers op 30 dec 2018 12:28

Roelauteur30 december 2018 · 12:34

@PimBressers volgens mij is hun brondata van het Europese model. Inderdaad zoals je zegt: voor de korte termijn handig, voor de langere termijn slechts indicatief omdat ie maar ‘een van de mogelijkheden’ laat zien.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Matthias12330 december 2018 · 12:40

@PimBressers Bergfex is net zoiets als de Alpenweerman. Daar gaat iedere dag bijna het dak eraf van de geweldig positieve voorspellingen. Helaas is de realiteit er vaak ver te zoeken…

Matthias123 op 30 dec 2018 11:30

Bedoel je niet de wintersportweerman? Die is pas erg.

Marieke op 30 dec 2018 11:48

Die bedoel ik ja, sorry voor de verwarring

Born to Ride
Quick30 december 2018 · 12:48

Prima voorspellingen. Liefst dat andere delen ook wat sneeuw krijgen natuurlijk, maar zo triest als de Pyreneeën is het in de Alpen gelukkig nergens. En een wintersport met relatief koud en zonnig weer is ook wat waard!

Mr. Slow
Tim.30 december 2018 · 14:02

Wat een verschil zeg, Skiwelt pakt al een stuk minder sneeuw mee dan SHLF terwijl het hemelsbreed nog relatief dicht bij ligt.

Sjaak2730 december 2018 · 14:24

18 januari richting Zillertal, voorlopig mooie vooruitzichten.

Harm30 december 2018 · 14:49

@Roel 19 jan vertrekken naar Paradiski, is al langere tijd droog en er zijn tal plaatsen welke een goeie verse laag nodig hebben… zie je nog verandering op gebied van sneeuwval aankomen voor die tijd ?

nicky0180 op 30 dec 2018 10:34

Dat duurt nog 3 weken (!!!), er kan nog zo belachelijk veel gebeuren in die tijd…

nck018030 december 2018 · 15:08

@Roel 19 jan vertrekken naar Paradiski, is al langere tijd droog en er zijn tal plaatsen welke een goeie verse laag nodig hebben… zie je nog verandering op gebied van sneeuwval aankomen voor die tijd ?

nicky0180 op 30 dec 2018 10:34

Dat duurt nog 3 weken (!!!), er kan nog zo belachelijk veel gebeuren in die tijd…

Harm op 30 dec 2018 14:49

Eens! Ben alleen (nog) niet zo’n weerkenner en al die droog/zonnige verwachtingen nu al voor langere tijd ben ik wel beetje zat haha . We gaan het meemaken 👍

Nico-S30 december 2018 · 16:45

Valloire


Boven zijn de pistes nog OK. Maar naast de pistes komt meer en meer groen. Zuid hellingen op 2300m zijn gras met hier en daar vlekje sneeuw. In dal smelt er per dag 10cl weg. Maar gelukkig vorst dus draaien de sneeuwkanonnen snachts volle bak. Pistes zonder sneruwkanon zijn afgesloten wegens geen sneeuw.
Maar we hebben er toch practjige dag dki in de zon opzitten. 😁

Defwout30 december 2018 · 17:08

Dat gaat in ieder geval een mooi sneeuwdek worden, vrijdag vertrekken we naar Gerlos.
Gaat het ivm de verwachtte sneeuw een lastige wisseldag worden?
Hopelijk is het nog niet zeker, na een aantal uren rijden is het wel zo prettig om snel boven te kunnen komen.
We duimen voor een lekkere laag sneeuw in de gebieden die het hard nodig hebben!

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.